Nieuwjaarsgala (2007)

Bilderberg bossen, vrijdagavond 19 januari.

2007-01_leidinggala

Op vrijdagavond 19 januari vond er bij Scouting OPV-Schoonoord een gala plaats. Vrijwel de hele leiding van de Oosterbeekse scoutinggroep was daarbij aanwezig. Zij ontmoetten elkaar die avond heel anders dan normaal: er waren geen kinderen bij en het werd een chique avond. Sommigen waren al weken van te voren bezig geweest met de vraag wat ze aan moesten bij dit feest. Een aantal mensen had speciaal voor deze avond iets nieuws aangeschaft of zelfs gehuurd. Scouting is anders nooit chique.

Het is de dag na de storm en het clubhuis in het bos is niet meer met de auto te bereiken. Het pad is afgesloten, omdat er bomen zijn omgewaaid die nu half omgevallen over het pad hangen. We kunnen van geluk spreken dat er geen schade aan de gebouwen is. Eén boom heeft een bocht in de stam en is precies de goede kant op gevallen. Hij heeft een gebouwtje en de houten toegangspoort gemist en is met de bocht precies om een hekje heen gevallen.
Er wordt een alternatieve toegangsweg gevonden. Deze loopt door een donker stuk, maar de route wordt verlicht met kaarsjes en fakkels, waarmee het extra feestelijk wordt. Je kunt nu een trap af flaneren en er ligt een loper voor het gebouw. Paaltjes en dik touw flankeren de route. Op die manier begint het gala-gevoel al voordat je binnenkomt.

Leuke Dingen Commissie
Sinds korte tijd is de vereniging OPV-Schoonoord een commissie rijker: de Leuke Dingen Commissie. Zij heeft zich tot doel gesteld om de leiding nader tot elkaar te brengen door leuke dingen voor hen te organiseren. De leiding bestaat uit vrijwilligers die elke week een goed programma neerzetten voor de kinderen, maar deze avond is er speciaal voor hen. Het is heerlijk om ook weer eens gewoon ergens aan mee te doen, zonder dat je zelf hoeft te organiseren.

Binnen is het gebouw fraai versierd met allerlei (kerst)lampjes en andere glinsterdingen. Al het meubilair is verwijderd en er staan alleen wat tafels met een fraai tafelkleed en decoraties. De muziek staat zacht. De ruimte is aangenaam warm en bovendien sfeervol, o.a. door de open haarden. Midden in de hal hangt mistletoe. Daar mag dus gezoend worden, maar deze plek zal door de meeste mensen de hele avond angstig gemeden worden.

“Anders dan anders”
De leiding die binnen komt wordt ontvangen met champagne en warme oliebollen, het is tenslotte een nieuwjaarsgala. De mensen groeten elkaar op chique of minder chique wijze en ze converseren met elkaar (op chique of minder chique wijze). Al vrij vlot wordt het gezellig druk. Vrijwel iedereen heeft een mooie jurk of een fraai pak aan. Zelfs als je principiële bezwaren hebt tegen een pak, maar toch graag wilt komen, kun je zorgen voor tenminste een colbertje, zo wordt bewezen. Twee uitzonderingen bevestigen de regel. Zij (en met hen alle anderen) kijken hun ogen uit naar al die mensen die zij zo goed kennen maar die nu toch zo ‘anders’ zijn dan anders.

Geurt houdt de nieuwjaarstoespraak, met een uitgebreide terugblik op het afgelopen jaar. Zijn rede bevat verschillende onverwachte wendingen en veel humor. Belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar, zoals de beide Engelandkampen (van Padvindsters en Verkenners) passeren kort de revue. Alle aanwezigen worden in de toespraak genoemd, de spreker heeft voor iedereen wel een kwinkslag.

Koning en koningin van het bal
Er is een heuse live band aanwezig, bestaande uit 4 personen uit de scoutinggroep. Zij hebben speciaal voor deze avond een aantal nummers ingestudeerd. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, omdat deze vier nog nooit in deze samenstelling samen hadden gespeeld, en de muzikanten bovendien normaal niet het soort muziek spelen dat passend is voor een gala-avond. Het resultaat mag zeer zeker gehoord worden. De stemming zit er nu goed in, hoewel sommigen het ‘mooi en charmant zijn’ nog steeds niet zo goed af gaat. Dat kan hen punten kosten, want ondertussen is de ‘koning en koningin van het bal verkiezing’ begonnen. Iedere aanwezige mag stemmen op één dame en één heer. Wie verdient die titel het meest? De spanning stijgt als de uitslag bekend wordt gemaakt. Met grote meerderheid wordt Arno H gekozen tot koning van het bal. Bij de dames is de concurrentie scherp maar Eline krijgt net de meeste stemmen en wordt koningin. Natuurlijk horen daar twee kroontjes, een sjerp en een bosje bloemen bij. Zij vormen voor de gelegenheid een prachtig paar en zij openen het bal. Stijldansen is het devies natuurlijk, en weifelend vormen zich er wat paren op de dansvloer. Dit gaat een tijdje goed. Lang niet iedereen kan stijldansen, maar eigenlijk doet dat in deze omgeving helemaal niet ter zake. Lang niet iedereen wil het. En dit zijn niet dezelfde personen.

Geen romances?
Op zeker moment gaat het roer dan toch om. De muziekstijl verandert: er komen nu zomerhits van de afgelopen zomer voorbij, en de dansstijl verandert mee. Het blijft lang gezellig, de sfeer wordt veel losser, er wordt gedanst en gepraat en een aantal personen probeert elkaar onder de mistletoe te sleuren, of anderen er onder te duwen. Voor zover bekend zijn er geen nieuwe romances opgebloeid.

Al met al was het een erg ongebruikelijke avond bij scouting, en een enorm geslaagde bovendien. Er staan een paar foto’s op de fotopagina.