2023 Doetinchem

Van 23 t/m 28 juli waren we in Doetinchem. We hebben Hercules geholpen om aan de goden te laten zien dat hij de titel “God der Wolven” verdient.
En dat is gelukt!
Aan het eind van de week had Hercules samen met ons alle taken volbracht. Het toch al geslaagde kamp liep daardoor extra goed af. Hieronder het fotoalbum en het verslag. Kijk vooral ook naar het prachtig leidinglied onderaan!

Zondag 23 juli
We zijn begonnen!
Aan het begin van de middag staan de goden in Doetinchem klaar om iedereen te ontvangen. Zeus, Demeter, Afrodite… en zelfs Hades zijn aanwezig om de welpen welkom te heten.
In de kampvuurkuil wordt duidelijk wat er gaat gebeuren. Hercules, een halfgod en zoon van Zeus, wil graag “God van de Wolven” worden. Maar dat gaat natuurlijk zomaar niet. Daar moet hij wel wat voor doen! Zeus creëert een groot bord, waar 12 werken op staan die Hercules moet volbrengen. Maar ja…waar is dat bord terecht gekomen? Alle welpen helpen Hercules meteen met zoeken. De goden willen eigenlijk helemaal niet dat Hercules ook God wordt, dus Hercules vraagt of de welpen hem willen helpen, waarop ze volmondig ja zeggen!
En gelukkig, ze vinden het bord. Als iedereen deze week een beetje zijn best doet… dan moet het Hercules vast lukken om alle opdrachten te doen!
Hierna gaan de ouders naar huis, in de hoop dat de files die er eerder die dag richting Arnhem stonden te kunnen vermijden. De welpen krijgen de laatste instructies van de goden.

Als eerste opdracht vertelt Hermes de welpen dat ze een leeuw moeten doden die een ondoordringbare huid heeft en al jaren een niet gevangen is. De welpen besluiten om leeuwen maskers te maken zodat ze makkelijk bij de leeuw in de buurt kunnen komen. De strijd tegen de leeuw mondt uit in een stratego-achtig spel, waarbij de welpen tegen de leiding moeten spelen en uiteindelijk de leeuw overwinnen! Beteuterd geeft Hermes de welpen het eerste puzzelstuk. Zeus vertelt de welpen nu een verhaal over het ontstaan van de wereld en de titanenstrijd van de Griekse goden. Dan is het tijd om te eten, Hades heeft heerlijke nasi voor ons gemaakt, en ook de corvee-taken moeten gedaan worden, zodat alle wc’s schoon zijn en de afwas gedaan is.
Om het behalen van de eerste opdracht te vieren stelt Zeus voor om de Olympische spelen te doen, en na een goeie pot discuswerpen, naamworstelen, katapult schieten en estafette gaan de welpen tevreden naar bed.

Maandag 24 juli

Vandaag werden de welpen erg vroeg wakker, waar de goden niet blij mee waren! Na een lekker ontbijt en de corveetaakjes van de ochtend kregen de welpen de opdracht om de vlees-etende paarden van Diomedes te vangen. Dit konden ze doen door in tweetallen elkaar uit te dagen en zo punten te verzamelen, zodat je uiteindelijk een ruiter (leiding) kon uitdagen en zo het paard kon overmeesteren. Vooral Afrodite met het voornamenspel was erg in trek! De welpen waren erg succesvol en overmeesterden alle paarden, tot de schrik van de goden. Oud-leiding Max kwam toevallig langs en vierde het succes mee met de welpen. Toen verklaarde Ares opeens dat hij heeeeeel veel honger had, en het hem wel een goed plan leek dat alle kinderen een feestmaal voor hem gingen bereiden. Met drie recepten, wraps, sandwiches en een lekkere fruitsalade konden de welpen zijn honger stillen, en hun eigen buikjes waren ook goed gevuld!

Toen was het tijd om bergen te gaan beklimmen. Na een barre fietstocht kwamen we terecht bij het speelparadijs Skyzone, waar trampolines, een panna-veld, een ninja-parcours en klimtoestellen voor ons klaar stonden. Op deze hoogtes zou een hert van Artemis zich schuil houden, en na hard zoeken vond Marrin het, verstopt in de piek! Seamus en Jonas waren super goed in flips op de trampoline, en Pepijn was de aller-aller-snelste door het ninja-parcours, in wel 30 seconden! Uitgeput fietsten we terug, gelukkig waren we vlak voor de enorme regenbui binnen! Helaas stond de slaapplek van de goden niet op de berg van Olympus maar in het dal, waardoor er snel wat gaten gegraven moesten worden 😉 de kinderen deden binnen wat spelletjes en toen was het al weer tijd voor Griekse wraps en een heerlijke watermeloen als toetje! Na corvee en even buitenspelen sloten we de dag af met een spannend spel in het donker, waarbij met glowsticks gespeeld werd. Na een mooi verhaal van Athena gingen de kinderen lekker slapen.

Dinsdag 25 juli
Vandaag hadden we de staddag, hierbij hebben we weer twee plaatjes verdiend voor Hercules. Het eerste plaatje dat we verdiend hebben is de riem van Hippolyte. Deze hebben we verdiend door de gevraagde voorwerpen te verzamelen doormiddel van omhoog ruilen in de stad. Dit verliep heel goed; ze hebben zelfs een paar mooie (aparte) voorwerpen verkregen, zoals een chique houten band, een zomers shirt en paardenmelk handcréme. Na dat we alles verzameld hadden gingen we zelf Doetichem nog ontdekken. Hierbij zijn we de hele winkelstraat doorgegaan waarbij de welpen de mogelijkheid hadden om hun geld te besteden hoe ze het zelf wilden. Hierbij hebben Fabian, Zeger, Sander, Robin ook wat geld gegeven aan een straatmuzikant omdat ze de hele tijd van de muziek genoten.

Later keerden we weer terug naar het kampterrein waar we na wat vrijetijd in de speeltuin verder gingen met de opdrachten voor Hercules. Hierbij moesten we het vee bemachtigen, maar helaas was dat niet zo makkelijk door Geryon, de tweekoppige reus. Deze reus was veel te sterk voor ons dus we gingen aan de slag met het maken van de Geryon Destroyer 3000. Dit deden we door allemaal componenten te combineren via te handelen en te creëren. Toen eenmaal het wapen was bemachtigd door het groepje van Marrin, Silvan en Robin en werdt het monster Geryon verslagen.
Na al onze daden hebben we weer twee tegeltjes verkregen en zijn we intussen op de helft van ons doel om van Hercules een god te maken.

Woensdag 26 juli

Op de vierde dag van het kamp hebben de goden weer een zware taak voor Hercules en zijn helpers. Ze moeten een gevaarlijk watermonster, genaamd de hydra verslaan. Dit veelkoppige monster is moeilijk te verslaan omdat elke keer dat je er een hoofd afhakt er een nieuw hoofd aangroeit! Om hem te verslaan bedenken de welpen om een zwaard en een fakkel te maken. Eerst willen ze met het zwaard het hoofd eraf slaan en dan de wond snel dichtschroeien voordat er een nieuw hoofd aangroeit. Het blad moet zelf gezaagd worden en de fakkel wordt gemaakt van dingen uit het bos. Met hun nieuwe wapens gaan Hercules en zijn helpers in de aanval. Een deel van de kinderen is overgelopen naar de hydra en speelt zijn tentakels terwijl de andere aanvallen.
Na dit gevecht is er veel honger en wordt er flink geluncht. Als de kinderen moeten worden geloofd: tot wel 10 boterhammen!

Om in het waterthema te blijven wordt er daarna koers gezet naar het zwembad. Met wel drie verschillende glijbanen en een opblaaseiland in het bad is de tijd zo voorbij. Aan het eind komen de kinderen moe maar wel weer helemaal schoon het water uit.
Na rustig een boekje te hebben gelezen op de slaapzaal is de spaghetti van het avondeten van harte welkom. In de avond wordt er een film gekeken. Blijkbaar is Disney op de hoogte van alle avonturen die Hercules meemaakt en is er nu al een hele film over gemaakt. Natuurlijk moet deze film even bekeken worden om te kijken of hun avonturen een beetje goed zijn vastgelegd. Daarna gaat iedereen snel slapen want met een beetje geluk kunnen ze morgen wel de laatste taken voltooien en kan Hercules voor het weekend al een volwaardige god zijn!

Donderdag 27 juli

Vandaag is een belangrijke dag: de ontgroening van Hercules en de vierdejaars!
Na de deze keer wel erg vrolijke afwas spelen we eerst nog wat renspelletjes. In de regen, maar dat hoort er dit kamp gewoon bij. De vierdejaars zitten ondertussen lekker op een stoel voor hun tent (droog!) te genieten.

Maar die rust duurt niet lang. Al gauw moeten ze (samen met een paar andere jongens, voor de gezelligheid) van het kampterrein af zodat de rest van de groep de ontgroening kan voorbereiden.
In het dorp doen ze meteen de post in de brievenbus, de kaartjes voor de ouders en het bedankje voor Fred en Willy die ook dit jaar weer een avond voor ons gekookt hebben. Met een kleine omweg langs een kunstwerk lopen ze terug naar het kamp.

Daar is ondertussen alles in gereedheid gebracht voor een lekker vieze ontgroening. Veel water, modder en andere viezigheid. De “slachtoffers” ondergaan het opgewekt, want de douche is dichtbij…
Als iedereen weer schoon is en alle troep is opgeruimd, is het tijd voor de bonte avond. Er komen gezellig wat mensen van de groep op bezoek en gelukkig is het min of meer droog. We kunnen het kampvuur dus buiten houden! Er zijn leuke acts, waaronder een toneelstuk en een goed in elkaar gezette (maar moeilijke) quiz. Tot slot zingt de leiding een prachtig lied over het afgelopen kamp!
Daarna gaat het bezoek naar huis. Zij kunnen gelukkig al een paar fietsen voor ons meenemen.
Wij gaan nog even door: de vierdejaars lopen een mini-dropping en mogen na afloop in de tent slapen!

Vrijdag 28 juli
Na lekker uitgeslapen te hebben begint de laatste dag van kamp met het opruimen van de spullen. De leiding heeft boterhammen gesmeerd dus we kunnen snel eten, en daarna gaan we de kampstandaard bespreken. Nest geel heeft gewonnen!
Daarna gaan we de toneelstukjes voor de ouders oefenen, iedere dag wordt uitgebeeld door een ander groepje. Dan komen de ouders al en gaan we optreden, waarna iedereen tevreden naar huis gaat.

Het slotlied van de leiding

Het lied van de leiding. Ze deden het samen tijdens dit kamp!

In een dorp aan de Olympus in de zon
Zat een halfgod die de berrug niet op kon
Maar met twaalf taken en een hele lange tocht
Zonder dat, zonder toeganggg
Is een god zijn wat hij zocht

De wolven in een hut in Doetinchem
Zeus sprak ons toe met dit verhaal, wij hielpen ‘m
Zijn zoon van zijn onsterflijkheid beroofd
En de zoon die hij voorzien haddd
Werd door de welpen in geloofd

Refrein:
Ohohoooohhh
Even rustig taken klaren
Ohohoooohhh
’t lot zit weer tegen als altijd
Maar we doen hettt, ja we doen hettt, doen het samenn

Maar Hercules kwam vaak wel in de knel
Het werk uitbesteden, jaaa dat kon hij wel
Hij was een man van wie zijn lot al was bepaald
En van al zijn godendromennn
Was alleen het sterk worden behaald

Refrein

Op een kampje met de kids kwam het eruit
Deze taken, deze werken
Zonder hulp kwam het niet uit
Nu een week geledenn, sinds dit avontuur begon
En nu het allerlaatste taakjee, dat is meer dan hij aan kon

Reuzen en demonen sloeg hij neer
Jullie wonneeeen de gevechten keer op keer
Eerder was hij een normaal kind en keek niemand hem echt aan
Nu is ie slim, stoer, sterk, een superheldd
Jeetje, kijk hem nu eens staan

Hercu ziet het bord en staat dan op
Nog één tegel, dan een god, wat is dit top
Hij heeft goeie hulp gekregen
En dat is meer dan ie verdient
Maar zonder twaalfde tegel, zonder twaalde tegell, zonder die twaalfde tegell, zijn de goden niet zijn vriend

Refrein