Zevenaar 2010

geschiktongeschikt

Zevenaar 2010: (on)geschikt
Al honderd jaar spelen de welpen in de jungle. Samen met Mowgli, Hathi, Akela, Kaa en alle andere jungledieren beleven ze daar spannende avonturen. Maar, er gaat wat veranderen. De jungle wordt opnieuw ontdekt.

Mowgli is op avontuur gegaan door de jungle en is daar nieuwe jungledieren tegengekomen, nieuwe planten en bomen en zelfs een nieuw mens: een meisje.
Samen met Shanti wil Mowgli graag weten welke welpen er wel en niet geschikt zijn voor deze nieuwe jungle.

Tijdens het zomerkamp in Zevenaar nemen wij van 27 augustus tot 1 september de proef op de som en laten we zien dat wij geschikt zijn voor de jungle en dat we vanaf september zeker ons nieuwe spel in de nieuwe jungle kunnen spelen.

Zet dus je beste beentje voor en bereid je voor op een geweldig kamp!

2010-08 rijtje vertrek

Vrijdag 27 augustus: de letter T
Om 10:00 uur verzamelen we op het Raadhuisplein, daarna gaan we met auto’s naar Zevenaar. We zullen eerst het gebouw verkennen en ons zelf helemaal klaarmaken voor het kamp. Het thema vandaag is: “team”, we gaan dus veel in teams doen en het teamgevoel naar boven laten komen.
Teamgevoel haalt het beste uit onszelf. Daarom zijn we trots op elkaar. Team is een van de woorden uit de nieuwe Scoutingvisie. Onze welpen zullen deze week alle letters van de nieuwe Scoutingvisie bij elkaar verzamelen om zo te laten zien dat zij geschikt zijn voor de jungle.

2010-08 regen in kampvuurkuil

Jungleregen
Een historische dag. Voor het eerst in acht jaar vertrekken de welpen in de regen naar hun zomerkamplocatie. Om 10:00 uur verzamelen alle welpen met hun ouders op een verregend Raadhuisplein. Haveli, het mensendorp, ziet er somber uit in de regen. Gelukkig stralen de Junglebewoners en zorgen zij er voor dat het net voor de groepsfoto weer droog is. Na afscheid te hebben genomen van de papa en mama wolven vertrekken de welpen naar Zevenaar, waar zij tot en met woensdag laten zien dat ze geschikt zijn voor de nieuwe Jungle. Bij aankomst in Zevenaar ziet het mensendorp er daar ook verregend uit. De vuurplaats staat onder water en het dorpsplein is net een klein zwembad. Gelukkig is het binnen droog en brengen de welpen hun spullen naar hun slaaphut. Daarna hebben ze tijd om het mensendorp met de omliggende Jungle te ontdekken. Er zijn veel spullen mee, waarmee je ook van alles kunt doen. Na de lunch, het klaar leggen van de slaapspullen en het uitdelen van de Ik-lust-het-niet-kaart en de snoepkaart voor vandaag, maken de welpen zich klaar voor de teamspelletjes van die middag.

2010-08 oud helpt jong

Oud leert jong
Team staat voor het samenwerken in subgroepjes waarbij oud jong leert. Dat gebeurt natuurlijk ook in de Jungle. Om te laten zien hoe er in teams samengewerkt moet worden zijn er allerlei leuke spelletjes te doen. Zo kunnen ze trefballen en voetballen. Waarbij het natuurlijk meer gaat om het teamgevoel dan om de winst. Maar winnen is altijd fijn, want zonder winst overleef je het niet in de Jungle. De paarse welpjes mogen zich deze middag voor even koning van de Jungle noemen. Gefeliciteerd!
Na de teamspelletjes is er weer vrije tijd. De welpen spelen dan heel leuk samen. Ze doen van allerlei spelletjes en gebruiken veel van onze spullen. Ondanks het wat mindere weer (maar gelukkig wel droog) komen de waterpistolen uit de kast en wordt er een droog-watergevecht gehouden. Naast het watergevecht blijken de welpen ook erg creatief te zijn met de groene welpentonnen.

Pannenkoeken!
Na een dag druk bezig te zijn geweest met van alles en nog wat is het ook belangrijk dat er lekker gegeten wordt. Angelique en Seya hebben weer uren in de keuken gestaan om voor de hongerige welpen lekkere pannenkoeken te bakken. De pannenkoeken vinden gretig aftrek. Natuurlijk eindigt deze maaltijd met een heerlijk toetje met echte junglevruchten. Helaas voor de welpen moet het wolvenhol wel schoongemaakt worden en moeten de welpen corveeën. Marijn vD helpt de leiding met afwassen. Gelukkig werkt hij wel door, want de leiding zingt liever dan dat zij schoonmaken.

Een avond-uurlijke speurtocht
De avond valt in de Jungle. Tijd om op pad te gaan. In nesten lopen de welpen een speurtocht door de Zevenaarse Jungle. Daar ontdekken ze van allerlei dingen. Van kleine jungledieren tot grote en van resten uit het mensendorp tot spannende verhalen vanuit de Talaab Poel. Een spannende avondwandeling.

En nu, nu liggen de welpjes lekker te luisteren naar het eerste verhaal over Mowgli en Shanti in hun nieuwe Jungle. Ze zijn al aardig moe, dat zie je aan hun snuitjes, maar toch geven ze nog niet toe en willen ze kosten wat het kost nog door kletsen. Vannacht blijft iedereen in de Jungle. Voor de letter T uit de nieuwe Scoutingvisie zijn ze geslaagd en geschikt. Of ze de andere letters halen, zal de komende dagen blijken.
Zaterdag 28 augustus: de letter O
Vandaag gaan we actief aan de gang met natuurlijke materialen, om te leren hoe we ons een weg door de jungle kunnen banen. ’s Avonds is er de bezoekersavond waarvoor we alle leiding van de groep hebben uitgenodigd.

2010-08 rijtje aan tafel

Hoe verrassend kan de Jungle zijn?
Vandaag staat de letter O op het programma. Degenen onder jullie die de nieuwe Scoutingvisie al gegoogeld hebben weten dat die O staat voor Outdoor. Bij outdoor gaat het om buiten in actie te zijn. Waarbij uitdagende buitenopdrachten en natuurbeleving belangrijk zijn. Of we ook daar geschikt voor zijn lees je nu!

Lang zal hij leven!
Ook binnen een wolvenhorde zijn er tradities. Onze welpen zijn de beste in tradities in ere houden. De eerste traditie begint deze morgen: vroeg wakker zijn. De eerste wolvenkreten horen we al rond de klok van zeven uur. Na nog een beetje rekken van de leiding staat iedereen om acht uur op. Na het wassen en tandenpoetsen bij de Talaab Poel gaan de hongerige welpen aan het ontbijt. Daar gebeurt er iets speciaals. Kleine welpjes worden groot en Frank is de gelukkige om tijdens dit kamp zijn verjaardag te mogen vieren. Nadat alle welpen uit volle borst mee hebben gezongen krijgt Frank een taartje en een cadeautje van de leiding. Dit is een mooi begin van de dag. Nog mooier is het dat het buiten eindelijk droog is. Het zonnetje schijnt zelfs even.

2010-08 actie

Buiten de deur
Elke ochtend brainstormen de welpen over de betekenis van de letter van de dag. Uiteindelijk zijn ze het er mee eens dat outdoor, buiten de deur betekent. Daarnaast hoort uitdaging bij outdoor. Vandaar dat de kinderen in de ochtend voor zichzelf een hindernisbaan gaan bouwen. In nesten werken ze er keihard aan. Het ene nest maakt een glijbaanachtig onderdeel en het andere nest maakt een balanceerbalk. Verder komt er een touwbrug en een hindernisonderdeel waarbij de welpen onder een zeil moeten kruipen. Het is voor iedereen een uitdaging. Tussen het werken door worden we nog blij verrast met een lekker stukje appeltaart die de ouders van Frank speciaal voor ons komen brengen. De welpen zijn erg trots op zichzelf. Dat mag ook wel, want ze hebben de hindernisbaan helemaal zelfstandig gemaakt en problemen zelf opgelost! Top!

Liever een nat pak dan omlopen
Helaas worden we in de middag weer geconfronteerd met een flinke regenbui. Dat komt helemaal niet goed uit, want we willen juist de Jungle verderop verkennen. Gelukkig wordt het later iets droger pakken we toch onze fiets om naar de grote Talaab Poel te gaan. Daar hebben we een spel gespeeld waarbij de welpen in teams van elkaar dingen moeten stelen en onderling moeten ruilen. Je kunt wel zeggen dat het een combinatie van vlaggenroof en boskwartetten is. Dat gaat erg goed, helaas begint het aan het eind weer flink te regenen. Daarom verzamelen we snel bij het centrale gedeelte, waar het enigszins droog is. Een van de welpen denkt even snel te zijn en neemt een korte route. Helaas belandt hij in poel en ontmoet hij Malchi, de vis. Gelukkig kan deze welp, met de L als beginletter er later wel om lachen.

Het betoverend doolhof
Het terugfietsen naar ons wolvenhol gaat goed. De regen helpt dan wel een beetje met doortrappen. Terug in het wolvenhol nemen de welpen even een pauze en drinken ze een lekker kopje warme chocolademelk. Ondertussen gaan Erwin en Remco koken en de rest van de leiding is druk bezig met het programma. Na de maaltijd, het corveeën en de verplichte rust op de slaapzaal, kunnen de welpen buiten het wolvenhol hun energie weer kwijt. Ze spelen op de grasvlakte allerlei leuke spelletjes. Ondertussen zijn er een paar vreemde snuiters in de Jungle te zien. Zij komen uit een ander Scoutingland. Zij zijn onze bezoekers, want vanavond is het de bezoekeravond voor andere Scoutingleiding. De bezoekers kijken aandachtig naar het spel dat de kinderen nu spelen.
Ze zijn nu namelijk bezig met het betoverend doolhof. En jullie kennen de welpen, dat doen we niet klein, nee we pakken het groots aan. Nadat de afgevaardigden van de nesten een memorykaartje hebben gevonden mogen ze een pas verleggen in het betoverend doolhof om zo hun schat te vinden.
Ze zijn erg enthousiast maar ook ontzettend druk. De hele tijd hoor je gejuich en aanmoedigende kreten. Eigenlijk is het ook wel heel mooi om dit te horen. Ze voelen zich in de nesten één, het echte teamgevoel. Het gaat goed met het spel, niemand heeft de schat nog gevonden, maar dat maakt niet uit.
Uiteindelijk worden nest Blauw en nest Geel gedeeld eerste.

2010-08 snoep

Knock-out
Daarna is het tijd voor de Knock-out-competitie. Het doel is heel simpel: ren rondjes voor het gras en blijf zo lang mogelijk over. Zo’n 25 welpen doen mee en wat hebben ze een energie. In het begin vallen er steeds een paar af, maar uiteindelijk gaat de strijd nog tussen 13 welpen. Nu komt de echte competitie om de hoek kijken. Elk ronde geeft de leiding een beloning om te stoppen. Zo zijn er kinderen gestopt voor 5 extra snoeppunten, voor 6 extra snoeppunten, voor 6 extra snoeppunten en een glas cola en geen corvee op zondag. Uiteindelijk blijven Thijs vdK en Justin over. Zij hebben bijna een uur hard gelopen. Wat een topprestatie. Uiteindelijk moet de leiding ze stoppen en hebben ze een beloning gekregen van 15 extra snoeppunten!

Na dit spel zit de outdoor-dag er weer op. De kinderen hebben wederom hun best gedaan en hebben ook de letter O verdiend. Stukje bij beetje gaan ze zich meer thuis voelen in de jungle, dat gaat helemaal goed komen.

Het verslag van vandaag sluiten we af met nog wat kamprecords. Misschien kunnen de ouders thuis oefenen, dan hebben we nog wat leuke uitdagingen voor tijdens de sluiting!
– Frank: 13 seconden met de ogen trillen
– Silvan: zo lang mogelijk op je hoofd staan: 4 minuten en 2 seconden
– Hessel: 7 keer de diabolo gooien
– Lennard: een doosje smarties leeg eten in 26 seconden

Vanaf de Khaali Jagah Vlakte zegt Hathi: Yalahi!
Zondag 29 augustus: de letter S
Vandaag gaan we de nieuwe jungle verkennen. Met diverse spelletjes ontdekken we wie er zijn gebleven, wie er weg zijn, wat de eigenschappen van alle jungledieren zijn en… wat voor dier je zelf bent.

2010-08 rijtje spelen met tonnen

Vandaag worden de jungleheren wakker met een vrolijk deuntje: ‘sta op sta op’. Daarna volgt het standaard ochtendritueel in het wolvenhol. Iedereen is mooi op tijd klaar voor het thema van deze dag: ‘Spel’. Spel staat voor het scoutingspel zelf, de veelzijdigheid erin, de thematiek en het aanspreken op de creativiteit. En daarmee benutten we de verschillende talenten van de welpen. Of ze de letter S ook verdiend hebben, zal blijken aan het einde van dit verslag.

Creatief in de jungle
Na het ontbijt is het tijd om lekker crea bea aan de slag te gaan. De welpen moeten een junglebewoner kiezen en deze creëren op een schildersdoek. Hierbij mogen de heren schilderen, knutselen met lijm en papier, tekenen en noem maar op. Uiteindelijk zijn de volgende dieren op kunstzinnige wijze geportretteerd: Akela, Hathi, Kaa, Rikki tikki tavi, Oe, Jacala, Tabaqui, Shere Khan en Bagheera. Voor de oplettende lezer valt op dat Baloe niet in het rijtje staat. We zijn vergeten hem te portretteren, maar hij krijgt zeker nog een plekje in ons clubgebouw. Woensdag zullen we de junglefiguren op leuke wijze aan jullie presenteren.

2010-08 snoep 2

Hole-in-one?
Na de lunch gaan we aan onze lianen op weg naar Didam. Daar spelen we een spel dat is over komen waaien uit het mensendorp: Schots golfen. Schots golfen lijkt op gewoon golfen, maar de velden zijn kleiner en er wordt gebruik gemaakt van een ander balletje. De grasplaggen vliegen heen en weer over de Khaali Jagah vlakte. Dus regelmatig bukken is geboden! De welpen hebben goed hun best gedaan en een leuke tijd beleefd!

2010-08 klapspelletje

Zapp. . .
Na terugkomst hebben de welpen leuke filmpjes op Youtube bekeken. Ja ja, de jungle gaat ook met zijn tijd mee! Na het avondeten is het tijd om het wolvenhol op te ruimen. Na een flinke opruiming is de bodem van het hol weer te zien en Akela is weer tevreden.
Om deze speldag rustig af te sluiten, spelen we allerlei kringspelletjes. Zo moeten de welpen eerst met een enorme ‘krant’ krantenmeppertje gaan spelen. Eén welp begint dan met het noemen van een naam van een andere welp. De tikker in het midden moet met de krant deze welp gaan slaan, tenzij de welp in kwestie op tijd een andere naam noemt. ‘Kleine’ Thijs is een vervent krantenmepper en slaat menigeen bijna het ziekenhuis in…
Daarna is het tijd voor een potje zappen. Zappen is een spel dat de jungledieren vaak spelen en waarbij hun reactievermogen wordt getest. Zo staat één van de jungledieren in het midden en zapt een ander dier naar beneden. Dit dier bukt en de twee buurdieren proberen elkaar weg te zappen. Helaas moet degene die als laatste zapt het spel verlaten.

Na nog een ritmisch klapspel geleerd te hebben, dat is komen overwaaien uit de Emaarate ruïne, is het tijd om hun hol weer op te zoeken. Om te gaan slapen en te dromen over nieuwe jungle-avonturen.

Maandag 30 augustus: de letter S

Op Scouting zijn we niet alleen. We leren veel van elkaar. We zullen allerlei spelletjes spelen waarbij je elkaar moet helpen. ’s Middags gaan we naar het zwembad. En ’s avonds kijken we naar een echte Scoutingfilm…welke zou dat toch zijn?

2010-08 rijtje bij spel

Samen stappen we de wereld in
We komen gelukkig steeds verder met de letters uit de nieuwe scoutingvisie. Vandaag staat alles in het teken van de letter S. Deze S staat voor samen. Want bij Scouting doen we dingen samen en stappen we samen de wereld in om deze meer leefbaar te maken. We doen maatschappelijke dingen en genieten van alles wat we doen. Of de welpen ook voor de S slagen is nog maar de vraag. Want de ochtend begint met de letter I van ‘’ik’’. Het opstaan gaat dit keer wat moeizamer. Het liefste blijven de jonge wolven in het wolvenhol liggen en om te genieten van hun warme slaapzak. Helaas is dat niet het geval en moeten ze gewoon op staan. Na het hele standaard ochtendritueel, onder begeleiding van ochtendgymnastiekmuziek, mogen de welpen aan tafel voor het welverdiende ontbijt. Wat, zoals altijd, weer lekker smaakt.

Ik mis jullie, maar het is wel heel leuk
Na het ontbijt was het tijd om een even en berichtje te schrijven voor het thuisfront. Ook al is het geweldig in de jungle, de echte papa en mama wolven worden toch wel gemist. Houd dinsdag dus ook de brievenbus in de gaten, want er komt Jungle-post! Na het schrijven van de jungle-kaarten is het even vrije tijd. De welpen vinden dit een van de mooiste momenten en ze bedenken allerlei leuke en gezellig spelletjes. Het is zo mooi om te zien hoe jong en oud samen dingen doen en samen uitdaging zoeken.

Wie is de…..mol
O jé, er zijn mollen gesignaleerd in de jungle, en die horen daar niet. Tijd dus om die mollen bij de Emaarate Ruïne weg te drijven. Dat doen we met een spel paaltjesvoetbal waarbij steeds een paar welpen de saboteurs (mol) zijn. Uiteindelijk moet de groep bepalen wie de mol is en deze wegsturen. Als ook die mollen zijn uitgeschakeld, is het tijd om te lunchen. Gelukkig hebben de welpen hun lunch van te voren al gemaakt en kunnen we snel onze boterhammen op eten en ons klaar maken voor de middagactiviteit.

Meervoudig nat
Net voordat we willen vertrekken naar de Guha Grotten, breekt de hemel open en komt de regen met bakken uit de lucht. Daarom besluiten we om even te wachten. Nog geen tien minuten later schijnt het zonnetje en vertrekken we naar het zwembad. Wel een beetje raar hoor, fietsen in de zon en zonder regen, dat zijn we niet gewend. Helaas is die pret voor korte duur, want net voor aankomst bij de Guha Grotten, waar de welpen kunnen zwemmen,  begint het toch licht te regen.  Maar goed, dat mag de pret niet drukken en voor dat we het weten liggen de welpen in het water (en laten ze een modderpoel achter bij de douches…hoe zou dat toch komen?). De hele middag genieten ze van allerlei dingen die te doen zijn in het zwembad. Ze kunnen springen van twee duikplanken, genieten in het bubbelbad of een frisse duik nemen in het buitenbad. Dit keer hebben ze ook een opblaasbaar speeleiland om het water liggen. Op dit speeleiland worden allerlei spelletjes gespeeld. Eerst alleen met de welpen, daarna samen met andere badgasten en vervolgens samen met de leiding. Waarbij het doel is om ze snel mogelijk aan de overkant te komen, zonder gepakt te worden. Voor sommige welpen is dit echter iets te wild en zij kijken toe hoe de anderen het water in werden geduwd en getrokken. Tussendoor is er voor de natte welpen nog een lekker ijsje waarna er weer fijn verder wordt gezwommen en gespeeld. Sommige welpen hebben het na het ijsje wel gezien, zij nemen lekker de tijd om op te drogen en te rusten. Thijs (Macho Thijs, Kleine Thijs, Mini Thijs, ja hij heeft al heel wat bijnamen gekregen) en Coen gaan voor op en top relaxen en gaan samen met Remco in een stoombad. Lekker rustig zetten en genieten… o nee, sommige welpen blijven praten…
Na een middag lekker in het water te hebben gelegen hebben de welpen natuurlijk wel een zakje chips en wat te drinken verdiend. Dat krijgen ze lekker buiten op de parkeerplaats, en daar is ie weer, in het zonnetje. Ook de terugweg verloopt zoals de heenweg: vertrekken in de zon, aankomst in de regen.

2010-08 friet van de tafel

40 personen friet, alstublieft
Wat moet je doen om een snackbareigenaar gek te krijgen? Inderdaad, voor 40 personen friet bestellen en vragen of dat zo snel mogelijk kan. Gelukkig kan de plaatselijke snackbar ook dit keer de vraag aan en kunnen de hongerige welpen genieten van hun avondmaaltijd. Inmiddels is het een klassieker geworden en maken meer speltakken er gebruik van: frietjes eet je van tafel en niet van bord. Dus hup, folie op tafel, friet er op, saus er naast en eten maar. Dat geeft toch elke keer weer veel eetplezier. Dat geldt ook voor het toetje: toetje eten uit een kom, maar zonder lepel, succes!

Up
Als het wolvenhol weer helemaal is schoongemaakt en de rust is wedergekeerd, is het tijd om de dag samen af te sluiten met het kijken van film. De leiding heeft een hele filmzaal nagebouwd, zelf met popcorn! Samen genieten we, vanuit onze slaapzak, van de film Up, waarin een wildernisverkenner avonturen beleeft met een oude man die diep van binnen een avonturier is.

Complimenten
Tja, en dan wordt het toch best wel laat, maar de S hebben ze dik verdiend. Uiteindelijk liggen de welpen tegen half twaalf te slapen. Maar ze slapen wel direct, dat doen ze goed, daarvoor onze complimenten. Nu we toch met complimenten bezig zijn, hier een paar complimenten vanaf het complimentenbord:
– van de welpen, voor de leiding: jullie kunnen goed koken!
– van Joost, voor Stijn: je hebt goed geveegd
– van de leiding, voor Pepijn van Kr: goed dat je hebt geholpen een ruzie te stoppen
– van Thijs vd K, voor Remco: dankje wel dat ik mee mocht in het stoombad

Dinsdag 31 augustus: de letter U

We beginnen vandaag met allerlei uitdaagspelletjes. ’s Middags gaan we de stad Zevenaar onveilig maken. Dit jaar gaan we niet gewoon shoppen, nee, we krijgen een speciale opdracht! ’s Avonds hebben we onze traditionele Bonte Kampvuuravond!

2010-08 rijtje golfuitleg

Yahali!
Langzaam worden de welpen in het wolvenhol wakker. Ze ontwaken na een rustige nacht. Sommige wolven moeten zelfs door Hathi worden gewekt. Rustig doen de wolven hun ochtendritueel en maken zich klaar voor deze dag.
Vandaag staat namelijk in het teken van uitdaging. We zijn niet zomaar Welpen. Nee, we zijn welpen die uitdaging zoeken in alles wat we doen. De dag begint met een soort van verplichte vrije tijd. De welpen mogen doen wat ze willen, als het maar met uitdaging te maken heeft. Sommige welpen kiezen er voor om rustig te gaan tekenen en daar hun uitdaging in te vinden. Andere welpen kiezen voor het spel LTS, voor de nieuwe generatie: Panna Knock-Out.
Omdat het vandaag de grote dag is om de Jungle even te verlaten eten we snel een boterham en vertrekken we naar de grote stad.

Komt van ruilen huilen?
In de stad aangekomen maken de welpen groepjes waarin ze de stad gaan verkennen en de winkels gaan plunderen. Naast het gewoon shoppen krijgen de welpen nog een andere opdracht. Zij moeten een wasknijper ruilen tegen iets anders, en dat moet weer geruild worden voor nog iets anders. Uiteindelijk wint het groepje met het grootste voorwerp. Dit jaar was dat een doos van één meter lang.

Echte koks
Ook jonge wolven moeten leren koken. Daarom bereiden de oude jungledieren dit keer niet de maaltijd voor, maar gaan de welpen zelf koken op BBQ’s. Er is keuze uit allerlei soort vlees. Daarnaast kunnen ze nog lekkere broodjes eten en komkommer en worteltjes. De welpen  vinden het erg leuk om zelf te kokkerellen. Eigenlijk moeten we dat vaker doen.

Bonte kampvuuravond
En dan, dan zijn we aangekomen bij het laatste onderdeel van dit kamp: het kampvuur. Tijdens het kampvuur hebben we genoten van de zangtalenten van de kinderen. Daarnaast voeren Silvan, Pepijn vK, Stijn B en Joris een toneelstuk op over een diefstal en een moord in een sporttas. Ook genieten we deze avond van Thijs vdK en Thomas, zij playbacken het nummer We Will Rock You van Queen. Rutger heeft de eer om als laatste het kampvuur min om meer af te sluiten met een geweldige act met lichtgevende ballen. René vertelt daarna nog een verhaal uit een boek van Toon Tellegen en daarmee is de bonte kampvuuravond ten einde. De eerste, tweede en derde jaars maken zich klaar om te gaan slapen en de vierdejaars bereiden zich voor op hun avond!

Dit is het einde
Elk jaar, aan het einde van het zomerkamp, is er een speciale avond voor de vierdejaars. Zij verlaten straks de welpen en om hun tijd goed af te sluiten worden ze ergens gedropt en lopen ze met een leiding mee terug naar het clubgebouw. Daar eten ze nog wat chips en drinken ze nog wat de leiding waarna ze slapen in een tent. Tot diep in de nacht praten ze over alle vier de jaren bij de welpen, hoe leuk ze het hebben gehad, wat minder leuk was en wat anders zou moeten. Met trots kijken ze terug op vier jaren voor plezier, spanning en avontuur en realiseren ze zich dat ze veel ouder zijn geworden. Ja, het zijn bijna echte verkenners.

En dan is het half twee in de nacht. De vierdejaars lopen inmiddels ergens in Zevenaar. De rotzooi in het gebouw is bijna opgeruimd en het programma van morgen is voorbereid. Nu wachten op de oudste welpen om nog even na de praten over alles wat ze hebben beleefd. En da slapen en uitkijken naar morgen. Morgen komen de papa en mama wolven naar Zevenaar en is het kamp voorbij. We missen de welpen nu al….of toch niet 😉

2010-08 rijtje golfuitleg

Woensdag 1 september: de letter C
We zijn aan het eind gekomen van ons kamp. Vijf volle dagen hebben we laten zien of we geschikt zijn voor de jungle. Vandaag op de zesde dag horen we of we welkom zijn in de nieuwe jungle. Spannend! Om 11:00 uur komen alle ouders en belangstellenden en horen we het verlossend woord! Daarna gaat iedereen geschikt of ongeschikt, met zijn ouders weer mee naar huis.
De wolvenhorde ontwaakt. Dit keer niet heel erg vroeg, de kleine wolfjes zijn moe en willen graag uitslapen. Dat doen ze dan ook. Om half negen moeten ze zelf gewekt worden en komt Hathi de slaapzaal op om al trompetterend de welpjes wakker te maken. De laatste dag breek aan, zijn we geschikt of niet?

Alles schoon!
De laatste dag van het zomerkamp staat altijd in het teken van opruimen. Allereerst wordt het slaapgedeelte van het wolvenhol schoongemaakt. Alle spullen worden ingepakt en de vloer wordt lekker geboend. Daarna is de rest van het wolvenhol en de buitenspeelplaats aan de beurt. Alle welpen helpen goed mee. Ze zijn moe, dat zie je zo, maar ze weten ook dat het zo voorbij is.
Na het ontbijt was het tijd om de foto’s te maken voor de kampstandaard. Dit jaar belooft de leiding om de kampstandaard echt uit te reiken en ook echt de foto op te hangen in het gebouw!

Code
Tegen 11 uur komen de eerste ouders aan. De welpen zijn blij dat ze hun eigen papa en mama wolf weer tegen komen. De eerste enthousiaste verhalen hoor je al over de vlakte gaan. Als alle ouders er zijn begint Remco met de kampafsluiting. Eerst luisteren we naar het nummer Hello World (100 jaar Scouting lied) en daarna vertellen Niels, Joost, Rutger, Thijs vdK en Thijs vdH over het kamp. Dat doeen ze aan de hand van de letters T, O, S, S, U. Daarna vertelt Remco nog wat over de letter C. Die letter staat voor Code. Met code wordt de traditie binnen de groep bedoeld, maar ook de maatschappelijke waarden van Scouting. Erg belangrijk dus.

SCOUTS
Na wat gepuzzel blijken de letters samen het woord SCOUTS te vormen. Het woord SCOUTS geeft aan hoe wij de Scouting bleven en hoe we de komende jaren verder gaan. Samen, Code, Outdoor, Uitdagen, Team en Spel vormen samen het spel van Scouting dat onze welpen in de Jungle spelen. Met het behalen van alle letters zijn alle welpen ook geschikt voor de Jungle. Om dat te bevestigen krijgen ze allemaal een t-shirt met daarop het Geschikt/Ongeschikt logo. Na de sluiting krijgen de welpen ook nog de beloning voor de ik-lust-het-niet-kaart en een lekker ijsje.

Aangenaam verrast
Net voordat we het kamp echt helemaal willen sluiten neemt de moeder van Rutger het woord, namens alle ouders, om ons als leiding heel erg te bedanken. Bij dat bedankje hoort nog een presentje dat wij met veel dankbaarheid in ontvangst hebben genomen. We doen het graag en houden van dit soort kampen maar deze waardering doet ons goed. We waren aangenaam verrast. Zeker toen wij namens de oudstejaars welpen een mooi cadeau kregen. Onze dank is groot!
Na het handjes schudden en het persoonlijk afscheid nemen is het plein tegen twaalf uur dan helemaal leeg. Even uitblazen en genieten van de rust. Helaas voor korte duur want er moet nog even opgeruimd worden. Uiteindelijk is alles tegen drie uur helemaal klaar en kunnen we op het terrasje van de lunchroom in Oosterbeek nagenieten van een geweldig kamp.

Dank je wel
En daarmee zat het kamp er op. Zes dagen lang verbleven we in de Jungle en hebben we laten zien dat we geschikt zijn. Wij horen hier thuis en voelen ons hier goed! Wij zijn echte Welpen! Dit is ook het einde van het live-verslag, maar niet voordat er nog wat mensen zijn bedankt:
– Robert Rozeboom en Leo Ulrich voor het vervoeren van de fietsen;
– Directie wasserij Peelen Neder Veluwe voor het beschikbaar stellen van de vrachtbus;
– Marlene Minderhoud voor het bijhouden van het verslag;
– Bart de Wild voor het bijhouden van het verslag;
– Douwe voor zijn hulp en aanwezigheid tijdens ons kamp;
– alle bezoekers van onze bezoekersavond voor de gezelligheid;
– alle ouders voor hun steun, complimenten en vertrouwen in ons;
– en natuurlijk alle drieëndertig welpen die dit kamp tot een kamp hebben gemaakt die wij zeker niet gaan vergeten!

Ook dit jaar heb ik (met ondersteuning van Angelique) met veel plezier het verslag gemaakt. Ik hoop dat jullie er van genoten hebben en een goed beeld hebben gekregen van het kamp. Het blijft echter een stukje tekst op papier, de beste indrukken krijg je als je met de welpen praat!
Het was weer gezellig! Yahali

2010-08 rijtje sporten