2018 Ede

Van 12 t/m 17 augustus 2018 zijn we op kamp in Ede. Welp of Wolfstreet? Duidelijk is in elk geval dat er grote financiële problemen zijn, mede veroorzaakt door… België! Zie het krantenbericht dat daarover is verschenen in de Wolfskrant.

  • zondag 12 augustus: de eerste records zijn al gezet
  • maandag 13 augustus: was die kampdoop nou echt zo zwaar?
  • dinsdag 14 augustus: eindelijk op de fiets en chili met cornetto
  • woensdag 15 augustus: pas voor de struikrover!
  • donderdag 16 augustus: als je wilt slapen in een tent moet je die eerst opzetten
  • [update: vrijdag, 12:45]

NEDERLAND FAILLIET?
Victor Laams heft jarenlang 
het geld van de Nederlandse overheid verspeeld. Dit heeft de nieuwe minister van financiën, Onno Dekker, ontdekt nadat hij onlangs was benoemd tot minister.
Hij kwam erachter dat onder de vorige minister Bart Linde er miljarden euro’s verloren zijn gegaan.
Laams, die jarenlang een hoge positie in het ministerie had, heeft miljarden euro’s verspild door onder meer te investeren in Bitcoins en V-Bucks.
Op de vraag waarom de overige medewerkers niks hebben gemeld, wordt door een medewerker zelf gezegd: “Ik had het wel willen melden, maar ik was druk bezig met V-Bucks spenderen. Ik ben nu al wel drie seizoenen achter elkaar tier 100,” vermeldt hij trots, waarna hij zelfverzekerd het best mates dansje doet.
Volgens insiders kreeg Laams zijn opdrachten vanuit de hoogste lagen van de Belgische regering. Dezelfde bronnen melden dat de Belgen, sinds het Belgische voetbalelftal hoger op de FIFA-lijst staat, van mening zijn dat zij beter zijn dan de Nederlanders. En daarom zijn er plannen gemaakt om Nederland te dwarsbomen en zelfs over te nemen. De Belgische regering zelf ontkent echter elke beschuldiging. De bron had gemeld dat deze plannen gemaakt waren op 17 juli. De regering meldt echter dat op deze dag een cursus patatsnijden was en er helemaal niet overlegd is. Minister Onno Dekker wil niks zeggen over de huidige situatie, maar experts hebben berekend dat de overheid bijna failliet is. Hoe het nu verder moet is nog onbekend, maar de minister presenteert binnenkort zijn plannen om de problemen op te lossen.

We zullen als echte zakenlieden proberen orde in de chaos te scheppen. Hieronder houden we je er zo goed mogelijk van op de hoogte.

==================================

Zondag 12 augustus 2018: de eerste records zijn al gezet
De leiding was er al een dagje eerder, vandaag komen alle welpen naar Ede. Met hun ouders en met hun fiets.
De leiding heet iedereen van harte welkom en legt uit wat er in dit (zaken)kamp gaat gebeuren. Het is een beetje ingewikkeld, het heeft te maken met geld maar ook met “slechteriken” en een heuse minister. Die heeft het een beetje warm in zijn nette pak, maar speelt zijn rol uitstekend!

Als de ouders zijn vertrokken richten we het gebouw in. Alle matjes worden uitgerold, de bagage wordt er naast gelegd. Ook belangrijk: al het spelmateriaal ligt op een duidelijke plek, zodat er veel gespeeld kan worden, deze week!
Omdat we nogal een zakelijk kampthema hebben, is er veel geld nodig. Dat wordt eerst netjes gekleurd en later door de leiding in mooie bankbiljetten geknipt.
Terwijl Patricia en Tess het eten gaan voorbereiden, spelen ze een bosspel.

Na het bosspel volgt een van de belangrijkste programmaonderdelen van een kamp: “vrije tijd”. Tijd om wat te lezen of te kletsen, maar ook om te spelen en om records te vestigen. De records vliegen je om de oren. Zo ver mogelijk een bal gooien, zo vaak mogelijk een bal overgooien, zo lang mogelijk je hoofd onder water houden of zo lang mogelijk op één been staan. Dat laatste record lijkt onverbeterbaar: Jonas stond maar liefst een half uur (!) op hetzelfde been…

Om zes uur is het eten klaar. Heerlijke gebakken aardappeltjes, kipkluifjes en bakken vol sla met komkommer en tomaat. [op het padvindsterskamp noemden ze dit een AVG-tje, iemand enig idee wat ze daarmee bedoelden?]
De koks hebben eer van hun werk, want bijna alles gaat helemaal op! En iedereen vindt het lekker! Als toetje is er een beker vanilleyoghurt.

Na dit lekker eten is er geen ontkomen aan: corvee doen! Nest rood ruimt af en veegt de vloer, nest oranje oet de afwas en nest blauw maakt de toiletten schoon (zij hadden ook de tafel al gedekt).
Gelukkig doet eigenlijk niemand daar moeilijk over, zodat het al gauw allemaal gedaan is. Tijd om aan het volgende spel te beginnen.

Ze spelen eerst een groot veilingspel en daarna nog levend kwartet. Het is een gezellige boel!
Het laatste half uur van de avond moeten ze proberen iedereen weer rustig te krijgen… maar ook dat lukt. Nog even de verplichte tekencontrole en daarna gaat iedereen slapen.

Maandag 13 augustus: was die kampdoop nou echt zo zwaar?
Vandaag is de dag van de kampdoop van de leiding. Die was daar gisteravond al behoorlijk zenuwachtig voor. “Is die pindakaas nog wel goed?”, “ik wil eigenlijk niet vies worden”… Tsja. Ze hadden het toch echt zélf op het programma gezet…

Maar eerst moest de dag nog beginnen. Om half acht liggen er nog wat jongens te slapen, anderen liggen rustig te lezen. Ze nemen er de tijd voor om rustig op te staan en eerst eens gezellig te gaan ontbijten. Met daarna natuurlijk weer de corvees. De welpen blijken erg goed te zijn in afwassen, vegen en tafels afruimen!

Daarna vraagt het kampthema aandacht. Ze hebben diamanten nodig om straks te kunnen verkopen voor contant geld. En dat geld is nodig.
De diamanten zitten verstopt in gipsblokken. Het is nog helemaal niet zo eenvoudig om ze daar uit te krijgen!

Na de lunch en opnieuw het corvee is er geen ontkomen meer aan: de ontgroening! Ze sturen de te ontgroenen leiding (Max, Carlijn, Bas en Matthijs) met een aantal opdrachten het dorp in, zodat ze in alle rust het nodige kunnen voorbereiden. De taken worden verdeeld. Er is een groepje dat vieze hapjes klaarmaakt. En er is een groepje dat een quiz voorbereid. Daar staan heel moeilijke vragen in. Als de leiding het antwoord op een vraag niet weten, worden ze extra vies gemaakt…
De laatste groep maakt een stormbaan in het bos.

Als de leiding terug is, laat Max via de beamer de opdrachten zien die ze gemaakt hebben. De welpen letten heel goed op of alles wel klopt. Want als een opdracht niet goed gedaan is moet de leiding iets vies eten… Helaas voor de welpen waren alle opdrachten goed uitgevoerd!
Daarna volgt in het bos het “vieze gedeelte”. Over de stormbaan en de waterbaan en natuurlijk lekker vies worden. Waarna de leiding de welpen weer vies gemaakt heeft… Gelukkig zijn er douches in het gebouw en had iedereen oude kleren aangetrokken. 

Na een lekker broodje hamburger sluiten we de dag af met een potje Weerwolven. Een groepje ligt daarbij al in de slaapzakken… het andere nog niet. 

Dinsdag 14 augustus: eindelijk op de fiets en chili met cornetto
Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt staat er alweer een leuke activiteit op het programma. Vandaag gaan we op de fiets naar midgetgolfbaan De Dikkenberg. Dat is best nog wel een stukje rijden!
Maar de welpen doen het prima. Netjes twee aan twee en heel erg snel. Knap gedaan! Ze waren natuurlijk ook wel heel blij dat ze hun fiets eindelijk mochten gebruiken… want waarom moesten ze ‘m anders meenemen?

Het is wel fijn dat er daarna even pauze is met wat drinken en wat lekkers. Maar daarna gaat iedereen vol overgave aan het spel beginnen. Er worden heel wat hole-in-ones geslagen!
Het is een zeer geslaagde ochtend.

Daarna moeten ze natuurlijk ook weer terugfietsen… maar ook dat gaat probleemloos. Iedereen is dan wel erg moe, daarom is er, nadat ze wat hebben gedronken, verplichte rust. Iedereen ligt in of op bed lekker een boekje te lezen. Sommige welpen zijn echter zo moe dat ze in slaap vallen… (heel verstandig!).

Als iedereen weer wakker is, is het tijd voor het Journaal. Daar kijken ze elke dag naar, omdat je daarop de beurskoersen kunt volgen. En die beurskoersen bepalen dan weer hoe het programma verder moet verlopen.

Ondertussen zijn Fred en Willy aan het werk gegaan. De ouders van Arno komen elk jaar een avond koken op het kamp. Dit jaar maakten ze chili con carne met rijst en augurkjes. De welpen vinden het super lekker!
Als toetje een cornetto, die ook geweldig in de smaak valt.
Bedankt weer, Fred en Willy!

Na het eten begint de casinoavond. Daar zijn leid(st)ers van de andere speltakken voor uitgenodigd. Zij doen allerlei leuke spelletjes, zoals hoger-lager (Remco), dobbelen (Ruurd) en een levende fruitmachine (Ricardo, Mick en Michelle). En natuurlijk doet de eigen leiding ook mee, o.a. met roulette (Max) en 21-en (Silvan).
Er wordt grof geld verdiend… (en verloren). Dat geld hebben ze nodig voor de rest van het thema!
Het is een heel geslaagde en gezellige avond. Bedankt bezoekers!

Woensdag 15 augustus: pas op de struikrover!
De dag begint rustig. De welpen slapen uit en we ontbijten wat later. Dat had iedereen even nodig!
Daarna gaan ze er weer vol tegenaan met het Grote Handelsspel. Dat is een variatie op de Kolonisten van Catan. In tweetallen onderhandelen ze om aan zoveel mogelijk grondstoffen te komen. En met die grondstoffen kunnen ze weer dorpen of steden bouwen. Aan het eind van het spel is alles omgezet in geld, dat ze weer kunnen besteden op de beurs.
Tot zover klinkt het wel logisch. Maar… er is een struikrover in het spel! Als je door de struikrover gepakt wordt raak je al je gekochte grondstoffen kwijt… Gelukkig is hij omkoopbaar, wat het spel extra spannend maakt!

’s Middags gaan ze zwemmen. Helaas is het zwembad in Ede gesloten dus… moeten ze naar Wageningen. Wat op de fiets een hele prestatie is! Heel knap dat het iedereen is gelukt!!!

De traditionele tafelfriet smaakt daarna dus extra goed. Tafelfriet (plastic op de tafels, friet er op en dan lekker met je handen eten) hoort bij een goed kamp. De welpen eten zo snel dat er bijna geen foto’s van kunnen worden gemaakt… De vlaflip daarna was trouwens ook erg lekker.

Na het eten is het weer journaaltijd. Als iedereen de koersen heeft bekeken gaat de beurs open. Er wordt druk onderhandeld, ingekocht en verkocht. Onze welpen worden nog eens echte handelaars!

Omdat iedereen inmiddels heel moe is, doet de leiding voor een keer de afwas, ze maken zelfs de wc’s schoon.

De welpen zijn daarna écht moe. Schoon en fris gaan ze de slaapzak in. In de slaapzaal wordt nog een film gedraaid. De verwachting is dat niet iedereen het eind van de film nog meekrijgt. Velen zijn al in dromenland…

Donderdag 16 augustus: als je wilt slapen in een tent moet je die eerst opzetten
Natuurlijk slapen ze vanmorgen eerst weer even uit. Iedereen is moe, het is bijna het einde van het kamp!
Na het ontbijt lopen ze naar het centrum van Ede om Levend Monopoly/Crazy88 te spelen. Daarbij moet je winkels kopen en allerlei opdrachten uit te voeren om uiteindelijk geld te verdienen voor de veiling.

Na de lunch mogen de welpen zelf het centrum in om wat te winkelen. Behalve snoep zijn er ook hele leuke souvenirtjes gekocht. En… in Ede is een fontein. En natuurlijk moest een aantal welpen daarin even afkoelen…

De vierdejaars mogen vannacht in een tent slapen. Maar die moet je dan eerst wel opzetten en dat is helemaal nog niet zo makkelijk als het er uit ziet. Gelukkig helpt de leiding mee!

Na deze drukke middag is het goed eten: er staan doe-het-zelf-wraps op het menu. Ze gaan er in als pannenkoeken!
Na het eten volgt eerst de definitieve beurs-uitslag. Nest geel heeft het het beste gedaan op de beurs zij konden uiteindelijk wel 21 regio’s kopen. Maar gelukkig hebben alle nesten samen genoeg geld verdiend om Nederland te behoeden voor het totale faillissement! Gelukkig maar!!

Het is daarom tijd om het kamp feestelijk af te sluiten met een kampvuur. Iedereen had leuke acts ingestudeerd en natuurlijk was er wat lekkers.
Het zou nog lang gezellig blijven!

Vrijdag 17 augustus 2018: inpakken en wegwezen
Vanmorgen zit er niets anders op dan: opruimen en proberen alles weer in je koffertje te krijgen. En dat is nog helemaal niet zo eenvoudig. Gelukkig helpt de leiding mee…
Toch is er verschil van mening over het resultaat. De welpen vonden het eerder “schoon en opgeruimd” dan de leiding… [zie foto in fotoalbum]
Bij het laatste ontbijt wordt de kampstandaard uitgereikt. Nest rood heeft gewonnen!

En dan gaat alles snel. Al gauw komen de ouders om hun vermoeide welpen weer mee naar huis te nemen. Iedereen krijgt nog een aandenken mee en dan is het tijd voor het afscheid. De leiding blijft nog even achter om alles écht netjes achter te laten …

Het was een geslaagd kamp. Dank aan iedereen die er op wat voor manier dan ook een steentje aan heeft bijgedragen!

Arno, Matthijs, Bas, Silvan, Martin, Max en Annelinde (en natuurlijk ook Marijn en Carlijn die wegens studie al naar huis zijn): alvast heel hartelijk bedankt voor de organisatie van dit geweldige kamp!