2020 Muiden

Van 17 t/m 22 augustus gaan we op kamp naar Muiden. In een echt fort proberen we onze omgeving zo aangenaam mogelijk te maken. En dat is gelukt. Aan het eind van de week was de landkaart vol!
Lees hieronder het verslag.

16 augustus 2020
De leiding is gearriveerd. Ze zijn heel enthousiast over het mooie gebouw, dat vlakbij de jachthaven ligt (lekker dichtbij de boot van kapitein Max dus). Helaas ook een klein ongelukje: de kuil was te diep, de band kon daar niet tegen. Maar: de reserveband was bij de hand, evenals de ANWB!

17 augustus 2020
Vandaag komen de welpen naar Muiden. Zij krijgen te horen dat de boot van Kapitein Max en zijn bemanning voor de kust van Muiden gezonken is. Gelukkig stond er een oud fort leeg waar ze terecht konden. Daarom gaan ze nu, met de pas aangekomen nieuwe bemanningsleden, proberen deze nieuwe woning te pimpen. Dat gaan ze doen door de gebouwen én de omgeving te verbeteren.
Helaas brengen de donkere wolken ook in Muiden veel regen… een deel van het programma moeten ze dus binnen doen. Maar dat is voor echte kolonisten geen probleem. Ze zijn vast begonnen met een boerderij, zodat ze deze week aan eten niks te kort zullen hebben!
Na regen komt zonneschijn, en gelukkig kunnen ze ook veel buiten doen. Vooral het strandje is populair. Je kunt daar goed magneetvissen! Het fort zorgt natuurlijk voor inspiratie, blijkbaar bevat onze groep een hoop potentiële soldaten. Het is dan ook heel bijzonder om te eten (lekkere zomerstamppot), te wonen en te slapen in ruimtes waar soldaten dat vroeger ook deden.

18 augustus 2020
Vanmorgen hebben we met Marijn, de scheepspriester, gesproken over geloof. We besloten dat wat hulp van bovenaf wel handig is als je schip is gezonken. Daarom hebben we onze eigen legende gemaakt over de drie reuzen die zeelui helpen als ze op reis zijn.
Daarna liepen we een speurtocht met vragen over scheepvaart en de omgeving. Dit was de voorbereiding op het middagprogramma: we gingen naar Pampus! Dat is het eiland voor de kust waar een fort op staat. Als lunch kregen we een stevige soep op het strand en daarna liepen we snel naar de boot, waar we meteen aan boord konden. De overtocht duurde ongeveer twintig minuten. Onderweg zagen we o.a. de Groene Draeck (de boot van prinses Beatrix), het Muiderslot en ons eigen vergane schip dat geborgen ligt in de haven van Muiden. Hierna stonden we midden in het fort. We leerden van alles over alle forten in de omgeving. Er was heel veel te zien en te doen. Na afloop kreeg iedereen een diploma. Aan het eind van de middag voeren we weer terug waar ons een smakelijke linzencurry met naanbrood wachtte van kok Bas.
We zijn blij dat we vandaag een kerk en een keuken hebben kunnen toevoegen aan onze landkaart.
En als het maar enigszins mogelijk is… vissen de jongens met magneetjes naar bierdopjes in de gracht.

19 augustus 2020
Vandaag staan de haven, het postkantoor en een ziekenhuis op ons programma. Je land is immers niet compleet zonder deze voorzieningen!
We beginnen met allerlei actieve spelletjes. Wel een beetje warm bij de huidige temperaturen… maar de jongens vermaken zich prima. Daarna lekker zwemmen om weer af te koelen.
En wat we met dat postkantoor gedaan hebben? Als het goed is wordt dat binnenkort duidelijk. Houd je brievenbus maar in de gaten!
’s Avonds hebben we gekookt op het strand. Dat was lekker, zowel qua temperatuur (de lucht was blauwer dan je op de foto’s ziet) als het eten zelf: heerlijke boeuf bourguignon.
We besloten de dag met een leuke film. Omdat iedereen wel een beetje “gaar” was na een hele dag buiten zijn… gingen we daarna op tijd naar bed. Tijd om even goed uit te rusten!

20 augustus 2020
Vandaag is het de dag van het theater, de markthal en de handelsmissie.
We beginnen met het zeemonsterspel, een aangepaste versie van Weerwolven. Daarna begint het handelen. Vooral de kruidenhandel gaat er levendig aan toe: de koersen wisselen voortdurend!
Ondertussen is onze stad al aardig volgebouwd. Dat kun je goed zien op de kaart. Voor vanavond staat het theater op het programma, dat betekent dat er de hele dag druk geoefend wordt op de acts voor de bonte avond.
Aan het avondeten zal het niet liggen: pasta met lekkere groentesaus.

De bonte avond werd een groot succes. Het publiek genoot van de leuke optredens en… van de sfeer. Wat een mooie locatie voor een bonte avond!

21 augustus 2020
Het is de laatste dag van ons verblijf. Gaat het lukken om de kaart volledig in te vullen met alle voorzieningen? Vandaag proberen we een wapenarsenaal te bouwen en een taverne, zodat we vanavond een gezellig feestje kunnen vieren.
Ondertussen vindt ook de ontgroening plaats. De jongerejaars bereiden iets spannends voor voor de ouderejaars. Altijd weer een beetje vies… en toch altijd weer erg leuk. Zeker nu de “vieze opdrachten” op het strand zijn. Extra veel zand en water beschikbaar…
Daarna bouwen we van wasknijpers en elastieken echte kruisbogen. Met wat oefening lukt het zelfs de roos te raken.
Omdat het gelukt is de landkaart helemaal vol te krijgen, is het daarna tijd voor een feestje in de taverne. Lekker relaxen aan het strand, zandkastelen bouwen en een beetje zwemmen. Met tot slot de traditionele tafelfriet. Geen kamp zonder tafelfriet!
De vierdejaars lopen aan het eind van de dag nog een korte dropping, ook dat hoort bij een goed welpenkamp…

Toetje, en wat voor een…

22 augustus 2020
Je dacht misschien dat het fort “in the middle of nowhere” ligt… het is (helaas) een bekende plek in Muiden. Vannacht hadden we flink last van hangjongeren om ons fort heen, de spiegel van de auto is zelfs afgebroken. Maar… het fort heeft de belegering kunnen doorstaan! [zoals dat hoort bij forten].
Na een wat korter nachtje vanwege een uitgelopen dropping én de onrust buiten, stonden we op tijd op. We deden de laatste klusjes, pakten de tassen en… heel belangrijk: de ere-oorkondes werden uitgedeeld. Elke welp is benoemd tot ereburger van Muiden omdat we zoveel gedaan hebben voor het gebied.
Om af te sluiten speelden we een laatste potje weerwolven, met steeds minder spelers omdat de welpenwolven één voor één werden opgehaald. De terugreis ging voorspoedig en inmiddels hangen de laatste spullen te drogen op Trapperhorst. Hoewel we met hulp van de welpen Muiden natuurlijk erg mooi hebben gemaakt, is het toch altijd fijn thuiskomen in Oosterbeek!

Hieronder zie je het certificaat dat iedere welp met zijn eigen naam er op heeft gekregen.

PS: en natuurlijk de complimenten voor Anne-Linde, Arno, Bas, Carlijn, Marijn, Martin, Matthijs en Max voor het organiseren van dit zeer geslaagde kamp!