2008 Ermelo

In 2008 gingen we in Ermelo het hele jaar rond.

2008-08_groepsfoto

Maandag 11 augustus 2008: Kerst en Oud&Nieuw
Ons “jaar rond” begint op het Raadhuisplein in Oosterbeek. We hopen dat de zon schijnt en dat we echt op “zomer”kamp gaan. Wanneer we aankomen in Ermelo zal het opeens winter zijn. We gaan namelijk kerst vieren. ’s Morgens gaan we wennen aan het kamp en de omgeving. In de middag zullen we rustig beginnen met het kamp. We gaan dan kerstknutsels maken. ’s Avonds hebben we een groot Kerstdiner! Na het avondeten hebben we een kerstviering waarna we Oud&Nieuw zullen vieren met oliebollen, champagne en vuurwerk!

2008-08_maandag1

Tja, en dan is het 10 uur ’s ochtends. De meeste welpen staan al met hun ouders op het Raadhuisplein. We laden de bagage in en we nemen de zorgpasjes en de portemonneetjes in. We zijn er helemaal klaar voor!
Na een -voor sommigen- emotioneel afscheid, vertrekken we naar Ermelo, de locatie waar we een week lang gaan feesten.
Het is een groot gebouw, met een eetzaal/dagverblijf, een keuken, washok, slaapzaal en twee kleinere kamertjes voor de leiding. De oudste welpen slapen samen in een grote tent.
Na aankomst zetten we meteen alle spullen in de lokalen. Het snoep voor het snoepwinkeltje wordt netjes ingeleverd. En ook dit jaar vestigen we weer een record: drie volle pannen met snoep!
Natuurlijk hoort het verkennen van het kampterrein bij een van de eerste activiteiten, dat gaan we dus meteen doen. Gewapend met supersoackers, waterballonnen en ander spelmateriaal wordt al spelend het terrein verkend (kun je je de bende in het washok na afloop voorstellen? :-))
Om het gebied echt goed te leren kennen moet je beter zoeken en dus zijn er 74 kaartjes verstopt in en rond het gebouw. Ze moeten ze zoeken met hun hele nest. Hoe meer kaartjes, hoe meer punten. Met in totaal 21 gevonden kaartjes wint nest paars dit spel, op de voet gevolgd door nest blauw. Nest rood en geel zijn op een gedeelde derde plaats geëindigd.
Na de lunch gaan we verder met het kerstthema. Onder de vakkundige leiding van Kerstman Ruurd en Kerstman René maken we mooie kerstboompjes en kersboomversieringen.
Na het intensieve knutselen is het tijd voor wat rust. Sommige welpen nemen die rust door lekker op bed te gaan liggen, de andere kinderen gaan lekker kaarten. Kortom, er heerst een lekkere en relaxte sfeer.
Bij Kerstmis hoort natuurlijk een kerstdiner. Dus dat is er ook. In een gezellig versierd (maar warm) lokaal (sfeerverlichting en waxinelichtjes) eten we andijviestamppot met chocoladevla en vanillevla met slagroom toe.
Daarna is er natuurlijk corvee. Hierbij een compliment aan mijn (M) afdrogers Twan en Rutger. We hebben uitgerekend dat we wel 111 stuks bestek moesten afwassen en afdrogen! Het was niet genoeg voor het zelfverzonnen insigne “afdrogen”, maar wat ons betreft hebben we het wel verdiend 🙂

Na het eten is het tijd om records te vestigen en te verbreken. Er wordt wat afgestreden. Zo zijn er wedstrijden in snel-water-opdrinken en je adem in houden. Verder kennen we ook het record parcoursfietsen en zo snel mogelijk spekjes eten. Dat laatste record staat op de naam van Stijn B. Haye staat op nummer 1 in het snelst een beker water opdrinken. Justin en Floris staan op nummer 1 bij het parcoursfietsen. Max staat op nummer 1 in het record het snelste een beker water leeg drinken door een rietje.
Naast de kamprecords strijden we ook voor de kampstandaard. De kampstandaard is een oorkonde met een foto van het hele nest. Die foto wordt ook in Trappershorst opgehangen. De welpen moeten vijf van de acht opdrachten uitvoeren. Een van de opdrachten is het “maaltijd zwijgen”. Tijdens de maaltijd mag je dan niet praten. Dat lukt vanavond drie nesten. Verder heeft nest blauw als eerste de gouden das gevonden.
Aan het eind van de avond is het tijd om toe te leven naar het nieuwjaar. Na een spannend en interactief kerstverhaal van René en de kinderen gaan we aftellen.
De champagne wordt ingeschonken, de oliebollen gepakt en de laatste goede voornemens bedacht: 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1… GELUKKIG NIEUWJAAR!!! We schieten vijf mooie vuurpijlen de lucht in en steken sterretjes aan.

We zitten nu dus in het nieuwe jaar. De welpen liggen in bed en proberen in slaap te komen. Dat lukt de eerste nacht nog niet echt. Echte heimwee gevallen zijn er nog niet. Gelukkig maar!
Morgen vieren we Carnaval. Dat wordt echt feesten.
Vanuit Ermelo groeten wij iedereen feestelijk en wensen wij iedereen een Gelukkig Nieuwjaar!
Tot morgen!

Vandaag gaan we Carnavallen. We kunnen natuurlijk pas echt Carnavallen als we een prins hebben. Deze gaan we dus ook kiezen, in een groot spel. In de middag zullen we hat Carnavalsfeest ergens anders vieren. We zeggen nog niet waar. In de avond hebben we natuurlijk een grootse carnavalsdisco!

2008-08_dinsdag1

Het is inmiddels tien uur ’s avonds en ik heb eindelijk even tijd om achter de laptop te zitten om een verslag te schrijven.
Vandaag vierden we carnaval. Mensen die carnaval vieren gaan pas in  de vroege uurtje naar bed. Zo laat zullen wij het niet maken, maar het feesten gaat hier in ieder geval nog even door. Op dit moment wordt er door een grote groep kinderen gehost en gedanst op echte carnavalskrakers als “van voor naar achter van links naar rechts”, “lief klein konijntje” en natuurlijk op onze nieuwe aangeleerde dans: “cowboys en indianen”.

Vroeg wakker
Met die dans begon de dag vandaag ook. Uitslapen zat er deze ochtend nog niet in. Om -schrik niet- zes uur waren de eerste welpen al wakker. En ja, dan ben je als leiding ook wakker. We moeten inderdaad maar vroeger naar bed, zoals er al in een reactie van een van de ouders stond.

Geen of juist wel ochtendgym
De dag begon wat regenachtig. Na een korte nacht waren de kinderen toch redelijk fruitig. Ze waren volgens mij ook wel een beetje blij dat het ochtendgymmen niet door ging. Want in de regen doen we dat niet. Maar helaas, net voordat we konden ontbijten werd het droog en konden we dus toch nog lekker wakker worden op de tonen van de ochtenddansliedjes van Remco.

Prins Carnaval
Na het ontbijten, want erg rustig ging (ze waren zeker moe 😉 ) was het tijd voor carnaval. Om in de stemming te komen hebben we een groot carnavalspel gespeeld. De welpen zaten in groepjes aan de tafels en daar werden echte carnavalsspelletjes gespeeld. Ze kregen daar punten voor en zo konden we zien wie onze Prins Carnaval zou worden. Zo werden er moppen verteld en werd de alaaf groet geoefend. Ook wat meer creatieve opdrachten waren er natuurlijk. Zo moesten de kinderen zichzelf schminken en moesten ze een ballon verkleden. Al met al een leuke bezigheid.
Na het creatieve gedeelte volgde het leergedeelte. Door een dertiental vragen goed te beantwoorden leerden de welpen alles over carnaval, wat de Prins moet alles weten. Na het ochtendprogramma was het tijd om te vertellen wie onze prins zou worden. Maar helaas, we konden écht niet kiezen en dus we hebben besloten dat alle kinderen de baas zijn tijdens het carnavalsfeest.

2008-08_dinsdag2

Ballenbak!
Met Carnaval mag je gek doen. Dat kan op een feestje, thuis met vrienden maar ook met 29 welpen en zes leiding in een indoorspeeltuin. Dat hebben we dus ook gedaan. Bijna vier uur lang hebben we geklauterd, zijn we in de ballenbak geweest, hebben we gesprongen op het springkussen en konden we sjezen over de rodelbaan. De kinderen hebben zich goed vermaakt! En wat is er dan heerlijker om van een afstand te kijken naar negenentwintig stralende gezichtjes? Zelf meedoen natuurlijk! En dan hebben Ruurd, René en Remco dus ook gedaan. Van boven naar beneden, ze klauterden er op los. De ballenbak was toch wel het leukste: elkaar bekogelen met ballen! En waarom is de leiding dan altijd de pineut? We hebben in ieder geval genoten, en dat is het belangrijkste.

Dank aan de koks
Toen we terug kwamen bij het clubhuis waren de ouders van Arno al druk bezig met koken. Wat rook het toch weer heerlijk in het gebouw. Het was een bekende geur: macaroni! We konden gelukkig snel al tafel, want van als dat spelen krijg je erg veel honger. We zijn elk jaar weer ontzettend blij dat Fred en Willy komen koken. We hopen nog jaren van hun lekkere maaltijd te mogen genieten!
Het eten was lekker, maar het toetje was nog veel lekkerder. Het was dit keer geen vla of een stukje fruit, nee: we hebben heerlijke ijsjes op. En dan niet zomaar een ijsje maar een echt ijshoorntje! Lekker, dat gaat er wel in. Helaas hebben vandaag wel twee kinderen hun Ik-Lust-Het-Niet-Kaart ingeleverd. Tja, want als je iets echt niet lust, dan mag je wat anders eten.

Rust en een beetje heimwee
Na het avondeten was het weer tijd voor rust en vrije tijd. De welpen spelen leuk. Van tikkertje tot badminton, van kaarten tot in een boek lezen. Ze vermaken zich wel. Maar ja, waar is rust het beste ingrediënt voor? Voor heimwee! De heiwee-gevalletjes kwamen bijna met de lopende band. Gelukkig is het alleen maar: “ik mis mama/papa een beetje maar wil wel blijven”. Even rustig zitten en praten met Remco en Angelique (en een snoepje eten) helpt dan!
Helaas hebben we wel afscheid moeten nemen van Jordi. Jordi heeft twee dagen meegedaan met alle activiteiten maar gaat nu naar huis. Dit komt omdat hij in het gips zit (beide armen) en niet veel kan doen. De afgelopen twee dagen was zijn vader mee: Erwin bedankt voor je hulp! Jammer genoeg heeft Luuk ook besloten om naar huis te gaan. Het was gezellig dat jij er was Luuk, en we zien je weer bij de eerste opkomst (die is 30 augustus, gebouw nog onbekend).
Na al die rust is het dan tijd voor wat inspannends. We gaan dansen, hossen en springen, oftewel carnaval vieren! Onder het genot van chips, spekjes en limonade gaan de kinderen helemaal uit hun dak. Het traditionele limbodansen kwam ook nog even terug.

Afgeschenen”
En nu loopt het al tegen elven en de welpen zijn lekker aan het… dodende straal spelen. Nee, we zijn nog niet naar bed. De meesten zijn nog wakker. In de verte hoor ik ze sluipen (dat zou niet mogen bij dit spel, maar goed). Zo af en toe hoor ik een zucht, een zucht van “jammer, ik ben afgeschenen”.
Over een klein half uurtje gaan de oogje van de kinderen dicht. Ze zullen dan dromen over carnaval en over alles wat ze hebben meegemaakt vandaag. Nu maar hopen dat ze morgen uitslapen, maar ik ben er bang voor.

Het was een Carnaval om nooit te vergeten.
Alaaf, Alaaf, Alaaf!

Woensdag 13 augustus 2008: Pasen in Ermelo

Een week voor Pasen vieren we palmpasen. We gaan echte palmpaasstokken maken. In de middag zullen we op z’n Scoutings paaseieren gaan zoeken. Dat belooft wat te worden! Verder moeten we natuurlijk nog allerlei dingen doen met eieren.

Vanochtend vroeg om acht uur heerste er voor een welpenkamp onkarakteristieke rust in en om het gebouw. Tegen half negen begonnen langzaam stemmen te klinken in de slaapzaal en in de tent…
De dag begon met een leuke opmerking van Haye. Hij kwam naar Angelique toe en zei: “Omdat de tent vannacht heeft opengestaan, had ik drie hooibergen in mijn slaapzak vanochtend”. Hooibergen? Hij bedoelde natuurlijk hooiwagens!

2008-08_woensdag1

Waarom open?
Maar waarom stond de tent waarin de oudste welpen slapen nou open?
Gisteravond hebben de heren geprobeerd Remco aan het schrikken te maken. Natuurlijk lukte dit op een zeker moment. Wij, de welpenleiding, zonnen op wraak. Simpel maar doeltreffend gingen we op pad om van twee kanten af lawaaierig de tent te betreden. Wat schetst onze verbazing: ze draaiden zich een keer om en sliepen rustig door.
Teleurgesteld bliezen wij de aftocht.

GPS van slag
Terug naar de dag van vandaag. De welpen gingen na het ontbijt op een GPS-paaseieren-zoektocht. De eerste twee eieren vonden de groepen met gemak. Hierna werd de tocht wat uitdagender door vreemd gedrag van de GPS. Dit ontwikkelde zich verder tot de GPS van Ruurd’s groep het zelfs over een afstand van 5.000 kilometer lopen had. Na in het bos rondjes gelopen te hebben, hebben de groepen van René en Ruurd hun dappere poging gestaakt. Opmerkelijk genoeg had de groep van Remco minder problemen.

2008-08_woensdag2

Kaartjes
’s Middags hebben de welpen kaartjes naar huis geschreven. Ze mochten zelf een mooie tekening maken op de voorkant van de kaart. Op de achterkant mochten ze een persoonlijke boodschap aan hun familie schrijven. Daarnaast hebben ze nog even lekker vrij in het bos rondom het gebouw gespeeld.

Pannenkoeken!
Rond een uur of vijf begonnen Marco, Ruurd en Angelique met het avondeten. Nieuwsgierige gezichten rond de deur. Want wat gingen we nou eten? Toen er een grote pan met pannenkoekenbeslag in zicht kwam, was het antwoord al gauw gevonden. De pannenkoeken gingen er goed in en na twee of drie pannenkoeken hadden de meesten hun buikje rond gegeten.

Het Grote Ei-Experiment
’s Avonds begon Het Grote Ei-Experiment. Wat is er voor nodig om een ei heel te laten landen na een val van drie meter? De welpen mochten van allerlei zachte en stevige materialen gebruiken om een soort bouwwerk te maken om hun ei heel te houden. De meest creatieve ideeën kwamen naar voren. Vooral de meest simpele constructies hielden de eieren heel. De wat ingewikkelder ideeën maakten het ei juist kapot. Het was veilig om foto’s te maken van enthousiaste welpen en hun creaties. Tot het moment dat een zekere heer van de leiding het idee kreeg om een ballon te vullen met water en zijn ei daarin te doen. Toen de creatie naar beneden kwam, spetterde de ballon met water en ei uit elkaar. Een grote bende was het gevolg.
Na een flinke schoonmaakbeurt, gingen de welpen lekker naar bed.
Op naar een nieuwe dag: Koninginnedag!

Donderdag 14 augustus 2008: Koninginnedag

We zullen beginnen met een traditionele viering van Koninginnedag. We gaan dus spelletjes spelen! We hebben er zelfs voor gezorgd dat er een klapper van een activiteit aanwezig zal zijn. ’s Middags zullen we Koninginnedag ergens anders vieren. Op deze manier heb je Koninginnedag waarschijnlijk nog nooit gevierd. ’s Avonds hebben we onze bonte kampvuuravond!

Een heerlijke Koninginnedag is ten einde. Het is inmiddels bijna half één ’s nachts. Dit keer zit ik niet achter de laptop in het leidinghok maar gewoon thuis, achter mijn eigen pc. Ik heb er net een rit van een kleine 45 minuten opzitten (morgen heb ik afspraken voor mijn werk) maar ik wil toch het verslag maken om jullie te kunnen vertellen wat we allemaal gedaan hebben.

Simpel ontbijtje
De ochtend begon geweldig: we moesten de welpen wakker maken! Nadat iedereen de slaap uit zijn ogen had gewreven konden we lekker gaan ontbijten. Het zou een drukke dag gaan worden, vandaar dat we op een simpele manier gingen ontbijten.

2008-08_donderdag1

Spelletjes!
Als je aan kinderen vraagt wat zij vinden dat bij Koninginnedag hoort, zeggen ze allemaal: spelletjes. Dat vinden wij ook! Vandaar dat de welpen (en leiding) zich in de ochtend konden vermaken tijdens de spelletjesfair, maar voordat dat zover was moest eerst de vlag worden gehesen. Tijdens het zingen van het Wilhelmus hesen Marijn en Jules de vlag in de top! Koninginnedag was geopend! Al snel naar het startsein was het een gezellig boel! Iedereen kon naar hartenlust lekker spelen. Zo kon je koekhappen, darten, memory spelen, schminken, handboogschieten, skilopen, steltlopen, jeu de boules spelen, het spiraalspel spelen, en muismeppen (op een andere manier dan dat je gewend bent!). De klapper van deze ochtend was het springkussen! Voor op het plein stond een stormbaan waar de welpen heerlijk overheen konden ravotten. En ja, soms doet de leiding dan ook mee! Het ochtendprogramma was geweldig: een ouderwetse Koninginnedag met vrolijke en blije kinderen in een lekker zonnetje!

Op de fiets
Maar dat was nog lang niet alles voor deze dag. Na het lunchen stapten alle welpen met de leiding op de fiets om snel naar het zwembad te fietsen. Gelukkig is het zwembad vlak bij ons clubhuis, dus waren we er lekker vroeg.

“Gewoon” is niet leuk meer …
We hebben vier uur lang gezwommen in een subtropisch zwemparadijs met een glijbaan, een buitenbad, een stroomversnelling en een bubbelbad. Samen met leiding hebben de welpen heerlijk hun gang kunnen gaan. Van het weggooien in het water tot aan het jonassen van onder andere Jason, Jan, Pepijn, Ruurd en Remco, de kinderen en leiding vermaakten zich wel. De glijbaan was ook in trek. Het was een eenvoudige glijbaan, maar dat wil niet zeggen dat je er geen plezier kan beleven. Het gewoon glijden is niet leuk meer. Vandaar dat bijvoorbeeld Pepijn op de rug van Remco ging en Rutger ook aan Remco hing om sneller naar beneden te kunnen. Weer andere welpen gingen met Ruurd, René of Marco mee.

2008-08_donderdag2

Excuses 🙂
We willen via deze weg onze excuses naar de badjuf en alle oudersmaken. Mocht uw zoon voortaan willen stoppen in een glijbaan en dan met een groep van tien kinderen tegelijk naar beneden willen dan is dat onze schuld. Het spijt ons heel erg, maar af en toe is het kind zijn toch weer heel leuk. Natuurlijk hebben we ons leiding-ding ook gedaan en hebben we verteld dat ze het nooit meer mogen doen, maar ja, of ze luisteren?

Schoon
Na een lekker ijsje en een bubbelbadinvasie (wat wil je als 15 welpen in een keer in het bubbelbad gaan zitten, dan gaan de andere badgasten wel weg :P) konden we ons gaan omkleden en weer terugfietsen. De kinderen hebben genoten en zijn nog nooit zó schoon geweest.

Frietjes!!!
Terug bij het clubgebouw werden de voorbereiding voor het avondeten getroffen. Of beter gezegd: er werd folie op de tafel gelegd want na het zwemmen eten we altijd frietjes en dat doen we niet op een bord maar vanaf de tafel, gewoon met onze handjes! Het ziet er altijd weer leuk uit. De een maakt een kunstwerk van zijn stukje tafel, de ander kwakt het op een hoop en doet er saus over. Maar hoe dan ook: frietjes blijven lekker.

Mien en Truus van de BingoBond
Na het eten moest er toch nog even gecorveed worden. Gelukkig was er niet zoveel werk. Net aan het einde van het corvee gebeurde er (ook voor de leiding) iets onverwachts. Er stonden twee oudere dames voor het gebouw. Het waren Mien en Truus van de Nationale Bingo Bond. Het bleek dat elke donderdagavond er op het clubgebouw een potje bingo wordt gespeeld. De dames waren echter een beetje in de war, want in de vakanties gaat dat niet door. Om de dames niet helemaal teleurgesteld naar huis te sturen mochten ze toch bingoën. De kinderen deden fanatiek mee. In de eerste ronde moest je het bovenste rijtje helemaal vol hebben. Mischa was de eerste gelukkig. Hij won een mooie ouderwetse paarse vaas. Want ja, de prijsjes waren gekocht voor oudere dames. Een van de bingodames wilde de vaas aan Mischa geven en liet hem toen vallen. Helaas brak de vaas en kreeg hij een ander cadeautje. In de volgende ronde moest het bovenste en onderste rijtje vol zijn. Klaas was de gelukkig van deze mooie prijs. Hij ging er vandoor met een mooie stenen beker, maar ook die belandde door een foutje op de grond en was stuk.
De prijs voor de volle kaart, twee mooie grote oranje schalen van glas, werd gewonnen door Pascal. Zijn prijs is nog heel en hij komt dus zaterdag thuis met twee supermooie schalen! Veel plezier ermee!
Verder vielen ook Remco en Marijn nog in de prijzen. We waren erg blij dat deze twee dames langs zijn gekomen. Ze hebben er wel een beetje een rotzooi van gemaakt, maar dat nemen we er maar bij.

Kampvuur
Na de bingo was het tijd voor de Bonte Kampvuuravond. Ruurd en René hadden het vuur al flink aangemaakt toen de welpen samen met de leiding een paar nummers uit de zangbundels zongen. Van “pinda” tot aan “pleecomplex” en van “dromen zijn bedrog” tot aan “de dronken zeeman”,  de welpen zingen uit volle borst mee. Althans, voor zover dat gaat. Veel kinderen zijn hun stem bijna kwijt. Pim kan niet meer praten en Marco en Remco maken ook weinig geluid met hun stem.
Natuurlijk deden de welpen ook wat tijdens het kampvuur. Zo kregen we een voorstelling van Pim over het slagveld bij de Albert Heijn. Er is een oorlog uitgebroken tussen de welpies en wuppies. De vleeswaren hangen aan het plafond, de rij met tandpasta is uitgeknepen, er wordt gegooid met oud-brood: kortom er is paniek. Gelukkig weet verslaggever Pim de oplossing: een weppie!
Een quiz hoort er ook altijd bij. Dit keer hadden we twee keer een quiz. Eerst die van Stijn dV en van Mischa, Thijs en Max en daarna die van Stijn B en Simon dG.
Verder zagen we ook een toneelspel van Haye en Jan over het sumo-worstelen tijdens de Olympische Spelen en was er een verhaal van Jules.

Tandenpoetsen en naar bed
Na nog wat “huishoudelijke mededelingen” was Koninginnedag afgelopen. Even snel tanden poetsen en dan naar bed!

Als het goed is slapen ze nu (01.00 uur) heerlijk. Zo niet, dan heeft de leiding daar pech. Ik mag in mijn eigen bedje slapen. Het is jammer genoeg wel stil hier in Doorwerth. Met 27 welpen is het toch leuker! Gelukkig zie ik ze morgenavond weer!Tot het volgend verslag!

Vrijdag 11 augustus 2008:  Bevrijdingsdag

Vandaag staat in het teken van vrijheid. En dat kan je ruim zien. We zullen vandaag diverse vormen van vrijheid zien. Wat dacht je van vrij in de stad lopen! Maar ook vrij zijn in het bos en vrij leuke spelletjes spelen tijdens een groot avondspel.

Vanochtend toen de leiding wakker werd, was het nog heerlijk rustig hier in Ermelo.
Dat was om acht uur. Om half negen was het nog steeds rustig en we zijn er van overtuigd dat als we de heren niet wakker gemaakt hadden, dat dat om negen uur ook nog het geval was.
Maar ja, we wilden toch echt de laatste boodschappen gaan doen. Daar moesten de welpen voor wakker gemaakt worden. Waarom vraag je je af? Op zaterdag zijn alle welpen jarig. Op de verjaardag krijgen zij allemaal een ontbijt op bed. Natuurlijk moeten we van tevoren wel weten wat iedereen te eten lust.

2008-08_vrijdag1

Drie keer Harry Potter
Nadat de boodschappen gedaan waren en de welpen ontbeten hadden, liepen we met zijn allen richting het bos om daar Harry Potter stratego te spelen. De Harry Potter stratego was erg leuk, daarom hebben we het spel maar liefst drie keer achter elkaar gespeeld. Als het aan de welpen had gelegen, was er ook nog wel een vierde keer gekomen. Maar helaas kon dit niet, want het was al erg laat.

Cadeautjes kopen
Na de lunch fietsten we met zijn allen richting het centrum van Ermelo. Zodra we onze fietsen neergezet hadden, kregen de welpen eerst nog een hand vol met spekjes. Voordat zij de stad in mochten kregen ze eerst allemaal nog een euro. Met deze euro moesten ze een cadeautje kopen voor een andere welp. Want bij een verjaardag (op zaterdag) horen natuurlijk ook cadeaus!
Iedereen heeft erg enthousiast zijn best gedaan, en kwamen allemaal met de meest leuke cadeaus van een euro terug. Eigenlijk was het ook nog de bedoeling dat Ruurd en René ontgroend zouden worden in de stad. Maar door de drukte is dit er een beetje bij ingeschoten. Ruurd en René hebben wel lekkere ijsjes gekocht voor iedereen. Hierbij wel een belofte aan jullie (de welpen) door de welpenleiding: Ruurd en René gaan zeer zeker nog ontgroend worden! Jullie zullen ons daar vast nog wel aan herinneren!

Barbecue!
Terug uit de stad gekomen had iedereen natuurlijk ontzettend honger. Als verrassing gingen we lekker barbecueën. Na het avondeten was het de beurt aan levend memorie. De welpen moesten dezelfde plaatjes zoeken. Op de plaatjes stonden allerlei tekeningen van de verschillende feestdagen. Met behulp van opdrachten, zoals mummificeren, kruiwagen staan, colaboeren en het dierenalfbet, moesten de groepen winnen zodat zij een memorie konden maken. Uiteindelijk hebben twee groepjes gelijk gespeeld, waardoor zij allebei het levend memorie wonnen.

2008-08_vrijdag2

Bezoek met spel
’s Avonds kwam de verkennersleiding ook nog gezellig langs. Zij hebben een echt bevrijdagsdagavondspel gemaakt voor de welpen. In de oorlog werden er geheime boodschappen gestuurd, zodat de vijand niet wist wat jij te vertellen had. De welpen werden in twee groepen verdeeld en moesten letters en cijfers van de ene naar de andere post smokkelen. Natuurlijk liepen er ook spionnen buiten rond, die je konden uitschakelen. Je was dan je papiertje kwijt en moest terug om een nieuw cijfer te halen. Uiteindelijk moesten zij van alle letters die zij verzameld hadden een zin maken.

Dropping
Na dit leuke avondspel gingen alle eerste-, tweede- en derdejaars welpen naar bed. Maar voor de oudste welpen was er nog een leuke activiteit. Zij werden gedropt samen met René. Samen moeten ze de weg terugvinden. Wij zijn benieuwd of hen dat gaat lukken…

Wij willen alle welpen alvast feliciteren met hun verjaardag en tegen de ouders zeggen wij: “tot morgen”.

Zaterdag 16 augustus 2008: jouw verjaardag

Hieperdepiep Hoera. Vandaag ben je jarig. We vieren je verjaardag met slingers, taart en cadeautjes. Het kamp is met deze verjaardagsviering ook afgelopen. Papa en mama komen je tegen het eind van de ochtend ophalen.

En dan is het zaterdag. Het kamp zit er bijna op.
Blije gezichtjes met een vleugje moeheid ruimen de slaapzaal op. Overal liggen spullen dus het is een hele klus om je eigen spullen terug te vinden en in je eigen tas te doen. En dan komt het volgend probleem: de matjes en slaapzakken. Wat een hels karwei is dat zeg. Na een klein uurtje is de slaapzaal zo goed als leeg. Er ligt alleen maar een beetje gevonden voorwerpen. Van sokken tot aan stripboeken, er blijft van alles liggen. Gelukkig geen record dit jaar: het bleef maar bij 2 vuilniszakken, vorig jaar waren het 3 grote bigshoppers vol!

Na het opruimen is het tijd om onze verjaardag te vieren. Een verjaardag vier je natuurlijk met een lekker ontbijtje. Daarom mochten de kinderen van te voren aangeven wat ze wilde eten. Dit vulden ze in op een ontbijtkaart. Als de kinderen binnenkomen staat de leiding klaar om hen welkom te heten met een oorverdovend ‘’lang zullen ze leven’’. Na het mooie gezang van de leiding gaan de welpen lekker hun ontbijt op smikkelen.
Na het ontbijt is het tijd voor taart. De kinderen mogen zelf hun taartje versieren. Ze genieten van hun taartje!

We hebben nu als een lekker ontbijtje gehad, er is gezongen en we hebben taart gegeten. Er moet alleen nog één ding gebeuren om een verjaardag goed te laten verlopen: de cadeautjes!
Voor iedereen is er een cadeautje. Deze zijn door de kinderen zelf gekocht in het dorp. Van mokken tot aan sudoku-puzzels en van een bloem met muziek tot aan een bellenblaas, er komen vele leuke cadeaus voorbij.
Na het hele verjaardagsritueel is het tijd om met z’n allen op te ruimen, want binnen minder dan een uur zouden de eerste ouders er al zijn. Na het snelle opruimen kunnen de kinderen nog even hun korte presentatie oefenen.

En dan is het zover, de eerste papa’s en mama’s komen het terrein op. De welpen staan in spanning te wachten (of spelen gewoon door) totdat hun papa of mama het terrein komt oplopen. Rond 12 uur zijn alle ouders aanwezig en kunnen we dus gezamenlijk het kamp afsluiten. In de kampvuurkuil zitten nu maar liefst 29 welpen met al hun ouders en andere familieleden. Het is dus een gezellig drukte.
Om het kamp goed af te sluiten laten alle welpen in groepjes zien wat we hebben gedaan deze week. De ouders hebben allemaal het verslag kunnen lezen maar om het ‘’live’’ te zien en te horen uit hun zoons mond is natuurlijk nog veel leuker. We hebben de afgelopen week veel mee gemaakt, het was weer een gezellig en leuk kamp. De kinderen hebben genoten en de ouders hebben live mee kunnen lezen wat hun kind deed tijdens het kamp.

Na het uitdelen van de snoepzakjes voor de Ik-Lust-Het-Niet-Kaart is het kamp bijna ten einde. Net voordat de leiding het kamp wil afsluiten neemt de moeder van Rutger nog even het woord. Zij bedankt ons, namens alle ouders en welpen, voor het gezellige kamp. Alle ouders waarderen het enorm wat wij doen en daarom zijn ze met de pet rond geweest. Het resultaat was super! We zijn erg blij met deze waardering en zullen er op een avond zeker van genieten.
Na het laatste woord van Remco is het kamp ten einde. De welpen vertrekken naar huis, in de auto zal het heel gezellig zijn geweest en is alles opnieuw verteld óf het was er stil. Stil omdat de welp in zijn dromen het kamp opnieuw aan het beleven is.

Hoe dan ook, het was een geweldig kamp! Dank jullie wel!

2008-08_zaterdag2

Met dank aan:

Een zomerkamp organiseren kost veel tijd. De leiding is er het hele jaar mee bezig. We kunnen het echter niet alleen. We hebben altijd hulp nodig.
Onderstaande mensen/bedrijven/instellingen willen wij hartelijk danken voor hun hulp, inzet en enthousiasme om het zomerkamp tot een succes te laten brengen.
BEDANKT!

  • Wasserij Peelen Neder Veluwe voor het beschikbaar stellen van de vrachtwagen
  • Leo Ulrich en Robert Rozeboom voor het vervoeren van de fietsen
  • Fred en Willy Huibers voor het koken op dinsdag
  • Erwin van der Horst voor zijn hulp en gezelligheid tijdens de eerste twee en de laatste twee dagen!
  • Marlene Minderhoud voor het bijhouden van ons live-verslag
  • de verkennersleiding voor hun bezoek op vrijdag en voor hun spel op vrijdagavond
  • alle ouders die het verslag hebben gelezen, hebben gereageerd en ons het vertrouwen hebben gegeven om zo’n goed kamp te kunnen organiseren voor hun kind
  • en natuurlijk alle negenentwintig welpen voor een gezellig en nooit te vergeten kamp!