Klusdag (2010)

SCOUTINGGROEP OPV-SCHOONOORD WEER FRIS VOOR HET SEIZOEN

2006_04_klusdag

In april 2010 zijn de drie gebouwen van Scouting OPV-Schoonoord in Oosterbeek weer helemaal in orde gemaakt voor het nieuwe seizoen.
Scoutinggroep OPV-Schoonoord is een scoutingvereniging met ongeveer 150 jeugdleden, jongens en meisjes in de leeftijd van vijf tot ruim 23 jaar, verdeeld over acht groepen die “speltakken” worden genoemd. Deze leden spelen het spel van scouting. Wat dat inhoudt, is heel kort samen te vatten in de afkorting “scouts”: Samen, Code, Outdoor, Uitdaging, Teamgevoel, Spel en creativiteit. Elke zaterdag zijn er opkomsten in en rond de drie clubhuizen in Oosterbeek: Trappershorst, gelegen aan de Sportlaan, De Beukelaar op de hoek van de Kneppelhoutweg en de Sandersweg, en Trappershof aan de Van Borsselenweg.

Jaarlijkse klusdag
Deze gebouwen zijn in eigendom van de vereniging. Onderhoud en klussen aan deze gebouwen gebeurt jaarlijks tijdens de traditionele klusdag, die afgesloten wordt met een gezamenlijke maaltijd. Ouders, leden, oud-leden en bestuur komen een dag bij elkaar om de nodige onderhouds- en reparatiewerkzaamheden te verrichten. Ook dit jaar is er weer volop geklust. Er werd geschilderd, meubilair werd gerepareerd, tafelbladen geschuurd en gelakt, gaten in muren werden gedicht, alle luiken werden van haakjes voorzien, enzovoorts, enzovoorts.

Grote schoonmaak
Het weekeinde daarna zijn alle gebouwen grondig schoongemaakt. Dat schoonmaken is gedaan door drie speltakken, die daarmee hun kampkas aanvullen. De padvindsters hebben De Beukelaar schoongemaakt, zij gaan dit jaar drie weken op kamp naar Engeland, de stam nam Trappershof onderhanden, terwijl de rowans en sherpa’s Trappershorst binnenstebuiten hebben gekeerd. Met de opbrengsten van deze geldactie bekostigen zij deelname aan de JubJam, het grote jubileumkamp dat deze zomer zal worden georganiseerd bij Roermond om te vieren dat Scouting Nederland dit jaar 100 jaar bestaat. Gedurende tien dagen zullen ongeveer 14.000 deelnemers een kampterrein van ongeveer twee bij vijf kilometer bewonen en daar een spectaculair en zeer gevarieerd programma volgen, waarin voor iedereen activiteiten naar keuze worden georganiseerd. Natuurlijk zijn er de traditionele hikes (zwerftochten door de natuur met behulp van kaart en kompas), maar ook zal er in de Maas een klimwand worden gemaakt, en zijn er diverse creatieve en leerzame activiteiten. Uiteraard slaapt iedereen in tenten en kookt elke groep dagelijks zijn eigen potje.

Kringetje rond
Na deze acties zijn de drie gebouwen weer helemaal klaar zijn om huurders te ontvangen. In de vakantieperiodes worden de gebouwen namelijk verhuurd aan andere scoutinggroepen, scholen, jeugd- en sportverenigingen, natuurverenigingen en dergelijke. De gebouwen worden niet verhuurd voor feesten en partijen.
De opbrengsten van de verhuur worden gebruikt om de gebouwen in stand te kunnen houden, zodat de jeugdleden het spel van scouting kunnen blijven spelen, en zo is het kringetje rond…

2010-04_klusdag_plein