Didam 2014

2014-07_didam_23

DAG 1: KENNISMAKING MET HET OPLEIDINGSCENTRUM

2014-07_didam_01

Dit jaar verblijven we in Didam. In het OSG. Menig inwoner van Didam denkt dat hier een Openbare Scouting Groep is gevestigd. Dat is echter niet zo. We verblijven in een geheim Opleidingscentrum voor Spionnen en Geheime agenten. Dat gaat nog veel spanning opleveren.

Het begin
Langzaam druppelen de welpen het Raadhuisplein op. Het zomerkampboekje wordt nog eens doorgenomen, de puzzel wordt opgelost, ouders worden gekust. Ja het is zo ver! We gaan op kamp! Vierentwintig welpen en zeven leiding gaan een week genieten. De eerste spionnen melden zich al: gekleed is donker kleding voorzien van bril en soms zelfs een hoed.
Na een korte uitleg is het dan zover: we vertrekken richting het OSG. De papa’s en mama’s krijgen nog een kus er wordt een groepsfoto gemaakt en weg zijn we!

Verkennen
In Didam beginnen we, als echte spionnen, direct de locatie te verkennen. Alle hoekjes worden bekeken, de eerste spelletjes worden gespeeld. De kinderen komen er al helemaal in. De ochtend verloopt verder heel rustig. Na de lunch is het tijd voor de uitleg van het kamp. Waar mogen we wel komen, en waar vooral niet? Hoe werkt het snoepwinkeltje en de ik-lust-het-niet-kaart? Wat zijn kamprecords en kampcomplimenten? Alles nemen we even door.

2014-07_didam_02

Aanmelden
Om deel te kunnen nemen aan het OSG moeten de welpen zich aanmelden. Via een speciaal aanmeldformulier schrijven ze zich in. Ze bedenken voor zich zelf een spionnennaam, net zoals de leiding dat heeft gedaan. Namen als Bloedvuist, De Scherpschutter, De misleider, De Stoter komen voor. Behalve een spionnennaam verzinnen, moeten ze ook hun vingerafdrukken afstaan en een stukje DNA. Nu zijn ze officieel ingeschreven en kan het opleidingskamp beginnen. Hierna is er nog tijd voor vrije tijd en kan de leiding bezig met het bakken van tientallen pannenkoeken.

En dan gaat het mis…
Na het avondeten, het corvee en de rust is het tijd om verder te gaan met de opleiding. Op het programma staat het maken van een compositietekening. Helaas worden we tijdens onze uitleg gestoord. Een zwarte auto met een donkergeklede man rijdt door de straat en gooit een envelop naar ons. Ondanks dat we bang zijn voor een bom loopt Sam toch af op de envelop en pakt deze.
Er blijkt een logo van het OSG op te staan. Vast goede nieuws dus.

In de envelop blijft een spionnenflyer te zitten met opdrachten die een spion moet kunnen. Verder zit er een coördinaat in, drie foto´s van een gekke professor en een cd. We besluiten om de cd te bekijken via de computer. Er staat een filmpje op van X, de grote baas van het OGS. Hij vertelt ons dat eergisteren een gevaarlijke professor is ontsnapt uit een gevangenis in Den Haag. Hij heeft een videoboodschap verstuurt naar de Nederlandse Regering. Daarin vertelt de Professor, Grien genaamd, dat hij het drinkwater gaat vergiftigen en dat hij voor zaterdag biljoen Euro wilt. Het OSG vraagt ons om te helpen. Na wat twijfelen en wat bang te zijn besluiten we toch om te helpen. Morgen om 3 uur moeten we ons ergens melden. Dat doen we dus dan maar.

Om even van de schrik te bekomen hebben we toch nog compositietekeningen van Grien gemaakt en deze opgehangen in de wijk. Hopelijk krijgen we informatie.
Vol spanning en een beetje bang gaan de welpen naar bed. Hopelijk slapen ze de nacht door en zijn ze niet heel erg bang. De leiding is in de buurt. Dat geeft hen troost en houvast.

Op naar de dag van morgen, op naar een dag voor spionnen, geheime agenten en avonturen.


DAG 2: WE HEBBEN VAN ALLES GEPROBEERD

2014-07_didam_06

Voor dag en dauw!
Onze Junior Spionnen hebben de nacht in Dromenland doorgebracht. Daar zijn ze verder gaan spioneren en onderzoeken. Omdat er ook in Dromenland werk aan de winkel is zijn onze eerste spionnen al om 5 uur (!!) wakker. Hoewel het een goed teken is dat onze spionnen weer aan de slag willen, is 05:00 uur toch wel erg vroeg. Nog even slapen dus!

Opleidingsochtend
Omdat we vanmiddag bij X worden verwacht moeten we snel wat spionnen-skills leren. In een speciale opleidings- en trainingsochtend gaan de welpen aan de slag met belangrijke eigenschappen en vaardigheden die een spion moet bezitten. Zo hebben we geoefend met geheimtaal, verdedigingstechnieken, ondervragingtechnieken, sluipend en ongezien weglopen en schetsen maken van mensen. De kinderen hebben hard gewerkt en bleken tegen de tijd van de lunch klaar te zijn voor de ontmoeting met X.

2014-07_didam_13

Te laat, of toch niet
Na de lunch zijn we vertrokken richting de locatie die X ons had laten weten. Het was een flink stuk lopen en omdat we flink in tijdnood kwamen was het verstandig om een stuk met de auto te gaan. Om kwart over drie was iedereen op de locatie. Te laat dus, want we moesten er om 15:00 uur zijn. Helaas, X was er niet meer. Met z’n allen waren we flink aan het balen toen er opeens een auto aan kwam scheuren; er werd een pakketje uit het raam gegooid. Het was weer die auto van het OSG. In het pakketje bleek een telefoon te zitten. Dat vonden we gek. Omdat we toch erg nieuwsgierig waren hebben we de telefoon doorgespit. Helaas hebben we niks gevonden. Maar dan, opeens uit het niets, gaat de telefoon over. Het is X; hij bedankt ons dat wij deze geheime missie willen uitvoeren. Door de telefoon vertelt hij ons dat we vanavond een route langs de mogelijke verblijfplaatsen van de professor moeten lopen. Daar moeten we kijken of we Grien tegen komen.
We blijven het allemaal een raar verhaal vinden. Omdat we nu toch in het bos zijn besluiten we om een groot bosspel te spelen. Tijdens het levend stratego kunnen de welpen hun energie en angsten kwijt. Terug op het OSG vindt Sil nog een envelop. Deze hebben we later bekeken.

Speuren naar Grien
Na het avondeten openen we de envelop die Sil heeft gevonden. In de envelop zitten de kaarten naar de mogelijke verblijfplaatsen van Grien. Snel zijn we in drie groepen de route gaan lopen. Onderweg hebben we gekeken naar alles wat verdacht was. Zo zagen we open deuren, gekke mensen, bestickerde auto’s en poppen in tuinen. Maar geen spoor van Grien.
Helaas werd het te laat om nog naar de vijfde plek te lopen. Ach, op de andere vier plekken was hij ook niet. Dus die vijfde zal ook wel niks opleveren. We balen. Weer hebben we Grien niet gevonden. Weer zijn we niet van het probleem af.

2014-07_didam_08

We zijn benieuwd wat de dag van morgen ons gaat brengen. Misschien vinden we Grien in het zwembad, wat daar gaan we morgen maar eens een kijkje nemen.

DAG 3: HOE ZIT HET NOU MET DAT WATER?

Er is weer leven op het OSG. De eerste welpen worden wakker en gaan verder met spioneren en andere geheimzinnige zaken. Dat is maar goed ook, want het gaat nog niet helemaal zoals gepland.

2014-07_didam_21

Grien!
Na het ontbijt besluiten we toch nog even te gaan kijken bij de laatste mogelijke verblijfplaats van Grien. Gisteren hadden we niet echt de tijd meer om alle plaatsen te bezoeken. Daarom moeten we vandaag verder. Ook al hebben we d’r niet echt vertrouwen in, we hebben bij de andere locaties Grien ook niet gevonden, gaan we toch die kant maar op.
Gewapend met 24 spionnen in spe vertrekt de leiding richting een veldje. Daar aangekomen zien we gelijk al iets verdachts: een rode tent. We sluipen er op af. Dichterbij gekomen zien we Grien uit de tent stappen. We bedenken ons geen tweede keer en we rennen op hem af. Maar helaas, hij was ons te snel af. Hij sprong in een auto en reed weg. Geen Grien voor ons dus.
Omdat Grien in grote haast is vertrokken heeft hij al zijn spullen achtergelaten. In zijn tent vinden we scheikundige spullen, een camera en zijn logboek. In het logboek staan allerlei dingen van en over Grien. Zo lezen we dat hij zijn mama mist, maar ook hoe het gif gemaakt wordt en wat we moeten doen om een gifinstallatie te laten stoppen. We besluiten om alles mee te nemen naar het OSG en het daar verder te onderzoeken.

Vergiftigd
Op het OSG aangekomen slingeren we de camera aan de laptop. Al snel zien we een filmpje van Grien. In dat filmpje vertelt hij de Nederlandse Regering dat zij nog niet betaald hebben en dat hij niet met zich laat sollen. Hij vertelt ons dat het inmiddels 3 uur is en dat het drinkwater in een dorpje in Gelderland is vergiftigd. We schrikken hier van en zijn bang dat het bij ons is.
Na het filmpje nog een paar keer te hebben gezien komen we d’r achter dat we Grien hebben afgeschrikt. Het filmpje heeft hij in voren gemaakt. Er is nog niks aan de hand. Pff, gelukkig…
We besluiten om de camera met een briefje op het OSG te laten liggen. Wellicht haalt X hem op en leest hij het.

2014-07_didam_22

Waterspionage
Het middagprogramma bestaat uit lekker zwemmen. Onze spionnen zijn inmiddels bijna net zo zwart geworden als hun zonnebril. Tijd om even te weken. Dat hebben ze zeker gedaan. De hele middag lang genieten we van het water, de duikplank, het stoombad en het bubbelbad. Moe maar voldaan vertrekken we tegen het einde van de middag weer naar het OSG.Op het OSG aangekomen ruikt het al heerlijk. De ouders van Arno zijn er weer om ons heerlijk te verwennen met een maaltijd. Snel schuiven we aan en eten we ons bordje leeg. Een Koningsmaaltijd.

Filmpje!
Na de corveetaken, was het even tijd voor ontspanning. Gelukkig beschikken we over een internetverbinding en kunnen we even via youtube wat liedjes beluisteren.
Daarna is het tijd voor de filmavond. Dit jaar kijken we Nono, het zigzagkind.

De welpen zitten aandachtig te kijken. Sommige vallen langzaam in slaap en leggen zich er bij neer: ze zijn moe en gaan slapen. Hopelijk slapen ze morgen uit en kunnen we weer aan de slag. Grien hebben we nog steeds niet te pakken en dat zint ons niet.

2014-07_didam_23

DAG 4: SURVIVALLEN EN TAFELFRIET

Hoewel we gisteren Grien weggejaagd hebben, moeten we vandaag toch weer alert zijn. Het gevaar is nog niet geweken. Grien is nog altijd niet gepakt.

2014-07_didam_32

O jee…
Na het ontbijt wordt er op het OSG een pakketje gevonden. Rein vindt een nieuwe envelop met daarin een cd. Snel besluiten we het filmpje op de cd te bekijken. We zien X, de grote baas. Hij vertelt ons dat we de boodschap van Grien te vroeg hebben gezien en dat hij vandaag pas het water gaat vergiftigen.
X vraagt aan ons om, vermomd als scouts, de binnenstad van Didam te verkennen. We besluiten dat Grien mogelijk op het dorpsplein het water kan vergiftigen, dus snel trekken we onze schoenen aan en lopen we naar de kerk en het plein.

2014-07_didam_31

Verdacht
Daar aangekomen zien we nog niks bijzonders. Op vier strategische locaties staan we te wachten op Grien. We zien allerlei verdachte dingen: van een meneer in een cabrio tot de passerende gemeentewagen. Alles is verdacht! Opeens verschijnt daar een raar figuur. Het is niet Grien, dat zien we. Deze man draagt wel een zelfde soort sjaal als Grien. Zal het zijn handlanger zijn?
We houden hem goed in de gaten en zien dat hij rondjes fietst over het plein. Opeens laat hij een flesje vallen en dat valt kapot. Het plein zit onder een blauwe vloeistof, maar gelukkig is er niks in de putten gekomen. Weer hebben we geluk gehad en waren we Grien en zijn handlanger te slim af. We sturen X een sms dat we Grien niet hebben, maar dat er ook niks vergiftigd is.

Survival en Boogschieten
Na deze spannende ochtend is het tijd om kaartjes naar huis te sturen. De kaartjes zijn inmiddels op de bus gedaan en zullen morgen in de bus thuis vallen. Het is een mooi spionnenkaartjes geworden met een persoonlijke twist.
Daarna is het tijd voor de lunch. Ditmaal echt spionnenvoer: broodjes knakworst! Als die lekkere broodjes op zijn maakten we ons klaar voor een gave middag: boogschieten en survivalen.

2014-07_didam_35

De hele middag zijn we bezig geweest met het boogschieten en het survivalen. De kinderen hebben genoten, het was een top middag.


Tafelfriet
Terug op het OSG is het tijd voor de frietjes! Zonder bord en bestek: lekker van de tafel en met de handen! Jummie!

Na de tafelfriet met iets lekkers is het tijd voor onze bezoekersavond. Bestuur en leiding van de groep zijn dan altijd welkom. Samen met hen hebben we een avondje heerlijk bingo gespeeld.

Aan het eind van deze dag ontvingen we een sms van X. Het water is niet vervuild. We worden bedankt!

Morgen is er weer een dag. De deadline van Grien nadert: we hebben tot zaterdag. Hopelijk krijgt het verhaal morgen een vervolg en wordt die vervelende professor gepakt. Met z’n allen hopen we dat van harte: dan kunnen we zaterdag met een gerust hart ranja drinken!

2014-07_didam_37

DAG 5: EIND GOED, AL GOED

Volkomen uitgerust staan onze spionnen op. Wederom hebben ze lekker uitgeslapen. Het wordt een spannende dag vandaag: gaan we Grien wel of niet vangen?!

2014-07_didam_46

Ontgroening
In de ochtend hebben we eerst de ontgroening van Ward. Via een nat en modderig behendigheidsparcours komt hij uiteindelijk bij de klapper van de ontgroening: het macaronibad. De kinderen hebben ook dit jaar weer genoten van dit spektakel. Na de ontgroening was het tijd om ons klaar te maken voor het bezoek aan de stad.

De stad in
In groepjes hebben onze spionnen Zevenaar een beetje (on)veilig gemaakt. Van winkel naar winkel, van snoepzaak naar supermarkt. Het spionnengeld werd flink uitgegeven. Twee uur later waren onze spionnen er klaar mee: de rugzakken zaten vol, het geld was op. Tijd om terug te keren naar het OSG.

2014-07_didam_45

Post van X
Op de terugweg werd er in de auto van Remco een envelop gevonden. Het is weer een bericht van X. Op het OSG hebben we snel de videoboodschap bekeken. Vol spanning zaten we bij de beamer om te kijken wat X ons te vertellen had. Was het dan eindelijk zover, zo Grien gepakt zijn?

2014-07_didam_43

Valstrik!
Op de boodschap van X is te horen en te zien dat Grien zijn logboek terug wil. Hij moet dat logboek hebben anders gaat hij nu direct alles vervuilen. X geeft zich over en legt zich er bij neer: lever het boekje maar in en laat maar gaat. Het is nu aan de regering.
Onze spionnen kunnen dat niet zomaar laten gebeuren. Zij hebben een week lang gevochten tegen Grien, we laten hem nu niet winnen!
Snel bedenken we een plan: als we net doen alsof we het logboek terug geven en hem daarna op het laatste moment te pakken nemen, dan moet het wel goed komen. In het filmpje was te zien dat Grien een knop vast hield, deze mag niet los gelaten worden. Dat was nog ons enige puntje van zorg.
Bepakt met het logboek en een groot net lopen we naar de afgesproken plek. Daar staat Grien, te wachten op zijn logboek. Samen met Sil loopt Remco richting Grien. ‘’We geven ons over’’ riep Sil. Grien komt dichterbij en wil het boekje pakken. Op dat moment gooit Rene samen met twee welpen het net over Grien heen en hebben we hem gevangen! Hoera we zijn gered!

Of toch niet…
Opeens laat Grien het knopje los en treedt zijn geweldige plan in werking: binnen 10 minuten gaat zijn installatie aan en drupt het serum in het drinkwater.
Snel gaan we op zoek naar zijn installatie. Na wat martelingen vertelt Grien waar we moeten zijn. Op die plek zien we een chemische installatie. Ruurd bekijkt hem en samen met Yarmo weten we niet op tijd de installatie onschadelijk te maken. We hebben het nu echt gered! We zijn verlost van Grien. Remco en Evelyne brengen Grien naar het politiebureau en Grien wordt in de boeien geslagen.
Eind goed, al goed.

2014-07_didam_42

Feestavond
Het is tijd om feest te vieren. Met onze grote maaltijd met broodjes shoarma, hamburgers van de bbq (door de kids zelf gemaakt) en andere lekkere dingen start onze feestavond. Na deze lekkere maaltijd is het tijd voor het kampvuur. Het kamp zit er bijna op. De oogjes van de welpen worden kleiner. We hebben de wereld gered van een ramp. We zijn trots.

Grote jongens avond
Ook dit jaar mag deze niet ontbreken. De oudste welpen worden ergens gedropt en lopen met leiding terug naar het OSG. Daar wacht hun een feestelijke binnenkomst met hapjes en drankjes, om vervolgens te gaan slapen buiten in een tent. Het is hun afscheidsavond, het zijn grote jongens!
De rest ligt ondertussen al lekker te slapen. Te dromen over de overwinning op Grien.

Morgen worden onze spionnen opgehaald. Om 10 uur zien ze hun papa en mama weer!

EN TOT SLOT…

We kijken terug op een goed kamp. Dank je wel spionnen voor de leuke week. Fijne vakantie!

2014-07_didam_61