2011 Grave

De bewoners van Grave hebben begin juli de volgende brief gekregen:
Beste inwoners en bezoekers van Grave,We hebben een probleem! Zoals u reeds weet is het hoofdkwartier van de Hollandse Superhelden Bond gevestigd in Grave. Al jarenlang leveren wij vanuit deze locatie de superhelden in Nederland die ons helpen het kwaad en onrecht te bestrijden. Dat gaat echter deze zomer niet meer lukken.
Per brief hebben de Superhelden ineens laten weten niet meer te willen werken. Hun eisen naar werkomstandigheden zijn niet in te willigen, we hebben dus een groot probleem. Er zijn op dit moment dan ook geen Superhelden die de inwoners van ons land kunnen helpen en beschermen.
Via deze brief doen wij een beroep op u als inwoner of toekomstige bezoeker van Grave. Hebt u een idee hoe wij dit probleem kunnen oplossen? Neem dan contact met ons op!
Met vriendelijke groeten,
De Hollandse Superhelden Bond

2011-07 kamp leiding taart

De leiding heeft even overlegd en is tot de conclusie gekomen dat onze welpen, die deze zomer toevallig toch in Grave zijn, de Hollandse Superhelden Bond gaan helpen.

Zondag 10 juli 2011
Voor de leiding begint het kamp al een dagje eerder. Nadat de fietsen zijn ingeladen, rijden ze naar Grave om een aantal dingen te gaan voorbereiden. Ze brengen al het materiaal vast naar binnen (hoe lang zal het daar zo netjes blijven liggen??) en richten de keuken in. Gelukkig is er ook tijd voor leuke dingen (taart eten en niet te vergeten uit eten gaan!). Zowel de taart als de pizza’s waren erg lekker.

2011-07 vertrekfoto

Maandag 11 juli 2011: Superhelden in opleiding
Vandaag begint ons zomerkamp. We verzamelen om 10:00 uur op het Raadhuisplein. Vanaf daar gaan we met auto’s naar Grave. We zullen eerst het gebouw verkennen en ons zelf helemaal klaarmaken voor het kamp. Een van de eerste opdrachten is om onszelf klaar te maken als superheld.

Hoe het begon…
Maandagmorgen, 11 juli van het jaar 2011. Drieëntwintig startende superhelden maken zich klaar voor iets heel speciaals. Zij gaan de komende week de wereld helpen! Rond half 10 verzamelen de eerste welpen zich op het Raadhuisplein. Klokslag 10 uur is iedereen compleet!
Tassen vol kleding, slaapzakken en superheldmateriaal worden ingeladen en de laatste knuffels worden uitgedeeld aan de aanwezigen. Na het standaard fotomoment vertrekt de groep naar het hoofdkwartier van de Hollandse SuperHelden Bond, de HSHB in Grave.

2011-07_01
In Grave aangekomen verkennen onze superhelden de omgeving en het gebouw. Met dit mooie weer laat iedereen zijn superheldenkwaliteiten zien en die richten zich vooral op de waterkwaliteiten. Niet verwonderlijk dat de waterpistolen en waterballonen al te voorschijn komen. En zoals verwacht: nog voor de lunch is iedereen doorweekt!
Na zo’n drukke ochtend gaat een heerlijke boterham er wel in. Er wordt lekker gegeten en alvast gespeculeerd over het vertrek van de echte superhelden. De groep is nog rustig, ze weten nog niet echt wat hen te wachten staat.We moeten aan de bak!
Na de lunch en het klaarleggen van hun slaapspullen volgt dan toch echt de uitleg. Het blijkt allemaal goed mis te zijn in Grave. De Superhelden zagen het niet meer zitten en zijn opgestapt met als gevolg dat er geen Superhelden meer zijn die ons kunnen helpen. Wij moeten die taken overnemen, maar dat gaat zomaar niet. Daar moet eerst voor geleerd worden!
In de voorbereiding heeft iedereen al kunnen kijken welk type superheld het beste bij hem past. Om je goed te profileren als superheld moet je ook kleding hebben. Daarom wordt er in de middag gewerkt aan de superheldenkleding. Vele mooie creatief worden gemaakt en geshowd. Onze superhelden zijn er klaar voor, ze kunnen starten met de training.
 
Ook superhelden hebben tijd voor henzelf nodig. Daarom is er na het werken tijd om even bij te komen of om juist je energie kwijt te kunnen met een potje voetbal, watergevecht of het vastbinden van elkaar aan de binnenpalen.
Een middag hard werken zorgt er voor dat de jonge superhelden honger krijgen. Ze willen eten! Gelukkig zijn Evelyne en Erwin al een tijdje bezig om zo’n 150 pannenkoeken te bakken! Wederom een hele prestatie! De kinderen hebben er van genoten!
Tja, en dat het minst leuk: corvee! Van het schoonmaken van het toilet tot het vegen van het plein. Alles moet gebeuren. Gelukkig zijn ze slim en gebruiken ze hun superkrachten!
 
2011-07_03 (1)
Bij wie brandt het lampje het eerst?

En dan volgt de eerste echte training. Welke welp laat zien dat hij elektrische superkrachten bezit? Doormiddel van het spel elektrisch levensweg laten zij hun kwaliteiten zien. Door het volbrengen van 14 opdrachten kunnen geleidingsdraadjes verdiend worden. Als ze deze op een goede manier aan elkaar verbindt en met een batterij een stroomkring maakt dan brandt je lampje! Bij welk nest zou dat het eerst gebeuren?
Na verschillende spelletjes blijkt nest blauw de meeste elektrische kwaliteiten te hebben! Zij konden hun lampje als eerste laten branden.

 
Na nog wat te hebben gedronken en nog even de dag te hebben besproken, vertrekt iedereen naar hun Superslaapzak om te vertrekken naar dromenland. Daar wordt deze dag nog eens beleefd, alle hoogtepunten passeren de revue en uiteindelijk klinkt het gesnurk over de slaapzaal. De superhelden hebben rust, de leiding ruimt nog op een geniet nog even van de stilte om uiteindelijk straks ook naar hun bed te vertrekken!
 

Dinsdag 12 juli 2011: land, water en vuur
Vandaag leren we hoe het is om Superheld te zijn. We moeten allerlei trainingen volgen. Misschien komt er vandaag wel een hulpvraag binnen en moeten we gelijk aan de slag.

Het hoofdkwartier van de Hollandse Superhelden Bond bevat maar één grote slaapzaal. Daarom slaapt de leiding dit jaar bij de kinderen. Een geweldige keus, want de heren slapen uit! Pas rond zeven uur hoorden we de eerste geluiden en rond acht uur was het tijd om dan echt op te staan. Als we dit de hele week volhouden is de leiding erg gelukkig!
De dag begon met het lekker ontbijten in de buitenlucht. Wat is er mooier om een superdag zo te beginnen? Na het lekkere ontbijt was het tijd voor de verder verzorging en daarna even vrij spel.

2011-07 eten fredwilly

Help
Alarm, Alarm! De supercomputer pikt een hulpvraag op. Al snel schakelt het beeld naar Den Haag en zien we Truus Vreeswijk van het ministerie van landbouw. Er is een probleem met het zoet water. Wij moeten dat water terug zien te winnen! Door middel van water-vettehaas verdienen we water om terug te brengen naar de rivieren. Daarna spelen we iemand is hem, niemand is hem met waterballonnen. Terwijl een deel van de leiding druk bezig is met het vullen van de emmers kunnen twee niet nader te noemen leiding het niet laten om de brandweerslang te pakken en alle welpen zeiknat te spuiten. Heerlijk! Het watergevecht eindigt groots met nog veel meer water en totaal verzopen welpen. Gelukkig kan iedereen en om lachen en hebben wij weer een persoon in nood geholpen.
Na weer helemaal opgedroogd te zijn en te hebben genoten van een heerlijke lunch, komt er weer een nieuwe hulpvraag binnen.

Giftig
Agent 42 roept de hulp in van de Superhelden omdat er gif gevonden is in het bos. Direct pakken we de fiets en rijden we naar het bos. Onderweg hebben we nog te maken met een interne hulpvraag maar uiteindelijk komen we aan bij het bos en gaan de welpen op onderzoek. Met behulp van een foto zoeken ze de locatie van het gif. Eenmaal het gif gevonden mag het absoluut niet worden aangeraakt. Ze moeten een route terug tekenen en de superleiding moet uiteindelijk het gif meenemen. Dat is helemaal goed gekomen. Vervolgens spelen we nog een spel boskwartet. En weer hebben we iemand in nood geholpen!

2011-07 dominolucifers

Lekker Eten
Terug op het kampterrein zijn Fred en Willy, de ouders van Arno, al aan het koken. Al vele jaren verblijden ze ons met een heerlijke maaltijd. Ook dit jaar weer mogen we genieten van een Superdiner! Ditmaal andijviestamppot met spekjes. De kinderen hebben er van genoten. Dank je wel Fred en Willy! Na het corveeen is het tijd voor rust op de slaapzaal. Dat gaat in het begin erg goed, maar later loopt dat, min of meer gepland, uit in een kussengevecht waarbij vooral Erwin en Ignace het moeten ontgelden.

Vuur
Naast het harde werken vandaag moet er ook getraind worden. Daarom staat het avondprogramma in het teken van vuur. De kinderen bouwen een dominobaan van lucifers: pyromino.
De mooiste creaties worden gemaakt! Helaas is het slecht weer en moeten we de banen binnen maken. Dat mag de pret niet drukken en de banen doen het goed. Als een lopend vuurtje gaan de banen in vlammen op! Erg mooi.

En dan liggen de Superhelden lekker te slapen en hun heldhaftige daden te herbeleven. De leiding neemt even hun welverdiende rust met een drankje en een hapje. Morgen gaan we verder de wereld redden van onrecht en pech!

Woensdag 13 juli 2011: en hij is terug!
We gaan verder met de training en met misschien wel het helpen van mensen. om een goed beeld te krijgen van de omgeving zullen we gaan speuren in de omgeving.

Het moet niet gekker worden, de kinderen slapen zowaar uit! Ook superhelden hebben dus hun rust nodig. Het lijkt zowaar een superrelaxed kamp te worden, ja het lijkt…..

2011-07 kaartje naar huis

Groetjes!
De ochtend begint met het schrijven van de kaartjes naar huis. Lekker relaxed schrijven de welpen hun heldhaftige groet voor thuis op een mooie kaart. Een rustig begin van de dag.
Na het schrijven van de kaartjes mogen ze zichzelf weer vermaken met wat vrije tijd. Dit jaar hebben we de Swinx mee (een buitenspeelcomputer) waar de kinderen erg van genieten!
Om de inzet van onze superhelden te waarderen en te belonen krijgen ze bij de lunch een lekker broodje knakworst! Dat is smullen!

2011-07 wegwijzer grave

Oh nee, hij is er weer!
Wat een rustige dag zou worden, blijkt uiteindelijk toch helemaal anders te lopen. Na de lunch komt er een nieuwe hulpvraag binnen. Ditmaal zoomt de computer in op een onbekende locatie ergens in Nederland. We zien een vreemde professor uit een bosje komen. Na even goed kijken en het bandje terugspoelen zien we het dan toch echt! Het is Grien, de vreselijke professor die we tijdens het zomerkamp in Didam hadden verslagen. Hij mompelt wat over kleine zielige kinderen en dat hij nieuwe plannen heeft.
Dit hadden we niet verwacht, wat moeten we nu? We hebben hem al eens eerder verslagen, maar gaat dat nog een keer goed? Om te kijken waar Grien zich nu weer bevindt, lopen de kinderen in nesten een speur- en zoektocht. Met diverse routeaanwijzingen proberen we Grien te vinden, maar tevergeefs. We eindigen in een cafetaria waar we nog iets lekkers eten of drinken. We hebben hem niet gevonden, verdorie! Als dat maar goed gaat dit kamp…
Naast alle serieuze zaken tijdens dit kamp is er ook ruimte voor plezier. Samen met de leiding wordt er gespeeld, gestoeid en gelachen!

Rustig met een knallend einde!
Na de macaronimaaltijd is het tijd voor de bezoekersavond. Traditiegetrouw nodigen wij de leiding van de groep uit om gezellig langs te komen. Gelukkig kunnen we ook dit jaar weer wat bezoekers verwelkomen en hebben we met z’n allen wat dramaspelletjes en het spel weerwolven gedaan.

De dag eindigt met een knallende pyjamaparty met een grootst kussengevecht!
Een nieuwe Superheldendag is ten einde. Het loopt anders dan verwacht, Grien is terug, we hebben hem weer niet kunnen vinden. Als dit maar goed gaat. Gelukkig zijn onze helden echte helden, en gaan we er tegen aan!

Donderdag 14 juli 2011: waterhelden!
Hopelijk hebben we het een beetje rustig op het hoofdkwartier. De ene keer zijn er veel noodoproepen en de andere keer bijna geen. Om onze watervaardigheden op peil te houden, zullen we in ieder geval gaan zwemmen vandaag.

De ochtenden op het Hoofdkwartier zijn het zelfde: de welpen slapen lekker lang door en maken zich klaar voor een nieuwe dag vol avonturen en superheldenzaken! Echter, de superhelden zijn geschrokken van het filmpje van Grien. Waarom is hij nu terug?

2011-07 snoephappen

Code
Daar komen we snel achter. De Supercomputer pikt weer een signaal op en laat ons een filmpje zien. Ditmaal een filmpje waarop we Grien zien met de echte Superhelden. Wat is dit nu? Als we de band terugkijken wordt voor ons alles duidelijk! De Superhelden zijn niet boos op de vakbond, ze zijn niet weggegaan maar ze zijn gevangen genomen door Grien! Hij wil alle superhelden uitschakelen! Na het nogmaals bekijken van het filmpje merken we op dat er een vernietigingscherm bestaat waarmee we de boel zouden kunnen saboteren. Daar is wel een code voor nodig, zo zien we!

Na alle commotie rondom het filmpje spelen we een uitdaagspel waarbij de kinderen elkaar uitdagen. Wie pakt het snelst een snoepje uit het water? Wie kan het langst op een been staan? Wie springt het verst. Allerlei uitdagingen passeren de revue. Aan het eind van het spel merken we op dat er een extra enveloppe is toegevoegd aan het spel. He, wat is dat? In sommige enveloppen zitten papiertjes met letters en cijfers! Natuurlijk, dat is een deel van de code!

Water, water, water
De middag staat duidelijk in het teken van water. Het regent heel hard en de leiding vindt het niet verantwoord om te gaan fietsen. Daarom worden alle kinderen met auto’s vervoerd naar het zwembad. Een hele klus voor Remco en Seya, maar uiteindelijk na een klein uurtje is iedereen in het water en kan een leuke middag losbarsten!

In het water maken onze helden veel plezier, met elkaar en met de leiding. Ze genieten zichtbaar van deze zwemmiddag. Je ziet ze constant lachen en met de minuut worden ze schoner 😉
Het laatste uur van het zwemmen staat in het teken van Supervaardigheden. Daarom krijgt iedereen een waterpistool om elkaar met water neer te schieten. Iets wat in een zwembad met zo’n 100 andere scouts een leuke chaos geeft!

2011-07 friet van tafel

Frietjes van tafel!
Van zwemmen krijg je honger en wat is na het zwemmen lekkerder dan frietjes? Snel wat folie op tafel en eten maar, want frietjes eten wij niet van een bord! Nee, wij eten frietjes gewoon van tafel! De superhelden hebben honger, zo’n honger dat er friet bijgehaald moet worden. Gelukkig zit de snackbar schuin tegenover ons 😉 Na het eten is het standaard even rust. De welpen komen bij en de leiding leeft zich even uit met het zingen van Queen, Acda en de Munnik en Guus Meeuwis. Heerlijk!

En daarna volgt het laatste onderdeel van vandaag. Het kijken van een film. Samen kijken we naar de Verschrikkelijke Ikke. Een leuke superhelden film. De meeste volgen de film helemaal. Maar ze kinderen worden moe, je ziet ze langzaam in slaap vallen. Ze willen niet slapen, maar toch gaan ze richting dromenland, en dat mag! Aan het eind van de film krijgen we een code, die hebben we echt nodig want we willen de echte Superhelden terug!Hoe loopt dit af? We zien het morgen!

Vrijdag 15 juli 2011: na regen komt de superzon!
We gaan al weer naar het einde van ons kamp. Dat betekent dat vandaag de nieuwe leiding wordt ontgroend, dat we in de stad mensen gaan helpen en dat we afsluiten met een feestmaaltijd en een kampvuur.

2011-07 macaronizooi

Na een regenachtige dag van gisteren stonden we vandaag heerlijk op met een zonnetje. Fijn, want daar weten we net aan toe. We genieten wederom van het ontbijt en vragen ons toch steeds af waar Grien is en hoe wij hem te pakken kunnen krijgen. We hebben al wat cijfers en letters van de code, maar dat blijkt nog niet voldoende te zijn.

 

Kampdoop
Tijdens het zomerkamp is er veel ruimte voor tradities. Een van die tradities is de ontgroening van de nieuwe leiding. Dit jaar zijn Evelyne en Ignace gestart als leiding bij de welpen, voor hun stond dus ook de ontgroening op het programma. Erwin kon vorig jaar helaas niet mee op kamp en daarom moest hij dit jaar nog ontgroend worden.
De eerste opdracht van de ontgroening was het afleggen van een parcours welke gemaakt en bedacht is door de kinderen. De eerste opdracht was het tijgeren door een modderbad. De schone lichamen van de drie werden al snel zwart en vies! Als verassing kregen ze dan ook nog eens wat meel over hun heen!
De twee opdracht van het parcours was met z’n drie olieworstelen waarbij de olie en vloeibaar boter in het rond spatten. Na die gevecht was het tijd voor wederom een traditie: de macaronitafel! Lekker ronddraaien over een tafel met macaroni (precies, die van een paar dagen geleden!).
Om als laatste te laten zien dat deze drie echt welpenleiding zijn moesten ze onder druk van een straal water een moeilijke knoop uit de touwen halen. Dat is allemaal gelukt en het eerste gedeelte van de ontgroening is met succes uitgevoerd

2011-07 kampdoop
Stad!

Na deze leuke ochtend was het tijd om alle rotzooi op te ruimen en te vetrekken naar de stad! Met de fiets konden we vandaag lekker een stuk fietsen naar Wijchen. Daar aangekomen mochten de kinderen in groepjes vrij lopen en winkelen. De drie nieuwe leiding kregen hun tweede deel van de ontgroening: ga verkleed als superheld geld verzamelen om voor iedereen iets lekkers te kopen!
Terwijl die drie bezig waren met hun opdrachten deden de rest van de leiding boodschappen en andere inkopen. Halverwege het stadsbezoek kwam de leiding weer bij elkaar en werd er gekeken naar het resultaat van de ontgroeningsopdracht: ruim 30 euro, spekjes, stroopwafels en een pondje kibbeling. Een record! Met het volbrengen van deze opdracht en daarmee het trakteren van iedereen op een lekker Italiaans ijsje zijn de nieuwe leiding nu dan echt ontgroend! Welkom!

Bontekampvuur-shoarmaavond

Na het bezoeken van de stad en het uitgeven van de 5 euro was het tijd voor een momentje rust. De kinderen konden even hun net gekochte spullen bekijken en de leiding was druk bezig met het voorbereiden van het eten: broodjes shoarma!
Na het eten en corvee was het tijd voor de Bontekampvuuravond. Rene en Igance hebben samen met de kinderen een geweldig kampvuur gemaakt met vele act die gingen over moppen, reclame en dansjes! Leuk om te zien hoe de welpen zo creatief zijn.
Terwijl de kinderen aan het genieten zijn van het kampvuur is de leiding al druk bezig met het opruimen van het gebouw. Ja, het einde is in zicht, morgen gaan ze weer naar huis.
Rene eindigt het kampvuur traditiegetrouw met een mooi verhaal waarna de kinderen rustig naar de slaapzaal gaan en gaan slapen.

Grote Jongens Avond

Maar niet alle kinderen gaan slapen. De 4e jaars, de oudste welpen, hebben hun spullen al in een tent gelegd. Zij slapen vannacht alleen in een tent! Dat is hun afscheidsavond!
Maar voordat dat zover is gaan de 4e jaars eerst nog een stukje lopen. Samen met Erwin, Igance, Evelyne en Arno lopen zij een toch van zo’n 5 kilometer. Een super leuke tocht is dat geworden met leuke verhalen en gezellige momenten.
Na de dropping was het tijd voor ene heuse naborrel. Met cola, chips en bitterhapjes hebben we nog even lekker na gekletst met de 4e jaars en hun welpen tijd besproken. Ze worden groot, dat merk je in alles. Zo rond drie uur in de nacht was het genoeg en ging de meeste leiding naar bed. De oudste jaar werden naar hun tent gebracht. Wat daar allemaal gebeurd is dat weten we niet. Dat is het geheim van de 4e jaars. We weten wel dat om half 6 nog wakker waren, want toen pas gingen de laatste leiding slapen!

2011-07_03 (1)

Zaterdag 16 juli 2011: eind goed, al goed
We zijn aan het eind gekomen van ons kamp. Vijf volle dagen hebben we de HSHB geholpen. Hopelijk is alles goed gegaan. vandaag komen om 11:00 uur de papa’s en mama’s om hun zoon weer op te halen. Eerst laten we zien wat we allemaal hebben gedaan en daarna gaan we naar huis.

De laatste dag van het zomerkamp is aangebroken, tijd om op te staan en op te ruimen. Dat gaat niet voor iedereen even makkelijk, we zijn erg moe. Maar toch, even met de schouders eronder en binnen no time is het gebouw zo goed als schoon. De leiding is druk bezig met het materiaal en de algemene ruimtes. De kinderen ruimen hun eigen zooi op en zorgen er voor dat de slaapzaal netjes is.

De ontknoping

Na een simpel ontbijt wachten we op de eerste papa’s en mama’s. En die komen gelukkig al redelijk snel. Dikke knuffels en zoenen worden uitgedeeld.
Na het vertellen van de eerste verhalen is het tijd voor de afsluiting. Alle ouders en welpen gaan naar binnen om plaats te nemen bij de Supercomputer. Misschien komt er nog wel een melding binnen, je weet het niet. We bespreken wat er allemaal gebeurd is en voeren dan de geheime code in. Uiteindelijk zien we een filmpje met daarop een ontploffing, het weg rennen van de superhelden en het afdruipen van Grien. We hebben weer gewonnen! Yeah! Als dank komt een van de gevangen superhelden weer langs en geeft ons nog een cadeautje en verzekert ons dat Grien verslagen is en dat wij weer naar huis toe mogen!
Zes dagen lang hebben wij het hoofdkwartier van de Hollandse SuperHelden Bond bemand en hebben wij de wereld een stukje beter gemaakt. Het was een geweldig kamp! We hebben er met z’n allen van genoten!

Dank je wel!
Het kamp zit er op, maar niet voordat wij nog enkele mensen hebben bedankt:

 • Robert Rozeboom en Leo Ulrich voor het vervoeren van de fietsen;
 • Directie wasserij Peelen Neder Veluwe voor het beschikbaar stellen van de vrachtbus;
 • Marlene Minderhoud voor het bijhouden van het verslag;
 • Douwe voor zijn hulp tijdens het filmen;
 • Tjalling voor het vervoeren van de aanhanger;
 • Zus en Zwager van Evelyne voor het vervoeren van de fietsen op de terugweg;
 • Silvia van Beers voor het beschikbaar stellen van mobiel internet tijdens ons kamp:
 • Fred en Kitty voor het terugbrengen van de aanhanger;
 • alle bezoekers van onze bezoekersavond voor de gezelligheid;
 • alle ouders voor hun steun, complimenten en vertrouwen in ons;
 • en natuurlijk alle drieëntwintig welpen die dit kamp tot een kamp hebben gemaakt die wij zeker niet gaan vergeten!

En hiermee zit het verslag er op. Ik heb met heel veel plezier voor jullie het verslag gemaakt en de twitterberichten verstuurd. Het blijft een verhaal op papier, de echte belevenissen kunnen de welpen beter vertellen en zijn te zien op de vele foto’s die zijn gemaakt.

Geniet van de vakantie en we zien elkaar in augustus!

Namens alle welpenleiding,

Remco

2011-07 vertrekfoto