2021 Epe/Heerde

Van 26 t/m 31 juli waren we op kamp in Epe. Avonturier en schatzoeker Indiana Jones had onze hulp nodig om een schat te zoeken die verstopt zat in de buurt van ons kampterrein. Als de schat in verkeerde handen zou vallen… liep het niet goed af. Indiana Jones is zelf terug naar de Verenigde Staten maar wilde vanzelfsprekend voorkomen dat er zulke grote problemen zouden ontstaan dat de wereld vergaat…
Dat werd!
[Update zaterdag 20:00]

26 juli 2021: telefoon van Indiana Jones himself

De eerste dag van ons kamp. We hebben er zin in!
De ouders brengen ons naar Epe waar net een flinke bui geweest is. Gelukkig wordt het snel zonnig en kunnen we het kamp in de gigantische kampvuurkuil openen. Nog even een groepsfoto (door heel veel fotografen…) en dan kunnen we echt beginnen!
We weten al uit de brief die we gekregen hebben dat er hier ergens in de regio een schat verstopt ligt.
Na enkele spelletjes om het terrein te ontdekken, belt dé avonturier, Indiana Jones. Hij vertelt vanuit zijn kantoor in het verre Amerika dat hij ontdekt heeft dat er een waardevolle schat ligt, achtergelaten door Buys-Ballot, de bekende meteoroloog.

Hij weet niet precies wat de schat is of ligt, maar hij kan ons wel vertellen dat ons gebouw het oude lab was van de wetenschapper. En dus gaan we zoeken! Als we het gebouw van boven tot onder hebben opengebroken komen er al gauw vage hints tevoorschijn. Enkele slimme welpen komen erachter dat de oplossing tot een sleutel leidt en daarmee kunnen we een kist openen die we binnen gevonden hebben.
Hierin zit een oude kaart en een cryptische brief. We kunnen er zelf niks mee, maar misschien dat de heer Jones ons daar mee verder kan helpen.
Zodra we de flinke pan chili, gemaakt door kok Bas, hebben gegeten, doen we een spel waarbij de kinderen moeten proberen de leiding te verslaan. Dit lukt ze aardig, maar ze winnen pas echt als de rollen worden omgedraaid en de leiding ineens degenen zijn die door de kinderen moeten worden getikt. Lang geleden dat de meeste leiding zo’n actief spel deden…
Om de avond af te sluiten spelen we een potje zelfgemaakt weerwolven, waarna de kinderen iets later dan gehoopt gaan slapen. Na al het rennen slapen ze echter wel heerlijk. Morgen hopelijk meer informatie van Indiana Jones.

27 juli 2021: schat niet gevonden, wel veel prachtige wolkenluchten (en schapen)

Na een verrassend lange nacht worden de welpen wakker met een hieuwe hint naar de schat. Ze vinden een flesje met allerlei getallen, die na een kort spel kunnen worden omgezet in coördinaten. We hebben de locatie van de schat gevonden!
Na een korte voorbereiding gaan we de hei op om de schat op te graven. Helaas is een onbekende ons voor geweest, alles wat wij vinden is een kuil. Een flinke domper. We weten nu gelukkig wel wat de schat precies is, want Indiana Jones heeft vannacht onderzoek gedaan naar Buys-Ballot. Deze heeft in zijn leven een element uitgevonden waarmee je het weer kan beïnvloeden.

Na het slechte nieuws dat de schat verdwenen is hebben we eigenlijk geen hints meer om op te volgen, dus we gaan maar gewoon wat leuks doen. Een potje minigolf lijkt ons een geschikte manier om aan iets anders te denken dan schatgraven.
Na een fietstocht door het bos gaan de kinderen in groepjes uiteen om te golfen. Een flinke regenbui mag de pret niet drukken, met zijn allen schuilen in een restaurant is namelijk ook gezellig.
Eenmaal thuis staat een lekkere curry klaar en sluiten we de dag af met twee potjes bingo.
Morgen toch maar eens kijken of we kunnen achterhalen wie de schat heeft meegenomen…

Woensdag 28 juli: is T.S. de Vries onze man?

Na de teleurstellende vondst van gisteren hebben we geen enkele aanwijzing meer die ons de locatie van het verloren element kan vertellen. Daarom beginnen we de dag maar met een potje boskwartet verderop.
Op de terugweg ligt er een verdachte tas langs de weg, vol met notities, tekeningen en een agenda. Na inspectie van de agenda lijkt het element, waarmee het weer kan worden beïnvloed, te zijn opgespoord door een weerman genaamd T.S. de Vries. We bellen aan bij enkele huizen in de omgeving. Eén van de bewoners lijkt de eigenaar van de tas te hebben gezien.

Aan de hand van de beschrijving van de buurman, een paar hints in de tas en een brillenkoker die ook in de omgeving lag hebben we een compositietekening kunnen opstellen van hoe meneer de Vries eruit moet zien.

De weerman heeft in zijn agenda een afspraak staan om te gaan zwemmen, dus in combinatie met de lucht die inmiddels van sommige kinderen afkomt, lijkt het ons slim om een middagje te gaan zwemmen bij het meer in de omgeving.
Het weer lijkt de dief van het element te hebben afgeschrikt, want we zijn praktisch de enigen bij het meer. Ondanks de kou hebben we toch een leuke middag. We zwemmen, maar maken ook enkele mooie zanderige bouwwerken.

Na zo’n drukke dag en een flink bord stamppot is het tijd voor een rustige filmavond. Dat bevalt goed bij de kinderen, een deel van hen krijgt het einde van de film niet eens meer mee…
Volgens de agenda van de Vries is hij morgen in de stad, dus terwijl de rest de ontgroening voorbereidt kunnen de vierdejaars daar eens een kijkje nemen. Daarover morgen meer.

29 juli 2021: lijkt ie nou op Bas of niet?

Omdat we natuurlijk de schat terug moeten gaan stelen van T.S. de Vries beginnen we de dag met een potje stratego. Hierbij kunnen we hopelijk leren om stil en snel door het bos te sluipen en om niet gepakt te worden. Een aantal kinderen wordt flink competitief, maar ze tonen in ieder geval inzet. Gelukkig kunnen we op een gegeven moment lunchen, waarna de sfeer snel weer gezellig werd.

Het zomerkamp is natuurlijk altijd het laatste kamp van de vierdejaars, dus de afgelopen jaren hebben we een vierdejaars-dag waarop zij moeten laten zien dat ze klaar zijn om door te gaan naar de volgende groep. Terwijl de jongere kinderen op het gebouw blijven om een vieze hindernisbaan te maken gaan die oudsten naar de stad om wat opdrachten uit te voeren en ondertussen ook meteen te vragen naar eventuele winkeliers die kunnen helpen met het vinden van de Vries.
Eenmaal terug gedragen alledrie de vierdejaars die mee zijn zich als bikkels; ze bewijzen dat ze klaar zijn voor de verkenners.

Zijn zijn teruggekomen met een usb-stick waar een medewerker van de Intertoys de bewakingsbeelden van de winkel op heeft gezet. Hier komt een man op voor die verdacht veel lijkt op de weerman die we zoeken. Sommige kinderen zeggen dat hij lijkt op Bas, maar daar zien wij als leiding niks in terug.
We sturen de beelden naar Indy en kunnen morgen met zijn allen een kijkje nemen in de stad.

Het is inmiddels alweer etenstijd, tijd voor een lekkere linzenschotel van Bas. Ondanks de kruiden eten bijna alle kinderen twee bakjes.
Na het eten nog een avondspel, waarbij de kinderen in een verduisterd lokaal verstoppertje spelen met elkaar. Navigeren op geluid is blijkbaar moeilijker dan vleermuizen doen vermoeden.
Morgen is het alweer tijd voor de laatste dag, dus nog één keer op tijd naar bed zodat we morgen fris zijn voor de stad, het kampvuur, voor de vierdejaars een dropping en hopelijk natuurlijk de ontknoping van de zoektocht naar het element.

30 juli 2021: de ontknoping

Op vrijdag beginnen we de dag met het maken van een werkend elastiek-pistool. Als we de heer de Vries dan tegen komen, hebben we in ieder geval een vorm van zelfverdediging.
Daarna krijgen de kinderen wat vrije tijd om aan hun acts voor de kampvuuravond te werken, wat kamprecords te breken of misschien nog een ander onderdeel van de kampstandaard te behalen. Ondertussen gebruikt de leiding deze tijd om vuur te maken en deeg te bereiden. Zo kunnen we rond de lunch ons eigen worstenbroodje bakken boven het vuur.
Na de lunch gauw opruimen, want we moeten nog een flink eind fietsen naar Epe. De route is gelukkig een recht fietspad, waardoor het in ieder geval niet moeilijk is om de weg te vinden.

Eenmaal in het centrum verzamelen we bij de kerk, recht tegenover de Intertoys waar de Vries volgens zijn agenda en de beveiligingscamera’s een cadeautje had gekocht. Om de mogelijke locatie van onze tegenstander te vinden hebben de kinderen heel Epe in beeld gebracht door zelf een kaart te ontwerpen, terwijl de leiding even bijkomt op een terrasje. Omdat we wat langer in de stad zijn is er natuurlijk ook genoeg tijd om grote hoeveelheden snoep, koekjes, speelgoed en andere souvenirs te halen. De meeste kinderen waren dus ook snel van hun 5 euro af.
Vlak voordat we weer teruggaan maken we nog een groepsfoto en dan nemen we het pad weer terug. Helaas wel op een drijfnatte fiets, want het begin flink te regenen tegen het einde.
Terug in Heerde mogen de kinderen lekker zelf pizza beleggen.

We bellen ondertussen nog even met Indiana Jones. Hij geeft ons nog wat laatste tips en een manier om te zorgen dat het element niet in verkeerde handen valt.
Daarna het bos in, waar volgens ooggetuigen al langere tijd een vreemde vent rondhangt. Een gigantische hut blijkt de verblijfplaats van de weerman waar we al een week achteraan zitten. Gelukkig weet de aanwezigheid van een groep van 15 hem te overtuigen dat hij het element maar beter af kan staan. Hij legt uit dat hij werkeloos was en dat een weerman die het weer kan besturen zo weer werk heeft. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, dus met het proefje dat Indiana Jones en Martin hebben voorbereid is het element gelukkig onschadelijk gemaakt.

Om dit te vieren houden we een bonte avond met enkele leuke acts, maar we gaan ook op tijd naar bed. De meeste kinderen hebben namelijk al kleine oogjes…De vierdejaars worden nog gedropt, maar ook zij kunnen (ondanks een flinke omweg) toch nog lekker slapen in hun eigen tent.


31 juli 2021: afsluiting in de regen

De ochtend van het ophalen is doorgaans niet zo interessant. De ontzettende hoeveelheid regen die uit de lucht viel maakt het vandaag nog minder spannend. We kunnen nu namelijk niet naar buiten voor een laatste spel.
De extra tijd die dit oplevert besteden we nuttig met het sorteren van gevonden voorwerpen en alvast inpakken van zoveel mogelijk bagage.

En dan is het tijd voor de kinderen om lekker met de ouders terug te gaan naar huis. Wij hebben ervan genoten, hopelijk de kinderen ook!

Naschrift
Het kamp is voorbij. Het element is gevonden en vernietigd. Iedereen kon veilig weer naar huis.
Het was een zeer geslaagd kamp, waar de leiding veel energie in heeft gestoken. Anne-Linde, Arno, Bas, Carlijn, Marijn, Martin, Matthijs en Max: heel erg bedankt! En natuurlijk sterkte met de allerlaatste loodjes (schoonmaken, opruimen…)