Boerenkoolfuif (2005)

WINTERSE JAARAFSLUITING OPV-SCHOONOORD

Zo’n 160 leden van Scouting OPV-Schoonoord hebben in het weekend van 17 en 18 december het jaar afgesloten met een boerenkoolfuif: een weekend waarin ze boerenkool eten, een avondspel doen en blijven overnachten in hun clubhuis Trappershorst.

Op zaterdagmiddag wordt er al hard gewerkt aan de voorbereidingen. De kookploeg (Theo, Jan-Cees, Arno, Kitty en Marlene) verwerkt in clubhuis De Beukelaar ruim 60 kg aardappels en ruim 20 kg boerenkool tot een heerlijke stamppot. Het past maar nét in de drie nieuwe grote pannen! Het mixen en stampen gebeurt al een paar jaar met een speciaal daarvoor aan geschafte “betonmixer” op de boormachine. Als daarna de worsten zijn opgewarmd en de jus is aangemaakt, brengen ze alles naat Trapperhorst waar anderen onder leiding van Rein ondertussen de tafels hebben klaargezet en gedekt.

Omdat iederen ’s avonds blijft slapen, vraagt het nogal wat organisatie om alles op de juiste plek neer te zetten zonder elkaar in de weg te lopen. Het gaat dit jaar allemaal erg vlot: de boerenkool is al klaar voordat iedereen er is! Omdat beneden de tafels zijn gedekt, legt iedereen zijn slaapspullen eerst op zolder.

Onze jongste leden, de bevers, eten in een aparte ruimte. Ze hebben prachtig mutsen gemaakt en verheugen zich vooral op de worst. Alle anderen zitten in Trappershorst zelf. Natuurlijk smaakt de boerenkool de een beter dan de ander, maar het is wel erg gezllig. Als ook het toetje (een mandarijn) op is, moet alles worden opgeruimd en schoongemaakt.
De bevers gaan al naar huis, maar de anderen spelen buiten een groot postenspel dat René heeft uitgezet. In groepjes lopen ze langs allerlei posten op het plein. Er zijn ook posten in het bos, gezellig verlicht met olielampen. Op de posten moeten ze onderhandelen met de bedoeling om uiteindelijk zoveel mogelijk punten te verzamelen. Hoewel de weersvooruitzichten nogal dramatisch waren (sneeuw, ijzel), is de werkelijkheid heel plezierig. Het is wel een beetje koud, maar als je een beetje doorloopt, heb je daar geen last van. En dankzij de (bijna) volle maan en de buitenlampjes langs het pad is er een mooi kerstsfeertje buiten.

Na afloop van het spel gaan de kabouters en welpen (7-11 jaar) naar bed. De padvindsters, verkenners (11-14 jaar), en rowanss/sherpa’s (15-17 jaar) houden daarna nog een dropping: ze worden geblinddoekt in groepjes in auto’s weggebracht en ergens op een onbekende plek in donker uitgezet. Vervolgens moeten ze hun eigen weg terugvinden naar het clubhuis. Het wegbrengen van de padvindsters is dit jaar heel bijzonder: ze rijden in een oldtimer Landrover uit 1972 waarin ze in twee rijen in de lengterichting van de auto naast elkaar zitten. De anderen moeten zich behelpen met minder spannende voertuigen. De padvindsters worden gedropt in de buurt van Panoramahoeve. Het is een geweldig mooie nacht voor een droppping: eerst sneeuwt het licht, daarna versterkt het dunne laagje sneeuw het maanlicht. De verkenners en rowans/sherpa’s worden veel minder ver gedropt (Mariendaal en WOlfheze). Hoewel de droppingen los van elkaar staan er er dus absouut geen sprake is van een wedstrijd, vlamt bij sommigen toch een competitiessfeer op. De meiden doen het fantastisch en weten de ca. 13 km tot het clubhuis in ongeveer 2,5 uur te volbrengen, zodat de anderen wel een beetje te kijk staan!
Bij thuiskomst is er nog een grote pan knakworst en daarna gaan ook zij naar bed.

Voor een aantal leiding en bezoekers gaat het feest daarna op Trappershof nog door tot in de late uurtjes. De slapende kinderen op Horst hebben daar gaan last van, maar toch is het ook voor hen een onrustig nachtje. Het is tenslotte een hele gebeurtenis om met z’n allen in één gebouw te blijven overnachten!

Op zondagochtend slapen de meeste speltakken uit. De verkenners staan al weer vroeg op om nog even lekker te gaan zwemmen in Renkum.