Engeland 2014 logboek (v)

algemeen – week 1 – week 2 – week 3 – logboek verkenners – fanmail – foto’s – filmpjes – quiz – padvindsters

De verkenners schrijven elke dag een verslag van hun belevenissen. Na afloop van het kamp wordt dit verslag gebundeld tot een heus boekje, dat je later altijd weer met plezier kunt lezen. Alleen de Londendag wordt door de leiding geschreven omdat de jongens dan niet in hun patrouille zijn.

(NB: het verslag is helaas niet compleet)

__________

Zaterdag 26 juli 2014 (vertrek en heenreis; Panters, Silvan)

Vandaag is het eindelijk zover. ‘Engeland kamp 2014’.
De wekker gaat, de grote dag is begonnen. Je kleedt je aan, pakt de laatste spullen.
Je stapt in de auto: ‘op weg naar het Raadhuisplein!’ Je ziet je medescouts al staan als jij het plein op komt gereden. De laatste knuffels worden gegeven, en dan stap je in de bus. De muziek staat aan en de gezelligheid is meteen aanwezig. De één is aan het kaarten, en de ander is een grap aan het uithalen met een andere bus.

2014-07-26 eng v 006

Het is een poosje rijden naar Calais, ongeveer 4,5 uur. Helaas duurde de reis iets langer dan gepland door vertraging.
Nadat we gekaart en muziek geluisterd hebben, zijn we aangekomen in de haven van Calais. Je ziet de grote boot al aankomen. Je wilt gelijk de boot in lopen tot dat je bedenkt dat je eerst door de douane moet. Bij de douane ging alles redelijk goed, iedereen zijn tas werd door de röntgenscan gehaald en daarna kon je doorlopen. Behalve Luc, die moest tot zijn spijt zijn iets te lange zakmes inleveren.
Daarna konden we eindelijk in de boot, we lopen met zijn allen naar de tafels waarna we vrijetijd hadden om naar buiten te gaan of iets leuks te kopen in het winkeltje.

Land in zicht!
Je ziet de rotsachtige kust van Engeland, we lopen door de tunnel tot we buiten zijn. Je kust de grond en stapt de bus weer in, richting het clubhuis in Londen waar we zullen overnachten.

Eenmaal aangekomen op het kampterein zien we het clubhuis in Londen, het is even wachten op de bagagebus tot we eindelijk een voetbal kunnen pakken en een lekker potje voetbal kunnen spelen.
We leggen onze matjes en slaapzakken klaar, waarna we bezig gaan om de tweetallen voor een dagje Londen te bedenken. Deze tweetallen gaan samen met een ander tweetal en leiding Londen ontdekken. Daarna hebben we nog wat plezier met een leuk potje murderbal, waarna de dag al weer bijna tot einde is gekomen.

Tot ziens lieve kijkbuisouders, 🙂

2014-07-26 eng v 008

__________

Zondag 27 juli 2014 (Londen; leiding)

Dit verslag (eigenlijk: deze verslagen) wordt (worden) door de leiding later toegevoegd. Een klein stukje van het verslag van Tijmen is al binnen:

Tijmen met Marijn K, Jonas, Stijn B en Silvan

Deze dag staat in het teken van ons bezoek aan Londen! De avond vooraf is het groepje gevormd: Marijn K., Jonas, Stijn B. en Silvan gaan samen met ondergetekende Londen in.
Nadat het ontbijt naar binnen is gewerkt, de lunchpakketjes (bah!) gemaakt zijn vertrekken we met alle verkenners naar de metrohalte. Onze penningmeesters, Maarten & Mark, kopen voor iedereen een ticket om een dagje vrij te gaan reizen met de Londense metro en bus.
Gisteren hebben Marijn, Jonas, Stijn en Silvan al bepaald waar we naar toe gaan. O.a. Covent Garden, de Big Ben, Soho, Oxfordstreet en Harrods staan op ’t programma.
Zelf verheug ik mij op een bezoek aan Harrods, omdat ik al drie keer in Londen ben geweest zonder ooit dit luxw warenhuis ooit te hebben gezien.

— wordt vervolgd —

2014-07-26 eng v 010

__________

Maandag 28 juli 2014 (Oxford; Arenden, Marijn)

Na de lange dag in London werd iedereen in het clubhuis wakker (gemaakt). Oscar genoot nog na van het asociaal dure ijsje, dat hij de dag daarvoor nog van Thal had gekregen, omdat hij zijn naam had laten omroepen op het schip.
Toen iedereen zijn spullen weer netjes had ingepakt, werd er ontbeten en een lunchpakketje gesmeerd. Daarna gingen we met de bagage naar de pakeerplaats, om daar te wachten op de buschauffeur van de komende week: Andy.
Toen de bus met applaus was ontvangen, werd de opv-das aan Andy overhandigd. Die hij, verlegen door al het Nederlands dat gepraat werd, in onvangst nam. Nadat dit gebeurd was zette de bus koers naar Oxford.

De reis ging gestaag maar toen de bus de snelweg opkwam, reed hij zo de vijf km lange file in: de maandagochtendspits. Zo duurde het zelfs voor de super goed uitgeruste scouts iets te lang. Na twee uur probeerden enkele scouts te slapen maar dat was vrij moeilijk doordat andere schreeuwend door de bus heen liepen. Alleen toen we langs allerlei stilstaande autos die daar wegens een ongeluk stonden reden, was iedereen geboeid.

Na een lange reis kwamen we toch in Oxford aan om daar lekker te gaan punteren. Het punteren was erg leuk, en na een leuke tocht namen de meesten een frisse duik vanaf de boot. Dit vond “de boss” echter niet zo leuk, omdat er wel twee cm water in de boot lag. Hiervoor was er een boete van vijf pond en de leiding kreeg een preek over dat de “the boys out of control” waren. De leiding was hier niet echt van onder indruk.

Daarna hadden we wat vrije tijd in Oxford waar iedereen het culterele centrum ging bekijken (de MacDonalds en de Burger King) want deze waren zeer goedkoop. Na deze culturel hamburgers en ijsjes gingen we door naar de camping. Onderweg nog even naar de Tesko om wat rantsoenen in te slaan en daarna weer verder. Eenmaal aangekomen op de camping werd voor het eerst de tent opgezet. Dit werd door de helft van de patrouille gedaan terwijl de andere helft de chili con carne kookte die daarna smakelijk naar binnen werd geschoven. Toen iedereen was verzadigd was er nog wat vrije tijd, waarna iedereen lekker naar bed ging. Behalve de patrouille van Ferdinand, die nog vergeefs buiten probeerde mensen te laten schrikken. Dit vond de leiding echter niet zo leuk, ze stuurden hen naar bed. en nadat ook zij in bed lagen viel iedereen lekker in slaap.

2014-07-26 eng v 013

__________

Dinsdag 29 juli 2014 (Clearwell Caves; Cobra’s, Stijn)

Vandaag was de dag dat we op mijn-avontuur gingen, achteraf een van de grootste avonturen in ons leven. En zo is het allemaal begonnen.

In de ochtend werd iedereen langzaam wakker in hun tent, waarna we snel alles in de tent opruimden. Daarna gingen we gezellig met de hele groep centraal ontbijten, waarna we snel de tenten afbraken. Daarna snel naar de bus, om snel te vertrekken naar de mijn. De busreis is gelukkig maar vijf minuutjes, dus iedereen is erg enthousiast.

Als we aankomen zien we al een groep lopen in overalls, en het begint bij iedereen nu toch wel te kriebelen. Wat gaan we straks zien? Monsters? Een mooie vrouwelijke begeleidster? Maar nee, het was een man die al zijn hele leven onder de grond had doorgebracht. Iedereen kreeg overall en een riem en een helm, waarna we de begeleiders in drie groepen volgden. We moesten door moeilijke gangetjes heen, en manoeuvreerden ons door de krappe rotsgrot.

Na de mijn gingen we samen lunchen op een grasveld, gelukkig kreeg iedereen ook een banaan. Op de terugweg gingen we nog even langs een supermarkt, en daarna naar het kampterrein Blackwell Court.

Eenmaal aangekomen op Blackwell Court beginnen we direct met het opzetten van de tent, we moeten snel zijn want het zwembad is gehuurd om 6 uur. Na heerlijk gezwommen te hebben, gingen we koken. Vlees, aardappelen, en broccoli. Lekker. Daarna hadden we vrijetijd, het was zeker een hele leuke dag!

2014-07-26 eng v 023

__________

Woensdag 30 juli 2014 (Problems in Alton Towers; Leeuwen, Ferdinand)
We werden wakker door het gezang van de leiding. Thomas was jarig en kreeg een Thomas de trein taart en een broche.

We gingen onze spullen pakken om zo snel mogelijk naar het pretpark Alton Towers te kunnen gaan. Iedereen was heel enthiousiast in de bus. Toen wij eenmaal bij de parkeerplaats voor het pretpark waren aangekomen moesten we nog een half uurtje wachten op het kleine busje. Dat duurde uiteindelijk te lang en we zijn toen maar met minder zakgeld het park ingegaan.

Eenmaal in het park aangekomen ging iedereen zijn eigen gang. Sommigen stonden drie uur in de rij en anderen waren met een half uurtje klaar. De tijd ging heel snel en het was al weer tijd voor de zelfgemaakte lunch maar bijna iedereen was te laat. Als je er wel op tijd was moest je een kaartje naar huis sturen om te laten weten dat het hier prima gaat ;).

2014-07-26 eng v 040

Toen de dag bijna afgelopen was hadden Stijn tB, Joost, Ferdinard en Niels zin om op de plastic lelie-bladeren (die in de fontein bij de uitgang waren) te staan. Toen kwam er een vuilnis-opruimer die zei dat je niet op de bladeren mocht staan, dus Ferdinand sprong er als eerste af. Het blad zakte naar beneden dus Joost, Stijn en Niels zaten vast. Stijn en Joost konden in het ondiepe water lopen, maar Niels kon er niet af. Die vuilnis-opruimer begon naar Niels te schreuwen. Niels sprong er af en de vuilnis-opruimer belde de secuity-man. Die wou gegevens van de school “OPV Schoonoord” met als rector Demiën Plumer (Tijmen Pranger). Die security-man wou toen ook gegeven van Niels. Jules en Tijmen weigerden dat. Die security-man belde zijn baas en zei dat Niels, Jules en Tijmen mee moesten komen naar een auto. Tijmen en Jules zeiden dat ze daar niet in gingen en toen dreigde die security-man om de politie te bellen. Toen werden ze naar een interview-celletje (die van TV met een bankje en een camera) gebracht om die gegeven in te vullen, dus Tijmen ging het “school adress” invullen. Ondertussen belde die security-man een ingenieur om het lelie-blad te controleren. Toen Tijmen dat adres had ingevuld, kwam die security-man binnen en zei dat er geen schade was aan de fontein, dus dat Jules, Tijmen en Niels weg mochten. Toen reden we helaas weer weg door naar de volgende camping…

__________

Donderdag 31 juli 2014 (Pennine Way; Panters, Rutger)

Vandaag stond op het programma: wandelen in het Peek district, the Pennine Way.

Toen we opstonden moesten we snel alles inpakken. Bij onze patrouille ging dat nogal moeizaam, omdat de één wat minder snel inpakte dan de ander. We moesten van de leiding veel eten en drinken mee, maar we hadden uiteindelijk niet genoeg boterhammen, dus sommigen moesten wat brood afstaan. We hadden best veel stress omdat heel veel dingen gedaan moesten worden in korte tijd.

Alles was ingepakt en in de bus, en toen reden we naar de start. Dit was heel kort rijden, binnen vijf minuten waren we er. We keken nog even rond in het winkeltje en we startten als eerste.

Het begin van de route was erg mooi: je liep langs een beek en keek mooi tegen de berg op. Het was grappig om te zien dat je telkens wat hoger zat. Hoe hoger je kwam, hoe ruiger het gebied werd.

Er waren steeds meer stenen waar je tegenaan moest klimmen. Op het laatste stukje klim was er geen pad meer om te volgen, je moest zelf stevige stenen vinden om op te staan.

Boven op de berg was het heel vlak met veel veen en geulen. Het was grappig omdat als je sprong, de mensen een aantal meter verderop de grond konden voelen trillen. We gingen op een punt even wat eten, en over een grote geul springen. Een aantal keer ging het goed, maar (natuurlijk) moet het ook eens fout gaan. Matthijs wou springen en gleed uit, waardoor hij last kreeg van zijn enkel.

We liepen even fout, maar het uiteindelijk kwamen we bij het punt waar er weer pad was.

Matthijs kon lopen met de stokken van Peter. Maar het tempo lag wel wat lager. Wat later kon je de bus zien vanuit een uitkijkpunt. Maar dat was nog erg lang. Eenmaal aangekomen als laatste was iedereen blij dat we konden rijden naar het huis. Het stonk nogal in de bus…

We aten fish en chips. Jaja, in een stuk papier. De frieten waren erg vet, maar het was wel lekker. We slapen nu in een overdekt gebouw, en we konden ook even lekker douchen.

Nu kijken we vooral uit naar Chamboree, waar we morgen onze tent opzetten. Maar we gaan eerst nog naar een zwembad.

Nu gaan wij lekker slapen.

Toedeloee.

2014-07-26 eng v 019

__________

Vrijdag 1 augustus 2014 (via het zwembad naar Chamboree; Arenden, Sjoerd)

De dag begon met een goede ochtend want we mochten uitslapen ! Wel tot 9 uur!
Maar er was een nadeel: het regende. Dus het ontbijten moest binnen wat voor extra rotzooi zorgde. Dus extra opruimwerk!
Rond 11 uur gingen we de bus in opweg naar de Tesco (een enorme supermarkt). De meeste mensen hadden drie kwartier maar sommige maar één kwartier want die waren de dag er voor te laat.
Na de Tesco gingen we naar het zwembad. Dat was even zoeken want een zwembad was dicht waardoor we in plaats van een half uur anderhalf uur in de bus moesten zitten. Maar dat maakt niet uit want het is altijd gezellig in de bus.
Toen we eindelijk bij het zwembad aankwamen deden we eerst rustig aan maar naar een half uur begon het al. We begonnen luidskeels te zingen. Tot grote ergering van de badmeesters. Aan een van de badmeesterinnen vroegen we of ze met Erwin wou trouwen maar ze bleef maar gênant lachen.
Nadat we ons hadden omgekleed konden we weer richting de bus.

Na drie kwartier rijden waren we bij Chamboree aangekomen, waar het nog steeds regende waardoor we de tent in de regen op moesten zetten. Nadat de tent was opgezet kookte de leiding voor ons daarna nog een rondje over het kamp en dan slapen maar.

2014-07-26 eng v 038

__________

Zaterdag 2 augustus 2014: (eerste dag Chamboree; Cobra’s, Stijn)

We werden wakker gemaakt door een stel bevers die naast onze tent een ontiegelijke takke herrie maakten, omstreeks zes uur ’s ochtends.
Het regende redelijk hard en toen we wakker werden gemaakt door de leiding zeiden zij tegen ons dat het een dag was waar we veel vrije tijd hadden.
We kwamen voor het eerst onze tent uit op het kamp Chamboree en er werd al snel 2x gefloten (eten halen), iedereen zat lekker aan zijn ontbijtje onder het ”genot” van de muziek die uit de speakers van de subkampen kwamen. De kinderen kregen vrije tijd terwijl de leiding bezig was met het kamp te versieren met vlaggetjes en balonnen (mensen moeten natuurlijk wel weten wie we zijn hè!). Toen ze daar mee klaar waren zochten ze naar een manier om het dakzeil goed en makkelijk op te zetten.

Nadat de rest weer terug kwam van hun vrije tijd om te lunchen (lekker een broodje hamburger met kaas!), kregen we uitgelegd hoe wij allemaal ons eigen zeil konden gaan neerzetten.
Naar daar wat mee gestunteld te hebben kregen de verkenners weer vrije tijd tot het avond eten. We aten wraps en toen iedereen bijna klaar was met alles te bakken begon het ineens vreselijk erg te regenen en onweren, de wraps vlogen zo goed als weg, het keukenzeil werd bijna weggeblazen, en onder dat noodweer zaten de verkenners hun wraps te nuttigen wat dus zoals je wel kan begrijpen maar half lukte.
Daarna bereide iedereen zich voor op de grote aankomst van OPV op ons subkamp en het grote kamp. Iedereen had zijn oranje polo aan, stickers van de OPV (om overal op te plakken!) en vlaggen van Nederland klaar. De bedoeling was dat iedereen van ons subkamp een blauw shirt aan had. Maar de OPV moet natuurlijk wel opvallen, dus in onze oranje polo’s zijn wij daar heen gegaan, iedereen van de OPV zong volluit het volkslied en andere Nederlandse volksmuziek. We werden daarbij natuurlijk door andere groepen die netjes stil in rijtjes stonden te wachten bij het subkamp raar aangekeken.
Toen liepen we met het hele subkamp richting het centrale terrein waar alle subkampen samen zouden komen al zingend, fluitend en vlag zwaaiend natuurlijk (ondertussen overal onze OPV-stickers opplakken zelfs op andere mensen)!
Toen we daar eenmaal aankwamen met de andere 5000 scouts was het een groot feest, nou ja bij ons dan. Springen, schreeuwen, stickers plakken, zingen, het kon niet gekker! Toen kwam er een toneelstukje over een superheld en een slechterik dat erg goed gespeeld was (op de bloopers na).
Toen ze alle landen gingen opnoemen kon de OPV het natuurlijk niet laten om daar even goed gebruik van te maken om nog hard te zingen en schreeuwen. Daarna ging helaas één van onze scouts weg omdat hij nog verder met zijn ouders in Engeland op vakantie ging. Toen kregen de verkenners nog wat vrijetijd om te ”swoppen” (ruilen), nog iets lekkers te halen in het café of nog eventjes naar het einde van de opening te gaan om naar de muziek te luisteren en te dansen.

Toen was het tijd voor de verkenners om maar te gaan slapen na een lange en drukke dag!

2014-07-26 eng v 053

__________

Zondag 3 augustus: (Chamboree; Leeuwen, Ferdinand)

We werden wakker door het geluid van de muziek, we gingen direct onze tent uit.

Om ons kwart voor negen te melden bij de activiteiten.
Onze groepen zijn in tweeën gesplitst: onder de veertien en boven de veertien. Onder de veertien gingen naar “blast”, dat is dat je met allemaal dingen gaat schieten.
In de midag gingen ze global doen. Zo leer je wat over andere culturen.

Boven de 14 jaar gingen in de ochtend experimenten doen en in de middag gingen ze “creatif”; dat betekent dat we dingen gingen maken.
Om vijf uur gingen we terug naar het kamp. We aten in de avond wraps. Heerlijk.
In de avond konden we naar de disco maar de meeste mensen gingen kennis maken met de mensen die op het kamp staan.

2014-07-26 eng v 060

__________

Maandag 4 augustus: (Chamboree; Panters, Silvan)

Toen wij in de ochtend wakker werden, waren de eerste- en tweedejaars al weer weg en Bernard. Die waren namelijk met zijn allen naar Liverpool, een grote stad in de buurt van het kampterrein.

Toen de derde- en vierdejaars wilden gaan ontbijten, kwamen ze voor een grote verrassing te staan. De leiding stond in de file richting de supermarkt, om brood te halen. Omdat het nog heel lang zou duren voordat ze terug zouden komen, besloot de leiding om cornflakes te gaan eten.

Na een heerlijk ontbijt begon het programma van het nationale kamp, vandaag gingen we richting de activiteit: “IRIS”. Een superhelden trainingskamp, waar je leert om een echte superheld te worden. Na wat spetterende pret zoals buik glijden, hadden Silvan en Stijn een recordtijd op de stormbaan gehaald. Namelijk 26 seconden, en het laagste was tot dan toe 32 seconden! Daarna zijn we op het kamp gezamenlijk gaan lunchen, waarna we doorgingen naar de volgende activiteit: Survival. Naar een demonstratie van eekhoornslachting, en hoe je dat moest koken.

Hebben een aantal groepjes meegedaan aan de toren-challenge. Maak zo`n hoog mogelijke toren van 6 stokken, en haal het record! Hoe leuk.

Na de survival, gingen we per patrouille eten. We aten hamburgers en worst, weinig afwas dus! Daarna hadden we talentenshow, waar we de klompendans met veel trots hebben gepresenteerd. Helaas mochten we niet door, omdat er twee allochtonengroepen doorgingen. We uitten onze frustraties in een zeer haatvol lied. Daarna hadden we vrije tijd tot kwart voor elf, waarna we gezellig gingen slapen.

2014-08-04 eng v 076

Dinsdag 5 augustus (Chamboree; Arenden)

Vandaag was de dag waar de 14plusgroep naar heeft uitgekeken: Tattonbury24, wat inhoudt dat de 14plusgroep van 9 uur ’s ochtends tot de volgende dag ’s ochtends 9 (dus 24 uur) actualiteiten doet. Dus 24 uur lang wakker blijven. Om 9 uur stapten we in dus bus richting Tattonbury, een soort van Hoge Veluwe. Het was ongeveer een half uur rijden. Toen we daar aankwamen viel het ons zwaar tegen.

Het beloofde caving was een soort van McDonald’s speeltoestel. Het karten was gewoon skelteren. Dat viel dus erg tegen maar het kanoën was wel heel erg leuk. Rond één uur ’s middags begonnen mensen zich te vervelen en er was geen winkel om wat te kopen dus we begonnen rond te vragen. En wat bleek: rond een uur lopen was een Aldi. Dus een aantal mensen waren naar de Aldi gegaan en hadden wat eten gekocht.
Rond 4 uur was iedereen terug maar er was nog wel een avondprogramma. Maar rond half 7 kwam het slechte nieuws: het park zou worden afgesloten waardoor de leiding niet meer zou kunnen afwisselen met op ons te blijven letten. Dus na een hoop gedoe zijn we teruggegaan en konden we de activiteit niet afmaken en moesten we teleurgesteld naar het kamp. Waar we een lekker eitje kregen.
De groep van onder de 14 ging in de ochtend naar de creative zone waar ze konden loomen en t-shirts konden ontwerpen. En met een soldeerbout hout bewerken. In de middag hebben ze de experiment zone gedaan waar ze slijm hebben gemaakt en met een fiets smoothies gemaakt. Na die activiteit hebben ze pannenkoeken gegeten. In de avond hebben we lekker uitgerust van deze drukke dag.

2014-08-05 eng v 066

__________

Woensdag 6 augustus (Chamboree; Cobra’s)

__________

Donderdag 7 augustus: Chamboree (Leeuwen)

__________

Vrijdag 8 augustus (Chamboree; Panters, Klaas)

In de nacht waren er padvindsters ons kamp op gelopen om spullen te stelen. Wij ondekten dat en begonnen te schreeuwen. Tijmen kwam boos naar buiten gelopen en stuurde ons terug in de tent in plaats van de padvindsters terug te sturen.
Daarom waren we erg moe. Maar we moesten wel al om zeven uur opstaan want we gingen naar Liverpool. Na een haastig ontbijt vertrokken we om kwart voor acht met de bus. We maakten groepjes van vijf om door Liverpool te lopen. In Liverpool hadden we veel vrije tijd om te shoppen. Er waren allemaal leuke goedkope winkels dus er is veel gekocht.
Om twaalf uur moesten we verzamelen in een oude kerk. De kerk was van binnen verbouwd en nu was er een gymzaal in gebouwd. In die zaal kregen we les van professionele straatvoetballers, zij gingen ons trucjes leren. Dat was erg leuk en aan het eind kon iedereen wel een aantal trucjes.
Daarna mochten we weer de stad in. Toen hebben Rutger, Stijn, Silvan, Mats en ik een cadeau gekocht voor de leiding als bedankje voor het kamp.
Toen moesten weer terug naar het verzamelpunt. Daar was een voorstelling van een straatartiest. Het was een acrobatisch optreden.
Na het optreden gingen we weer met de bus naar het kamp. Toen we terug waren op het kamp gingen we broodje shoarma eten. Maar omdat ze in Engeland geen shoarma verkopen, hadden we gekruid gehakt.
Na het eten was de afsluiting van Chamboree op de mainstage. Met veel muziek en speeches. In de avond was er ook nog een eindfeest dat was erg gezellig. Daarna gingen we slapen en we hoefden nog niet in te pakken want de volegende dag hadden we genoeg tijd.

2014-08-08 eng v 084

__________

Zaterdag 9 augustus: (kampafbreken en ontmoeting met gastouders; Arenden, Rutger)

Vandaag mochten we lang uitslapen omdat er weinig op het progamma stond. Toen iedereen wakker was geworden mochten we ons ontbijt ophalen bij de leidingtent.
Het kamp was de dag ervoor al half afgebroken (de versiering en molen bijv.) maar wij moesten nog al onze spullen afbreken.
Eerst werd de persoonlijke bagage opgeruimd wat al een hele klus was. Bijna iedereen had er een puinzooi van gemaakt. Sokken lagen overal en er waren mensen die zelfs hun slaapzak waren verloren. Nadat alles was opgeruimd, moest de tent nog leeggeveegd worden, en ondertussen werd alles uit de keukenkist nog een keer goed afgewassen en (netjes) terug in de kist gedaan.
Langzaam begon het kamp er opgeruimd uit te zien. Nadat alle patrouilles hun spullen opgeruimd hadden, was de leiding nog lang niet klaar. We hebben drie uur moeten wachten op hun. In deze tijd ging de één slapen, de ander degene die sliep nat maken, en de ander ging voetballen.
Na deze drie uur (zelfs nog eerder dan gepland) gingen we afscheid nemen van de subkampstaf en daarna gingen we met een chique bus naar het clubhuis in Little Sutton waar we onze gastouders onmoetten en genoten van een barbecue (en lekkere taart). Na een leuk potje voetbal tegen de Engelsen en gezang rond kampvuur gingen we naar ons huis.
We hebben onze leiding uitgezwaaid, en sommigen moesten zelfs huilen omdat het maar één nachtje was. Thuis aangekomen waren we erg moe, maar het was een innoverende dag.

2014-08-09 eng v 085

__________

Zondag 10 augustus (hospitality; Cobra’s)

Vandaag gingen we na de eerste nacht in ons gastgezin, gezamenlijk met onze groep naar Manchester.

Nadat we met zijn alle met de trein gingen, waren we aangekomen bij een groot museum met wel acht gebouwen. Het museum ging over van alles en nog wat, en we hebben ons daar zeker vermaakt.
Na dit museum liepen we door naar het volgende museum, voor sommigen wat minder maar voor sommigen heel erg leuk. Namelijk: het voetbalmuseum, een museum volledig gemaakt over voetbal. Vier grote etages vol met info over voetbal.
Daarna hadden we vrije tijd in Manchester, waarna we met zijn allen weer in de trein teruggingen naar een station. Waar de gastgezinnen ons weer kwamen ophalen.

__________

Maandag 11 augustus (hospitality; Leeuwen)

We werden allemaal stuk voor stuk wakker in ons eigen gastgezin.

Om ons te verzamelen bij het nabije treinstation en onze weg te vervolgen naar het zwembad aan zee.
Het zwembad was groot en leuk met wel drie glijbanen: een bandenglijbaan, een snelle glijbaan en een familie glijbaan.
Het enige nadeel was dat de badmeesters streng waren.
Na het zwembad hadden we vrije tijd en konden we de stad in en bijvoorbeeld ergens wat gaan drinken.
Na de vrije tijd hebben we met de hele groep fish and chips gegeten bij een restaurant vlakbij het zwembad.
Na het eten konden we onze vroegere kinderjaren weer tot leven brengen in de speeltuin.
Na de speeltuin weer terug met de trein naar huis om ons zo weer te verdelen over de gastgezinnen. Waar ons weer een lekker zacht warm bed te wachten stond.
Helaas moest de leiding het doen met een matje en een slaapzak; wat hebben ze toch een zwaar leven ;).

2014-08-11 eng v 094

 __________

Dinsdag 12 augustus (hospitality; Panters, Silvan)

Vandaag werd ik wakker in een bed in een kamer die ik nu al een heel stuk meer gewend ben.
Ik werd gewekt om half negen, ik had nog wel wat langer willen blijven liggen want zo’n bed ligt toch wel erg lekker na twee weken op de grond liggen.

Ik ga het bed maar uit want er is een drukke planning voor vandaag. Beneden staat het ontbijt al op me te wachten er was keuze uit 5 verschillende cornflakes 🙂 Daarna een douche dat inmiddels ook al weer gewoonlijk is geworden.

Loek en ik waren wat eerder aangekomen op het clubhuis dus hadden we mooi even tijd op een potje voetbal te spelen. Als iedereen er eindelijk is gaan we lopen naar het station en daar pakken we de trein naar Chester. In Chester was er een stadstourbus voor ons gepland maar die waren helaas vol. Nu hadden we wat meer vrije tijd op Chester te verkennen. Een paar uur later toen we verzamelde om terug te gaan, zagen we een aantal verkenners in onesies rondlopen.

Eenmaal terug bij het gastgezin hebben we een film gekeken en toen was het alweer tijd om naar bed te gaan. In bed ga ik met m’n gedachten terug naar het begin van de reis, de reis die alweer bijna voorbij is 🙁
Wat ging het snel!

2014-08-12 eng v 096

__________

Woensdag 13 augsutus (terugreis; Arenden)

Vandaag gingen we al (voor sommige eindelijk) weer terug naar huis.
Nadat iedereen zijn laatste ochtendmaal had gehad bij zijn gastgezin moest iedereen toch echt afscheid gaan nemen van zijn gastgezin. Adressen en email werd uitgewisseld en daarna werd iedereen door hun gastouders naar het kampgebouw gebracht. Daar vermaakten we onszelf met een leuk potje voetbal (sommigen vonden dit zo leuk dat ze een heuse voetbal hadden opgericht) of gewoon wat op de grond liggen.
Terwijl iedereen zich vermaakte hadden de 4e jaars een drukke discussie over wat ze gingen doen met de eerste opkomst van volgend jaar. Daarna werd lekker geluncht en nadat het voor iedereen duidelijk was ook een pakketje gesmeerd voor het avondeten.

Toen eindelijk de bus kwam, kon de reis naar Manchester Airport beginnen. en deze werd ook zonder problemen afgerond. Daar werd de bagage meegenomen in de lift en naar de incheck-balie gebracht. Toen alle bagage was ingeleverd, wat even duurde omdat Ferdinand was opgepakt omdat hij een heus wapen probeerde mee te smokkelen (een speelgoedpistooltje van vier pond). Maar toen dit was afgerond konden we door naar de douane waar we zonder problemen doorheen kwamen.
Daarna was er nog wat tijd in het tax-free gedeelte Waarna we eindelijk het vliegtuig in konden (dit werd natuurlijk versierd met wat mooie opv-stickers).

Eenmaal aangekomen op Schiphol werd de bagage weer opgehaald. Hierbij dachten sommige kinderen dat ze genoeg op bagage leken dat ze ook wel op de bagageband mochten liggen, alleen vond het personeel van schiphol dat niet zo leuk…
Omdat al het water was ingenomen bij de douane, had iedereen best wel dorst. Daarom werd er een lekkere milkshake gehaald bij de Burger King.

Toen moesten we nog het laatste stukje rijden, en ook hier was een bus voor. Nadat iedereen de ingang van de bus had gevonden werd er koers gezet naar Oosterbeek.
Daar aangekomen werd iedereen onthaald met een spetterende show, daarna naar huis om alle verhalen te vertellen, en weer lekker in je eigen bed te slapen.

2014-08-13 eng v 108

__________

Donderdag 14 augustus (eerste dag thuis, Cobra’s)

__________