Apeldoorn 2006

In 2006 maakten we in Apeldoorn een reis om de wereld.

Une petit peu France
Om 10 uur was het dan zover. De welpen van OPV-Schoonooord begonnen aan hun wereldreis. Niets vermoedend kwamen de 19 kinderen naar het raadhuisplein. Nadat alle spullen waren ingeladen en iedereen er was kwam daar de wereldreiziger langs. Deze man heeft op onze website gezien dat we en reis zouden maken en heeft ons om hulp gevraagd. Gelukkig kwam hij langs en kunnen wij hem helpen.

Paspoort
Maar voordat je natuurlijk mag gaan vliegen heb je een paspoort en een vliegticket nodig. Gelukkig had de leiding alles geregeld en waren die allemaal aanwezig. Nadat iedereen zijn paspoort en vliegticket had konden we dan met de super de nieuwste uitvinding van de KLM op pad gaan. We vertrokken met een heuze autovlieger. De reis naar ons eerste land was leuk. In Frankrijk aangekomen zagen we als snel de douane. Deze douane was typisch Frans. Stokbrood, Paturain en rode wijn, Na de paspoortcontrole en de controle  van verboden spullen (zoals snoep) konden de kinderen hun slaapzaal inrichten. De komende dagen zal dit hun thuis zijn.
Het clubgebouw bestaat uit en slaapzaal, die nu al en redelijke bende bevat, een wasgedeelte met 2 toiletten en 2 douches, dus de kinderen komen redelijk schoon thuis. Verder hebben ook nog een groot lokaal voor de alledaagse dingen. De keuken is niet groot maar alles is aanwezig. De kinderen hebben het gebouw al goed bekeken. Na het standaard opstarten van het kamp konden we zo rond 12 uur het kamp echt openen. De opening bestond uit het welkom heten van de kinderen en het vertellen van de huishoudelijke mededelingen. En daarna was het tijd voor pret. De kinderen mochten naar het park. Het park,met een hoog teletubbiegehalte, is erg leuk voor de kinderen. De kinderen hebben lekker gevoeld. Penalty’s schieten lukt zo ook. Mochten ze ook klaar zijn met scouting dan heeft de voetballrij er nog een paar goede spelers bij. Natuurlijk moesten de klimtoestellen ook getest worden, en dat hebben ze ook gedaan ook!

Le croissant et le crêpe
Na het intensief spelen was het tijd voor een franse lunch. De lunch bestond uit een lekker crêpe en een vers gebakken croissant. De kinderen hebben er van genoten.
Tijdens de lunch hebben Remco, Bart en Tjalling het springkussen opgezet. Wat een karwei zeg. Maar goed hij staat. De kinderen hebben na de lunch heerlijk gesprongen op het springkussen, maar helaas, het begon te regenen. Snel naar binnen en ons vermaken met bordspelen, kaarten en leesboekjes. Hopen dat de regen snel voorbij gaat.
Gelukkig trok de bui snel over en konden we verder met de typisch Franse spelen zoals kegelen, jeu d’boelens ( 😉 ) en worst werpen. Net toen de leiding de spelletjes ging uitleggen kwam onze wereldreiziger weer langs. Gekleed in zijn reizigerstenue kwam hij ons vertellen dat hij iets had verstop uit Frankrijk, hij was alleen vergeten wat en waar hij het had verteld. Gelukkig had hij het cryptisch opgeschreven op papier en in een enveloppe gedaan. Maar zo slim als hij is, is hij tijdens het lopen naar het gebouw al een enveloppe kwijt geraakt. Dan die maar zoeken he. Dat hebben we ook maar gedaan.
Gelukkig vonden we hem snel en konden we de andere enveloppen verdienen met het doen van spelletjes. Met het spelen van de typisch franse spelen hebben we ook een enveloppe verdient. De eerste tween hints waren het is 317 meter hoog en het heeft veel trappen de kinderen wisten natuurlijk al wat het was maar we moesten nog verder spelen voor de andere enveloppen. Gelukkig was het springkussen weer droog en hebben alle kinderen ruim 2 uur gesprongen op het grote kussen.

Kok 1 en kok 1 ½
Terwijl de kinderen, en leiding, aanhet springen waren, waren Marco en Remco, beter bekend als kok 1 en kok 1 1/2 , lekker aan het koken. Dit keer op het menu:

 • le soep d’ui
 • pomme spekkie et le omelet
 • la dame blanche

Wat een werk om dat te koken voor 27 mensen. Na drie 3 uur lang koken konden de kinderen dan genieten van een heerlijke maaltijd. En ouders wees gerust, de ik-lust-het-niet-kaarten zijn nog niet ingeleverd.

Na bekende rustmomentje konden we dan om 2100 uur verder met het avondprogramma. Dat bestond uit een groots levend memorie spel waarbij de kinderen in groepjes tegen elkaar strijden om de meeste memories.
We hebben veel spelletjes gespeeld, onder anderen deze;

 • liedjesestafette
 • snelste een boer laten
 • een mummie maken van iemand met Wc-papier
 • kruiwagen staan
 • op 1 been staan
 • ballon opblazen en laten knappen
 • en nog veel meer.

Onder tussen liep het al tegen elven en moesten we opschieten om onze vlug te halen naar Madagaskar. Snel wassen en tandenpoetsen en naar bed, nog even schijnen met de lamp en luisteren naar een verhaal.
Nu net, om kwart voor 12, wanneer dit verslag bijna klaar is, zijn ze stil.
De kinderen zijn nog niet echt moe. De leiding anders wel, nog snel evalueren en dan lekker slapen. Morgen naar Madagaskar, hopen dat het dan wat warmer weer is,

Ooh, ja, nog even en paar wist-je-datjes

Wist je dat…

 • Shawn door Marco Swon genoemd wordt.
 • het spel jeu de boel tegenwoordig Jeu de Boelens heet.
 • Bart een worst 30 meter ver kan gooien.
 • De leiding een nieuw speeltje heeft, namelijk een walkietalkie
 • Degene die dit verslag maakt, dat is vandaag Remco, moe is en wil gaan slapen…

Remco


Welkom in Madagaskar!
Het is maar liefst negen uur als de kinderen opstaan. Echt heel vreemd is het niet dat ze, voor scoutingbegrippen, zo lang uitslapen, want we gingen gisteren pas om 12 uur naar bed. We hebben net op het nippertje het laatste vliegtuig naar Madagaskar kunnen halen. Het levend memmory viel gisteravond goed in de smaak; de foto’s geven een goed idee van het enthousiasme van de kinderen gisteravond.
Vanochtend begonnen we met de twee jaar jonge traditie van het ochtendgymnastiek. Heel vlot ging deze ochtendgymnastiek niet, ook dat is een twee jaar jongen traditie. Morgen doen we het uiteraard weer.

Ontbijten en verjaardag
Het ontbijten ging lekker vlot en simpel. De leiding smeert alvast het brood tijdens het aankleden van de kinderen, dit scheelt een heleboel tijd en vooral geknoei aan tafel. We willen vandaag nog een heleboel leuke dingen doen dus die tijdswinst kunnen we wel gebruiken. Tijdens het ontbijt werd Pim opgepikt om mee te gaan naar de verjaardag van zijn moeder. Morgenvroeg komt hij ons weer versterken. Vanuit het mooie Apeldoorn wensen wij de familie van Pim een fijne dag toe.

Enge maskers
Na het ontbijt en de corvee is het tijd voor het maken van enge maskers. Er wordt wel eens gedacht dat welpen niet zoveel ophebben met knutselen, maar deze jongens hebben wel anders bewezen vandaag: ze zijn lange tijd bezig geweest met het maken van bizarre, vreemde en angstaanjagende maskers.

Springkussen
Het huren van het luchtkussen dat hier op dit gebouw aanwezig is, bleek een gouden greep: de kinderen besteden elke minuut van hun vrije speeltijd aan dit springkussen. Het enthousiasme is groot, zelfs de leiding licht er lekker bij op het springkussen.
Het concept van het snoepwinkeltje werkt ook erg goed: de kinderen verdelen de aanschaf van de snoepjes goed waardoor het eten nog met enthousiasme en smaak gegeten wordt.

Softballen in het park
Na de vrije tijd op het springkussen is het alweer tijd voor de lunch. De leiding heeft wederom de maaltijd voorbereid. Na het eten is het even uitbuiken en dan op naar het speelpark. In het speelpark spelen we een aantal potjes slagbal. Dit gaat lekker fanatiek, maar later ook rustig, want het is best warm in de zon. Na rust spelen we nog een potje leiding tegen kinderen wat zeer verrassend gewonnen wordt door de leiding. De leidingploeg bestond uit 7 man/vrouw en de jongens hadden de beschikking over een 18-koppig team. Na de zinderende wedstrijd puffen we lekker samen even uit in de schaduw in het park. Het is heerlijk toeven buiten.

Traditionele maaltijd
De ouders van Arno Huibers zijn inmiddels gearriveerd. Traditiegetrouw verzorgen zij de zondagmaaltijd. Ook dit jaar hebben zij een heerlijke maaltijd bereid, welke bestond uit vissticks, wortelen en/of erwtjes en aardappelpuree. Na de maaltijd werden we door de ouders van Arno verrast met een lekker ijsje na.
De maaltijd op zondag is inmiddels ook bij de jongens beroemd en er wordt zelfs al in de wandelgangen over gesproken. Dit is leuk om te merken. Wij willen allemaal samen de ouders van Arno heel erg hartelijk bedanken voor de lekkere maaltijd. Jullie bezoek op zondag wordt altijd enorm gewaardeerd door zowel de jongens al door de leiding.

Na het eten gaan we lekker aan de slag met de corvee. De afwasploeg heeft een fliunke klus, maar ze worden afgelost door Tjalling, Ruurd en Bart zodat ze geen spelletjes hoeven te missen. De kids gaan Harry Potter statego spelen in het park. Volgens mij spelen ze ook nog een ander spel, maar dat weet ik niet precies, want ik was afwassen.

Lekker douchen
Na het spelen is het tijd om even te douchen. Dit gaat lekker makkelijk en snel. Alle welpen douchen zich snel waardoor we snel klaar zijn om de film Madagaskar te gaan kijken. Dit zijn ze op dit moment aan het doen. Ik zit buiten dit verslag te typen en ik hoor regelmatig gelach om de dierentuindieren die een particulier uitstapje uit de dierentuin organiseren. Vooral de pinguïns schijnen in de smaak te vallen.

De zondag is al bijna weer voorbij en zo ook dit verslag. Ik zal zo voor de kinderen en leiding eens wat drinken klaarmaken voor bij de film. Na de film snel het bed in. Morgen worden we wakker in India, dat is een lange vlucht.

Groetjes namens de leiding,

Bart


Welkom in Australië
Australië, een voormalige kolonie van Engeland. Daar zijn we nu. Gelukkig worden we goed opgevangen door onze stewardess die ons begeleid. De piloot heeft deze nacht moeten besluiten om in één keer door te vliegen. Dus geen tussenstop en geen nachtspel.

Breakfast op z’n Engels
Maar goed, dat was alweer snel vergeten toen zo rond 9 uur de geuren van en overheerlijk Engels ontbijt door de blokhut kwam. De leiding was al voeg begonnen met het maken van het Engels ontbijt. Dit ontbijt bestond uit witte bonen in tomatensaus, een worstje, gebakken spek, geklutste ei, toast met boter en/of jam en natuurlijk Engelse tea. Alle kinderen hebben genoten van het eten en hebben hun kaart niet ingeleverd. Het maken van het ontbijt duurde maar liefst 2 uur. Gelukkig waren de kinderen al wakker want tijdens het bakken van de worstjes ging het brandalarm af. Gelukkig niks aan de hand.

Huppelen
Na dit ontbijt, wat je eigenlijk als brunch moet zien hebben we een groot spel gespeeld. Dit spel ging over het nummer 1 dier van Australië, de kangaroe. De kinderen waren een kangaroe. Ze moesten met een buidel (een vuilniszak) spullen ophalen en terug brengen naar het thuisfront. Natuurlijk konden ze dat niet lopend doen maar springend. De kinderen vonden het erg leuk en natuurlijk krijg je van de spel hilarische foto’s . Iedereen heeft goed zijn best gedaan. Maar toen gebeurde het. Een van de leiding kwam met het idee om tegen de kinderen te gaan, bedankt. Dus dat deden we dan maar, we werden tweede en dat was voor de kinderen natuurlijk super leuk.

De paden op de lanen in
Na het huppelspel gingen we naar de stad. De stad in Apeldoorn is lekker groot dus de kinderen konden goed hun gang gaan. In groepjes liepen ze in de stad, gewapend met hun 5 euro waren de plaatselijke middenstanders gewaarschuwd voor de welpen. Wees niet bang, ze hebben zich goed gedragen.
De leiding liep rond in de stad, en dan maak je wat mee. Allereerst wordt je door heel Apeldoorn nagekeken omdat je in je uniform loopt, ten tweede denken mensen grappig te zijn en maken grapjes over de scouting. De kinderen reageren erg pienter op dit soort situaties en lachen meestal de mensen uit die wat zeggen. Maar goed, in de stad maak je veel dingen mee. Je komt ze tegen in de kruidvat en een andere groepje graait in de DVD’s voor een euro bak. De kinderen hebben lekker, leuke en lachwekkende dingen gekocht. Zo kocht de ene een tompouce en de andere weer een stokbrood, iemand anders kocht weer een FM-radio en een ander was weer te vinden in de notenbar.
Na het winkelen gingen we naar de plaatselijke Albert Heijn. We hebben daar de werknemers even gek gemaakt. De kinderen kregen een kaartje met daarop een product en dat moesten ze zoeken. Dat lijkt niet zo erg maar met 18 welpen in je winkel is dat wel even wat anders. Binnen 15 minuten waren we klaar. Dat is pas snel boodschappen doen. Snel naar huis toe lopen want daar wacht een verrassing.

BBQ
Toen de kids terug waren op het kampterrein waren Bart en Tjalling al bezig met het aanmaken van de BBQ-bakken. De kinderen kregen even vrij en hielden een watergevecht. Dat ging niet voor iedereen helemaal goed, Rik viel en had helaas en stukje van zijn tand afgebroken. Marco en Remco zijn samen met hem naar de tandarts gegaan. Gelukkig gaat alles weer goed. Toen ze terug waren was alles voor de BBQ klaar. De kinderen kregen een kaart een konden lekker vlees, salade, stokbrood en saus komen halen. De kinderen hebben lekker en lang gegeten.
Na het eten was er nog even vrije tijd en daarna gingen we vroeg naar bed, we moesten immers lang vliegen en een tussenstop zat er waarschijnlijk niet in omdat de passagiers zich niet gedragen. En dat bleek helaas zo te zijn.

De kinderen worden morgen wakker in de U.S.A. Als dat maar goed gaat..

Remco


Welkom in de U.S.A.
Pff.. gelukkig, allemaal goed door de douane en incheckbalie gekomen. Na een rustige nachtvlucht zijn we deze woensdag geland in de USA. Tussen de reis van Australië naar de USA zat een rust, het vliegruig moest stoppen maar de passagiers sliepen allemaal en wilden niet wakker worden. Maar goed, we zijn er dan nu toch.

Het wordt steeds rustiger
De kinderen slapen lekker uit en worden steeds rustiger. Dat is maar mooi ook want als ze de hele week zoals zaterdag waren dan was iedereen aan het eind van het kamp toe aan een extra week rust. De kinderen staan ook steeds later op, dat is echt nieuw voor de leiding maar die lijkt er wel van te genieten.
We ontbijten vandaag echt Amerikaans. Namelijk net Cornflakes. De kinderen vinden het echt lekker. Na het ontbijt, dat qua tijdstip eigenlijk een brunch genoemd kan worden smeren de kinderen een lunchpakket. We gaan namelijk de hele dag weg.

Dagje Uit
Nadat iedereen klaar was gingen we te voet naar de kinderenboerderij in de buurt. Dat was echt leuk. De kinderen konden daar natuurlijk naar beesten kijken maar ook lekker ravotten in de grote speeltuin en op ontdekking door het bos. De kinderen vonden het echt leuk. Ze hebben lieve en schattige dieren gezien, en echt, die waren echt lief.
Na de kinderboerderij was het tijd om naar het Nederlands Politie Museum te gaan. Omdat we de tijd een beetje waren vergeten hadden we maar weinig tijd voor het museum. Maar dat maakte niet uit want speciaal werd er nog een rondleiding georganiseerd en de kinderen hebben in het museum genoten. Ze konden allemaal dingen van vroeger zien, van politiebus tot een surveillancewagen van de KLPD, van afgehakte vingers tot een gereconstrueerd kinderhoofdje uit 1928. De kinderen hebben ook vingerafdrukken gemaakt en hebben op een motor gezeten.

Frietjes
Na het museum was het de tijd om naar huis te gaan. Dat kon niet in één keer dus moesten we wachten. Gelukkig kunnen de kinderen zich zelf goed vermaken. Zo speelden ze politieagente en andere kinderen vonden het leuk om even lekker te kletsen.
Als laatste ging Remco samen met Luc, BasN en Jordi naar het gebouw, maar voordat we er naar toe gingen, gingen we eerst wat ophalen. De frietjes!!
Op het clubgebouw aangekomen zat iedereen al bijna aan tafel en waren de borden al klaar gezet (lees, was er folie over de tafel gespannen). De frietjes werden lekker op tafel geserveerd en de kinderen konden lekker ouderwets frietjes met de hand eten. Pepijn had zelf zoveel honger dat hij wel een hele grote berg patat op zijn ‘bord’ had.

De Bonte Avond
Na het lekkere eten was het tijd om de bonte avond voor te bereiden. De kinderen oefenden voor de laatste keer hun stukje, tjalling maakt het vuur aan en de rest van de leiding was bezig met het voorbereiden van de leiding act.
En dan was het zover, om half tien begon de Bonte avond. Het vuur was aan en gaf een lekkere warme. De leiding beet het spits af met het liedje ‘Chipz in Black’
Daarna volgde de acts van de kinderen. We hebben een boercompetitie gezien, een toneelstukje over een buitenlandse stam die Nederlanders op at. We hebben gezien hoe een paar kinderen het liedje over het klein konijntje na deden een paar kinderen deden het tjoeke tjakke liedje.
Verder hebben we ook nog lekker gezongen, Remco heeft de kids een paar nieuwe liedjes geleerd en we hebben canons gezongen. Dat ging echt goed!!
Natuurlijk kwamen kok 1 en kok 1 ½ ook nog ff langs. Er was alleen een probleem. Ze deden niks meer met koken, de Keuringsdienst van waren was langs geweest ze mogen niet meer komen. Maar niet getreurd, ze hebben iets nieuws. Ze zijn helemaal gepimpt en zijn nu echte showkoks. Ze maken alleen geen eten maar muziek, en dat zorgt natuurlijk voor de nodige hilariteit.
Aan het eind werden de kinderen weggeveegd door de schoonmakers. Deze mensen moesten opruimen van de baas, maar ze hadden een verrassing. Als je ze snel naar buiten zouden gaan dan zouden ze nog een leuk spel doen.
En dat hebben we ook gedaan. We hebben nog het dierengeluiden spel gedaan. EN daarna was het tijd om de vlucht naar Engeland te halen.

De kinderen gingen moe naar bed. Ze beseffen zich dat ze morgen naar huis mogen.
Morgen vroeg op staan in Engeland. En dan zijn we bijna thuis.
De leiding speelt ’s nachts nog een eng spel, atmosfear, en gaat daarna ook naar bed. Voor hun staat er morgen een grote klus te wachten: Het opruimen!

Remco


Welkom in Engeland!
Nog maar even en dan is het zover. De kinderen gaan naar huis. Tijdens het ontbijt wordt het wel duidelijk dat de kinderen naar huis willen. Ze zijn moe, ze zijn stil en tellen af. Maar voordat het zover is staat er nog een grote klus te wachten.

De slaapzaal
De kinderen pakken al hun spullen in. Dat gaat redelijk goed. De kinderen hebben weinig hulp nodig en hierdoor kan de leiding alvast wat andere dingen doen. Nadat alle kinderen hun spullen hebben in gepakt gaat Remco aan de slag om de slaapzaal op te ruimen. Eerst gevonden voorwerpen op rapen en dan vegen. Pff wat een berg met afval. Maar goed, het lokaal is al snel schoon, maar de volgende klus laat alweer op zich wachten.;

Het springkussen
De kinderen hebben tijdens het kamp veel plezier gehad van het springkussen, maar dat gevaarte van meer dan 200 kilo moet ook opgeruimd worden. Tjalling, Ruurd en Remco ruimen samen met de kinderen het springkussen op. Pff dat is me een gedoe zeg, maar gelukkig helpen de kinderen goed.
Natuurlijk hebben we ook gebruik gemaakt van het terrein en deze moet dus ook opgeruimd worden. Dat gaan we dan ook maar toen. De kinderen lopen een rondje om het gebouw en komen de raarste dingen tegen. Ze vinden een frituurnetje, flessen en zelfs een wiel. Gelukkig is dat niet van ons maar wij zijn wel zo scoutief om het op te ruimen
De kinderen krijgen nu vrije tijd. De leiding gaat hard aan het werk om alles op te ruimen. In het gebouw klinken de klanken van Remco’s MP3-speler. De kinderen vinden de muziek geweldig en dansen er lekker op.
Marco, Ruurd, Tjalling, Arno, Angelique en Remco zijn zo tegen 2 uur klaar. Alles is dat opgeruimd. De bus is ingepakt en de koffie en thee staat klaar voor de ouders.

Hé, daar is je moeder
Zo rond half 3 komt de eerste moeder aan in Engeland (Apeldoorn). Daarna volgende er steeds meer ouders en om kwart over drie is iedereen er. Dan kunnen we snel beginnen met de sluiting. De ouders gaan zitten en de kinderen komen ook binnen. Angelique en Remco houden een praatje en vertellen samen met de kinderen wat we allemaal hebben gedaan.

De spulletjes van de wereldreiziger
Tijdens het praatje komen we er achter dat we de spullen van de wereldreiziger nog hebben. Maar hoe kunnen we die nu terug geven? We zien hem immers niet meer. Maar gelukkig, net voordat we wilden stoppen komt de reiziger langs en neemt zijn spullen in ontvangst. Hij is weer erg blij. Als vonden sommige kinderen hem wel lijken op een dier uit de kinderboerderij. Na het uitdelen van de gevonden voorwerpen, de tekeningen en maskers, een mooie foto van een politiehelikopter, kregen de kinderen hun verrassing van de ik-lust-het-niet-kaart.

Na die verrassing kregen ze nog een afscheidscadeautje en was het kamp dan echt voorbij.
De ouders bedankten de leiding en die bedankten weer de kinderen voor een leuk kamp. Om vier uur was iedereen dan weg. Snel de laatste dingen inpakken en nog wat schoonmaken.
De bus is al vertrokken wanneer Marco en Remco nog wachten op de beheerder van het gebouw. Die komt gelukkig snel en ook Marco en Remco konden naar Oosterbeek. Daar was de kast al ingepakt en konden we snel naar huis, lekker van onze rust genieten.


Dank je wel
Dit was het verslag van het zomerkamp. Wij vonden het leuk om dit verslag te maken.
Natuurlijk maak je zo’n zomerkamp niet alleen, daarvoor heb je veel hulp nodig.

De leiding bedankt daarom de volgende mensen:

 • de familie Heuvel. Zij hebben de bus en de aanhanger ter beschikking gesteld,
 • Peter Krechting. Hij heeft zijn auto ter beschikking gesteld
 • de familie Huibers die weer een lekkere maaltijd hebben gemaakt op zondag.
 • alle ouders die hebben gereden, zonder deze ouders was er bijna geen zomerkamp geweest.
 • alle kinderen voor de fantastische dagen!

 

Dan nog even het volgende:
De leiding heeft een groepsfoto ingestuurd naar RTV gelderland. Deze is op de site geplaatst van het radioprogramma Goede Morgen Gelderland. HIER kan je de foto zien!

Remco