2021 Wageningen
Van 25 t/m 30 juli 2021 waren we op kamp in Wageningen.
Als je onderstaand bericht hebt kunnen ontcijferen weet je ook ons thema: “De week van de gestrande schipper”. Dat was spannend…
[update zaterdag 08:30; bij donderdag en vrijdag staan vervangende foto’s; als de juiste foto’s nog komen voegen we die vanzelfsprekend nog toe!]
Zondag 25 juli 2021: gestrand op een eiland
De leiding begint zondagmorgen rustig aan de laatste voorbereidingen voor het kamp. Zij zijn zaterdag al gekomen, zodat ze alle tijd hebben om alles definitief door te nemen.
Daarna is het wachten op de komst van de kinderen. Zij komen met de boot vanaf de haven van Wageningen (nou ja… eigenlijk worden ze gebracht door hun ouders…). Maar door een heftige storm strandt het schip op een eiland. Daar is gelukkig wel een schipper, maar hij heeft geen goed nieuws: er is geen enkele manier om van het eiland af te komen!
Dan zit er niets anders op dan het eiland te gaan verkennen. Ze lopen een stukje en zien opeens in de verte iets staan. Ondertussen vult een geheimzinnig melodietje de oren van de bemanning en de kinderen. Wat is dat? Een altaar!
Als ze er zijn zien ze een brief liggen die een van de bemanningsleden voorleest. Wat blijkt: het eiland is betoverd door de geest Barbossa en ze kunnen er inderdaad niet zomaar meer af!
Ze moeten daar iets voor doen. Het belangrijkste is dat ze drie diamanten moeten vinden en een spreuk moeten uitspreken om de betovering te doorbreken. Natuurlijk zijn die diamanten niet makkelijk te vinden en dus besluiten ze om hulp te zoeken.
Gelukkig liggen er veel takken op het eiland. De kinderen lopen een parcours en pakken de takken op, zodat ze er het woord HELP mee kunnen spellen. En nu maar wachten of iemand dit zal vinden…
De rest van de middag vermaken ze zich met spelletjes en voorbereidingen voor de speciale bonte avond. En na een heerlijk avondmaal en veel touwtjespringen valt iedereen in een diepe slaap.
Maandag 26 juli 2021: onderkomen en maaltijd geregeld
Na onze eerste nacht op dit onbewoonde eiland is het tijd om ervoor te zorgen dat we hier langer dan één nacht kunnen overleven. Daarom beginnen we na het ontbijt met het maken van een onderkomen.
Ieder nest gaat enthousiast aan de slag. Met echte overlevingsogen worden de takken van het Wageningse bos geanalyseerd op hoe ze gebruikt kunnen worden voor het maken van een onderkomen. Met precisie worden de hutten zo dicht, hoog en mooi mogelijk gemaakt. Uiteindelijk is het bos vier prachtige hutten rijker, waar iedere gestrande reiziger een heerlijke droge nacht zou kunnen doorbrengen.
Nu de slaapplek geregeld is, is het tijd voor de tweede fase van het overlevingsproces: eten zoeken. Ieder nest krijgt hetzelfde boodschappenlijstje, dat ze compleet moeten maken door eerst de etenswaren te verzamelen die in het bos liggen en vervolgens de missende etenswaren te stelen bij de andere nesten.
Op het moment dat ieder nest haar boodschappenlijstje compleet heeft, komt de visser een verrassingsverzoek brengen. Ze is erg blij om te horen dat we onze eerste avond hebben overleefd en dat we eten hebben gevonden. Ook is ze erg benieuwd naar ons gebouw en natuurlijk vinden we het geen probleem om haar dat te laten zien. Onderweg worden we verrast door het altaar. Dit is verschenen in het bos en deze keer ligt er ook een edelsteen op! Blij met deze eerste gevonden diamant lezen we de brief die erbij ligt. Er staat een cryptische hint in, die ons duidelijk maakt dat de tweede diamant ligt bij de ingang van de oase de Bongerd. Al snel besluiten we dat we daar morgen naar toe zullen gaan om daar hopelijk de tweede diamant te vinden.
Na een relaxed moment vrije tijd dat helaas werd bezocht door vele regendruppels die vanuit de wolken boven ons naar beneden vielen, is het tijd voor de derde fase van het overlevingsproces: eten maken. Eerst worden de koude hapjes gemaakt: salade en italiaanse stokjes met mozarella, cherrytomaatjes en basilicum. Daarna is het tijd voor de warme hapjes. We leggen de aardappelen in het vuur zodat ze lekker warm kunnen worden. Daarna moeten we een stok zoeken. Als deze is ingewikkeld in aluminiumfolie, kun je daar pizzadeeg omheen doen met kaas en/of ham. Houd de stok boven het vuur en… je hebt een heerlijk resultaat! (pizza op een stok). Een ware kampvuurlekkernij. Als toetje halen we de tropische bananen uit de kast gehaald en voorzien deze van chocolade. Als je die een tijdje in het vuur legt krijg je een heerlijk toetje waarmee we dit overlevingsfeestmaal hebben afgesloten.
Om na deze intensieve dag even gezellig te kunnen ontspannen, halen we allerlei spelletjes tevoorschijn. Deze spelletjesavond is precies wat de matrozen van de Haveli-horde nodig hadden om vervolgens heerlijk naar dromenland te vertrekken.
Dinsdag 27 juli 2021: zwemmen! En gelukkig een diamant gevonden
De dageraad is weer aangebroken in het mooie bos aan de rand van het mistige Wageningen. De eerste wekkers van de leiding beginnen te rinkelen (herkenbaar aan de hoge tonen van de kinderen in combinatie met gebons op de deuren). Eén ding is duidelijk: vandaag is het tijd wat voor velen het leukste moment is van het zomerkamp: zwemmen!
Ook vandaag beginnen we met een goed renspel, zodat de leiding ondertussen de ontbijtspullen uit de kast kan halen. Na een goede taaie boterham-chocopasta zijn de magen weer goed gevuld en het boterhamzakje eveneens.
Voordat we weg kunnen naar het zwembad moet er natuurlijk nog een groot spel gespeeld worden. Door middel van uitdagingen en spellen rondom het gebouw kan je punten verdienen. Maar oppassen moeten ze wel! Want de grote Bart loopt langs en kan je tikken! Als je wilt weten waar Bart is, hoef je alleen maar de gillende kinderen te vinden. Het spel is een groot succes!
Tegen het middaguur is het tijd om te gaan fietsen. Wat voor de leiding altijd overkomt als een georganiseerde chaos, is voor de kinderen een strakke ervaring waarbij ze behandeld worden als VIP’s als de leiding met hesjes de auto’s tegenhoudt…
Het zwemmen is natuurlijk weer EEN GROOT SUCCES! Er zijn ballen, opblaasbare regenboog-eenhoorns en flamingo’s om op te klimmen.We weten dat er een diamant te vinden is in het zwembad, maar niemand weet hoe en waar… Zoeken is de enige oplossing en gelukkig, we vinden de diamant! Gelukkig maar, want anders kunnen we nooit de drie benodigde stenen vinden…
Eenmaal terug op het kampgebouw merken de schipbreukelingen dat ze honger hebben gekregen. Gelukkig is er een frietplant gevonden die ons kan voorzien van avondeten. En omdat er geen borden of bestek aanwezig zijn… is er maar één oplossing: tafelfriet natuurlijk!
Na het eten is het duidelijk tijd om naar de bioscoop te gaan. Daar speelt vanavond: “De avonturen van Kuifje”, een avontuurlijke film met actie en avontuur.
En dan gaan we slapen. Tot morgen!
Woensdag 28 juli: staddag
Na een stevige nachtrust, vermoeid na een dag zwemmen, worden de kinderen weer vrolijk wakker. Vandaag gaan we naar de stad! De kinderen pakken vol enthousiame hun tas in en nemen hun portemonnee mee. In gestroomlijnde lijn fietsen we naar het centrum van Wageningen.
In de stad starten we in groepjes het ruilspel. Alle kinderen beginnen met een paperclip, en gaan op tocht door de stad. Van paperclip naar stoffen tas, naar volledige parfumsets en pakken koekjes. Wat een trots!
Een verrassing als ineens de oude handelaar langskomt. Er begint een belletje te rinkelen, in de vorige brief die de kinderen op het eiland hebben gevonden werd al gehint naar de grijze handelaar in de oude stad. De handelaar wil de derde – en daarmee laatste – diamant die we nodig hebben, wel ruilen voor alle goederen. Alleen de spreuk nog vinden, en we zijn bevrijd van het eiland!
Voor het zover is, hebben de kinderen nog vrije tijd in de stad. In groepjes op jacht naar de beste manier om vijf euro te besteden. De kleine koopjesjagers vinden de mooiste vondsten en we keren in alle tevredenheid weer terug naar het gebouw.
Daar staan, na een uurtje vrije tijd, heerlijke schalen met wraps klaar. De kers op de taart is een heerlijk toetje, chocolademousse. Smullen!
Met gevulde magen worden de kinderen daarna verwelkomd in het gebouw, dat is omgetoverd tot bingosoos. Bingomaster Bart heeft een grote pan met de bingonummers, en bloedfanatiek spelen we vijf rondes. We spelen voor de gevonden cadeaus in de stad en andere mooie hoofdprijzen.
Vlak voor de kinderen naar bed gaan, klinkt er nog een mysterieus geluid uit het toilet. Daar vinden we ineens een altaar, met de laatste hint naar de spreuk.
Morgen verder met de ontsnapping van het eiland, hoewel het hier stiekem toch best leuk is…
Donderdag 29 juli: ontgroening en bonte avond
Vandaag is het zover; de dag waar (bijna) alle leiding en kinderen handenwrijvend naar uitkeken: de ontgroeningsdag! Na een boterham is het eerst tijd voor boskwartet. Twee fanatieke teams scanderen leuzen door het bos en zitten elkaar achterna. Helaas wordt ook de laatste dag door de kinderen niet getolereerd dat de leiding een beetje vals speelt…
Vol goede moed gaan vervolgens de groenste leiding en de vierdejaars op pad om de stadsopdrachten te voltooien. Vierdejaars Vera, Carlijn en Tosca worden begeleid door Bart, David, Sara en Maron. Ze lellen belletje, vragen om de weg om vervolgens de verkeerde kant op te lopen en zingen liedjes op straat. Het gerucht gaat zelfs dat leiding David een blikje kattenvoer heeft gegeten…
Tijdens al deze ludieke acties is het voor de achtergebleven leiding en kinderen natuurlijk het ideale moment om de ontgroening voor te bereiden. En wat gaat dat fanatiek! Macaroni wordt ontdooid, zakloopzakken gevuld met natte boterhammen en er wordt zorgvuldig een smerige baan klaargezet. Vol leedvermaak worden de nieuwe leiding en de drie vierdejaars opgewacht.
Het kan beginnen! Vieze kleren aan, stapeltje schone kleren vast naast de douche. Geblinddoekt gaann Carlijn, Vera, Tosca, David, Bart, Sara en Maron over de baan. Schuivend, in emmers stappend en een fijn spa-momentje in macaroni, afgemaakt met een heus komkommertje op het gezicht. De finale is een zakloopwedstrijd, kinderen tegen leiding. De verliezer krijgt een modderbad, dus er staat veel op het spel! Stiekem wordt de leiding toch wel fanatiek, maar de kinderen pakken de leiding goed terug. Gelukkig staat daarna een warme douche klaar, om alle plakkerigheid af te spoelen.
De avondmaaltijd bestaat uit heerlijke pannenkoeken, bereid door de vader van leiding Sara, die toevallig ook een échte kok is! Na het eten kunnen de kinderen nog even oefenen voor de bonte avond, terwijl de leiding het kampvuur maakt en warme chocomel klaarzet.
De bonte avond is een groot succes! De hele week geoefend, en wat is het gevarieerd! Harry Potter toneelstukjes, dansjes, acrobatiek en een schippersspel van de leiding. Erg knap gedaan!
Voor bijna alle kinderen is het daarna bedtijd, behalve voor Tosca, Carlijn en Vera. Zij worden nog gedropt. Geblinddoekt in de auto worden zij samen met de groene leiding afgezet, terwijl leiding Hessel en Lou-Elle twee verschillende kanten op wegrijden, om geen enkele hint prijs te geven. Thuis lonkt wel erg, want het clubje loopt eerst een stuk naar Oosterbeek. Als ze uiteindelijk toch de goede weg vinden, zijn ze na anderhalf uur weer terug. Nog even bij het kampvuur en dan het laatste nachtje in een tent. Licht uit en oogjes toe!
30 juli 2021: we kunnen vertrekken
Vandaag begint de dag wat later dan normaal. Niet dat we kunnen uitslapen… maar iedereen is pas actief om half negen, in plaats van om acht uur. Het feit dat er maar weinig geslapen is na een late avond van de bonte avond is vooral te merken aan de gezichten en loopjes. De opmerking: “Kijk! Een stelletje zombies!’’, is dus ook volledig terecht.
Omdat de ouders het kampterrein rond tien uur zullen komen, is het belangrijk om de laatste uren vlot te doorlopen. Snel een boterhammetje en een banaan als ontbijt en de tas inpakken.
En voordat de kinderen klaar zijn is het tijd voor de het laatste ritueel. De kapitein en de visser komen voor de laatste keer langs om samen met de kinderen de vloek op te heffen.
Carlijn leest de zinnen voor die ze gisteren gekregen hebben. In combinatie met een rare handeling (de tong uitsteken en een been optillen) zorgt dit ervoor dat de vloek wordt opgeheven. De branding is gaan liggen en we kunnen weer naar huis!
Gelukkig maar, want nog geen half uur later staan de ouders al op de stoep…
Naschrift
Het kamp is voorbij. De betovering van het eiland is gebroken, iedereen mocht weer naar huis.
Het was een zeer geslaagd kamp, waar de leiding veel energie in heeft gestoken. Aretti, Bart, David, Hessel, Lou-Elle, Mark, Maron, Sara en Xander: heel erg bedankt! En natuurlijk sterkte met de allerlaatste loodjes (schoonmaken, opruimen…)
Wij zijn erg sociaal!