Cyberhike (2007)

OPV-SCHOONOORD OP PRACHTIGE TWEEDE PLAATS

Zaterdag 10 maart deden de kaderleden van Scoutinggroep OPV-Schoonoord voor de negende keer mee aan de Cyberhike, een landelijke scoutingactiviteit op internet. Het werd een geweldige avond, waarop we uiteindelijk op een eervolle tweede plaats eindigden.

De Cyberhike wordt georganiseerd door een groep uit Noord-Holland. Iedere scoutinggroep mag er aan meedoen. De wedstrijd heeft altijd een reisdoel als thema. Dit jaar was dat Londen. Om je doel te bereiken moet je veertig zogenaamde doe-opdrachten uitvoeren. Van elke goed uitgevoerde opdracht stuur je een digitale foto op en voor elke geaccepteerde foto krijg je credits. Daarnaast zijn er heel veel theoretische vragen waarvan het antwoord in principe op internet is te vinden (maar je moet wel heel goed zoeken). Antwoorden die je niet weet kun je compenseren met de met de foto’s verdiende credits. Al met al is er dus voor iedereen wel iets leuks te doen op zo’n avond.

Creatievelingen en computerfreaks
Onze coördinatoren waren ook dit jaar weer de hele dag bezig geweest met opbouwen. Hun doel was namelijk om eindelijk een keer als eerste te eindigen (we zitten al jaren in de top 5).
De meeste deelnemers arriveerden rond half vijf ’s middags bij de school waar we voor deze gelegenheid gastvrijheid gekregen hadden. Tijdens de gezamenlijke maaltijd volgde de eerste instructie. Daarna vertrok iedereen snel naar zijn gekozen werkgebied. De creatievelingen gingen naar het lokaal waar de meest uiteenlopende zaken waren verzameld: verkleedkleren, handenarbeidmateriaal, decorstukken en alles wat je maar dacht dat misschien nuttig was. De anderen zochten een plekje in het computerlokaal, waar voor deze gelegenheid een groot aantal extra pc’s was neergezet.

Aan de slag
Exact om 18:00 uur ging de site open en konden we de opdrachten zien. Zoals te verwachten was ging het bijna fout: er deden meer dan 100 groepen mee en als iedereen tegelijkertijd inlogt… loopt de boel vast. Gelukkig had de organisatie het probleem na een half uurtje opgelost. Vervolgens gingen de twee groepen hun eigen weg.

Silly walks, paard-in-snackbar, kussengevecht, Dorien, Shakira
Het createam, aangestuurd door Rein, had als doel om zoveel mogelijk opdrachten in zo kort mogelijke tijd uit te voeren. En dat was lastig. Zomaar wat voorbeelden: “trek vier man een zwart pak aan, zet ze een hoedje op en geef ze een paraplu en aktetas. Zet ze dan achter elkaar en laat ze precies de silly walks (rare loopjes) doen zoals op het plaatje staan. Alles moet kloppen, stand van de benen, armen, tas en paraplu”. Of lastiger maar wel echt Engels: “Maak een foto van een huis met huisnummer 10 met een groot hek ervoor. Met een groot hek bedoelen we een dranghek, of een groot hek wat je veel ziet bij bouwplaatsen. Een tuinhek wordt afgekeurd. Achter het hek staat een Engelse politieagent in een uniform en op de achtergrond sluipt één van de teamleden naar de voordeur met in zijn hand uiteraard het spandoek. De agent is een echte Engelse Bobby met hoofddeksel.”

Een extra punt leverde de volgende opdracht: “Wij willen, eigenlijk heel simpel, een echt, levend paard (mag zo’n miniding zijn) IN een snackbar. Hij hoeft niet achter de toonbank, maar wel in de zaak. Het paard moet duidelijk echt zijn, wordt vastgehouden door 1 van de teamleden met spandoek, en is duidelijk in een snackbar.” Tot volle tevredenheid van zowel het paard(je) als de eigenaar van de snackbar en de jury is het ons gelukt deze opdracht uit te voeren.
Slechts één opdracht was tevoren bekend. Op woensdag kregen we per mail te horen dat er donderdag 8 maart, exact om 20:00 uur zoveel mogelijk mensen op station Utrecht Centraal een kussengevecht moesten beginnen, waar natuurlijk een foto van gemaakt moest worden. Het werd een vrolijk en lawaaierig gedoe daar in de hal maar ook wij hebben er onze punten kunnen bemachtigen.

Ondertussen probeerden de anderen achter hun computers de vragen te beantwoorden waardoor we steeds verder kwamen in de richting van Londen. De eerste vragen waren nog redelijk goed te doen, maar hoe verder je kwam, hoe ingewikkelder ze werden. Het was dan ook plezierig dat het crea-team zoveel opdrachten kon uitvoeren waarmee we maar liefst 59 extra punten scoorden.

Toch weer tweede… 🙂
Om elf uur zat het er op. Bijna alle foto’s waren goedgekeurd en we hadden met de theoretische vragen een hoog level bereikt. Of dat ook voldoende was om deze keer werkelijk bovenaan te eindigen bleef nog even de vraag. Regel voor regel kwam de uitslag door via internet. En als je dan bij de laatste twee hoort… moet je lang wachten. Uiteindelijk werd het duidelijk dat we ook dit jaar tweede zijn geworden. Jammer misschien als je eindelijk graag een keer wilt winnen. Maar natuurlijk wel een prestatie om trots op te zijn. Er deden ruim 100 groepen mee en we hebben met z’n allen een bijzonder geslaagde avond gehad.

De foto’s van alle deelnemers staan op de site van de Cyberhike, onze eigen foto’s staan bij groepsfoto’s op onze eigen site.