Veenendaal 2005

In 2005 deden we in Veenendaal mee aan de Olympische Spelen.

Zaterdag 16 juli
‘’Tring, tring, daar gaat de wekker, het is tijd om op te staan.’’ Zo begon waarschijnlijk de zaterdag voor alle kinderen. Snel de laatste dingen nog inpakken en ontbijten en er voor zorgen dat je voor 10 uur op Trappershorst zijn. Want je gaat immers op kamp en je wilt niet te laat komen.
Om tien uur was iedereen er dan en konden we snel de bagage in de aanhanger doen. Na een laatste check van de leiding vertrokken Marco, Janneke, Angelique, Arno en Tjalling samen met Sem, Robin, Mitchell, Carl, Lennaert, Martin, Bas N, Bas vW, Thijs, Jason, Matthijs, Jordy, Danique, Mattie, Mischa en Jan richting het Olympisch Dorp in Veenendaal.  Daar waren Remco en Bart al bezig met de laatste voorbereidingen.

De eerste groep kwam aan tegen kwart voor 11. Iedereen was verplicht zich te melden bij de Olympische Commissie die achter de incheckbalie zat. Bij de balie kregen de kinderen een deelnemerskaart aan een keycord (gesponsord door www.cjp.nl), deze moesten ze het hele kamp om houden.
Na snel een plaatsje te hebben gevonden in de grote slaapzaal ging iedereen naar buiten en begon het kamp nu toch echt. De kinderen konden eerst even lekker uitrauzen op het grote Olympisch terrein dat naast het gebouw lag.

Na een heerlijke lunch met vers fruit en heerlijke boterhammen begonnen de kinderen met het maken van de Olympische vlaggen. De echte Olympische vlag hing al in de top maar er moesten natuurlijk ook nog andere vlaggen komen. Daarom maakte iedereen een vlag met daarop de vlag van zijn land en dingen die er bij horen.  Dit jaar waren bij de Olympische spelen voor Welpen de landen Nederland, Denemarken, Australië en de Verenigde Staten vertegenwoordigd.

Na de toch wel creatieve middag gingen de deelnemers de omgeving verkennen. Te voet (en Danique in zijn rolstoel) gingen ze het bos in.  Ondertussen waren de vader en moeder van Bas Neeleman bezig met het bakken van de pannenkoeken, hoeveel het waren weten we niet meer maar het loopt toch wel tegen de honderd. Via deze manier nogmaals hulde voor de grote prestatie, zoveel pannenkoeken in zo’n  korte tijd dat is volgens ons wel een Olympisch record.

Na het heerlijke eten hebben we nog wat Olympische sporten gedaan, en tegen een uur of negen begonnen we met de echte opening van de spelen.  Alle landen waren! De opening begon met het brengen van fakkels door de leiding. Daarna volgde het Nederlands volkslied. Nadat we die uit volle borst hadden mee gezongen hebben alle landen zich zelf voor gesteld. Na nog meer liedjes en het vertellen wat we het kamp gaan doen wat de opening ten einde. O nee, toch niet, we waren vergeten om het olympisch vuur aan te steken. Maar ja, om dat vuur aan te steken hadden we het olympisch vuur uit Athene nodig, van de berg Olympus. Maar dat hadden we niet! Wat nu, nog geen seconde na dat we die worden hadden gesproken werden we opgeschrikt door een auto met vele lichten, een vlam uit het raam en een man in een witte toga. Het was Zeus, de oppergod der Grieken. En gelukkig had die het vuur bij zich. Allereerst stelde hij zich voor met de historische worden ‘’Het is heus, ik ben Zeus’’ Dat was een klapper, en die leus hebben we nog vaak gehoord! Hij overhandigde het olympisch vuur aan Mischa en die mocht het vuur aansteken, het vuur dat 5 dagen bij ons zal blijven. Na nog meer kreten van Zeus, waaronder ‘’Ik ben wel god, maar niet gek’’ ging hij weer in zijn auto weg. Tja hij moet ook met de tijd mee zei hij. Helaas was Zeus door de tijd ook niet echt slim geworden, en blies hij het Olympisch vuur in de fakkel die hij bij zich had uit, ow jee, wat nu? Gelukkig hadden wij het vuur nog.
Na nog een keer het Wilhelmus te hebben gezongen gingen de kinderen moe maar voldaan slapen.


Zondag 17 juli
Na het wat lastig wakker worden van de leiding die bij de kinderen sliep (ze hadden last van een snurkende medeleiding) begonnen we deze ochtend met het ochtendgymnastiek van Marco en Remco, die voor de gelegenheid maar omgetoverd waren tot Carl en Helga van het tv-programma ‘’Nederland in Beweging!”. Na eerst “hoofd, schouders, knie en teen” te hebben gedaan volgde een nummer waarin we lekker konden uitspringen en rekken en strekken. Het favoriete nummers was toch wel “Tjoe tjoe wa” een nummer waarbij de kinderen erg gek mochten doen.
Na het ontbijten begonnen we met het zoeken van stokken voor het maken van de pijl en bogen. Toen we terug waren uit het bos hebben we de stokken nog geverfd en begonnen we met een ander programma onderdeel, namelijk badeendjes schieten. Met hun waterpistolen klaar om te vuren stonden de kinderen opgesteld achter de lijn. 3, 2, 1, vuren maar, en daar gingen ze, alle eendjes zijn wel een stuk of 10 keer geraakt.
Na het intensieve schieten op de eendjes hebben we nog een leuk spelletje gedaan, namelijk het smokkelspel. Na zo druk bezig te zijn geweest volgde de lunch.

Nu de kinderen weer genoeg energie hebben kunnen we beginnen met een heuse hindernisbaan, gemaakt door Tjalling. Allereerst moesten de kinderen over een balk lopen, daarna rennen naar het paardenracen waarbij ze een zware paal (paard) onder hun benen moesten mee slepen, dan verder na de autoband waar ze door moesten kruipen, daarna op naar de gaatjes in het touw waar ze door moesten kruipen, dan verder naar de auto die ze ongeveer 5 meter moesten trekken, onder een touwdoor, nog een paar keer over een touw heen en dan op naar het spel Jeu d’autoband, waarbij ze moesten kegelen om extra tijd te verdienen.  Deze hindernisbaan werd gedaan per groep en iedereen heeft zijn uiterste best gedaan, met 10 seconde voorsprong op nummer 2 heeft Australië deze wedstrijd verloren.

Ondertussen in het gebouw, terwijl de kinderen druk aan het spelen waren,  waren de ouders van Arno bezig met het maken van een heerlijke maaltijd. Van die maaltijd, “’Nasi a la Huibers’’ hebben we echt genoten, zelf Bart, die geen rijst lust. Ook via deze manier nog heel erg bedankt familie Huibers voor deze goede maaltijd.
Na het eten moesten de kinderen verplicht even uitrusten, dit was een mooie gelegenheid voor de leiding om het volgende onderdeel voor te bereiden. We gingen namelijk theatersporten. Dit was erg leuk. De kinderen mochten in groepjes van 3 optreden. Ze krijgen van de leiding 3 omschrijvingen namelijk, hun personage, de plaatst en een gebeurtenis, en daar moesten ze een toneelstukje ter plekke van maken. Na een paar leuke voorbeelden van de leiding waren de kinderen aan de beurt. Het was echt geweldig hoe de kinderen iets ter plekke verzonnen. De leiding speelde af en toe mee en dat was zeer geslaagd. De training voor de lachspieren zat er weer op.

Dan volgde er voor de leiding nog een Olympisch record, 16 kinderen laten douchen in 30 minuten. We de leiding het heeft gedaan is niet bekend maar het is gelukt. De kinderen waren echt zwart van het vuil, dus het was een hele prestatie! Na de heerlijke douche gingen de kinderen naar bed toe, lekker dromen over morgen.


Maandag 18 juli
Uitslapen, dat was toch wel het kenmerkende van deze ochtend. De kinderen stonden lekker laat op! Ook deze morgen mochten we weer genieten van het ochtendgymnastiek van Remco en Marco. Na het ontbijt hebben we nog wat korte sporten gedaan, zoals handbal, voetbal en frisbee. Tegen 11 uur kwam Marlene nog even langs met een lekker ijsje voor de kids en voor de leiding. Daarna hebben we weer een paar sporten gedaan en volgde een ander logistieke opdracht voor de leiding. Namelijk alle kinderen na Ede brengen waar we gingen zwemmen. Gelukkig is het dankzij het grote uithoudingsvermogen van Marco en Bart helemaal goed gekomen.

In het zwembad hebben de kinderen lekker genoten. Ze konden van de glijbaan en van een glijbaan met banden, ook zijn er nog een paar zwemsporten gedaan in het wedstrijdbad, het was echt een leuk maar ook wel een vermoeiend middagje. Maar het zat er nog niet op!

Tegen een uur of 6 was iedereen weer in Veenendaal en volgde er een andere verassing voor de kinderen. We gingen namelijk eten bij de MC Donalds. Dat vonden de kinderen erg lekker. Na het eten van de Happy Meal mochten ze hun spelletje uitpakken, dat was een computerspelletje. Wat een zaligheid, de kinderen waren alleen nog maar bezig met het spelletje, ze waren echt rustig.
Na het lekker terug te hebben gelopen na het gebouw, wat heel erg gezellig was! Hebben we nog een leuke film gekeken. Dat was Shrek 2. Met een paar lekker chippies en wat te drinken hebben we erg gelachen om de film.

Daarna was het bedtijd. Deze vermoeiende dag was voorbij, nu lekker dromen over morgen want dan is de kampdoop van de nieuwe leiding en de kinderen mogen de stad in!


Dinsdag 19 juli
Deze ochtend begon allereerst met het vieren van de verjaardag van Jason. De leiding was extra vroeg op gestaan, had een taartje klaargemaakt met daarop 8 kaarsje en liepen naar boven. Aankomend met “Lang zal hij leven” maakte we Jason wakker. Hij werd door alle leiding gefeliciteerd en de leiding heeft hem een kado gegeven, namelijk een racket die je weg kan schieten.
Na het leuk wakker worden was er weer ochtendgymnastiek, deze keer niet door Remco en Marco maar door Tjalling. Dat ging wel goed, alleen hij moet nog wel oefenen als hij ook op nationale tv wilt komen.

De ochtend stond in het teken van atletiek. Diverse onderdelen daarvan zijn aan bod gekomen, denk maar aan sprinten en werpen van dingen.
Daarna volgde voor de kinderen nog iets leuk, namelijk we gingen de stad in. Maar voor dat we gingen werd eerst nog de kampdoopopdracht bekend gemaakt aan de nieuwe leiding, namelijk Janneke, Tjalling en Angelique. Zij moesten als Zeus, ja het is heus verkleed met een groot bord geld binnen zamelen en daarmee een ijsje kopen voor de kinderen, ook moesten ze een foto maken met 5 mensen er op die een sport uitbeelden.

Dit was allemaal gelukt, en hij de AH in Veenendaal kochten ze de ijsjes, maar dat ging niet zonder slag of stoot, Bart en Remco  hadden geregeld dat de manager ze zou tegen houden dat ze dan nog een opdracht moesten doen. De manager bedacht een hele leuk opdracht, ze moesten namelijk alle personeelsleden een bekertje met fris geven. Daarna was alles klaar en waren ze nu ‘’echte’’ leiding.
De kinderen hebben dit keer in de stad verstandig dingen gekocht. Niet voor 5 euro aan snoep maar echte leuke dingen, dat varieert van een horloge tot een computerspel. Ook deze middag was weer geslaagd.

Toen we terug kwamen op het honk gingen de kinderen per land zelf koken. De gekste maaltijden kwamen naar boven. Zo hadden we een echte Hollandse maaltijd van aardappeltjes met boontjes en een hamburger en ijs na. Een echte Australische mais-ei-koek met toet na. Een Amerikaanse salade met shrek-aardappeltjes en hamburger met een pannenkoek met ijs na en een Deense spaghetti met ijs na. De kinderen hebben echt genoten van het koken. Het was leerzaam en lekker.

Na het zelf koken en afwassen per groep hadden de kinderen nog even tijd om de bonte avond voor te bereiden.
Die begon tegen 9 uur met een speciale opening. Niemand minder dan Zeus opende het kampvuur en de Bonte Avond, en dat deed hij net zo lomp en raar als zaterdag. Aan gesjeesd in zijn Suzuki stak hij met zijn brandende fakkel niet alleen het vuur aan maar ook bijna zich zelf.
De bonte avond bestond uit het zingen van liedjes, uit een act van Amerika over ontdekkingsreizen, uit een act van Holland over een dief die iets stal , een act van Denemarken over een levend lego blokje , uit moppen door Australië, uit nog meer liedjes, uit het vieren van de verjaardag van Jason en uit een geweldige act van Kok 1 en Kok 1½ die de basisprincipe van het koken uitlegde, compleet me het flamberen van de koekenpan er bij!
De avond zat er al weer op, nog maar 1 nachtje slapen en het kamp is voorbij!


Woensdag 20 juli
Alweer de laatste dag van het kamp. De ochtend zal best wel chaotisch worden. De kinderen stonden lekker op en gingen hun spullen alvast inpakken. Toen de slaapzolder helemaal schoon was hebben ze daar ontbeten.
Helaas deze ochtend geen ochtendgymnastiek, maar dat komt omdat de leiding al bezig was met het opruimen van het gebouw.  De kinderen hebben nog een paar spelletjes boven gedaan. En toen om half 11 de eerste ouders verschenen voor de sluiting was de leiding net klaar met het opruimen van de lokalen die niet meer gebruikt gingen worden.

Remco en Marco bereidde nog snel de sluiting voor en de kinderen kwamen naar beneden en zagen na 5 dagen weer hun ouders. Het was nu tijd voor de sluiting.
De kinderen liepen onder een groot applaus van de ouders naar binnen en namen plaats op de erestoelen. Remco nam het woord en heette iedereen welkom, daarna vertelde hij over het kamp, wat er allemaal gebeurt is en hoe de kinderen het vonden.
Net toen Remco wilde stoppen kwam hij dan toch, Zeus was er, toch nog gekomen. Dit keer alleen niet met vuur, want zijn auto was uitgebrand…

Zeus had alles mee gekregen, hij wist dat de welpen hadden gesport en dat ze allemaal goed hun best hadden gedaan. Daarom had Zeus iets speciaals bij zich, namelijk voor iedereen een gouden medaille. Die had iedereen echt verdient!  Omdat Zeus zo graag de kinderen zag dansen wilde hij nog een keer het liedje “Tjoe tjoe wa” zie, en die hebben we ook opgevoerd voor Zeus en voor de ouders.
Zeus sloot de spelen, het zomerkamp was voorbij, moe maar voldaan gingen alle kinderen naar huis. Het was weer een geweldig kamp. Volgend jaar gaan we weer!

Na nog wat opruimen en nabespreken was ook de leiding tegen een uur of vier weer huis. Die konden nu ook genieten van de vakantie!


Dank je wel
Een zomerkamp regel je niet alleen, daar is veel hulp voor nodig. De leiding heeft veel hulp gekregen en daar zijn we blij om. Die mensen die ons geholpen hebben willen we hier nog een keer bedanken. Iedereen enorm BEDANKT!

  • Arend Zweers, voor het helpen bij het inpakken
  • Martijn Huibers, voor zijn hulp als leiding op zaterdag
  • Ronald en Marjolein Neeleman, voor het bakken van de pannenkoeken
  • de familie Huibers, voor het koken van de Nasi
  • Leo Ulrich, voor het brengen van de aanhanger en het helpen met boodschappen doen
  • de familie Heuvel, voor het beschikbaar stellen van de aanhanger
  • CJP voor het beschikbaar stellen van de keycords
  • Marlene, voor het brengen van de ijsjes
  • alle ouders die hebben gereden
  • en natuurlijk alle welpen voor de leuke 5 dagen.

Zonder deze mensen was het kamp geen succes geworden!