ZOT (2005)

OPV-Schoonoord prominent aanwezig op de ZOT
Het laatste weekend van oktober is altijd het weekend van de ZOT: de Zuylenstein Oriëntatie Tocht. Dit is een looptocht die gebaseerd is op het AOT-principe, waaraan ook rowan-/sherpateams mee mogen doen. Het eindpunt van deze ééndaagse looptocht is altijd het clubhuis van scoutinggroep Zuylenstein in Amerongen, het startpunt is per jaar verschillend. Als team kan je zelf bepalen hoeveel je loopt, een aantal posten is verplicht, uit de overige posten kan je kiezen. Hoe meer posten je loopt, hoe meer bonustijd je krijgt… Na afloop van de tocht is er altijd een heel lekkere warme maaltijd en een knalfeest met prijsuitreiking. Meer over deze tocht vind je op http://www.zuylensteyn.nl/activiteiten/zot/index.html.

Mooie tocht
Dit jaar was het startpunt bij kasteel Doorn. Daar kreeg je een kleurenkaart met alle posten er op in getekend en een stempel”kaart” voor de posten. Het thema was “Bassie en Adriaan en het geheim van de ZOT”, daarom was de stempelkaart in de vorm van een pak zaagsel van 1 kg. Het was een snelle ZOT, het prachtige weer heeft hier in elk geval in meegespeeld. De kortste route langs de verplichte posten was 21 km, de langste route meer dan 40 km. Het was ook een mooie tocht, met veel bos en natuurlijk prachtige herfstkleuren. De “finale” was 3,5 km heen en weer over de hoofdweg, voorbij het clubhuis naar de grote bonusposten. Op het eerste gezicht niet erg motiverend, maar dit was dan ook alleen voor de echte “bonuslopers”, en dus niet verplicht. Doorgaan op karakter is dan het devies.
Op sommige posten was er een postopdracht in thema, dit jaar waren dat: clown schminken (de foto’s daarvan zijn ’s middags beoordeeld door de welpen van Zuylenstein), rugzak wegen (moest minimaal 7,5 kg zijn) en de roemruchte boerenbeverpost: dit keer buikschuiven over een touw met fietsbanden er aan waar je door heen moest. Er deden 32 teams mee, waaronder negen explorerteams en vier teams met leden van onze groep.

“Abbe en Lola”, heette het team dat bestond uit Marieke Kluistra, Selma Maussart, Janneke Krechting en Iris de Bont. Voor de meesten van hen was het de eerst keer dat zij mee deden, en het is dan ook klasse dat ze de tocht (bijna) op eigen kracht uit hebben gelopen (over die twee gemiste verplichte posten, die één of twee keer dat ze een lift gehad hebben en een straftijd vanwege te lang lopen hebben we het verder niet). Zij hadden het heel gezellig, maar ook heel zwaar. Op een gegeven moment trok Janneke zelfs haar schoenen uit, omdat die zo veel pijn deden en liep ze op sokken verder.

“Scottisch finest” bestond uit Maureen van Elk, Eline van Roest, Paul Blom en Jennifer Faber (plus haar hond Elan). Zij hadden – zoals ook al op de AOT – hun Schotse rokjes aan, waardoor dit team overal goed opviel. Op de weegpost hadden zij samen zo’n 55 kg “bagage”, de hond (14 kg) werd daarbij meegeteld (hetgeen en goed idee kan zijn voor andere teams voor volgend jaar…). Die kilo’s zaten hem onder meer in hun uitgebreide lunch met een picknickkleed, brie, roomboter, lekkere broodjes, croissantjes, krentenbrood, complete halve kilo kaas en jus d’orange. Je moet toch wat bedenken om aan de kilo’s te komen. 😉 Zij hebben erg leuk en gezellig gelopen, en genoten vooral van het schitterende weer. Op die manier wandelden zij op hun gemak naar de tiende plaats.

“StormrAMm” bestond dit jaar uit Arno Zweers en Maarten van Roest. Net als Niels en Rein hebben zij ook vrijwel alle posten gelopen. Arno heeft zijn voeten flink kapot gelopen, met name op het eind was hun tempo daardoor behoorlijk gedaald. Niettemin hebben Arno en Maarten een hele mooie derde plek behaald, op slechts 1 minuut achter de nummer 2!

“AOT-Staff 1” bestond uit Niels Masselink en Rein Krol. Zij liepen zo hard dat ze twee keer bijna eerder dan de postbemanning op een post waren, zij waren om 16:40 als één van de eerste ploegen binnen en hebben toen nog een tijd in de zon gezeten! Dat hoort niet bij de ZOT, meestal komen zij in het donker aan. Ze werden eerste!

De boerenbeverpost werd volledig door de OPV-Schoonoord gedomineerd, want “Scottish finest” werd hier 1, “AOT-Staff-1” 2, en “StormrAMm” 3!