Engeland 2014 week 3 (p)

algemeen – week 1 – week 2 – week 3 – fanmail – foto’s – filmpjes – verkenners

Op deze pagina zie je eerst – in omgekeerde tijdsvolgorde – een “liveblog” van de terugreis. Elke keer als er een berichtje binnenkwam is dat hier op de site gezet.
Op het tweede deel van de pagina staat het normale verslag van de laatste week.

Informatie over de terugreis
De definitieve planning: aankomst half zeven Raadhuisplein! (en niét eerder)19:30 uur
Iedereen is weer veilig terug!

2014-08-14 eng p 037

18:05 uur
Geen nader bericht en dus… allemaal om 18:30 uur naar het Raadhuisplein. Tot straks!

16:55 uur
Nu gaat het snel. Ze rijden min of meer op/over de grens. De definitieve aankomsttijd is bekend: half zeven Raadhuisplein!

16:45 uur
Geen nieuwe berichten (maar internet is weer “open” ;-))

16:10 uur
Voor iedereen die er naar gevraagd heeft: ze zullen onderweg niét meer warm (avond)eten. Hebben tenslotte net geluncht. Dus… waarschijnlijk hebben ze straks wel trek 😉
De schatting op dit moment is: 18:30 (half zeven) aankomst op het Raadhuisplein. Mocht hier nog verandering in komen dan laat ik dat weten! (ik ga zelf vast richting Doorwerth, het komende half uur dus zeker geen actuele nieuwe berichtjes)

14:15 uur; update 14:55 (excuus, er stond eerst een typfout… (toch iets te laat geworden gisteravond??) gelukkig zijn er oplettende lezers die het via een omweg hebben laten weten ;-))
Op dat moment waren ze aan het lunchen in Belgie. Nu (14:55) staan ze op het punt om weer te vertrekken. Hoewel de TomTom aangeeft dat het nog zo’n 2,5 uur rijden is, zijn de meningen nog een beetje verdeeld in hoeverre ze dat advies kunnen aanhouden (files en zo). En daarom blijft gelden: gewoon nog even afwachten! Zodra er iets meer duidelijkheid is laten ze weer van zich horen.

11:50 uur 
“Wij rijden nu van de boot in Frankrijk!”

09:00 uur
“Wij checken nu in bij de boot van Dover! Tot over een paar uur!”

Van zaterdag 9 augustus tot dinsdag 12 augustus waren we in home hospitality. Dinsdag kwamen we allemaal weer bij de leiding bij elkaar. Woensdag reden we vast richting Dover en donderdag 14 augustus zijn we thuis gekomen.

De indeling is als volgt:

– Floor W, Anne-Linde en Meinke;
– Elin, Lou-Elle en Anouk;
– Natascha en Mikkie;
– Romy en Wieke (worden buren van Aretti en Eva);
– Aretti en Eva (worden buren van Romy en Wieke);
– Paola en Floor N.

Ze hebben uiteindelijk vijf gastgezinnen gevonden, “geworven” op het kamp zelf. Gevolg: supergemotiveerde gastouders, maar allemaal van andere scoutinggroepen. Er is dus geen gezamenlijk programma (behalve misschien Romy/Wieke/Aretti/Eva). Tot nu toe hebben ze al diverse leuke plannen gehoord.

Alle adressen zijn min of meer in de omgeving van het kamp. De leiding overnacht ondertussen in een clubhuis in Chester, ook in de buurt (en iedereen heeft het telefoonnummer van de leiding).
De hoofdluis is inmiddels heel goed onder controle. Alle gastouders zijn op de hoogte en helpen natuurlijk mee met kammen.

__________

 

Hoe enthousiast wil je het hebben?

Alle padvindsters zijn dinsdagavond weer terug uit hun gastgezin en roepen eigenlijk om het hardst dat het van hen nog wel een paar dagen langer had mogen duren…
Een paar hoogtepunten van de verschillende groepjes:

Paola en Floor N
Zij hebben heel veel films gekeken. Ze hebben gezwommen en ze kregen – moest speciaal vermeld – “vis met brood” eten, wat heel erg lekker was.
Ze hebben gewandeld. Dat “duurde niet lang maar was toch wel leuk”. Al met al zijn ze heerlijk bezig geweest.

Romy, Wieke, Aretti en Eva
Zij zaten in twee gastgezinnen maar omdat die naast elkaar wonen hebben ze eigenlijk alles samen gedaan.
Een van de gastouders werkt als scout bij Liverpool. Hij heeft hen alle vier een echte Liverpooltrui (of vest) gegeven! Superstoer.
Ze zijn naar het Science Museum in Liverpool geweest, waar ze de verkenners ook nog tegengekomen zijn. Ze hebben gebarbecued en natuurlijk… (zoals zo ongeveer iedereen…) bij de Primark. De laatste dage gingen ze nog naar een landhuis waar ze een ijsje kregen met een heel bijzonder hoorntje. Het was heel donker en smaakte naar kaneel of koffie. Maar het was erg lekker.

Meinke, Anne-Linde en Floor W
Zij zaten wat verder van de anderen af in een enorm chique gigantisch huis. Ze hebben er genoten! Volgens eigen zeggen kregen ze elke dag wraps te eten. Bij het ontbijt, bij de lunch en bij het avondeten. Steeds met wat anders er in. De eerste avond zijn ze gaan bowlen. Verder hebben ze gezwommen in een soort glijbanenzwembad (meer een waterfunpark). Op zeker moment zei de gastvader dat ze moesten gaan. “Nou al, we zijn er nog maar net”. “Nee, we zijn er al drie uur”. Zo leuk was het dus. Ook zij hadden een barbecue niet bij het gastgezin maar ergens anders, bij iemand van weer een andere scoutinggroep. Erg gezellig, ze hebben nu van die groep ook een das en insignes gekregen.

Natascha en Mikkie
zaten wat ingewikkeld. Ze begonnen in gezin 1, gingen daarna naar gezin 2 en werden uiteindelijk teruggebracht door gezin 3. Maar het was allemaal wel heel gezellig. Ze hebben geshopt met een scoutingtweeling en ze kregen elke dag chocomelk met marshmallows (in elk van die drie gezinnen dus ;-)) Ze hebben een parkrondleiding door Sheffield gehad. Ze zaten uiteindelijk het verst weg van iedereen maar hebben het erg leuk gehad.

Anouk, Lou-Elle en Elin
hebben in de 1-ponds-winkel leuke cadeautjes voor de leiding gekocht. Hartstikke leuk, ze hadden er een knutselwerkje bij gemaakt. Zeven nummertjes onder elkaar, met daar de naam van de leiding naast. Om de beurt moesten die hun vakje openmaken en de tekst (een leuke persoonlijke quote van het kamp) voorlezen. Daarna kregen ze een klein cadeautje, zoals bijvoorbeeld loombandjes of haarverf (Rein) en een brandweerbouwpakket (Tjalling). Superleuk gedaan dames! Zij hebben ook een leuk stukje voor de fanmail geschreven en zijn een dagje naar Chester geweest. Dat is een schattig klein stadje met een oude stadsmuur die nog bijna helemaal in tact is. Overal ballustrades met kleine winkeltjes. Tot slot bezochten ze nog een “ijsboerderij”, een boerderij waar ijs gemaakt werd van de zuivel van de koeien. En ze hebben heel veel gegeten.

De leiding
Ondertussen probeerde de leiding een beetje uit te rusten in hun clubhuis. Ook zij konden in echte bedden slapen. Heerlijk want je gaat je vermoeidheid voelen als de spanning even weg gaat.
Ze hebben ook nog wat leuke dingen gedaan, zoals het bezoek aan Chester en Manchester. En de Primark natuurlijk. De mannen hebben nog iets heel speciaals bezocht: een bootlift! (wat ze erg leuk vonden).

__________

 

Dinsdag 12 augustus: allemaal weer verzamelen en verjaardag vieren
Dinsdag moest iedereen weer verzameld worden, wat nog best lastig was om te regelen. Met de kaart en de routeplanner hebben ze een optimale route proberen te vinden. In twee auto’s haalden deden ze boodschappen en haalden ze iedereen op behalve het groepje van Meinke, Anne-Linde en Floor W.

Ze verzamelden eerst bij het clubhuis en zijn toen met z’n allen naar Anne-Linde gereden omdat die vandaag jarig is! De gastmoeder was op de hoogte, Anne-Linde niet. Het was een enorme verrassing dat iedereen ineens bij hen op de stoep stond. In de tuin hebben ze heel gezellig gezongen en cadeautjes uitgedeeld. De gastmoeder had twee taarten geregeld en ook nog een meegegeven voor ’s avonds. Anne-Linde voelde zich echt enorm jarig!

Vervolgens zijn ze – nu dus echt met z’n allen – teruggereden naar het clubhuis. Dat ligt op een heel groot terrein met ook klimrekken en grote velden. Dat is maar goed ook, want iedereen is momenteel hyperactief. Ze zijn allemaal heerlijk uitgerust de afgelopen dagen en moeten nu hun energie weer kwijt…
Alle haren zijn weer gewassen en gecontroleerd, het ziet er naar uit dat het ergste “leed”  is geleden. Achteraf kunnen ze er alleen maar om lachen… (maar: de komende tijd thuis nog wel elke dag controleren en kammen!!!).

Vanavond mag iedereen die dat wil “buiten slapen”. Het is traditie om dat in het Engelandkamp de laatste avond te doen, maar morgenavond wordt wat lastig. Natuurlijk is het niet verplicht (binnen staan heerlijke bedden…) en natuurlijk is er altijd onderdak vlak in de buurt.

__________

 

Woensdag en donderdag
Woensdag rijden ze naar Dover, met een tussenstop bij de Avebury Stone Circle waar ze op de heenweg geen gelegenheid meer voor hadden. Die ligt min of meer op de route. Desgewenst is daar ook nog een winkeltje om het laatste zakgeld uit te geven (ze hebben nogal wat over…).

Donderdag gaan ze met de boot naar Calais en beginnen dan aan de thuisreis.
De afspraak is dat ze regelmatig een smsje zullen sturen met de laatste info (“we zitten op de boot”, of “we zijn bij de grens”, of (liever niet) “we hebben een lekke band”). Op zeker moment kunnen ze aardig inschatten hoe laat ze in Oosterbeek zullen zijn. Zodra dat bekend is zet ik dat op de site. Die tijd kan tot een uur tevoren nog wat worden bijgeschaafd (stel dat er toch een file staat) maar is daarna toch “definitief”. De absoluut nog niét definitieve prognose is: aan het eind van de middag op het Raadhuisplein.
Ze beloven dat ze niet éérder dan de “definitieve prognose” op het Raadhuisplein zullen zijn. Misschien wel iets later.
Dit klinkt nu nog wat ingewikkeld, maar zal donderdag in de loop van de dag vanzelf duidelijk worden!