Engeland 2022 (p) week 2

Van zaterdag 23 juli tot en met dinsdag 9 augustus 2022 zijn 25 padvindsters (Alanis, Barbora, Carlijn, Doeschka, Esmijn, Faya, Fabiënne, Finn, Hannah, Isabel, Katinka, Lauranne, Liara, Linde, Lisabeth, Livia, Madelief, Marit, Marrit, Nirlen, Noa, Norah, Vera, Wietske en Yemma) met 8 man/vrouw leiding (Anne-Linde, Douwe, Lars, Margreet, Meinke, Michelle, Pepijn en Ruurd) op Engelandkamp.
Hieronder het verslag van de tweede week: Chamboree.

=== week 1 === week 3 ===

  • zaterdag 30 juli: aankomst Chamboree
  • zondag 31 juli: Mars en Neptunus
  • maandag 1 augustus: Mercurius
  • dinsdag 2 augustus: Venus
  • woensdag 3 augustus: subcamp challenge
  • donderdag 4 augustus: Jupiter
  • vrijdag 5 augustus: Saturnus en Uranus
  • zaterdag 6 augustus: kampafbraak en naar Queen Charlottes Wood

Het is fijn dat ze op tijd arriveren. Vier jaar geleden waren ze te laat, zodat ze zonder de tenten opgezet te hebben moesten rennen naar de opening. Nu kan alles eerst rustig worden opgebouwd.

We hebben een aardig terrein, het grootste van het subkamp. Er is ruim plek voor de vier patrouilletenten, de leidingtent, de Vendel en het activiteitendak. En dan is er nog een beetje ruimte over voor wat activiteiten. We hebben helaas géén pionierhout gekregen. Dat was tevoren bekend, maar is toch jammer. Er was een klein beetje, maar dat is al lang gebruikt door de groepen die al op donderdag arriveerden. Toch is iedereen bereidwillig om mee te denken. Zo hebben we stoelen en tafels gekregen van het kamp (werd “thuisbezorgd” op het terrein) en de groep waar ze de laatste dagen mee gaan optrekken heeft ook hulp aangeboden. De contacten zijn prima!

We koken en gaan na het eten omstreeks half acht naar de opening. Die begint pas tegen kwart over acht omdat het een tijd duurt voordat iedereen een plek heeft gevonden.

De organisatie had tevoren gevraagd of iedereen in volledig uniform wilde komen, aangevuld met “ruimteaccessoires”. Wij hebben er onze eigen invulling aan gegeven en hebben vooral de “Nederlandse accessoires” meegenomen, die iedereen trouwens erg leuk vindt (klompen en heel veel oranje!). In het officiele gedeelte wordt onze groep genoemd. Behalve wij zijn er in elk geval ook deelnemers uit Israël, Griekenland, Noorwegen en Ierland.
Er zijn nogal wat toneelstukjes (o.a. een die probeert de verbinding tussen vier jaar terug (“piraten”) en nu (“ruimtevaart”) te leggen). Veder dansjes en liedjes. Ze vinden het wel leuk. Als alle officiele plichtplegingen gedaan zijn gaat iedereen los.

Vooral de jongere kinderen kijken hun ogen uit. Zij zijn nog nooit op een festival-achtige activiteit geweest en vinden het echt tof om mee te maken. Er is veel muziek en er zijn lichteffecten. De hele groep (inclusief de leiding) vermaakt zich dan ook prima.
Om een uur of tien wordt iedereen dringend verzocht het “ISS” (het hoofdterrein is het internationale space centrum; vanwege het ruimtevaartthema) te verlaten. Bij de leiding is nog wat verwarring over die tijden. Moet je om 22 uur stoppen? Of om 22:30? Hoe dan ook is het om 23 uur kampstilte.
Iedereen is vandaag om 22:45 terug en ligt om 23 uur in bed. Het was weer een vermoeiende (maar leuke) dag.

Vandaag is de eerste Chamboreedag. De eerste activiteit is pas om half tien, dus de wekker gaat om acht uur. De buren hoor je altijd wekken met geschreeuw, getoeter of zelfs met het slaan op pannendeksels. Wij doen het met muziek.

De buren moeten daar nog wel een beetje aan wennen… Ze vinden het aan de ene kant maar niks, maar uiteindelijk spelen ze luchtgitaar mee en vragen ze (als de muziek tussendemiddag ook aan staat) of het alsjeblieft harder mag. En dus hebben we er toch vrienden mee gemaakt.

De kampactiviteiten zijn, gezien het ruimtevaarthema, ingedeeld in planeten. Je doet de activiteiten met het halve subkamp tegelijk. Zo gaan we vanmorgen eerst naar Mars en vanmiddag naar Neptunus. De andere helft van het subkamp doet het net andersom. Voordeel van met de hele groep aan activiteiten meedoen is dat ze toch hier en daar wat voor elkaar kunnen vertalen. De meeste kinderen begrijpen het Engels heel goed, en degenen die de activiteiten leiden proberen ook altijd extra uitleg te geven. Maar in sommige gevallen is het toch handig dat er iemand anders van de groep bij is voor een vertaling.

Mars is de oorlogsplaneet. Het programma is, ook voor de leiding, zeker een hoogtepunt. Er is allemaal “wapentuig”, zoals lasergamen, werpbijlen, luchtbuksen, pijl en boog, kruisbogen en een soort paintbal-zonder-verf. Alle Engelse deelnemers wordt individueel gevraagd of ze toestemming hebben van hun ouders om er aan mee te doen. Met lange wachtrijen tot gevolg. Onze groep wordt alleen gevraagd: “Mag iedereen meedoen?” en bij het antwoord “ja”, mogen ze allemaal doorlopen. Prettig voordeel: ze staan als eerste bij de hoovercrafts, waar later een enorme rij voor staat te wachten. Die hoovercrafts zijn beslist niet kinderachtig. Je maakt met drie passagiers en een bestuurder een kort ritje over het veld.
Er is op Mars uiteindelijk zoveel te doen, dat je de hele ochtend makkelijk kunnen vullen. Je moet inderdaad af en toe in de rij staan, maar dat is zeker de moeite waard, het zijn eigenlijk allemaal erg gave activiteiten!

’s Middags gaan ze naar Neptunus. Daar is o.a. een leuke circusvoorstelling met hele goede acrobaten. Daarna mag iedereen haar eigen acrobatenskills oefenen. En verder staan er “crafts” op het programma. Dat zijn allerlei handenarbeid-dingen, maar ook bijvoorbeeld knutselen aan een auto. Een van de challenges: vervang zo snel mogelijk een band. Bij het houtbranden versieren sommigen hun klompen nog een beetje extra.

’s Avonds is er een soort groeps-karaoke (crowd’e’o’kee): met z’n allen meezingen (mee-blèren?) met allerlei liedjes. Erg leuk. Er is nog steeds verwarring over de sluitingstijden maar omdat we de volgende dag vroeg op moeten is de groepsafspraak duidelijk: om kwart over tien moet iedereen in de tent liggen. En om half elf is het stil, althans: op ons terrein.

Hoewel het gisteravond niet overal stil was, is iedereen vandaag gewoon op tijd op.
Onze bestemming: Mercurius (oftewel: Manchester). De bussen vertrekken al om acht uur, maar gelukkig hoeven we tevoren alleen maar te ontbijten en een lunchpakketje te maken.

In Manchester krijgen we in de Applestore een workshop fotografie. Er is eerst instructie van een nogal “hippe” man die vooral aangeeft hoe je met de portretmodus, lichtinval en (abstracte) achtergronden kunt spelen. Daarna maken ze in groepjes van vijf, voorzien van twee telefoons, onder leiding van de instructeur een korte tocht door Manchester om het geleerde in praktijk te brengen.
Niet iedereen is er even goed in… maar de instructeur legt het leuk uit. Hij geeft ook allerlei tips. Bijvoorbeeld dat je mensen niet moet laat poseren. Je kunt hen beter vragen stellen. Als ze daar antwoord op geven poseren ze niet en staan ze leuker op de foto!

Terug in de Applestore bekijken ze de resultaten.
En daarna mag iedereen in kleine groepjes weer de stad in om nog wat rond te kijken.
Op zeker moment is iedereen daar wel klaar mee, ze zijn dus ruim op tijd terug om te verzamelen voor de bus, waar ze eerst nog een tijdje gezellig in het park gaan zitten.
Om vijf uur vertrekken de bussen, om zes uur zijn ze terug op het kampterrein om te gaan koken.

Helaas is het gaan regenen, maar onder het activiteitendak kun je veel doen en op het kampterrein is het in je regenjas ook leuk. Ze vinden het programma tot nu toe trouwens sowieso leuk, zowel de activiteiten overdag, als het avondprogramma.
En tussendoor wordt er enorm geswopt. De Engelsen “komen als vliegen op de stroop af”. Van sommige groepen komt de leiding vragen of hun jongens of meisjes alsjeblieft langs mogen komen om te swoppen? En mogen ze alsjeblieft stroopwafels ruilen tegen chocola?
Binnenkort komt zelfs (een lokale afdeling van) de BBC langs. Zij hebben gevraagd of ze mogen filmen en of ze met een padvindster mogen praten. We zijn benieuwd!

’s Avonds is er weer een leuk avondprogramma.

Vandaag is onze tweede “normale” activiteitendag. We blijven het het kampterrein en gaan naar twee verschillende planeten. We hoeven dus niet echt vroeg op te staan.

Vanmorgen bezoeken we naar Venus, de sportplaneet. Je kunt daar allerle verschillende sporten doen, bekende maar ook onbekende. Of sporten die je helemaal niet op een scoutingkamp zou verwachten.
Je kunt roeien op roeimachines, maar dan in wedstrijdvorm (uitgezonden op groot scherm). Je kunt je eenwielerskills verder aanscherpen. Dat is eigenlijk vooral voor de toeschouwers leuk om naar te kijken…

Er is ook een race met op-afstand-door-fietskracht-bestuurbare autootjes. Ga je te hard, dan vliegen ze uit de bocht! Eigenlijk is dat dus helemaal niet zo makkelijk. De workshop “schermen” is in trek.
Maar er zijn ook “gewone” sporten. Als je liever een potje voetbal wilt doen, dan kan dat ook. Al met al is het een erg leuke ochtend.

Ondertussen arriveren Patricia en Tess. Zij zijn op vakantie in Engeland en hadden afgesproken een keer langs te komen. Heel gezellig. Ze kunnen ’s middags met de activiteiten meedoen.

We gaan die middag naar “Aarde”, waar allemaal “aardse” activiteiten zijn. Denk bijvoorbeeld aan kennismaking met verschillende culturen. Daar treedt o.a. een groepje boedhisten op met mooie zang. (Vrijdag komt er een islamitische scoutinggroep langs, die van alles gaat uitleggen over de islam. Groepen die dan geen “Aarde” op hun programma hebben staan mogen wel langs komen als ze interesse hebben). De leiding doet met een paar padvindsters een yoga-sessie (wat natuurlijk grappig is, maar eerlijk gezegd hen ook wel een rustmomentje bezorgt). Er zijn verschillende voedselstands, zo kan je mini-pizzaatjes bakken of sprinkhanen en meelwormen in de chocola dopen en opeten. Daarnaast zijn er plekken waar je even wat rust op kan zoeken, inclusief een sauna (maar die is vandaag gezien het warme weer niet geliefd). Ook zijn er diverse landelijke organisaties aanwezig (zoals bv. de kustwacht) om iets over hun werk te vertellen en er zijn zelfs mensen waar je mee mag praten als je ergens mee zit (moet dus wel in het Engels…) Niemand van ons heeft dat gedaan. De onderlinge sfeer is heel erg goed. Ze hebben regelmatig met elkaar goede gesprekken!

De leiding zoekt wel de rust op en gaat daar “jungle speed” spelen. Een leuk kaartspel dat soms wel behoorlijk agressief lijkt te worden. Het trekt daarom nogal wat bekijks…
’s Avonds wordt de film “Sing 2” op een groot scherm gedraaid op het centrale terrein. Sommigen gaan kijken, maar anderen grijpen de kans aan om even lekker te gaan douchen. Voor Norah en Livia is douchen zelfs verplicht… Niet zozeer omdat ze vies zijn maar vooral omdat ze de volgende dag mee gaan doen aan een item van de BBC.
De film is leuk, maar de mogelijkheid om even rust te hebben, wat te lezen of vroeg naar bed te gaan is ook erg prettig. Daarna gebruikt de leiding de rest van de tijd om verschillende kapsels van wat meer kleur te voorzien…

Het grootste deel van de groep kan tot half negen in bed blijven, maar Norah en Livia moeten er om kwart voor acht uit. Zij worden om negen uur bij de circustent verwacht. Ruurd gaat met hen mee.

Ze krijgen eerst uitleg over wat er van hen verwacht wordt. Livia moet met twee Engelse scouts de introductie te doen. Zij moeten o.a. een aantal activiteiten “doen”, zodat daar opnamen van gemaakt kunnen worden. Vervolgens moet zij Norah interviewen. Ze krijgt de vragen van te voren (o.a.: waarom zijn wij van zo ver gekomen naar Chamboree? En: wat heb je tot nu toe allemaal gedaan?), maar die zijn natuurlijk wel in het Engels… Dat is geen probleem, op de momenten dat ze er wat moeite mee hebben wordt de opname gestopt en worden ze heel goed geholpen.

Het lijkt een programma te zijn van een soort BBC-Jeugdjournaal. De uitzending is vermoedelijk komende maandag. Ruurd mag helaas geen foto’s maken maar als het goed is wordt er beeldmateriaal opgestuurd (naar de ouders, zij zijn op de hoogte omdat zij toestemming hebben moeten geven) en hopelijk ook naar Ruurd. Zowel Livia als Norah zijn enthousiast.

De rest van de groep heeft vandaag “subcamp challenge”. Ze krijgen een soort bingokaart met allerlei verschillende opdrachten die ze in groepjes moeten uitvoeren, over het hele kampterrein heen. Bij voorkeur zelfs in andere subkampen. Het doel is natuurlijk: maak zoveel mogelijk contacten. Vragen zijn bijvoorbeeld: vind iemand die op dezelfde dag jarig is als jij. Gevolg: over het hele kamp lopen mensen die aan iedereen vragen wanneer ze jarig zijn. Of: spel het woord “chambo” met wildvreemden en verzamel een aantal handtekeningen. En natuurlijk: maak een foto met je groepje voor ieder subkamp. Het is ondertussen warm met veel zon. Sommigen zijn zelfs een beetje verbrand.

We eten tussendemiddag warm omdat ’s middags én ’s avonds het grote Chamboreefestival plaatsvindt. Een echt festival met stuntshows (omschreven als: “een soort Zwarte Cross light”: motorcross, mensen die brandend van een toren afspringen), muziekoptredens en overal kraampjes om eten en drinken te kopen (donuts, ijsjes, Engelse snoepjes). Je wordt eigenlijk geacht om met je groep een soort “high tea” te organiseren op het middenterrein maar dat is erg onpraktisch. De leiding zorgt zelf voor een break door aan het eind van de middag heel veel pannenkoeken te bakken, die ze kunnen komen ophalen/opeten waarna ze weer verder kunnen.
De meiden genieten. Ze zitten op het gras, luisteren naar de muziek. Ze zijn ook uitgenodigd door een Schotse groep die twee Schotse dansen wil uitvoeren met veel mensen. Sommigen vragen zich af waarom dat moet… maar het is gewoon heel leuk. Veel muziek, veel gezelligheid. Anne-Linde, Lars en Ruurd doen enthousiast mee en zijn na afloop behoorlijk moe…

Om half tien wordt het festival gesloten en gaan ze rustig aan weer naar hun eigen kamp terug.

Vandaag is weer een “normale” activiteitendag, maar nu met één planeet in plaats van twee: Jupiter.

Jupiter is de avonturenplaneet. Er zijn allemaal hele toffe activiteiten met als hoogtepunten onder andere quad rijden, klimmen, kratjes stapelen en boulderen. Er is ook een zipline en er zijn Segways om op rond te rijden. Er is genoeg om je de hele dag mee te vermaken! Je hebt die tijd ook wel nodig omdat je bij sommige activiteiten wat langer moet wachten (het kost nu eenmaal tijd om een toren van kratjes te stapelen). Maar dat wachten is steeds de moeite waard. Gelukkig is het heerlijk weer.

De sfeer in de groep is echt ontzettend goed, zowel bij de kinderen als bij de leiding. Niemand is oververmoeid, en als ze moe zijn kunnen ze gewoon even gaan slapen of ergens rustig een boekje lezen. Ze houden zich goed aan de afspraken, voeren regelmatig goede gesprekken met elkaar en zijn echt een hechte groep geworden!

’s Avonds is er geen speciaal programma, maar wel gezellige muziek en disco’s op het centrale terrein.

Vandaag is de laatste officiële Chamboreedag. Er zijn nog twee planeten over om te gaan bezoeken.

’s Morgens gaan ze naar Saturnus, de “low gravity planet” (of: gas-planeet). Daarvoor zijn alle mogelijke (en onmogelijke) opblaaskussens aanwezig. Je kunt op de springkussens springen, maar ook bijvoorbeeld je kracht meten met een boksbal. Die geeft elke slag een aantal punten, dus iedereen probeert enthousiast om harder te slaan dan de voorganger(s)! Het wordt uiteindelijk een wedstrijd van zo ongeveer iedereen tegen iedereen. Leuk feitje: sommige van onze meiden slaan harder dan “stoere” Engelse jongens!
Favoriet bij onze meiden is de “dunktank” (een zitje op een plateautje waar ze dingen tegenaan gooien, gebeurt dat te vaak dan val je vanaf het plateautje in het water! Lars en Anne-Linde belanden daarmee regelmatig in het water… Beetje koud (want het was niet echt warm weer), maar wel erg leuk om te doen. Er is ook een kussen met surfplanken erop, die het effect hebben van de “dolle stier” op de kermis: je moet proberen te blijven staan maar dat is heel moeilijk. Of je wordt omvergegooid door allerlei ronddraaiende dingen. Kortom: vooral veel plezier!

Tijdens een tocht over de stormbaan komt Anne-Linde wat ongelukkig op haar vingers terecht. Gevolg: pink geknakt en bezoekje EHBO. Pink is inmiddels gespalkt aan de ringvinger. Maar de leiding verdient zo langzamerhand hun 35%-badge (beperkt houdbaar, weggooien is zonde…) want bijna iedereen mankeert inmiddels wel iets. Nog even volhouden dames/heren!

’s Middags gaan ze naar Uranus. Daar worden natuurlijk veel woordgrappen over gemaakt, maar eigenlijk is het de wetenschaps- en technologieplaneet. Ook hier kan je weer van alles doen, zoals bijvoorbeeld de maan en Mars ruiken. En er zijn veel codeeropdrachten met o.a. technisch lego. Bij de aanwezige Luchtmacht kan je een virtual-realityvlucht maken in een straaljager en nog veel meer (zelfs het ISS bezoeken). Buiten kun je een knikkerbaan maken. En er is een speciale koepeltent die als planetarium dienst doet: ze projecteren er sterren en planeten zodat je echt het idee hebt het heelal te zien.

Ze komen vanmiddag wat vroeger terug van de activiteiten. Je merkt dat de vermoeidheid begint te komen. De leiding heeft iedereen wel elke dag verplicht om aan de activiteiten mee te doen. Het zijn namelijk allemaal erg leuke en bijzondere dingen, waarvan het jammer is als je het niet zou proberen. Maar nu mogen ze ook even lekker in het gras liggen. Daar is iedereen wel aan toe.

Na het eten is het tijd voor de sluiting. Ze lopen met alle andere groepen in een lange optocht naar het centrale terrein. Met veel oranje en nog veel meer klompenherrie natuurlijk. Daar worden in een serie toneelstukjes de kampthema’s van de afgelopen drie jaar (superhelden, piraten en ruimtevaart) aan elkaar geknoopt. Er volgen talloze bedankjes, maar ze proberen dat wel op een leuke manier te doen.
Iedereen doet de kampdansjes. Dat zijn er twee of drie, die steeds terugkomen en inmiddels zo goed bij iedereen bekend zijn dat ze voortdurend gedanst worden.
De sluiting is natuurlijk een beetje voorspelbaar, maar daarna is er een optreden van een Little Mix coverband. Die spelen niet helemaal zuiver… maar dat mag de pret niet drukken. Het is gezellig en er is ook nog disco tot elf uur. De kampstilte wordt dus niet gehaald, maar dat is op een laatste avond niet erg.
Iedereen is om kwart over elf terug en al voor twaalf uur ligt iedereen in bed en zijn alle lichtjes uit. De laatste echte Chamboreedag zit er op!

Vandaag begint het laatste deel van het kamp, maar eerst moeten ze Chamboree nog afbreken. Ze hebben gelukkig genoeg tijd om het rustig aan te doen, want de bus komt pas om 14:00 uur. Dat is wel fijn na zo’n drukke week.
Je merkt dat ze het jammer vinden dat het kamp (bijna) voorbij is. “Over vier dagen gaan we al weer naar huis, dat willen we niet…”. Dat geeft duidelijk aan dat het kamp zeer geslaagd is!

De maken de tenten extra goed schoon, want die zijn de komende week niet meer nodig. Ook in Nederland gaan ze ze voorlopig niet gebruiken. Na een grondige controle door de leiding gaan ze tegen de vlakte.

Ze maken twee stapels bagage, één voor het busje en één voor de aanhanger. De aanhanger kan vast ingepakt worden. Het busje is vandaag nog even weg om nog wat laatste was te doen.
En dan is er uiteindelijk toch nog anderhalf uur over. Leuk voor de meiden om nog even het terrein over te lopen en te swoppen met andere vertrekkende groepen. Ander belangrijk doel: de trophy-jacht. Dat is een bedenkelijke gewoonte op internationale scoutingkampen: neem iets mee naar huis wat eigenlijk niet van jou is. De subkampleiding heeft daar in de laatste subkampmeeting al voor gewaarschuwd. Gelukkig beperken ze zich tot een klein vaandel van planeet Aarde…

En dan is Chamboree echt voorbij! Er volgen nog een paar leuke dagen in Queen Charlotte’s Wood. Het verslag gaat verder op de pagina van week 3