Opkomsten verkenners (2022-2023)

10 en 11 februari: winterkampje regio
“Winterkamp” klinkt altijd als “koud”, maar het viel gelukkig mee. Tegen de voorspellingen in bleef de temperatuur op het terrein bij de Pieter Maritz in Ede boven nul. Na de aankomst en kampopbouw op vrijdagavond, was het zaterdag tijd voor de workshops en andere activiteiten. Elke verkenner had tevoren al aangegeven welke dingen hij wilde gaan doen. De kamporganisatie had iedereen vervolgens zo goed mogelijk volgens die keuze ingedeeld. Je kon zes verschillende dingen doen, zoals vetbolletjes maken voor vogels of zelf kaarsen smalten. Maar ook koken (duif villen of broodjes/tosties maken bij het vuur) en actievere dingen als booschieten en kratstapelen. En natuurlijk het altijd weer leuke luchtbuksschieten.
We lunchten met een broodje knakworst zodat we snel weg konden. De tenten werden snel opgeruimd. Dus toen de laatste workshop achter de rug was, was het kamp meteen ook voorbij. Tijd om de laatste restjes op te ruimen en alles de aanhanger in de doen. Snel naar huis, naar de warmte…

4 februari: hiketechnieken en murderball
De (R)SW komt eraan, dus moeten we even oefenen met hiken. Net als bij de echte hike, oefenen we hier op leeftijd en patrouille. Per patrouille lopen de oudstejaars samen, en zo ook de jongerejaars. Ze krijgen een willekeurige techniek en route, en die moeten ze lopen. Lukt dit, dan krijgen ze punten, waarbij de langere en moeilijkere hikes meer punten opleveren. Als bonus kunnen ze tegelijk ook een route omzetten naar een andere techniek, en kunnen ze daar ook punten voor verdienen.
Aan het einde zaten de scores bijzonder dicht bij elkaar, maar was er uiteindelijk maar één groepje jongerejaars en één groepje ouderejaars de beste.
Na afloop gingen we een succesnummer van enkele weken terug doen, en dat was murderball, om de opkomst even lekker af te ronden.

21 januari: Winterfestijn.
Geen sneeuw, maar wel snijdende kou op deze opkomst met de hele groep. De verkenners trekken vandaag op met de padvindsters.
Eerst een spel om op te warmen. Tikkertje, waarbij iedereen die moet wegrennen veilig is als ze met een groepje van drie bij elkaar zitten. Komt er iemand bij, dan moet de eerste weer weg.
Daarna komt het echte programma. De scouts moeten in groepjes anderen uitdagen voor een potje flessenvoetbal, koekhappen of touwtrekken. De winnaar krijgt een stukje van een coördinaat, waarmee als die compleet is ze een prijs kunnen vinden.
Na afloop is het nog even tijd voor een potje murderball, wat onheilspellender klinkt dan dat het is. Het is een soort van rugby, maar dan net anders. Eerst in twee gemixte groepen, en als laatste nog één keer de jongens versus de meiden. Dat laatste blijkt een spannend potje te zijn, maar vlak voor het einde scoren de verkenners als eerste.
Het winterfestijn was dus met de hele groep, en die zien we na afloop. Het bestuur heeft voor warme vuurtjes, lekkers en warme chocomel gezorgd, en ook alle ouders uitgenodigd om langs te komen. En daar zijn er veel van aanwezig, dus na een kort woordje van Hugo staan ieder gezellig om het vuur.

6-8 januari: kaderwinterweekend Ede
Vorig jaar kon het niet, maar nu gaan we weer met de PL’s en APL’s op pad. Het kaderwinterweekend, dit keer op de rand van de Ginkelse Heide. Eén van de ouders is boswachter, en we krijgen de kans om te kamperen op een mooi weitje midden in het bos bij Ede. We verzamelen vrijdagmiddag op Horst, en rijden meteen naar het terrein. Daar krijgen we even snel de regels van kamperen op de Veluwe te horen, en wordt het kamp opgebouwd. Natuurlijk hoort daar een vuurtje bij, dus er wordt al snel hout gehakt en aangestoken. Zodra het kamp staat, inclusief een bankje rondom het vuur, lopen we naar het naastliggende meertje voor een mooie zonsondergang. Dan wordt het donker, en gaan we aan de macaroni. Nabuikend even rustig rond het vuur, want de oudsten moeten voor de rest van de groep, die morgen komt, een spel bedenken. Hierna is het tijd voor het avondspel, waarvoor iedereen drie kleine cadeautjes voor heeft meegenomen. Via een soort mix van 30-seconds, Triviant en Pictionary worden de pakjes door elkaar gemixt, en heeft iedereen aan het eind iets geinigs te pakken. De volgende ochtend rustig opstaan en ontbijt naar binnen werken, want de anderen komen op bezoek. Enkele oudstejaars leggen het spel uit, en zo begint drie kwartier gesmokkel met tennisballen, pasjes en blokjes. Rond twaalf uur gaan de jongerejaars weer naar huis, en is het tijd voor lunch en het middagprogramma. Dat vrij bijzonder is: we mogen met de boswachter mee op pad naar de wildkansel. Onderweg krijgen we allerlei dingen uitgelegd over hoe we wild en sporen kunnen herkennen, en in het wildkansel zelf over het leven en gewei van een hert. Net als de uitleg ten einde loopt, treft het geluk, en komt er in de verte opeens een roedel herten uit het bos lopen. Iedereen zit gefascineerd te kijken, terwijl we nog wat meer te horen krijgen over de wolf en andere dieren die hier rondlopen. Nadat we terug zijn van de wandeling is het alweer tijd om te koken, en vanavond eten we luxe. Verse ganzenborst met rode kool en aardappelpuree. ’s Avonds worden de verkenners als dropping in het donker afgezet, en moeten ze hun weg vinden naar een dorp in de buurt. Als ze daar aankomen krijgen ze allemaal een snack, en gaan we weer terug naar het kamp. De volgende ochtend doen we nog één ding, en dat is over de streep. Hierbij krijgen ze stellingen, en mogen ze zelf kiezen of ze het er eens of oneens mee zijn door aan de goede kant van de streep te gaan staan. Sommige vragen zijn simpel en gaan over het verkenner-zijn, en andere zijn wat lastiger en hebben meer met de maatschappij te maken. Het blijkt een leerzame sessie te zijn voor allen, waarbij iedereen met respect voor elkaar om gaat. Na afloop is het helaas tijd om op te ruimen, maar dit gaat lekker snel, en zo zitten we al weer snel in de auto terug richting Horst.

17/18 december: boerenkool
Het mag weer! De boerenkoolfuif! En het was weer gezellig. Met alle speltakken in Horst gepropt lekker aan de boerenkool, met de door de lokale AH gesponsorde rookworst. Na afloop was er een avondprogramma, met een disco, wat knutselen, getrommel, een verhaal en lasergamen. Hierna splitsten we van de rest, en liepen of fietsten we naar de Beukelaar. Hier gingen we in patrouilles zitten om een half uurtje na te denken over wat voor een opkomsten we het komende half jaar willen doen. De volgende dag begon natuurlijk met een gezamenlijk ontbijt, waarna we zoals normaal lekker gingen zwemmen.

10 december: patrouilleweek
Week twee van de patrouilleweken. Eén patrouille nam korte filmpjes op, de andere drie gingen koken. Eén patrouille kookte op houtvuur, twee patrouilles gingen voor een high tea, en twee patrouilles kookten voor hun ouders. De ouders vonden het heel leuk, en de verkenners natuurlijk ook.
Alleen die afwas, die was gigantisch…

12/13 november: installatie en weekendkamp
“Kuuroord Trappershotel de Bilderberg, waar iedereen genezen wordt voor hij het hotel verlaat.”
Het blijkt dus dat Trappershorst vroeger een hotel was, en nog steeds is als je de manager weet te vinden. Dit is waar de verkenners voor dit weekend verzamelen, voor een lekker weekendje waarbij de eerstejaars geïnstalleerd zullen worden. De verkenners komen binnen bij de receptie, waar ze moeten inchecken met hun reservering, en ze hun kamersleutel krijgen. Meteen hierna worden de patrouilles voor dit jaar bekend gemaakt, en gaan we installeren, één patrouille tegelijk. Zodra dat gedaan is, moet elke patrouille nog een naam krijgen. Dit door middel van een hotelestafette, waarbij elke patrouille moet laten zien hoe snel ze koffers, dienbladen en andere hotelmateriaal kunnen verplaatsen. De winnaar mag als eerste hun naam kiezen.


En dan blijkt er een probleem te zijn. Een nieuwe leiding blijkt zich bezeerd te hebben. Normaal geen probleem, de bron van het hotel lost alles op, maar die werkt niet meer. En dus kan die leiding niet meer weg uit het hotel! Aan de verkenners de taak om bronwater te verzamelen uit de andere vijvers in Oosterbeek, die samengevoegd gebruikt kan worden om de bron te herstellen. Er is een oud boek gevonden met lastig beschreven locaties van die bronnen.
De verkenners puzzelen het uit, en fietsen er in patrouilles naartoe. Bij elke bron moeten ze een opdrachtje doen voordat ze het water mee mogen nemen. Het doel is om een brandend waxinelichtje naar de overkant te laten varen met enkel papier, touw en wasknijpers. Als dat gelukt is, krijgen ze een nieuwe hint, gevonden door de leiding. Ze komen erachter dat het om Mariëndaal gaat, en daar zien de patrouilles elkaar weer. Hier moeten ze het laatste water ophalen en de patrouille die dat mag is degene die hun bootje het eerste de waterval af laat varen.
Terug wordt het water in een ketel buiten gezet, het moet één nacht onder het maanlicht staan. De verkenners gaan het eten bereiden, kip cola en een andere stoofpot in de Dutch ovens.
Na het eten blijkt opeens het water weg te zijn! En dat is een probleem. Personeelsleden van het hotel denken dat het door de mensen van B&B Kasteel Doorwerth komt, die zijn jaloers. Dus in de nacht moeten de verkenners richting het kasteel, en daar een donkere route volgen. Onderweg komen ze twee mysterieuze figuren tegen, die hen verder helpen. Aan het einde van de tocht, boven in een uitkijktoren, vinden ze het water weer, en nemen de verkenners het mee terug naar het Trappershotel. Het water wordt weer in het maanlicht gezet, en iedereen gaat slapen.
De volgende dacht volgt een echt continental breakfast, waarbij je zelf je eigen warme croissantje en ei mag pakken. Na het ontbijt volgt de slotopdracht. De vossenvijver moet schoongemaakt worden, anders zal deze niet herstellen. Daarna moet het water hiervan richting het Trappershotel gebracht worden, zodat de gewonde leiding hier zich in kan wassen. En zo eindigt het weekendje op Kuuroord Trappershotel. Wat een ontspannend weekendje had moeten worden, werd zo een spannend weekend om de leiding te redden.

27 augustus: Amerikaans met de vierdejaars
De laatste echte opkomst van onze vierdejaars. Dus was het aan hen de beurt om deze keer te verzinnen wat we gaan doen, en het uit te voeren. Het werd thema Amerikaans.
Om te beginnen een potje murderball. Een soort van rugby, maar dan ver-scout. Nadat iedereen goed was opgewarmd, werd de groep opgesplitst, en gingen ze een uur lang drie posten langs. Elke post was geleid door een vierdejaars, de leiding stond er vooral bij voor de sier. Bij de eerste post moesten ze een nieuwe Amerikaanse vlag ontwerpen, bij de tweede post werd het een potje trefbal, en bij de laatste post konden ze voor zichzelf een heerlijke hamburger maken.
Na afloop kregen we nog een heerlijke taart van Lex en Michelle, om hun eerste trouwdag te vieren. Ook namen we afscheid van Niels, die naar Zwolle is vertrokken en we dus niet bij de RSA terugzien. Ook namen we afscheid van Ingeborg, die na 12 jaar elke week leiding geven, het rustiger aan gaat doen. Maar ze heeft gezegd dat we haar zeker nog wel terug zien.
Na afloop lieten de 4ejaars zichzelf nog even goed natmaken, als laatste afscheid naar de groep.