Open Dag (2004)

(Artikel uit De Gelderlander van 27-09-2004)

‘Scouting tegenhanger van digitaal tijdperk’

Door BERRIE VAN HELDEN
OOSTERBEEK – Als het een beetje meezit, krijgt speltak de Bevers van scoutingclub OPV Schoonoord uit Oosterbeek er nieuwe leden bij. Dat is te danken aan de open dag die zaterdag in het bos werd gehouden.
Aan een touw, gespannen tussen twee bomen, hangen opdrachten waaruit de kinderen kunnen kiezen. Het zijn spelletjes die alle in het bos kunnen worden gespeeld.
“Spelenderwijs leren kinderen zo bijvoorbeeld hoe ze met elkaar bepaalde problemen moeten aanpakken en oplossen. En ook leren ze omgaan met de natuur. Dat zijn zaken die ouders in elk geval belangrijk vinden”, zegt Ronald Neeleman uit Oosterbeek.

Hij kijkt toe hoe zijn twee kinderen, Pepijn van vijf en Bas van acht, tussen gevallen bladeren in het bos tegenover de blokhut van scoutingsclub OPV Schoonoord proberen zo weinig mogelijk lawaai te maken.
OPV Schoonoord hield zaterdag in het bos langs de Kneppelhoutweg in Oosterbeek een open dag. Tientallen leden van de vereniging waren naar blokhut De Beukelaar gekomen om leeftijdsgenoten enthousiast te maken voor scouting.
Groepsbegeleider Arno Zweers schat dat er vijftien kinderen op de open dag zijn afgekomen. “Een mooi aantal, zeker als zij allemaal besluiten lid te worden”, zegt Zweers, die koffie inschenkt voor ouders die informatie komen vragen. “Meestal blijven de kinderen hangen als ze hier zijn geweest om kennis met ons te maken. Ze komen bewust op deze dag af.”

Dat idee heeft ook Selma Maussart, zij is leidster van de Bevers (jongens en meisjes van vijf tot zeven jaar). “Vooral voor onze speltak de Bevers is een open dag belangrijk. Als kinderen ouder worden, gaan ze naar een andere speltak, daarom hebben juist wij kinderen van buiten nodig”, zegt de leidster, die zaterdag een van de kleurrijkste figuren in het bos was. Zij had smetteloze witte kleding aangetrokken. Alle in het bos aanwezige kinderen kregen de gelegenheid Selma te beschilderen. Zelfs haar neus werd niet ontzien. “Dat maakt niet uit, als de kinderen maar lol hebben”, zegt Selma Maussart.
Volgens Neeleman klopt dat. “Daarom gaan de kinderen op scouting. Om de leiding te plagen, om plezier te hebben en in het bos te spelen.”
Dat beaamt Willem Hillen uit Heveadorp. Zijn zoon Steven van zes en dochter Marleen van acht komen vandaag kennis maken met OPV Schoonoord. De natuurliefhebber juicht een eventeel lidmaatschap van harte toe. “Voor mij is scouting, spelen in het bos, een tegenhanger van het digitale tijdperk van de dvd, de cd, de video en de elektronische spelletjes. Die horen ook bij deze tijd en je moet ook met de tijd meegaan, maar ik vind het wel belangrijk daarin een goede balans te vinden”, verklaart Hillen.
Daarom hoopt hij dat de kennismaking met OPV Schoonoord bevalt. “Maar als ze het niet leuk zouden vinden, ga ik ze echt niet dwingen. De kinderen moeten het naar de zin hebben en zo te zien is dat geen probleem.”
Wat Hillen aanspreekt is dat de scouts ook als het regent het bos in gaan en de modder moeten trotseren. En dat ze vaak gewone spelletjes doen, vindt hij geen probleem. “Dat doen ze tussen het blad en de bomen, je voelt en ruikt de geuren van de natuur. Prima toch?”

Ondertussen zijn diverse groepen bezig met spelvormen in het bos. “We zoeken altijd naar verantwoorde spelletjes, waarbij kinderen lol hebben en iets opsteken”, zegt Zweers.