Opkomsten Havelihorde (2020-2021)

25-30 juli: zomerkamp Wageningen
Van 25 tot 30 juli gaan we op kamp. Je leest er alles over op deze aparte pagina.

3 juli: dagje uit
Als laatste opkomst voor de zomervakantie gingen we naar de Leemkuil. In deze grote buitenspeeltuin is er genoeg te doen om je urenlang te vermaken. Enthousiast werden de vele speeltoestellen uitgeprobeerd, werd gesjeesd met de kabelbaan, klommen we de hoogte in en raceten we met skelters. In kleine groepjes werd zo dit speelparadijs verkend. Een leuke afsluiting van het seizoen!

26 en 27 juni: weekendkamp
De Haveli-horde heeft een bijzondere uitnodiging gekregen. De enige echte Willie Wonka heeft ons namelijk gevraagd om zijn fabriek een bezoekje te brengen. Zo’n aanbod kun je natuurlijk niet afslaan. Op zaterdag verzamelden we ons dan ook vol verwachting voor zijn fabriek. Hier werden we verwelkomd door Willie Wonka en enkele Oempa Loempa’s. Ze gaven ons een rondleiding door hun fabriek langs de verschillende kamers. Na de rondleiding vertelt Willie Wonka dat er veel Oempa Loempa’s weg zijn gegaan om voor zichzelf te beginnen. Hierdoor zijn er nu te weinig Oempa Loempa’s in de fabriek van Willie Wonka. Willie Wonka wil graag onze hulp om naar het regenwoud te gaan om meer Oempa Loempa’s te vinden die willen werken in zijn fabriek. Als goede scouts slaat de Haveli-horde een vraag om hulp niet af. Als eerste worden er prachtige schilderijen gemaakt om te geven als geschenk aan de Oempa Loempa’s. Al snel ontstaan er vele prachtige geschenken. Met deze geschenken ging de Haveli-horde naar de grens van het regenwoud. Hier mochten we echter alleen doorheen als we konden laten zien dat we goed konden jagen. Nadat we ons hierin hadden bewezen, mochten we het regenwoud in. De avontuurlijke reis eindigde met het oplossen van verschillende raadsels, waarna er eindelijk weer genoeg Oempa Loempa’s waren die in de fabriek van Willie Wonka wilden werken.

19 juni: boxen
Deze opkomst was Haveli-horde bezig met uitdagende boxen. In groepjes werd er gebogen over de verschillende raadsels en opdrachten die de box voor ons in petto had. Het doel was om deze opdrachten zo snel en zo goed mogelijk af te ronden en zo een zo hoog mogelijke score te behalen.

12 juni: koken op vuur
Deze zaterdag stond helemaal in het teken van vuur. Het beginspelletje was daarom vuurbal, ofwel fireball, wat traditiegetrouw werd gespeeld met het nummer Fireball van Pitbull op de achtergrond. Na deze vurige activiteit werden er groepjes van drie gevormd waarin de vuurtjes gemaakt zouden worden. Nadat de theorie van het vuur maken was uitgelegd, gingen de groepjes aan de slag. Al snel werd duidelijk dat vuur maken zeker geen makkie is. De ambitieuze groepjes die waren begonnen aan een piramidevuur gingen daarom al snel over op de makkelijkere flatgebouw-techniek. Ook deze “makkelijke” techniek was echter uitdagend genoeg. Na veel proberen en wat hulp van de leiding is het de meeste groepjes uiteindelijk toch gelukt om een mooi vuurtje te maken. Als beloning konden ze op hun eigen vuurtje een marshmellow roosteren. Als afsluiter van deze vurig leuke opkomst werden er broodjes gebakken boven het grote vuur wat de leiding had gemaakt.

5 juni: knutselen
Deze creatieve opkomst begonnen we met een creatieve fysieke versie van een online-spel, namelijk 2048. Iedereen begon met een kaartje met een twee erop. Als je vervolgens won met steen, papier, schaar van iemand anders die ook een twee had, mocht je bij de leiding een papiertje met een vier halen. Als je vervolgens weer won van iemand die ook een vier had, mocht je een acht halen. Zo ontstond er een enthousiaste drukte op het plein van allemaal steen, papier, schaar wedstrijdjes. Dit ging door totdat iemand 2048 haalde en daarmee had gewonnen.
Na papier en schaar met de handen gevormd te hebben, werd het tijd om deze knutselvoorwerpen in het echt te gebruiken. Op het plein werden tafels en stoelen neergezet en we haalden de knutselspullen naar buiten. Vervolgens ging de Haveli-horde aan de slag met het maken van magische tollen. Deze werden gemaakt met twee touwtjes en een rond stuk karton. Met de touwtjes kon je het karton laten draaien. Deze tol werd echter pas magisch door de versieringen die erop gemaakt werden. Deze kleurrijke versieringen zorgden voor een prachtig kleurenschouwspel als de tol draaide.

29 mei: among us
Deze zaterdag was er voor de tweede keer dit jaar een “among us”- opkomst. Deze keer werd het populaire online-spel nauwkeurig nagespeeld. We begonnen de opkomst met trefballen, daarna werd de groep in tweeën gesplitst. Eén groep bleef bij het gebouw en de ander ging naar het bos. Op deze locaties werd door beide groepjes among us gespeeld. Iedereen kreeg een briefje met haar rol in het spel. Voor bijna iedereen was dit crewmate, behalve voor één iemand, die imposter was. Vervolgens kreeg iedereen een briefje met taken. Deze taken konden uitgevoerd worden bij de posten die bemand werden door de leiding. Er waren allerlei verschillende taken die voltooid moesten worden. Zo moest er op één post een parcours gelopen worden terwijl je een ei op een lepel balanceerde. Ergens anders moesten voorwerpen geblinddoekt op volgorde van grootte worden gelegd. Ook waren er posten voor koekhappen, wie ben ik en marshmellows roosteren. Het doel voor de crewmates was om alle taken uit te voeren. Ondertussen moest de imposter proberen om stiekem de crewmates te vermoorden. Hierbij moest ze zorgen dat ze niet werd gezien, want anders zou ze vervolgens door de andere crewmates naar de gevangenis worden gestuurd. Zo werd de spanning van het online-spel deze ochtend van het beeldscherm naar de Beukelaar gebracht.

22 mei: bootcamp en installatie
Deze zaterdag kwam de Haveli-horde in plaats van in het gebruikelijke groene uniform, gekleed in sportkleding naar de Beukelaar. Zo waren we er helemaal klaar voor om deze dag met een sportieve ochtend te beginnen. We openden deze bootcamp-opkomst met een actief potje trefbal, waarbij ook de leiding het niet kon laten om enthousiast mee te doen. Nadat we hiermee onze spieren een beetje warm hadden gemaakt, was het tijd voor rekken, strekken en krachtoefeningen. David liet telkens zien hoe alles moest en daarna deed de hele groep mee. Na al dit rekken, strekken, opdrukken en de jumping jacks, gingen we naar Hartenstein. Op de hardloopbaan legde iedereen daar 400 m hardlopend af. Dit was qua conditie natuurlijk niet al te makkelijk, maar de plassen water die waren blijven liggen na de regen maakten er een echte uitdaging van. Na nog een tweede rondje waarin allerlei verschillende manieren van lopen, zoals achteruit lopen, knieheffen, hakken billen en schuin lopen, werden afgewisseld, gingen we moe maar voldaan weer terug naar de Beukelaar. Hier warmden we weer op in het lokaal met wat limo of thee. Het laatste stuk van de opkomst hebben we binnen het spel maffia gespeeld, wat een beetje lijkt op weerwolven. Bij maffia moeten de dorpelingen proberen alle maffialeden in de gevangenis te stoppen voordat de maffia de dorpelingen heeft vermoord. Een spannende afsluiter van deze sportieve opkomst!
Na de opkomst bleef de Haveli-horde iets langer, zodat de nieuwe leiding en de nieuwe kinderen geïnstalleerd konden worden. Door Corona is de laatste keer dat dit gebeurd was alweer erg lang geleden, waardoor er vandaag heel veel kinderen en leiding zijn geïnstalleerd. Deze hebben nu de insignes ontvangen en horen nu “officieel” bij de Haveli-horde!

8 mei: Among Us
Vandaag draaide de opkomst om het spelletje “Among us”. Bij dat spel moet je de verrader proberen te ontmaskeren. Bart en Xander hadden daar allemaal leuke spelletjes voor bedacht. We begonnen met een leuke stoelendans waar ook de leiding gezellig aan meedeed.Het volgende spelletje heette mijnenveger. De kinderen moesten proberen naar de overkant te komen zonder op de mijnen te staan. Na veel puzzelen en proberen zijn ze veilig aan de overkant gekomen! Als laatste spelletje speelde we levend cluedo. Door middel van het spelen van kleine spelletjes moesten ze er achter komen wie de moordenaar was, waar de moord was gepleegd en wat het moordwapen was. Alle groepjes hebben het uitgevonden. Xander was de moordenaar!

1 mei: insigneweken 3
Het was de laatste week van de nestweken. Het insigne spelexpert sloot deze reeks af af met levensgroot ganzenborden. Door afwisselend te dobbelen en spelletjes te spelen kwamen ze steeds verder.
Het insigne spoorzoeker ging deze week weer verder met de zoektocht naar de ontvoerde Dorien. De leiding had de puzzelstukjes van de vorige week goed bestudeerd en zo wisten we dat we deze week moesten beginnen bij de boom bij de kampvuurkuil. Daar vonden we een envelop met een foto van een stukje verderop in het bos. Daar vonden we nog een envelop met een foto van weer een stukje verderop in het bos. Zo volgden we de fotospeurtocht die de zeemeeuwen voor ons hadden uitgezet. Deze speurtocht zou ons leiden naar Dorien, die ontvoerd was door de zeemeeuwen omdat ze toen ze op het strand was geen frietjes aan de zeemeeuwen had gegeven. Onderweg moesten we verschillende opdrachten uitvoeren om cijfers te achterhalen. Uiteindelijk bracht de speyrtocht ons bij het theehuisje, waar Dorien zat! Met de cijfers die we achterhaald hadden, konden we het cijferslot openmaken en zo Dorien bevrijden.
Als afsluiter van deze drie weken hebben we daarna met de Haveli-horde frietjes gegeten. Deze had de leiding gekocht als onderhandelingsmateriaal als het ons niet zou lukken om Dorien te vinden, maar gelukkig konden ze nu perfect worden gebruikt als overwinningsmaaltijd

24 april: insigneweken 2
Deze tweede week ging het insigne spelexpert weer verder met het leren kennen van allerlei soorten spellen.
Ondertussen ging het insigne spoorzoeken op zoek naar Dorien, die door de zeemeeuwen is ontvoerd. Rond het gebouw lagen allerlei puzzelstukjes verstopt. Deze waren te vinden door gebruik te maken van allerlei verschillende routetechnieken.

17 april: insigneweken 1
Vandaag was de eerste week van een drie weken durend programma waarin ieder nest aan de slag gaat met een insigne. De nesten groen en oranje gaan zich storten op het insigne spelexpert en de nesten blauw en paars op het insigne spoorzoeken. Deze eerste opkomst begon het insigne spelexpert met het lezen van het verhaal van Belle en het beest. Tijdens het lezen van deze klassieker kwamen allerlei spellen langs. Deze lieten de spelexperts natuurlijk niet aan zich voorbij gaan en zo werd de opkomst gevuld met allerlei leuke spellen die door het verhaal werden ingeleid.
Het insigne spoorzoeken begon zich ondertussen te verdiepen in het kompas. Het openingsspel waarbij de Noord-tikkers moesten strijden tegen de Zuid-tikkers was de eerste kennismaking met het kompas. Daarna was het tijd om het kompas pas echt goed te leren kennen. Na een uitleg over de werking, kon iedereen zelf een eigen kompas maken met water, kurk, een naald en een magneet. Tijdens het experimenteren met deze zelfgemaakte kompassen, viel er opeens een envelop naar beneden. Hierin zat een mysterieuze brief die bestond uit allerlei pootafdrukken. Met behulp van briefjes die we zagen hangen in het bos, konden we deze boodschap ontcijferen. Na aandachtig puzzelen werd het ons uiteindelijk duidelijk dat deze brief door de bosdieren was verstuurd om onze hulp te vragen. Onze oud-leiding Dorien is namelijk ontvoerd door de zeemeeuwen en heeft onze hulp nodig!

10 april: levend levensweg
Vandaag doorliepen we in een paar uur ons hele leven. Allereerst haalden we de diploma’s van de basisschool en middelbare school, daarna konden we een richting kiezen op de universiteit. Opvallend was dat vooral modeontwerpster een populair beroep is onder de Haveli-horde. Nadat er een diploma was behaald, kon je beginnen met werken. Bij de beroepenbank kreeg je opdrachten, waarmee je geld kon verdienen. Dit verdiende geld kon je vervolgens op allerlei manieren uitgeven. Zo konden er huizen worden gekocht bij de makelaar en kon je naar het gemeentehuis om huisdieren of kinderen te kopen of te trouwen.

3 april: scoutingtechnieken
Deze opkomst werd besteed aan de typische scoutingtechnieken. In twee groepen ging de Haveli-horde de twee onderdelen langs: vuur maken en knopen.
Bij vuur maken werd als eerste de techniek van het vuur maken uitgelegd door de leiding. Zo moet er altijd een emmer water aanwezig zijn bij het maken van vuur en zijn er drie dingen nodig: zuurstof, brandstof en warmte. Na de theorie mochten de kinderen zelf aan de slag. Enthousiast stortten ze zich in kleine groepjes op het maken van vuur. Al snel kwamen ze er achter dat dit zeker niet makkelijk is, maar uiteindelijk is het met behulp van de leiding de meeste groepjes wel gelukt om vuur te krijgen.
Het onderdeel knopen bestond uit twee delen. Bij het ene deel werd er geoefend met allerlei knopen maken, van lastig naar steeds moeilijker. Bij bet andere deel leerden ze hoe je een driepoot moet maken. Eerst werd er geoefend met klein touw en stokken en als er tijd over was kon er zelfs een driepoot worden gemaakt van echte piopalen.

27 maart: Guiness book of records
Deze opkomst waren allerlei activiteiten gepland waarbij de kinderen hun eigen grenzen konden verleggen.
Zo konden ze hun innovatieve grenzen verleggen met het knutselen van een goede bescherming van een ei. Om te testen of deze bescherming ook echt goed was gelukt, werd het van het dak van bet gebouw afgegooid, waarna werd gekeken of het ei nog steeds heel was. Tot onze trots kunnen we vermelden dat alle eieren nog heel waren!
Ook konden de grenzen van de samenwerkingscapaciteiten worden verlegd. In teams moesten de kinderen van de ene kant van het plein naar de andere kant komen, maar hierbij mochten ze de grond niet raken. Door samen de stoelen, tafels en andere objecten door te geven, konden ze deze opdracht als groep voltooien.
Verder konden ze hun bouwskills verder ontwikkelen door met satéprikkers en piepschuim de hoogst mogelijke toren te bouwen.

20 maart: open dag
Deze open dag stonden er drie leuke activiteiten op het programma, waarmee de vele kijkers een goede indruk van scouting konden krijgen. Zo was één van de onderdelen vuur maken, een favoriet bij de Haveli kinderen. Na een uitleg van de leiding gingen de kinderen zelf aan de slag met hout, kranten en lucifers. Zo ontstonden er, met hulp van de leiding, allemaal kleine vuurtjes. Een ander onderdeel was archery tag. Hierbij werd eerst geoefend met het omgaan met een boog. Vol concentratie werden de pijlen op de boog geplaatst en werd er gericht op een boom. Nadat hierdoor iedereen een beetje door had hoe je om moet gaan met een boog, kon de strijd losbarsten. Beschermd met een masker gingen de kinderen het veld in en probeerden ze elkaar af te schieten met hun pijl en boog. Was je geraakt, dan moest je even een time out nemen bij de leiding. Het laatste onderdeel was levend stratego. De groep werd opgedeeld in twee teams en deze moesten elkaars verstopte vlaggen veroveren.

13 maart: film opkomst
Deze zaterdag stond helemaal in het teken van de film Frozen. Zo werd de eerste helft van de opkomst doorgebracht met boskwartet waarbij kwartetten van personages van Frozen moesten worden gemaakt. Fanatiek werden er kaartjes bij elkaar gestolen en werden de eigen kaartjes verdedigd. De tweede helft van de opkomst werd, na een energieke eerste helft, doorgebracht met een creatieve activiteit. Geïnspireerd op de vrolijke sneeuwpop Olaf uit Frozen, werden er prachtige sneeuwpopppen geknutseld.

6 maart: boerenkoolfuif
Bij de traditionele boerenkoolfuif van de OPV-Schoonoord wordt, na het nuttigen van de oerhollandse boerenkoolmaaltijd, de avond vaak doorgebracht met een toneelspel, live spelshow of Hollandse spelletjes. De boerenkoolfuif kon dit jaar helaas niet doorgaan, maar de gezellige activiteit wilden we niet missen! Daarom hebben we 6 maart de ochtend doorgebracht met allerlei oud-Hollandse spellen. Na met het goede been uit de bedstee te zijn gestapt, begonnen we enthousiast met Hollandse leeuwinnen. Hierbij moet je de overkant bereiken zonder dat je opgetild wordt door de leeuwinnen. Word je wel opgetild, dan word je ook een leeuwin.
Daarna speelden we het ballonnenspel. Iedereen kreeg een ballon om om haar enkel te knopen. Deze moest je beschermen terwijl je ondertussen moest proberen om de ballonnen van de anderen kapot te trappen. Zo brak er een spannende strijd los vol met harde knallen van knappende ballonnen. Na deze twee grote gezamenlijke spellen, werd de Haveli-horde gesplitst in drie kleine groepjes, die gingen rouleren over drie spelletjes: touwtjespringen, twister en spijkerpoepen.
De padvindsters zagen dat we druk bezig waren met al deze verschillende spellen en wilden zelf ook wel zoiets leuks doen. Daarom hebben we na de drie verschillende spellen besloten om één groot spel te spelen met de padvindsters: trefbal. Eerst met gemengde teams en daarna de padvindsters tegen de Haveli-horde. En tot onze grote trots mogen we vermelden dat onze Haveli-horde dit, natuurlijk, heeft gewonnen. Om de overwinning te vieren, is de opkomst afgesloten met een stoelendans met de Nederlandse klassiekers Rood en Vlinders.

27 februari: bonbons maken!
Deze zaterdag heeft de Haveli-horde haar geweldige bakskills laten zien. Na de beginspelletjes ZAP en wc-tikkertje, was het tijd om ons te storten op de zoete recepten die de leiding had voorbereid. Eerst werden er rocky roads gemaakt. Door gesmolten chocolade gemixt met melk te mengen met mini marshmellows, rozijnen en stukjes koek, werden er heerlijke rocky roads gecreeërd. Vervolgens was het tijd voor het volgende recept: cakepops. Door cake te kneden met monchou ontstond er een soort deeg waar balletjes van konden worden gemaakt. Nadat deze balletjes waren gedoopt in gesmolten chocolade, konden ze versierd worden. Geconcentreerd werd hieraan gewerkt. Wanneer je het af had, kon je een leuk balspel doen om je bezig te houden terwijl de rest voldoende tijd kreeg om ook hun creatie volledig tot zijn recht te laten komen. Als afsluiter van deze opkomst werd in het bos het klassieke levend stratego gespeeld. Iedereen kreeg een pakketje met hun eigen gemaakte lekkers mee naar huis, zodat ze er samen met het thuisfront (of natuurlijk alleen) van konden genieten.

20 februari: Alexandr de Rus
Deze zaterdag werden we verrast met een bezoek van iemand die duidelijk niet uit Nederland kwam. Deze Rus sprak een taal die niemand kon verstaan en had een boodschap bij zich die was geschreven met onbekende letters. Om erachter te komen wat hij ons duidelijk wilde maken, gingen we proberen deze boodschap te ontcijferen. In het bos waren allemaal kaartjes met de vertaling van de onbekende letters. De vier nesten gingen ieder met een ander deel van de boodschap aan de slag. Hierbij moesten ze echter oppassen voor de Amerikanen, oftewel de leiding, die het vertalen van deze Russische boodschap probeerden te verhinderen door de groepjes te tikken. Als je getikt was, moest je 20 seconden op een centraal punt wachten totdat je weer verder mocht. Nadat de uitdaging van het ontcijferen van de boodschap was voltooid, was duidelijk dat deze Rus Alexandr heette en in de war was door de vele sneeuw van afgelopen week. Hij dacht daardoor dat dit Rusland was en was uit zijn vliegtuig gesprongen. Nu wil hij graag weten hoe hij weer thuis kan komen. Om ons eerst een beetje te verdiepen in de belevingswereld van deze Alexandr, gingen we aan de slag met het tekenen van een Matroesjka. Ook gingen we Russisch dansen op het nummer Raspoetin. Uiteindelijk wisten we door middel van uitbeelden Alexandr duidelijk te maken dat hij naar Schiphol moest om met het vliegtuig thuis te kunnen komen. De opkomst werd afgesloten met een kort balspel in de zon op het plein.

13 februari: sneeuw!
De hele week al was heel Nederland in rep en roer. Na jaren van milde winters was nu dit jaar eindelijk weer een periode van sneeuw- en ijspret. Ook de Haveli-horde kon zich erg verheugen over dit cadeau van moeder natuur. Op 13 februari werd het oorspronkelijke programma dan ook vervangen door sneeuwpret. De eerste helft van de opkomst zijn we met allemaal slees het bos in gegaan. Daar is niet ver van ons gebouw een prachtige heuvel, die perfect is om met de slee vanaf te gaan. Iedereen ging met een goede vaart naar beneden. Sommigen in duo’s, anderen maakten een treintje van de verschillende slees. Ook de leiding deed enthousiast mee, ze daagden elkaar uit voor een wedstrijdje. Na genoten te hebben van deze klassieke winterse activiteit, was het tijd om op te warmen met warme chocomelk. Ondertussen maakten de leiding buiten een vuur, zodat de opkomst afgesloten kon worden met het maken van heerlijke broodjes boven het vuur.

6 februari: casino
Na lange tijd thuis te hebben gezeten, mochten we nu gelukkig weer een fysieke opkomst hebben. Na een energiek beginspelletje (“iemand is hem, niemand is hem”), werd de groep opgedeeld in tweetallen. Deze tweetallen kregen allemaal twee fiches met een waarde van 1 als startkapitaal. Door bij de leiding spelletjes te spelen, konden ze hun inzet kwijtraken of verdubbelen. Zo werd ieder tweetal steeds een beetje rijker (al waren sommigen tussendoor wel een keertje blut). Bij iedere leiding konden ze een ander spel spelen. Je kon uno spelen, hoger-lager, waterpong, balletje-balletje, wedden dat en nog veel meer. Tussen al deze weddenschappen door was er ook een welverdiende pauze. Hierin werd limonade gedronken, met het bijbehorende bekerstapelen, en speelden we met de hele groep een potje “10 tellen in de rimboe”.

30 januari: cupcakes en skribbl
Deze zaterdag gingen we een kleine traktatie voor onszelf maken. De leiding had tevoren bij iedereen al een pakketje bezorgd. Hierin zat alles wat nodig is om een cupcake te versieren. Tijdens de opkomst gingen we in kleinere groepjes prachtige cupcakes te maken. Iedereen ging enthousiast aan de slag, wat duidelijk te zien is aan het prachtige resultaat. De tweede helft van de opkomst hebben we Skribbl gespeeld, een soort online pictionary. Zoals helaas wel vaker in deze unieke Coronatijd, bleek dat fysiek pictionary toch wat soepeler gaat. Maar toen uiteindelijk alle technische dingen waren geregeld, kon er gelukkig toch vol plezier worden getekend en geraden.

23 januari: Crazy88
Het was een bijzondere dag voor de Haveli-horde. Vandaag hebben we namelijk voor het eerst online een opkomst gehad! Vol verwachting zat iedereen klaar voor haar scherm. In groepjes gingen we aan de slag met allerlei leuke opdrachten. Voor iedere opdracht konden er punten worden verdiend. En hoe beter de opdracht werd uitgevoerd, hoe meer punten je kreeg. Iedereen ging enthousiast aan de slag. Hele huizen werden afgezocht naar rode spullen, er werden bijnamen voor de leiding verzonnen, er werden zo lang mogelijke rijen van schoenen gemaakt, er werd gesokworsteld met ouders en nog veel meer. Zo hebben we ondanks de coronamaatregelen toch nog een leuke opkomst kunnen hebben!

12 december: Amerika
Aangezien corona ons momenteel niet laat reizen naar verre oorden, ging de Haveli-horde deze opkomst dan maar een ver oord verkennen zónder te reizen. Deze zaterdag stond de hele opkomst in het teken van Amerika. De opkomst begon met een samenwerkingsspel waarbij iedereen een staat van Amerika was en ze er samen voor moesten zorgen dat alle boodschappen werden doorgegeven. Na dit uitdagende spel gingen we naar Hartenstein om een van de meest populaire sporten van Amerika te spelen: honkbal. Maar dan met een hondentennisbalgooier. Er werden twee teams gemaakt. Eén team ging om de beurt de tennisbal gooien en vervolgens proberen een rondje te rennen langs alle honken. Het andere team stond in het veld en moest de tennisbal zo snel mogelijk branden. Als er gebrand was, mocht er niet meer gerend worden door het andere team en waren degenen die niet bij een honk stonden af. Er werd enthousiast gerend, gegooid en aangemoedigd. Na een tijdje spelen was het tijd voor de grote finale: de kinderen tegen de leiding. Beide teams gingen er vol voor. Hoewel de kinderen van de Haveli-horde sterk speelden, ging de leiding er toch met de winst vandoor. Hierna was het tijd om even te pauzeren met wat limonade. Daarna gingen we zelf een culinair hoogstandje van Amerika maken: hotdogs. Met stokken kon iedereen zijn eigen broodje verwarmen bij het vuur. Hier werd vervolgens een knakworstje in gedaan en smullen maar. Deze opkomst vol nieuwe indrukken van Amerika werd afgesloten met een kort spelletje 20 tellen in de rimboe, waarna het tijd was om Amerika te verlaten en weer terug te keren naar Oosterbeek.

5 december: Pieten op bezoek
Het was vandaag 5 december: dé dag van Sinterklaas! De goedheiligman had het dit jaar helaas te druk om de OPV-Schoonoord te verblijden met een bezoek, maar gelukkig had hij ervoor gezorgd dat we alsnog een hele leuke Sinterklaasopkomst hadden. We kregen twee pieten op bezoek die met ons allerlei leuke dingen gingen doen. We begonnen met Sinterklaastikkertje en Pieten van Holland. Daarna werd de groep opgesplitst. De ene helft ging binnen mondkapjes versieren. Zo kan de Haveli-horde voortaan in stijl COVID-19 bestrijden. De andere helft ging buiten pepernotenestafette doen. Met een hoofdband met een bekertje erop moesten ze zoveel mogelijk pepernoten naar de overkant brengen. Later werd er gewisseld van activiteit. Daarna was het tijd voor pauze. Iedereen kreeg een beker limonade en natuurlijk heerlijke pepernoten. Na de pauze gingen we naar het bos. We maakten er een groepsfoto en gingen daarna boskwartet doen. Ieder nest maakte een stoomboot (kraal) waar ze allerlei Sinterklaasspullen in legden. Toen de stoomboten klaar waren, brak de strijd los. De nesten gingen allemaal op pad om spullen te stelen bij de andere nesten en om hun eigen bezittingen te verdedigen. De pieten liepen ook rond. Ook zij konden spullen stelen en deze dan op een willekeurige plek neerleggen. De opkomst werd afgesloten met het vinden van de cadeaus. Met de hele Haveli-horde werd galgje gedaan op een groot doek. Het antwoord vertelde ons waar de cadeaus lagen: in het piohok. We vonden een zak met voor iedereen leuk cadeau: een tetris-sleutelhanger. Een old-school computerspelletje dat nog altijd leuk blijft. Daar weten de kinderen van de Haveli-horde wel raad mee!

28 november: nieuwe nesten en mozaieken
De wereld is vol met allerlei mooie materialen waarmee je prachtige kunstwerken kan maken. De Haveli-leiding weet dat maar al te goed en had daarom vandaag een bijzondere creatieve opkomst voorbereid.
We begonnen echter met iets heel anders. Het was namelijk tijd om de nesten bekend te maken! Een moment waar al lang naar werd uitgekeken. Om de beurt werden de vier nesten omgeroepen. De bijbehorende klompjes werden ook meteen uitgedeeld. Daarna was het tijd voor een nieuw spel binnen de Haveli-horde: levend steen, papier, schaar! Twee teams spraken ieder een teken af. Daarna deden ze met de afgesproken tekens steen, papier, schaar op de middellijn. Het winnende team moest dan zo snel mogelijk het verliezende team tikken, voordat deze bij hun achterlijn was aangekomen.
Na dit spannende spel was het tijd voor het hoogtepunt van de opkomst: mozaïeken! In de net bekend gemaakte nesten nam de Haveli-horde plaats aan de tafels in het Haveli-lokaal. Hier mochten ze aan de slag gaan met de mozaïeksteentjes. Nadat ze een patroon af hadden, mochten ze de steentjes gaan plakken op een plaatje met cement erop. Vol enthousiasme gingen ze aan de slag. Toen het tijd was voor pauze, was iedereen nog uiterst geconcentreerd bezig. In de pauze werden we verwend door een traktatie van Jasmijn, die alweer bijna tien werd. Na de pauze werd het knutselen weer hervat. Er werden steeds meer mooie mozaïektegeltjes voltooid. Aan het einde van de opkomst, kon iedereen (ook de leiding) dan ook trots zijn op wat ze hadden gemaakt.

21 november: avondje film kijken
Het weer wordt steeds kouder en de warme truien worden alweer volop gedragen. Dit kan maar één ding betekenen: de feestdagen zijn in zicht! Om alvast in de stemming te komen, heeft de Haveli-horde deze avond een prachtige kerstfilm gekeken. In De Polar Express reisden we midden in de nacht mee met een trein naar de Noordpool. Hier zagen we hoe de kerstman en zijn elfen alles regelen tijdens de kerstdagen.

14 november: kunst
Iedereen kan kunst maken: meisjes, jongens, volwassenen, kinderen en ouderen. Dat de kinderen van de Haveli-horde ook zeker in staat zijn om prachtige kunstwerken voort te brengen, hebben ze deze opkomst bewezen. In kleine groepjes gingen ze aan de slag. De opdracht was erg vrij, ze mochten zelf kiezen wat voor soort kunstwerk ze wilden maken en wat voor soort materialen ze wilden gebruiken. Hierdoor ontstonden er allerlei diverse ideeën. De hele opkomst waren de verschillende groepjes druk bezig. Zo hadden we aan het einde van de opkomst prachtige kunstwerken om ons Havelimuseum mee te vullen. De opkomst werd afgesloten met een tour langs de kunstwerken waarna iedereen op haar favoriet kon stemmen.

7 november: (niet) samen met de Bernulphus
Vandaag zouden we eigenlijk samen met de Bernulphusgroep een opkomst hebben. Ons favoriete virus zorgde er echter voor dat dit niet erg verstandig was. Daarom had de leiding besloten om in plaats daarvan een groot handelsspel te doen. In kleine groepjes vaarde de Haveli-horde rond op de zee van het bos bij de Beukelaar, op zoek naar havens om handelswaar te kopen. Door slim te handelen konden ze gekochte handelswaar verderop weer verkopen en zo winst maken. Na de pauze werd er door de leiding nog een extra dimensie toegvoegd: het werd mogelijk om een extra schip te kopen. Zo kon je met je groepje met twee schepen tegelijk handelen. Als je opgesplitst was, kon je ook een ander opgesplitst groepje kapen. Door middel van steen-papier-schaar werd de eerlijke winnaar van deze strijd bepaald. Deze mocht de buit van het verliezende schip overnemen. Zo streden de vloten van de Haveli-horde fanatiek om het monopolie op zee.

31 oktober: bootjes maken
Vandaag stond op het programma om bootjes te gaan maken. Daarom stond de Haveli-horde deze ochtend dan ook met een matrozeninstelling klaar voor de opkomst, vol zin om onbekende wateren te bevaren. In plaats van met onbekende wateren, werden ze echter geconfrontreerd met twee onbekende figuren. Deze zagen er een beetje apart uit met hun nette kleren die erg uit de toon vielen met de scoutingkleren van de rest. Onze mystery guests stelden zich voor als Agent 003 en Agent 009. Ze waren naar ons toegegaan met een vraag om hulp. Bij het uitvoeren van een missie hadden ze de gestolen boeken van de koning weer terugveroverd. Alleen zaten deze boeken opgesloten in een kist met een cijfercode. Er zaten beschrijvingen bij van groepsspellen voor kinderen waarmee je de code kon achterhalen. Hierbij hadden ze onze hulp nodig. Daar zei de Haveli-horde zeker geen nee tegen. Je mag niet iedere iedere dag twee mysterieuze geheim agenten helpen bij een missie!
Het eerste spel was een groot bosspel waarin twee teams tegen elkaar moesten strijden. Hierbij moesten ze proberen om zoveel mogelijk beeldjes uit de kraal van de ander te stelen. Na afloop van deze spannende strijd, was het tijd om te bedenken hoe je dit spel kan vertalen naar een cijfercode. Onder druk overleg werd ons langzamerhand duidelijk dat dit spel verwees naar een grote historische gebeurtenis: de beeldenstorm. Het jaartal 1566 dat daarbij hoort, zouden we uiteindelijk nodig hebben voor het cijferslot.
Bij het tweede spel werden er allemaal tafels neergezet op het plein. Iedere leiding kreeg een tafel en ieder kind kreeg een getal. Zodra een leiding “overstroming!” riep, ging iedere leiding een ander getal zeggen. De kinderen moesten zo snel mogelijk de leiding van hun getal zoeken en daarbij op de tafel gaan zitten. Ook na dit spel vond er weer een beraad plaats. Al snel was duidelijk dat dit spel verwees naar de Watersnoodramp van 1953.
Bij het laatste spel werd de groep weer opgesplitst in twee teams. Eén team moest proberen om zoveel mogelijk stembiljetten naar de leiding te krijgen. Het andere team moest ze tegenhouden door ze te tikken. Na een tijdje wisselden de teams van rol. Na dit laatste actieve spel, was het tijd voor het laatste overleg. Hierbij werd duidelijk dat dit laatste spel stond voor de eerste keer dat een vrouw in Nederland had gestemd. Dat gebeurde in 1920. De laatste stap was om alle jaartallen bij elkaar op te tellen en met dit getal het cijferslot proberen open te maken. Vol verwachting verzamelde iedereen zich om de kist en inderdaad: hij ging open! De boeken van de koning zijn weer terecht, de missie van de Agenten 003 en 009 is voltooid.

17 oktober: experimenteren
Inspiratie is overal te vinden. Deze week kwam onze inspiratie van een bron die we niet vaak gebruiken: een spelletje op je telefoon. We speelden het spel 2048 deze ochtend in het bos in plaats van op een scherm. Ieder kind kreeg een kaartje met het getal 2. Als je met “steen-papier-schaar” van iemand won die ook een twee had, kreeg je een vier. Als je vervolgens won van iemand die ook een vier had, kreeg je een acht. Dit ging door totdat de eerste 2048 had gekregen en daarmee de winnaar was. Er werd fanatiek “steen-papier-schaar” gespeeld en toen de finale kwam, snelde iedereen naar de finalisten om te kijken.
Hierna was het tijd om te beginnen met de experimenten. Er werden drie groepjes gemaakt die zelf mochten kiezen welke experimenten ze gingen doen. Zo werd er geëxperimenteerd met wat water doet met een strookje papier met een stip inkt erop. Ook werd er geëxperimenteerd met warme en koude lucht met behulp van een papieren spiraal. Een ander experiment ging aan de slag met ballonnen en hoe je deze kan laten “plakken” aan de muur of het plafond.
Na de pauze gingen we weer het bos in. Hier speelden we Anna Loretti koekoek. Dit spel lijkt erg op Anne-Marie koekoek, maar als extra dat ze een pose moesten aannemen die doet denken aan de leiding Aretti (officiële naam Anna Loretti). Deze opkomst vol met nieuwe spellen werd afgesloten met het welbekende, maar altijd gewaardeerde, buskruit.

10 oktober: vliegeren!
Vandaag mochten we onze zelfgemaakte vliegers testen! We verzamelden op de Ginkelse heide waar het in tegenstelling tot Oosterbeek gelukkig wél waaide (cruciale factor voor vliegeren). We begonnen de opkomst met het tikspel “drie is teveel”. Toen we daardoor een beetje warm waren, was het tijd om onze vliegers erbij te pakken. Naast de zelfgemaakte vliegers waren er ook vliegers van thuis meegenomen. Deze bleken het toch wel een stuk beter te doen dan de zelfgemaakte vliegertjes van papier… Toch bleven ook onze zelfgemaakte vliegers zeker in de lucht hangen; de Haveli-horde kan trots zijn op het feit dat ze werkende vliegers hebben gemaakt. We vliegerden in groepjes, in tweetallen en solo en al snel zag je overal op de hei allerlei verschillende vliegers. Er werd enthousiast gevliegerd met de zelfgemaakte, de meegebrachte en elkaars vliegers. We hadden een korte pauze met pakjes drinken, maar daarna werd de activiteit snel weer hervat. We sloten de opkomst af met een tot nog toe onbekend spel voor de Haveli-horde. Hierbij moesten de bewakers van de dierentuin ontsnapte dierentuindieren vangen. Het was een leuk spel.

3 oktober 2020: vliegers maken
Deze zaterdag gingen we creatief aan de slag. Als voorbereiding op de opkomst van volgende week, vliegers vliegeren, gingen we deze week, oh zo verrassend, vliegers maken! De leiding had een voorbeeld gemaakt en een stappenplan meegenomen, zodat iedereen een mooie vlieger kon maken. Er werd hard geknutseld en aan het einde van de opkomst had iedereen een eigen vlieger. Tussen het knutselen door zijn we ook een paar keer naar buiten gegaan voor een actief spel. Zo kon de Haveli-horde ook even haar energie kwijt.

26 september 2020: open dag
Vandaag hadden we voor de tweede week op rij een opkomst op Horst. Na vorige week afscheid te hebben genomen van een paar Havelikinderen, was het vandaag tijd om een paar nieuwe te verwelkomen. Tijdens deze open dag kon iedereen aansluiten bij het programma om een indruk te krijgen van scouting. De vereniging werd verdeeld in drie groepen op basis van leeftijd. De bevers samen met de 1e en 2e jaars welpen, de 3e en 4e jaars welpen samen met de 1e en 2e jaars scouts en de 3e en 4e jaars scouts samen met de RSA. Deze groepen gingen ieder de drie verschillende onderdelen langs: spel, vuur en creatief. Bij het onderdeel spel werd vlaggenroof gespeeld. De groep werd verdeeld in twee teams. Eerst moest ieder team hun vlag verstoppen. Zodra dat gedaan was, kon de strijd beginnen. Er werd scherp verdedigd en vol energie aangevallen. Na dit energieke spel kon een beetje worden uitgerust bij het vuur. De oudste kinderen van de Haveli-horde gingen zelf vuur maken, één van de favoriete activiteiten van de kinderen van de Haveli-horde. Ook de jongste kinderen gingen aan de slag met vuur. Zij gingen broodjes bakken bij een kampvuur terwijl hen een prachtig verhaal werd verteld. Bij laatste onderdeel moest er creatief worden gedacht. Ieder groepje van 2 of 3 kinderen kreeg een ei. Met het knutselmateriaal dat aanwezig was, moesten ze een constructie bedenken om het ei te beschermen. Deze werd vervolgens getest door het ei met bescherming van een container af te gooien.
(zie ook het fotoalbum van de groep)

19 september 2020: overvliegen
Vanochtend was het weer tijd voor het jaarlijkse overvliegen. Dat betekent dat de ochtend begon met afscheid nemen van de vierdejaars. Als herinnering aan de Haveli-horde kregen ze een cadeautje mee, opdat ze ons niet zouden vergeten. De vierdejaars waren echter niet de enigen die afscheid van ons namen vandaag. Douwe is -na 15 jaar leiding zijn- vandaag gestopt. Daarom hadden we ook voor hem een cadeautje: een boekje met tekeningen van alle kinderen van de Haveli-horde en zelfs van andere leiding en oud-Haveli-leden. Ook krijgt hij nog een fotoboek, maar die is nog niet bezorgd. Nadat van iedereen afscheid was genomen, was het tijd om over te vliegen. Dit jaar: Corona-proof oversteppen waarbij de overvliegers door een soort carwash parcours gingen. Hierbij namen we afscheid van de vierdejaars en verwelkomden we de nieuwe eerstejaars. Om elkaar daarna meteen een beetje te leren kennen, speelden we samen een potje krantenmeppertje. Een goed begin van het nieuwe scoutingjaar! (zie ook het fotoalbum van de groep)

12 september 2020: Olympische Spelen (2)
Vandaag gingen we weer verder waar we vorige week waren gebleven. Allereerst werd, zoals bij elke Olympische spelen, het olympisch vuur ontstoken. Ieder land had hun eigen fakkel die ze in estafettevorm over een parcours mochten dragen. Daarna konden de spelen van start gaan! De vier landen hervatten de strijd om de titel van meest sportieve land. Ze daagden elkaar uit voor wedstrijden zoals touwtrekken, voetbal en lepelhockey. Nadat ze een pauze hadden gehad waarin ze waren verblijd met een lekkere traktatie van een jarige, gingen ze verder met de volgende wedstrijd. Deze wedstrijd was een intellectuele, in de vorm van een quiz over de Olympische Spelen. Door kartonnen kaartjes met een A, B of C erop konden ze antwoord geven. Na deze inspanning van het brein was het weer tijd om de rest van ons lichaam in te spannen. Met een potje lepelvoetbal, trefbal en buskruit kon iedereen lekker bewegen en genieten van het mooie weer.

5 september 2020: landenspel
Nederland, India, Amerika en Duitsland kennen we maar al te goed. Maar hoe zit het met Ik-weet-het-niet, Regenboogstraal, Cookieland en Fantasia? Deze landen zijn pas net geïntroduceerd in de wereld. Afgelopen zaterdag heeft ieder nest van de Haveli-horde een eigen land bedacht en daar een vlag bij gemaakt. Uitgerust met schetspotloden en verf werden vier witte doeken omgetoverd tot prachtige vlaggen. Na een limopauze die door de wespen helaas niet zo relaxed was als een pauze hoort te zijn, konden de Olympische spelen beginnen. Onder begeleiding van de theme-song van de Olympische spelen presenteerden de landen zichzelf. Daarna kon de strijd van start gaan. Het plein werd verdeeld in vier vakken en fanatiek streden de landen tegen elkaar om de winst in trefbal. Toen de padvindsters dit zagen wilden ze maar al te graag meedoen. Daarom werden de Olympische spelen tijdelijk gestopt en nam de Haveli-horde het op tegen de padvindsters. Beide teams gaven alles wat ze hadden en de spanning van de competitie was haast voelbaar in de lucht. Dankzij de volledig eerlijke omstandigheden die werden gefaciliteerd door de leiding gingen beide teams nek aan nek en bleek dat, ondanks het leeftijdsverschil, de teams aan elkaar waren gewaagd. Na deze intensieve activiteit sloot de Haveli-horde haar opkomst af met een potje boompje verwisselen. De Olympische spelen zullen volgende week weer hervat worden.

29 augustus 2020: estafettes op Horst
Het was de eerste opkomst na de vakantie. De Beukelaar was nog verhuurd, daarom waren we op Trappershorst. Om te vieren dat we weer mochten beginnen speelden we allerlei leuke spellen. Zo deden we een estafette waarbij je met een tennisbal, die met een net vastzat op je hoofd, flessen moest omgooien. Vol enthousiasme werd er geslingerd en aangemoedigd. Zelfs de leiding kon het niet laten om het ook te proberen. Daar zijn helaas geen foto’s van…