Gouden waarderingsteken Peter (2009)

Verjaardag met gouden randje

2009-gwtp1

Zaterdag 18 juli 2009 heeft Peter Krechting het gouden waarderingsteken van Scouting Nederland gekregen.

Hij vierde die dag zijn verjaardag, in aanwezigheid van familie, vrienden, collega’s en natuurlijk leiding, stam/stes, bestuur en SN. Dat hij de bijzondere scoutingonderscheiding zou krijgen, was voor hem een onverwachte verrassing.

2009-gwtp3

Meer dan het gewone
Scouting Nederland wil via het waarderingsteken de vrijwilliger die duidelijk “meer dan het gewone” heeft gepresteerd, in de schijnwerper plaatsen. Het toekennen van een waarderingsteken kun je zien als een “dank-je-wel” en een stimulering tijdens de actuele, actieve loopbaan van de vrijwilliger.
Het gouden waarderingsteken kan worden toegekend aan mensen die veel voor scouting gedaan hebben. Zo moet je op drie niveaus actief zijn (groep, regio, land), je moet minimaal 20 jaar actief zijn (geweest), trekker zijn van activiteiten op regionaal/landelijk niveau en activiteiten hebben bedacht die geleid hebben tot vernieuwing binnen scouting én je moet al in het bezit zijn van het zilveren waarderingsteken. Peter voldoet aan al deze criteria. Hij is al vanaf 1973 verkennersleider, hij is jarenlang betrokken geweest bij de regio Neder Veluwe, hij heeft de regio vertegenwoordigd in de landelijke raad en hij is de grote bedenker van o.a. de vierjaarlijkse Engelandreis van de verkenners en van de Airbornestand op de Duno.

De onderscheiding moet worden ondersteund door een aantal referenties, en wordt toegekend door het bestuur van Scouting Nederland. De aanvragers mogen zelf aangeven wie ze het teken willen laten uitreiken. Wij hebben dat dus op 18 juli gedaan, de dag waarop hij zijn verjaardag vierde op Trappershorst.

2009-gwtp2

(geen) Dutch Oven
Peter werd naar voren geroepen, waarna Arno een enthousiaste toespraak hield. Hij gaf daarin aan wat Peter allemaal gedaan heeft voor Scouting. Vervolgens mocht Marlene de onderscheiding omhangen en opspelden. Helaas is ons cadeau (een “Dutch Oven”, een bijzonder pan waar je buiten in kan koken) tijdelijk uitverkocht, maar hij kreeg er in elk geval een waardebon voor. En van elke speltak een zakje houtskool en een special Dutch-Oven-recept, zodat hij er straks meteen mee aan de slag kan!

GWTP
De verrassing had een langdurige voorbereiding. Om uitlekken te voorkomen spraken we onderling over het GWTP (gouden waarderingsteken Peter). Gelukkig was de verrassing inderdaad een verrassing!