Kettingreactie (2006)

De STES doet een Kettingreactie

De STES van de OPV-Schoonoord is een groep mensen van een jaar of 20 t/m ?? Nou ja sommigen gaan al richting de 40. In ieder geval is belangrijk dat je nog regelmatig actief aan opkomsten wil deelnemen, zijnde eens in de twee weken. En daar komt vaak nog eens een gezonde dosis meligheid bij kijken.
Zo hadden Martijn en Niels voor vrijdag 19 mei de ‘Grote Kettingreactie 2006’ opkomst voorbereid.

2006-05_kettingreactie_1

Kettingreactie
Iedereen kent wel het grote domino-spektakel dat ieder jaar op de televisie wordt uitgezonden. Dit is een voorbeeld van een heel lange kettingreactie. Je geeft het eerste zetje en daarna blijft de reactie doorlopen tot alles om ligt.
De voorbereidingsgroep had voor ons ook zoiets bedacht, maar dan zonder dominostenen en dode mussen. De enige opdracht die wij kregen was dat als iemand met de auto bij het clubhuis aankomt, het licht in het gebouw aan moest gaan en dat de openhaard moest gaan branden. En dit alles zonder afstandsbediening en voordat hij de auto is uitgestapt.

De Bouw
Met deze opdracht zijn we dan ook enthousiast aan de slag gegaan en al snel waren er genoeg ideeën met zelfrijdende fietsen, vliegende vuurballen, kabelbanen, zwaaiende hefbomen, chemische reacties en zware ontploffingen. Maar een heel aantal ideeën bleken toch niet zo praktisch…
En de opdracht was ook niet al te gemakkelijk. Hoe krijg je nou bijvoorbeeld een deur open?? De klink moet naar beneden en dan moet de deur ook nog open zwaaien. En hoe krijgen we het vuur nou aan?? Een aansteker is lastig, omdat er maar een klein wieltje aanzit en een lucifer automatisch aan laten gaan is ook erg moeilijk.
Al met al werd de creatieve, maar vooral ook de praktische geest tot het uiterste getest deze avond.

Het resultaat
De auto komt aanrijden en raakt een touw, hierdoor valt er een jerrycan met water om, waardoor er een touw los schiet wat er onder vast lag. Een andere jerrycan met water valt met een klap naar beneden uit de toegangspoort van ons clubgebouw. Hierdoor wordt de verankering van onze hefboom losgetrokken en zwaait de hefboom naar beneden. Door het gewicht van de wat verzwaarde hefboom wordt via een touwen- en katrollen-constructie een fietskarretje voortgetrokken dat op zijn beurt weer tegen een autoband aan rijdt. De autoband rolt van een heling naar beneden over het plein. Het dunne touwtje wat er aan zit wordt strakgetrokken en POEF!! Daar valt een blikje met benzine in een bakje met een brandende kaars. Een steekvlam is het gevolg en steekt daarmee een in petroleum gedrenkt touwtje aan wat zich langzaam naar boven brandt. De vlam in het touw komt steeds hoger totdat deze bij een in spiritus gedrenkte bol doeken komt, die aan een kabelbaantje hangt. De bol vat vlam en blijft nog even op zijn plek, totdat deze zijn verankering heeft doorgebrand en dan zoeft hij met een vaart over het plein.

2006-05_kettingreactie_2

Pfff spannend hè…
De brandende bal wordt vlak bij de deur van ons clubhuis opgevangen in een metalen bak, waarin ook veel brandbaar materiaal is gelegd. Wederom een grote steekvlam die met veel gejuich wordt ontvangen. Een touwtje brandt door en een gewicht valt dat de klink van de deur naar beneden doet gaan. De binnenband van een fiets die onder spanning aan de deur is bevestigd zorgt er voor dat de deur open zwaait.

Nu gebeurt er een aantal dingen tegelijk. Aan de binnenkant van de deur zaten namelijk nog een paar dunne touwtje bevestigd die het volgende effect teweeg brachten.
Eén, het toilet spoelt door omdat een gewicht op de spoelknop terechtkomt.
Twee, een colafles met water wordt los getrokken en zwaait tegen de lichtknop. En er was licht!!
Drie, een met watergevulde ballon begint te rollen en trekt de beveiliging van de vuurinrichting los. Hierdoor begint een pendule te zwaaien waar aan het eind een stroomdraad bevestigd zit. De stroomdraad is bevestigd aan één pool van een autoaccu. Aan de ander pool zit ook een draad, maar die is verbonden met een stuk zilverfolie dat in de openhaard ligt. Door het zwaaien van de pendule met stroomdraad over het zilverfolie ontstaan vonken. En voila: het geprepareerde hout (benzine) vat vlam en er is een knapperend haardvuur aanwezig. Als klap op de vuurpijl werd er een tros ballonnen in de nok van het clubhuis gehesen.

Het eind
Zo had het dus moeten gaan en met wat hulp hier en daar ging het ook zo. Toen restte ons alleen nog het napraten over al onze constructies. Ook tijdens het opruimen werden nog vele ideeën bedacht en besproken over hoe het de volgende keer te doen. Want wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar.

Maarten vR