Overvliegen (2006)

SCOUTS OPV-SCHOONOORD  “VLIEGEN OVER”

Zaterdag 9 september 2006 vlogen de leden van Scouting OPV-Schoonoord uit Oosterbeek over naar hun volgende speltak. De oudste bevers gingen die dag naar de welpen, de oudste welpen en kabouters naar de verkenners en de padvindsters. De oudste verkenners en padvindsters vlogen over naar de rowans/sherpa’s. Elk jaar wordt deze activiteit in een ander thema gehouden.

Dit jaar is het overvliegen in een circus. Het plein voor Trappershorst is onherkenbaar veranderd in een echte circuspiste. Er hangen kleurige vlaggen en er liggen strobalen. Iedereen verzamelt aan het begin van de morgen op Trappershorst. Het eerste half uur nemen ze daar afscheid van hun oudste leden. Iedereen doet dat op hun eigen manier. De vertrekkende verkenners krijgen bijvoorbeeld een handige “laplandmok” en Henk krijgt als vertrekkende verkennersleider een t-shirt met een leuke foto van hemzelf er op. Welpenleider Bart gaat naar de verkenners. Hij trakteert bij de welpen en krijgt als afscheidscadeau een mooie fotocollage. De vertrekkende verkenners worden als clown geschminkt, bovendien moeten zij laten zien dat ze als echte circusartiesten een evenwichts-parcours kunnen afleggen.

Op de bakfiets
Omstreeks half elf begint het eigenlijke overvliegen. Iedereen gaat rond de strobalen staan en luistert belangstellend naar de indrukwekkende circusdirecteur. Plotseling komen er drie clowns (Selma, Angelique en Remco) aanrijden op en in een bakfiets. Zij zullen de overvliegende kinderen meenemen naar hun nieuwe speltak. Er gaan maar liefst elf bevers over: Kars, Stijn, Pepijn, Thijs, Simon, Stijn, Michael, Mats, Justin, Marijn en Leon. Zij worden in de bakfiets getild en mogen een paar rondjes meerijden tot ze bij de welpen worden afgezet. Bij de welpen (Bas, Martin, Lennaert, Carl en Bas) en kabouters (Maaike, Gioia, Renske, Janne, Anouschka en Onna) wordt al iets minder voorzichtig gedaan. Voor de padvindsters (Maike en Anniek) en verkenners (Tom, Thijs, Jamie en Dennis) die naar de rowans/sherpa’s gaan wordt het de traditionele chaos: zij worden met meel bestrooid en vervolgens met een emmer water overgoten. Maar het is mooi weer en iedereen heeft er op gerekend, dus het verhoogt slechts de feestvreugde.
De directeur houdt alles overigens goed onder controle, behalve zijn eigen clowns; vooral clown Selma maakt er tot groot plezier van de aanwezigen een rommeltje van.

Bijkletsen
Als iedereen op de goede plaats is aangekomen, is er een half uurtje gelegenheid om met elkaar kennis te maken. En dat is inmiddels wel nodig! Alleen bij de bevers zijn er nog geen nieuwe leden, maar die komen traditiegetrouw pas op de Open Dag. Zij hebben met de achterblijvers gezellig wat spelletjes gedaan. Nieuwe kabouters verwachten we ook pas na de Open Dag. De andere speltakken hebben nu allemaal nieuwe leden en nieuwe leiding; zij hebben het half uur kennismaken dus zeker nodig! Ondertussen is er voor de ouders koffie en thee. Zij kunnen gezellig wat bijpraten op de strobalen.

Circusmuziek
Aan het eind van de ochtend keert iedereen terug naar de piste, waar inmiddels vrolijke circusmuziek klinkt. De circusdirecteur sluit het overvliegen. Tot slot zingen de welpen en kabouters nog een paar dansen die ze tijdens hun zomerkamp hebben geleerd en Janne en Maaike doen een heuse fiets-act in de piste. Het was een vrolijk, kleurige en vooral gezellige ochtend.