2022 Ermelo

Vanaf 25 t/m 30 juli zijn we in Ermelo. Dat heeft een speciale reden.
Wij hebben een dringend verzoek gekregen van de politie. Criminelen worden steeds jonger en zij hebben een ernstig tekort aan agenten van onze leeftijd. Ze vragen ons daarom om aan een undercover-operatie mee te doen. Er moet een criminele organisatie worden opgespoord (CrimeXL) die zich bezighoudt met kunstroof. Wie zit er achter deze organisatie? Wie zijn de leiders? Het werk zal vooral in de regio rond Ermelo (Gld) verricht moeten worden.
Het spreekt vanzelf dat wij graag willen helpen!

Op deze pagina houden wij jullie op de hoogte van onze gebeurtenissen. Het wordt spannend!

Maandag 25 juli verzamelen we allemaal in Ermelo.
Daar hebben we ons zomerkamp, maar eigenlijk… gaan we de politie helpen met het oplossen van misdaden! Agent Peterson was er ook en kon ons meteen de nodige instructie geven.
Wij kenden hem al, tijdens ons laatste weekend hebben we al uitleg van hem gekregen over het vervalsen van schilderijen. Deze uitleg kan ons nu goed van pas komen.
Hij geeft ook nog een heleboel tips die we nodig hebben om goede undercoveragenten te worden. Want het is duidelijk dat de bende “CrimeXL” opgerold moet worden!

Agent Peterson had via een informant een looproute gekregen naar de plek waar we mogelijk meer informatie konden vinden over de basislocatie van CrimeXL.
Zodra de ouders zijn vertrokken en wij onze bedden hebben klaargelegd, gaan we die route volgen.
Via een stripkaart en een kruispuntenroute lukt het ons om een kist te vinden.
Daar zitten bandana’s in om ons als boeven te camoufleren, een usb-stick met een film van CrimeXL en een brief met opdrachten. Spannend!
In de video wordt uitgelegd dat ze ons eigenlijk niet vertrouwen. Pas als we onze vervalsingskunsten hebben laten zien geloven ze ons…
En dat hebben we dus maar gedaan. We hebben geprobeerd de Mona Lisa te vervalsen, samen met ons zelfgemaakte strafblad.
En nu maar hopen dat de bende er in trapt, en dat ze geloven dat wij ook vervalsers zijn!
Pas dan kunnen we aan de politie doorgeven waar ze zitten…

’s Avonds hebben we lekker gegeten en er is ook voldoende tijd en ruimte om leuke spelletjes te doen.

Dinsdag 26 juli. Na een heftige eerste nacht (altijd lastig…) begint de dag om 07:30 uur. Iedereen wordt vol energie wakker (de leiding met wat minder energie).
We gaan allemaal aan tafel om lekker te ontbijten en na het corvee begint ons eerste spel. Dit spel is nodig om onze smokkelskills te verbeteren.
De welpen mogen overal pinpasjes verstoppen (behalve in hun ondergoed!). Dit doen ze met zeer veel creativiteit, het levert prima resultaten op (varierend van in je schoenen tot gerold in de das)
We kunnen deze verstoppingstoepassingen ook goed gebruiken bij buskruit.

We lopen naar de grote speeltuin bij het water. Daar leggen we de mooie vervalsingsopdrachten (die we gisteren gemaakt hebben voor CrimeXL) neer op de hoogste toren die we kunnen vinden.
Maar eigenlijk kun je er natuurlijk gewoon leuk spelen, zowel op het water als op het land. Sommige jongens spelen zelfs zoveel met water dat ze zich pas later realiseren dat ze geen handdoek meegenomen hebben… maar ook dat komt natuurlijk helemaal goed.

Ondertussen hebben Fred en Willy voor ons lekkere andijviestamppot gekookt (bedankt weer!!). Als we aan tafel zitten om te gaan eten wordt er hard op de deur geklopt. Het was Sin…. Nee, een brief van CrimeXL.
Daarin zit een nieuwe usb-stick met een informatiefilmpje. Het is de reactie op de vervalsingen die we hebben ingeleverd. En gelukkig… CrimeXL heeft ons geaccepteerd als lid van hun bende! Dit is groot nieuws natuurlijk, want hier werkten we als undercover-agenten naar toe!

Om dit te vieren spelen we ’s avonds nog Hollands Next Top Criminal. Hierbij doen we allemaal show-spellen, van “expres liegen” tot “misdaad vragen”. Het is een mooi einde van deze weer spannende dag. Tijd om te gaan rusten!

Vandaag is het woensdag 27 juli, alweer de derde dag van het kamp.
Omdat we gisteren hoorden dat we in Ermelo een nieuw bericht zouden krijgen, besluiten we om naar het mooie centrum van het dorp te gaan.

Maar eerst slapen we uit (tot 08:30 uur, wat een luxe!) en gaan we ontbijten.
Dat geeft iedereen voldoende energie om de dag te beginnen. Die energie kunnen we goed gebruiken bij een potje “Criminelen van Ermelo” (een soort Leeuw van Holland).

Als alles klaar is stappen we op de fiets naar het centrum.
Daar doen we een groot “dievenspel”. De jongens gaan in groepjes op pad met een speciale bingokaart. Daarop staan spullen die in het centrumgebied te vinden zijn. De voorwerpen moeten ze zien te krijgen (niet stelen!). En dat doen ze, soms door schattige “kinderblikken”, soms door harde overtuigingskrachten.

Ze doen het prima. Een van de groepjes heeft zelfs 21 van de 24 voorwerpen gevonden! Iedereen bewondert elkaars verkregen schatten. En daarna gaan ze echt de stad in om nog meer spullen te verkrijgen. Maar dan gewoon met (zak)geld. Er is veel mooi speelgoed gekocht, waar goed mee gespeeld kan worden.

Na een lange middag van shoppen en sjouwen besluiten we weer te vertrekken naar het clubhuis. Maar plotseling zien we bij de fietsen een map van CrimeXL! Deze bevat vier bladen in geheimtaal. Terug bij het clubhuis bestuderen we de bladen goed. We bedenken een manier om ze te vertalen. Dat is nog best een klus omdat er een lange tekst op staat die op zes verschillende manieren opgelost moet worden.

Maar het lukt. Uit de tekst blijkt dat we naar de parkeerplaats in de buurt moeten gaan. Daar vinden we weer een kist, nu met verschillende routekaarten er in. Het is lastig in te schatten waar die kaarten van zijn, we leggen ze dus eerst maar even apart. Tenslotte hebben we genoeg gewerkt vandaag.

Dit harde werken verdient natuurlijk een feestmaal. We eten heerlijke wraps, helemaal handgemaakt. Ze zijn erg lekker én populair. Ze geven ons voldoende energie om de dag mooi te eindigen met een groot potje levend-stratego-dieven-stijl (met termen uit de crimenele wereld, zoals winkeldief, hacker, hartendief etc.)

Het is een leuk spel waarmee we de derde dag van het kamp afsluiten. Wat zou ons morgen allemaal weer te wachten staan?

Donderdag begint weer met een raadsel.
De leiding is de hele nacht bezig geweest met de routekaarten die in de gevonden kist lagen.
Wat is daar de bedoeling van? Wat moeten we daarmee? Ze hebben uiteindelijk een plan bedacht. Het heeft te maken met de heist (overval) van morgen. Ze presenteren het plan en met z’n allen nemen we door wat we allemaal moeten oefenen, zodat we straks totaal voorbereid zijn op de belangrijke klus.

Natuurlijk wil iedereen zijn beste zelf laten zien. Alle agenten zijn daarom erg enthousiast om met de verschillende routes aan de gang te gaan. Het gaat om de route “bos”, “gras”, “stad” en “water”. Al die locaties hebben hun eigen kenmerken, waar we vandaag mee gaan oefenen.

We beginnen in het bos. Daar leren we sluipen door te proberen onopvallend het pasje van de loper te pakken. Alle pasjes worden verzameld. Het is natuurlijk de bedoeling er zoveel mogelijk bij elkaar te krijgen.
Het volgende gebied is gras. Daar oefenen we “pak en rennen”. Dat is heel moeilijk: de stelende partij sluipt langzaam naar het object. Zodra de renners denken dat ze dichtbij genoeg zijn om te proberen ze in te halen, gaan ze lopen en proberen ze de stelende partij te tikken.
Eenmaal met het stadsgedeelte moeten we oefenen hoe we een auto kunnen dwingen te stoppen. Dit gebeurt erg efficiënt, alle welpen pakken dit vol zelfvertrouwen aan.

We hebben dan drie van de vier gebieden gehad. Alleen het laatste is nog over: “water”. Dat doen we in een groot zwembad in de buurt. Daar genieten we van al het water, maar vooral van de klauterpartijen. Het geeft iedereen veel energie! De leiding doet enthousiast mee, zij besluiten dus maar om hun eigen eiland te claimen. Na afloop is iedereen helemaal leeg…

De film na het eten is dan ook zeer verdiend. We hebben zo hard gewerkt vandaag dat iedereen helemaal uitgeblust in de slaapzak ligt te kijken.
We moeten ons weer opladen voor morgen, want… morgen is de heist (overval)! Dat is spannend, maar het is ook een mooi vooruitzicht.

Vandaag is de Heist én de ontgroening van de vierdejaars. Het wordt dus een spannende dag! Maar iedereen is er klaar voor.

Na het ontbijt beginnen we met “kunstkennis”. We gaan proberen de waarde van kunst te leren begrijpen. Letterlijk, in de vorm van een handelspel. Er zitten verschillende schilderijen in het spel, met ieder een eigen waarde. Elk nest is eigenaar van een museum. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk kunstwerken te verkrijgen, met in totaal een zo hoog mogelijke waarde.

Maar dat gaat nog niet zo makkelijk. Er zijn namelijk ook inhuurbare dieven, kunstkenners die de prijzen veranderen, een veiling en een kunstenaar die nieuwe kunst kan maken. Dit alles zorgt voor heftige competitie binnen de kunstwereld, maar het eindigt met volle musea.

Als de musea gesloten zijn, bereiden we de ontgroening voor.
De eerste-, tweede- en derdejaars verzinnen opdrachten die de vierdejaars in het dorp moeten uitvoeren. Ze moeten er foto’s van maken en als ze weer terug zijn is duidelijk dat ze heel veel opdrachten hebben gehaald.

Ondertussen zetten de anderen het faseplan “ontgroening” uit. En ook nu moeten de vierdejaars weer “moeilijke” dingen doen, zoals vragen beantwoorden en… vies worden. Want bij een fout antwoord krijgen ze nogal wat water over zich heen, ook mogen ze door modder en smurrie kruipen. Lekker vies worden dus! Vanzelfsprekend komt het allemaal goed.
En nu ze met succes ontgroend zijn, is iedereen helemaal voorbereid voor onze “heist”. We weten inmiddels de locatie, de tijd en het doel. En dus is er niets meer dat mis kan gaan (?!)
Helemaal vermomd met onze bandana gaan we op pad. En daar is het eerste moment: de museumauto! We hebben geoefend om auto’s stil te zetten, dus we gaan klaar staan en slaan toe. We stoppen de auto, stelen het kunstwerk en lopen door. Dit ging succesvol! Nu kunnen we het kunstwerk leveren aan CrimeXL om op die manier hun maximale vertrouwen te winnen.

Omdat dit is gelukt, komen we enthousiast terug. We zetten de tent op voor de vierdejaars, want zij gaan daar vanavond in slapen. De anderen hebben de tijd om nog wat te spelen.
Maar dan… loopt plotseling Gerrit van CrimeXL op ons terrein! Hij zegt dat hij ons heel erg dankbaar is. Hij vertrouwt ons nu volledig en hij durft het zelfs aan om te blijven eten.
Tijdens het eten leren we hem wat beter kennen. Als we uitgebreid met hem praten, vertelt hij zelfs waar hun hoofdkwartier is!
Aha, dit vertrouwen gaan we tegen hem gebruiken. We zijn tenslotte undercover-agenten. We gaan hem dus aangeven. De politie kan de organisatie nu opsporen, waarna de hele CrimeXL-basis stopgezet zal worden!

Om te vieren dat we alles zo goed hebben gedaan, is er een kampvuurtje. We roosteren marshmallows en doen leuke spelletjes.
Het was een mooie week, waarin we heel veel gedaan hebben.
We hopen dat al onze undercover-agenten er net zo van hebben genoten als de leiding!