Boerenkoolfuif (2006)

SCOUTINGBOERENKOOL IN HET GEMEENTEHUIS

Het is niet gebruikelijk om op zaterdagavond te gaan eten in het gemeentehuis. Met zo’n 180 leden van Scouting OPV-Schoonoord hebben we op 16 december gemerkt dat het weliswaar ongebruikelijk is, maar toch ook heel erg leuk. Samen met burgemeester Bruinooge en wethouder Peek hebben we in de raadzaal genoten van heerlijke boerenkool met worst.

Het begon allemaal twee jaar geleden. De burgemeester was bij ons te gast om de verbouwing van Trappershorst officieel te openen. Dit gebeurde tijdens onze jaarlijkse boerenkoolfuif: het laatste weekend voor de kerstvakantie, waarin we met z’n allen boerenkool eten, een leuk avondprogramma hebben en vervolgens blijven slapen. Tijdens de maaltijd van toen gaf de burgemeester aan dat het leuk zou zijn als de groep een volgende keer boerenkool op het gemeentehuis zou komen eten. Dit jaar hebben we dat plan uitgevoerd. De gemeente zou zorgen voor de tafels en stoelen, de groep voor het eten.

Aan het begin van de middag start de kookploeg met het bereiden van de boerenkool. Vier enorme emmers aardappelen, vier grote zaken boerenkool en dozen vol worsten staan al te wachten. Toch gaat het koken net als thuis, de pannen zijn alleen (veel) groter en in plaats van een aardappelstamper gebruiken we een boormachine met een soort staafmixer er aan (normaal gebruikt om verf mee te mengen). Alleen het afgieten van de aardappelen is een beetje lastig…
Maar ook dit jaar gaat alles helemaal naar wens: aan het eind van de middag staan de pannen vol dampende boerenkool klaar om naar het gemeentehuis gebracht te worden.
Ondertussen brengen andere mensen de raadzaal in orde. Tafels, stoelen, papieren tafelkleden, borden, bestek, servetjes, kaarsjes… de hele zaal staat vol. Het ziet er erg feestelijk uit. Buiten aan de trap hangen kerstlichtjes zodat je bij aankomst al meteen zie dat er iets bijzonders aan de hand is.

Om zes uur staat iedereen buiten te wachten. De boerenkool én enkele gasten mogen tevoren al naar binnen. De jeugdleden gaan per speltak (bevers, kabouters, welpen, padvindsters, verkenners, rowans/sherpa’s) de raadzaal in, zodat ze niet te hard hoeven te dringen in de toch wel erg volle zaal. De leiding blijft bij de eigen kinderen, maar er zijn ook aparte tafels voor de gasten, het bestuur en enkele oud-leden. En natuurlijk zijn er stoelen vrijgehouden voor de burgemeester en de wethouder.
De burgemeester heet ons welkom. Twee jaar geleden was hij in vrijetijdskleding, nu is hij op speciaal verzoek netjes in pak en natuurlijk heeft hij zijn ambstketting om. Dat maakt hem ook voor onze jongste leden goed herkenbaar als burgemeester! Hij zegt blij te zijn dat het gemeentehuis nu ook als “huis van de gemeente” gebruikt wordt, gewoon als een plek waar iedereen langs kan komen. Wij bedanken hem voor het feit dat we hier nu toch écht een keer mogen eten en bieden hem als dank een klein bijltje aan.
De meeste scoutingleden beginnen dan toch wel honger te krijgen. Maar er staan eerst nog een paar toespraakjes op het programma. Zo wordt Arno Zweers, onze groepsbegeleider, bedankt voor het feit dat hij een jaar het voorzitterschap heeft waargenomen. Roland Masselink, voormalig kabouterleiding en nog actief in de regio en het land, krijgt namens de vereniging Scouting Nederland het zilveren waarderingsteken van Scouting Nederland. Er zullen niet veel scoutingleden zijn die deze onderscheiding door hun burgemeester krijgen opgespeld.

Daarna krijgt iedereen dan eindelijk zijn bordje boerenkool, natuurlijk met een lekkere worst en voor de liefhebbers een schepje jus erbij. Als toetje is er een mandarijntje.
Na een uurtje heeft iedereen zijn bord (bijna) leeg en is het tijd om te vertrekken. De zaal is veel te vol om iedereen rustig te houden. Per speltak gaan we naar buiten en daarna lopen we in groepjes naar “De Boerderij” (van de Jan Pieter Heije). De achterblijvers ruimen zo veel mogelijk op (met dank aan de gemeente die een groot deel voor haar rekening neemt). De afwas gaat mee naar Trappershorst waar alles wordt schoongemaakt en opgeborgen.

In de Boerderij is ondertussen de musical begonnen. Ruim 20 leiders en leidsters hebben de afgelopen maanden onder leiding van Eline en Patricia een leuke musical ingestudeerd. De kinderen vinden het prachtig om hun eigen leiding op het toneel te zien. Er wordt veel gelachen en veel geklapt. De spelers hebben eer van hun werk!
Tegen tienen is ook dit gedeelte van het programma voorbij. We moeten nog één keer wandelen, nu richting Trappershorst. Sommigen vinden dat wel heel erg spannend want het is heel donker in het bos.
Het zal daarna nog lang onrustig blijven in het gebouw. De volgende morgen gaan de verkenners zwemmen in Renkum. De anderen vertrekken meteen na het ontbijt. Iedereen kan terugkijken op een bijzondere boerenkoolfuif!