2023 Capelle aan den IJssel


Van 18 t/m 21 mei 2023 gaan we naar Capelle aan den IJssel. Het wordt de uitvalsbasis voor onze reis met de Holland-Amerikalijn richting Verenigde Staten. Zullen we die reis overleven?

[update 31 mei, 12:00 uur; tekst]

Het kampboekje vermeldt:
Vroeger stond Rotterdam bekend als de havenplaats vanwaar je van vanuit het veilige en beschaafde Europa op de boot kon stappen naar de nieuwe wereld, Amerika. Jij bent samen met jouw patrouille een familie die deze gevaarlijke tocht aangaat. Op zoek naar een nieuw bestaan in een gloednieuw werelddeel.
Ik kan je vertellen dat die tocht voor sommigen zwaar is! Als onderklasse zit je op elkaar aan boord, moet je kool scheppen om de stoomoven draaiend te houden of dagenlang aardappels schillen voor alle bemanning, terwijl je als hogere klasse rijkelijk bediend wordt met verschillende luxe!

Jullie gaan het meemaken! Allereerst komen jullie vanuit het verre oosten richting Rotterdam getrokken om jullie laatste tentenkamp op te zetten in Capelle aan den IJssel. Hier worden de jongste familieleden beproefd en definitief ontvangen in de familie. Ook voeren jullie voor het laatst Nederlandse tradities uit op eigen bodem. Vervolgens vertrekken jullie naar Rotterdam, zoeken jullie nog wat laatste spullen voor de tocht en bekijken jullie nog wat laatste cultuur voordat jullie op de boot stappen naar het beloofde land.

Op de boot gaan jullie je als familie bewijzen. In welke klasse bevindt jouw familie zich en zijn jullie deze eigenlijk wel waard? Jullie strijden om een goede klasse met als kers op de appeltaart een heerlijk ontbijt in deze klasse op de zondagochtend. Een flinke tocht, al zeg ik het zelf. Goed dat je, samen met je dappere familie, de uitdaging aan durft te gaan!


En zo verliep de reis:

Altijd gek na Engeland, zo’n zomerkamp. Maar voor de eerstejaars net zo spannend. En misschien is het geen Londen, maar Rotterdam is bijna net zo’n wereldstad. En dat was de locatie van ons kamp dit jaar. Om alles wat verhaal te geven, gaan we terug in de tijd en vertrekken we deze zomer met de Holland-Amerika Lijn naar Amerika. De patrouilles zijn de families, die moeten bewijzen dat ze aan boord mogen en van welke stand ze komen; vervolgens ondergaan ze het leven op de boot. Daarnaast moeten ze geld verdienen waarmee ze op de laatste dag een zo luxe mogelijk ontbijt kunnen betalen.

Dag 1 – Woensdag 17 mei – Aankomst in de haven

De families komen aan in Rotterdam, om op de kant hun kamp aan te leggen. Ze komen aan op kampterrein waar de centrale tenten al staan, en vervolgens bouwen ze meteen hun eigen tenten op. Daarna wordt de haven verkend, en lopen de eerste waaghalzen al op de plank. Terwijl ze zon ondergaat moeten ze meteen al bewijzen dat ze het schip waardig zijn, door records te zetten en te breken. Degene met de meeste records wint meteen al een mooie prijs.

Zoals elke avond, mogen de familievaders, de oudsten, de leiders, aanschuiven bij de kapiteins om de dag te bespreken, en het over de volgende dag te hebben. Dit doen ze nadat ze aan hun familie hebben gevraagd hoe die de dag vonden, en zo weten de kapiteins precies wat er speelt. Na afloop brengen de vaders hun informatie ook weer aan hun familie, zodat ze samen goed voorbereid de volgende dag kunnen beginnen.

Dag 2 – Donderdag 18 mei – Voorbereiden voor vertrek

De ochtend begint met het bouwen van keukens. Het wordt een lange reis, dus goed eten is belangrijk. Omdat we het materiaal moeten delen met de anderen op het kampterrein, worden drie van de keukens op een voor ons nieuwe manier gemaakt. Normaal gebruiken we twee driepoten, maar nu wordt alles aan één enorme vierpoot vastgemaakt. Eén patrouille blijft bij het oude, die oefenen voor de LSW een week later.

Daarna begint de voorbereiding voor het vertrek. De families bestaan grotendeels uit ervaren reizigers, maar de jongsten hebben zo’n grote reis niet eerder meegemaakt. En daar komt nog een probleem bij, er is te weinig geld. Dus de familievaders kondigen aan dat de nieuwelingen achter moeten blijven bij opa en oma. De nieuwelingen smeken vervolgens weer of ze mee mogen, waarbij ze te horen krijgen dat ze zich moeten bewijzen, en het geld bij elkaar moeten verzamelen voor hun overtocht. Terwijl de families de uitdagingen voorbereiden, gaan de jongsten wat lekkers halen om aan de vaders te presenteren. Dit doen ze meteen zodra ze terug zijn, waarna de uitdagingen beginnen. Bij elke uitdaging kan de jongste kiezen om mee te doen, waarbij ze ƒ25 verdienen, en soms zelfs ƒ50 bij een moeilijkere variant. Aan het einde moeten ze ƒ150 bij elkaar gespaard hebben, en dan mogen ze mee. Na alle uitdagingen lukt dat iedereen, en hebben alle families geld om aan boord te mogen.

De de dag wordt afgesloten met het belangrijkste voor een lange tocht aan boord: Samenwerken. Eerst moet elke familie een uitdagende opdracht doen die alleen met samenwerken gedaan kan worden. Telkens als dat lukt, mogen ze een voorwerp kiezen van een tafel vol met spullen. Bij het tweede deel krijgen ze scenario’s te verwerken, die ze moeten oplossen met één van de voorwerpen die ze verzameld hadden. Per scenario krijgt de familie met het beste scenario wat geld voor aan boord, naast het geld wat ze die ochtend verdiend hebben.

Dag 3 – Vrijdag 19 mei – De boot vertrekt

Iedereen is er klaar voor. Het is tijd om aan boord te gaan. We nemen met zijn allen de metro naar het centrum van Rotterdam, waar elke familie zijn kennis van de stad moet tonen. Gewapend met een een lijst vaag beschreven locaties en een mobiel, gaan ze op jacht naar de bekende plekken van de stad. Als bewijs moeten ze foto’s opsturen naar de leiding van de locaties die ze gevonden hebben. Na twee uur is de opdracht voorbij, en lopen we gezamenlijk naar de steiger van de boot. Hier wordt geluncht, en krijgen ze nog even wat vrije tijd om het bekende Hotel New York te bewonderen.

Hierna vertrekken we met de boot. Eerst is er nog even een tussenstop, waarbij de families nog even snel goederen aan boord moeten smokkelen. En daarna begint de tocht echt. Wat gaat dat schip toch snel! Aan boord van het schip terug op het kampterrein wordt het schip druk onderzocht, en blijken enkelen zelfs kreeftjes te vinden!

’s Avonds is een klassieker aan boord van luxe schepen: Het casino. Al het geld wat de families eerder verdiend hebben wordt ingezet, en wonder boven wonder wordt het alleen maar meer!

Dag 4 – Zaterdag 20 mei – Aan boord

We zijn onderweg naar Amerika, en de families hebben geld. Maar wat ze nog niet hebben, is status. Dus de ochtend wordt besteed met het uitzoeken wat de rang is van elke familie. Door middel van een vlottenrace zal elke familie te horen krijgen waar ze bij horen. Misschien wel de onderklasse, die hebben niks, maar weten daar goed mee om te gaan. Zijn ze arbeiders, gewend aan het werken in fabrieken en van doorzetten weten? Behoren ze tot de nouveau riche? Die bakken met geld verdiend hebben, en alles kunnen kopen wat ze willen? Of zijn ze geboren als mannen van adel? Nooit geleerd te werken, maar overal mannetjes voor om hun zaakjes te regelen? En dus gaan ze allemaal aan de slag om een vlot te bouwen. Zodra dat af is mogen ze het water in, en racen ze heen en weer om verschillende dingen te transporteren.

’s Middags gaan ze meer geld verdienen, en dat doen ze met verschillende opdrachten. Alleen dit keer bepaalt de stand die ze die ochtend verdiend hebben, hoe ze de opdracht kunnen uitvoeren. Bij golf krijgt de onderklasse alleen een rugbybal, en geen stick, terwijl de adel een nette hockeystick en houten bal krijgt. En zo verschillen alle spellen, waarbij soms de ene, en soms de andere klasse een voordeel heeft.

De avond begint rustig, maar opeens is het duidelijk dat er een probleem is. Al het geld is gestolen uit de kapiteinshut. En dat moeten de families oplossen. Is het gedaan door croupier P. Krechting, of was het dekzwabber E. Wilhelm? Gebruikten ze een stethoscoop, of een slipper? En is het verstopt in een reddingssloep, of onder de roulettetafel? Daar komen ze achter door opdrachten uit te voeren waarbij ze te horen krijgen wat het vooral niet is. Halverwege krijgt elke familie te kans om hints van anderen af te kijken, door uitdagingen tegen elkaar aan te gaan. Uiteindelijk lossen ze samen de misdaad op, en krijgt elke familie een geldprijs uitgereikt per goed geraden feit.

Dag 5 – Zondag 21 mei – Aankomst

Eindelijk, de tocht is ten einde. Maar niet voordat het laatste ontbijt aan boord genuttigd is. Vandaag telt alleen geld, hoe meer, hoe beter. De familie met het meeste geld krijgt het sjiekste ontbijt, degene met het minste, het karigste. Alle ontbijten zijn heerlijk, maar één familie heeft een extra plezierig ochtendje. Gezeteld aan een met kleed gedejte tafel worden ze op al hun wenken bediend.

En daarna is het tijd om de kajuit op te ruimen. Gezamenlijk wordt het hele kamp vlot afgebroken. Als afsluiter is er nog één snelle opdracht, en dat is de boot uitladen. Enkele familieoudsten hebben dan al het schip verlaten, en kort daarna volgt de rest om hun eerste voet op Amerikaanse grond te zetten.