2017 Apeldoorn

Van 15 t/m 19 juli gaan we op kamp naar Apeldoorn. De politie heeft ons gevraagd om hen daar te helpen. We gaan daarom veel extra dingen leren om spannende mysteries op te lossen en om misschien wel mensenlevens te redden…
We zullen je hieronder zo goed mogelijk op de hoogte houden van onze gebeurtenissen!

[update 19/07 16:30 u]

Zaterdag 15 juli 2017
Vanochtend rond een uur of tien kwamen de eerste hulp-agenten al aan op het gebouw, de scoutburcht van de hertog van Gelre groep. Ze waren opgeroepen door het OM om de Apeldoornse politie te ondersteunen, die vanwege de vakantie onderbezet is.
Meteen nadat we hadden geopend kregen we een filmpje te zien waarin ons een zaak van de politie werd getoond. Een juwelier was overvallen en ontvoerd door een misdadiger. Aan ons de taak om hem op te sporen en te bepalen wie de crimineel was.
In het filmpje zelf vonden de welpen al enkele aanwijzingen. Zo vonden ze een straatnaambordje en een park waar we maar eens gingen kijken. Aangekomen op de locatie vond Chiel een agenda van de crimineel. De agenda zat op slot, maar gelukkig stak er een blaadje uit waarop we zagen dat de misdadiger zijn bootje waarin hij wou ontsnappen onder een brug had verstopt. Bij de brug aangekomen was de dader natuurlijk allang weg, maar we vonden wel zijn schoenen en een bewakingsopname uit de juwelierszaak die op een oude videoband stond.
Terug op het gebouw hebben we een prikbord gemaakt met alle informatie die de agenten maar nodig kunnen hebben. Foto’s van al het bewijs, een kaart van de omgeving en foto’s de 5 verdachten die de collega-agenten uit Apeldoorn hebben gearresteerd. 
Hierna konden we aan de slag met het gevonden bewijs. De videoband kunnen we natuurlijk niet bekijken op zo’n modern gebouw, dus die sturen we naar het lab. De schoenen bewaren we voor een ander moment, maar de agenda, die kunnen we nu wel proberen te openen. Door middel van een spel met cijfers en het alfabet is het de welpen gelukt om de code van de agenda te kraken. 
Hierna konden we meteen de eerste verdachte vrijlaten, aangezien er een kappersafspraak in de agenda stond, maar hij is al jaren kaal.

Op het moment dat ik dit typ zijn de welpen net klaar met eten en corveeën en hebben ze weer even vrije tijd, die tot nu toe goed gevuld wordt met oorlogje spelen en kamprecords vestigen. Over een halfuurtje beginnen we met het avondprogramma, we gaan de agenten nog even testen met een potje gloednieuwe, vers van de pers, zelfgemaakte politie levend stratego. Straks op tijd naar bed, want wat de welpen nog niet weten is dat er morgen weer verse bewijsstukken moeten worden onderzocht, de schoenen, waarna ze een uitleg krijgen over vingerafdrukken en voetafdrukken. Daarna zwemmen, maar daarover morgen meer. 

=======================================================================
 
Zondag 16 juli 2017
De kinderen waren al erg vroeg wakker vandaag, dus ik stond al om kwart voor 7 de eerste kamprecords te meten. Vooralsnog hebben de kinderen dus nog geen last van het slaaptekort dat een kamp met zich meebrengt. Gelukkig voor ons vermaken de kinderen zich prima zelf tijdens de vrije tijd, dus kon een groot deel van de leiding rustig opstaan en ontbijt klaarzetten terwijl ik de kinderen in de gaten hield. 

Na het ontbijt en het smeren van de lunchpakketjes voor bij het zwembad gingen de kinderen bezig met vinger- en voetafdrukken. Door middel van een heuse scanner hebben we de kinderen allemaal in het systeem van de politie gezet en alle kinderen hebben hun vingers en schoenzolen met waterverf op papier gezet.
Nadat alles was opgeruimd konden we vertrekken, te voet naar het zwembad. Het plan was om tijdens deze tocht naast een kanaaltje te picknicken. Dit kanaal rook echter alsof het riool er uitkwam dus hebben we als alternatief een net zo gezellige lunch gehad op een industrieterrein. In het zwembad hebben de jongens (en wij als leiding) zich prima vermaakt en zijn ook weer even helemaal schoon gespoeld. Naast een stoombad, waterglijbaan en een stroomversnelling was vooral het bubbelbad enorm gewild. 
Thuisgebracht door de mensen die op de bezoekersavond komen, gingen de jongens moe maar voldaan op de slaapzaal liggen, waar ze even bijkwamen van de middag.
Na een buffet waar de jongens zelf hun broodjes gezond mochten maken, werden de tafels verschoven en kwamen er prijsjes tevoorschijn. We gingen namelijk samen met alle bezoekers een grote bingoavond houden.
Toen alle welpen een stuiterbal, pet, zonnebril, plastic vliegtuigjes of ander prijsje hadden gewonnen was de dag alweer afgelopen en konden ze lekker naar bed.

=============================================================
Maandag 17 juli 2017
Hoera, Chiel is jarig en dat vieren we!
Het was vandaag ook de dag van de ontgroening, Silvan, Marijn en Anne-Linde moesten, als nieuwe leidinggroentjes, ontgroend worden. Ze kregen van de welpen opdrachten die ze in de stad moesten uitvoeren, zoals: regel een taart, geef een vreemde een zoen op de wang, knip een kapper, maak een madeliefjesketting, enz.
In de tussentijd hebben de welpen de ander opdrachten voorbereid: emmers met vieze smurrie voor de modderbaan, een zeephelling, een onmogelijke vragenquiz en een onzichtbaar parcours. 

Nadat de leiding terug was uit het dorp werden ze geblinddoekt. Ze moesten een onzichtbaar parcours lopen, over een hele vieze modderbaan, quizvragen beantwoorden waarbij ze bij elk fout antwoord bekogeld werden met waterballonnen. Als klap op de vuurpijl moesten ze de zeephelling niet af maar op zien te komen. Dit bleek lastiger dan ze dachten, ze gleden steeds naar beneden. Uiteindelijk is het natuurlijk wel gelukt.

De welpen hebben dit jaar geen bonte avond gehouden maar een bonte middag waarbij iedereen zijn eigen talent kon laten zien. Er werd gitaar gespeeld en gezongen, gedichten voorgedragen, een quiz gedaan, enz.
================================================================
 

Dinsdag 18 juli 2017
Vanmorgen hebben de welpen een beetje uitgeslapen, de eerste was om 7 uur wakker maar de rest pas rond 8 uur.
Na het ontbijt en de corvee hebben we onze spullen gepakt en zijn naar een winkelcentrum in de buurt gelopen. Daar mochten de welpen eerst zelf rondlopen en hun zakgeld uitgeven. De Intertoys was ineens heel erg populair, op nummer twee volgde de snoepwinkel 🙂
In het winkelcentrum hebben we ook gepicknickt en daarna hebben de welpen het Grote Ruil Spel gedaan. Ze kregen per groepje een paperclip. De opdracht was om deze steeds verder door te ruilen voor iets anders. De leiding hoopte er op dat ze uiteindelijk terug zouden komen met een frituurpan maar dit is helaas niet gelukt. Wel had een groepje een hobbelpaard te pakken en een andere groep een prullenbak, speelgoed en knuffelbeesten. De winst is uiteindelijk verdeeld over de kinderen. Behalve de prullenbak, gek genoeg wilde niemand die hebben dus doneren we hem aan het clubhuis waar we slapen.

Eenmaal terug bij het gebouw ontstond er een watergevecht, even afkoelen in de warmte! Dit werd uiteindelijk onderbroken doordat we door de politie gebeld zijn met een aanwijzing. In de buurt van het gebouw hebben mensen gezien dat er een verdacht pakketje in een vijver was gedumpt en of de welpen hier even wilde gaan kijken. Natuurlijk wilden ze dat we doen en aangekomen bij de vijver zaken ze inderdaad een vuilniszak drijven. Deze hebben de welpen meegenomen naar het gebouw om verder te onderzoeken.
In de vuilniszak zat een trui met, heel dom, de initialen van de dader. Zo wisten de welpen de ontvoering op te lossen. Ze hebben deze informatie natuurlijk gelijk aan de politie doorgegeven zodat deze de juiste dader kunnen aanklagen.
Na deze ontknoping aten we, traditiegetrouw, tafelfriet! Veel lekkerder kan eigenlijk niet (de foto is trouwens van vorig jaar).
Hierna zijn de vierde jaars aan de slag gegaan met het opzetten van de tent, want zij mogen daar vannacht in slapen.
Omdat de welpen erg moe zijn hebben we nog een filmavond gehouden. De welpen gaan hierna slapen, behalve de vierde jaars, zij worden, samen met de nieuwe leiding, gedropt en moeten nog een stukje lopen.

=======================

Woensdag 19 juli 2017
Gisteravond zijn de vierde jaars welpen en de nieuwe leiding gedropt; zij moesten hun weg naar het clubhuis terug zien te vinden. Dit deden ze binnen twee uur, dit is een erg mooie tijd! Ze werden beloond met frisdrank en bitterballen, een traditie die in ere gehouden moet worden.
Daarna mochten ze slapen in een tent, zonder leiding. We hebben geen idee hoe laat ze zijn gaan slapen maar het moet laat geweest zijn want ze zagen er ’s ochtends niet echt uitgeslapen uit 🙂

Na het ontbijt, waarbij het winnende nest aan de winnaarstafel mochten eten, was het opruimen. We hopen dat alle welpen hun eigen spullen meegenomen hebben; het was namelijk nogal een ontplofte bedoening op de slaapzaal en welpen hebben de eigenaardigheid dat ze hun eigen kleren niet lijken te herkennen. Alle spullen zijn in ieder geval mee naar huis en nu maar hopen dat ze ook in het juiste huis terecht zijn gekomen.
De ouders waren er om half elf en na een afscheidspraatje van de leiding was het tijd voor de groepsfoto. Daarna nog even een snoepzakje ophalen, handjes schudden, ‘dag’ zeggen en hop in de auto naar huis.

Jongens, het was een supergaaf kamp, jullie waren fantastisch! (en de leiding natuurlijk ook 😉 )