2016 Velp

Van 27 augustus t/m 1 september 2016 waren we in Velp in een soort Expeditie Robinson.
We hebben elke dag een kort verslag van onze belevenissen geschreven.

  • zaterdag 27 augustus
  • zondag 28 augustus
  • maandag 29 augustus
  • dinsdag 30 augustus
  • woensdag 31 augustus

Twee leuke filmpjes van de kampvuuravond: hoelahoep en streetdance

160827 welpenkamp 01

Zaterdag 27 augustus: aankomst bij Expeditie Robinson (met tafelfriet)
160827 welpenkamp 03Aan het begin van de middag stroomden de eerste welpen binnen op het clubhuis in het zonovergoten Velp.
Na een opening door onze presentator, waarin we bekend werden gemaakt met de regels op ons eiland, konden de ouders vertrekken en de welpen lunchen.
Hierna maakten alle nesten een eigen vlag en een hut om in te “overnachten”. Deze hutten werden aan een test onderworpen door een potje boskwartet te doen.
160827-07 meisjes met rode harenInmiddels zijn we enkele uurtjes verder, waarin de zon hard bleef schijnen, dus we waren wel toe aan iets te eten. Nou zit er toevallig ook een snackbar West in Velp, dus die moesten we natuurlijk even testen. Dit jaar was de traditionele tafelfriet vroeg in de week, maar dat vonden de welpen gelukkig helemaal niet zo erg.
Ondanks de veel te grote hoeveelheid friet die er doorheen is gegaan moesten we toch nog foerageren om de rest van de week te kunnen eten, dus gingen we op een speurtocht in de vruchtbare bossen van Velp. Helaas werden we verrast door de snelle zonsondergang en is de vangst, op een enkele meloen of prei na, mislukt. Gelukkig vonden we de weg terug naar het gebouw, om na een snelle stemronde voor nest van de dag naar bed te gaan. Morgen wordt een spannende dag want we gaan leren overleven op de Hoge Veluwe.
(NB: en van het onweer hebben we geen last gehad)

160827 welpenkamp 02

160828-01 vertrek hoge veluweZondag 28 augustus: Hoge Veluwe
w-1516-599We zouden om acht uur wakker worden, maar gelukkig hielpen de eerste welpen ons al om half zeven met opstaan.
Na het ontbijt en het smeren van de lunch kwamen de chauffeurs, die ons naar de Veluwe zouden brengen.
Daar namen we de befaamde witte fietsjes naar het Museonder en de speeltuin. In het Museonder hebben we van alles geleerd over de natuur en natuurlijk over overleven op een eiland.
De speeltuin is een uurtje onveilig gemaakt, wat honger oplevert.
Een snelle lunch later begonnen we een aan wandeltocht door een stuk van het park. Hier stonden we ineens midden tussen het NK burlen, herten lokroepen. Nadat we hier onze ogen hadden uitgekeken zijn we nog langs het Sint Hubertus jachthuis geweest en daarna fietsen we  richting de uitgang.
Terug op het clubhuis hadden we na de maaltijd nog een quiz over het Museonder, waarna de welpen na de wolvenraad moe naar bed gingen.
160828-02 water bij jachtslot

160828-03 pauze

Maandag 29 augustus: zwemmen en een film als toetje
Omdat gisteren onze poging tot het krijgen van eten uit het bos was mislukt, moesten we vandaag aan manier vinden om te jagen.
160828-03 welpenkampDaarom trokken we na het ontbijt het bos in om takken voor onze zelfgemaakte bogen en pijlen te zoeken. Na wat geklungel met messen, touw en hout (waarbij niet al te veel ongelukken gebeurden) hadden alle welpen hun eigen jachtuitrusting.
Om hun skills met pijl-en-boog te tonen hielden we een schietwedstrijd. Er vielen punten te verdienen voor afstand en precisie, die respectievelijk werden gewonnen door Stijn en Luuk.
Deze mooie schoten zetten de tussenstand van de wedstrijd die we houden om te kijken welk nest het beste zou overleven op 15 punten voor nest oranje, 7 punten voor nest geel en rood en 4 punten voor nest blauw.

160827 welpenkamp 04Omdat we ons in de ochtend al flink hadden ingespannen (en stiekem ook omdat het een beetje begon te stinken op de slaapzaal) besloten we om te gaan zwemmen. Aangezien het weer net niet goed genoeg was om buiten te zwemmen en omdat we bij Valkenhuizen, ondanks het bezoek aan de site, toch voor een gesloten deur stonden, kwamen we terecht in de Grote Koppel. Hier hebben de welpen de badjuffrouw een uurtje of twee lastig gevallen.
Terug op het clubhuis werden we opgewacht door een heerlijke vegetarische maaltijd met veel fruit (we zijn wel een soort van gezond).
Ondertussen zijn Douwe en ik (Max) zo snel mogelijk heen en weer gereden naar Oosterbeek om een kabeltje te halen voor de tv, zodat de inmiddels in pyjama geklede welpen Kung Fu Panda 3 konden kijken.
Na deze anderhalf uur waarin de welpen voor het eerst deze week allemaal hun mond langdurig hielden was het alweer tijd voor bed, op naar de staddag.

160829-01 bioscoop

160828-03 wachten

Dinsdag 30 augustus: uitslapen, pyromino, bezoek aan de stad en chili con carne
Vandaag een vroeg verslag omdat er wat tijd is na het eten.
Na de film van gisteren en een drukke dag zwemmen sliepen de welpen vanmorgen voor het eerst deze week langer dan de geplande tijd van opstaan. Ook de leiding had nog wel zin in wat slaap, dus een uur later dan normaal begonnen we aan het ontbijt.
160830-02 pirominoHierna gingen we bezig met vuur: we maakten een pyromino baan. Toen ongeveer 2000 lucifers waren opgebrand hebben alle welpen een kaartje voor het thuisfront gemaakt.
De lunch begon meteen daarna zodat we op tijd naar het hoogtepunt van het kamp konden gaan: het kopen van grote hoeveelheden snoep in de stad. De welpen werden een kleine drie uur losgelaten om hun voorraden weer bij te vullen. Ook haalden we Jordi op, die gezellig nog een dagje mee kwam lopen.
160827 welpenkamp 06Na het kopen van snoep waarvan het tandglazuur begint te knetteren 😉 konden we weer vertrekken naar ons thuisbasis, waar we werden opgewacht door de ouders van Arno, die een heerlijke chili con carne hadden gemaakt.
Op het moment dat ik dit schrijf zijn de meeste welpen met René en Ruurd (die er ook voor een dagje was) mee naar de Emma-piramide om de Posbank van boven te bekijken. Straks gaan we nog een avondspel doen. Op aandringen gaat dit waarschijnlijk het alom geliefde dodende straal worden.
Daarna zullen de welpen waarschijnlijk op tijd naar bed gaan, want de wallen onder de ogen beginnen steeds duidelijker te worden. Morgen zullen we onze energie nog nodig hebben, want de eindwedstrijd zal van start gaan, de bonte-avond met gasten is morgen en de vierdejaars zullen worden gedropt. Hierover morgen/overmorgen natuurlijk meer.

160830-01 piromino

160828-21 welpenkamp

Woensdag 31 augustus: een heel lange dag
Vandaag was de eindproef van de week. Met verschillende opdrachten testten we de benodigde survival skills van alle nesten.
160828-24 welpenkampNa een week lang strijden om de winst was nest Oranje de winnaar, gefeliciteerd Tibbe, Crijn, Rein, Stijn en Ole!
Hierna kregen we een heerlijke maaltijd met pannenkoeken en langzaam aan begonnen de gasten voor de bonte avond binnen te druppelen.
Het kampvuur ging aan en bij het licht van de vlammen kwamen de talenten in de welpen tevoorschijn. Ook wat oude kampvuurklassiekers uit de zangbundels en ouderwetse snacks zoals knakworst kwamen langs.
160828-23 welpenkampHierna werden de eerste- t/m derdejaars naar bed gestuurd. De vierdejaars echter mochten nog wakker blijven op deze laatste avond van hun laatste kamp bij de welpen. Ze werden (met leiding) gedropt in de buurt van de Rhedense Veluwezoom. Een dik uur wandelen later kwamen ze terug bij het gebouw waar de traditionele bitterballen al klaar stonden.
Ook de vierdejaars waren aardig moe dus ze kropen snel hun eigen verkennerstent in, waar ze (hopelijk) snel sliepen.
Nu, rond een uur of twee ’s nachts, gaat ook de leiding naar bed. Morgen komen de ouders hun kinderen ophalen om 10 uur ’s ochtends. Nog één nachtje slapen en een hele dag schoonmaken en opruimen en dan hebben we het weer voor een heel jaar gehad. Het is genieten op welpenkamp, maar een normaal bed en rust is zeker geen overbodige luxe na zo’n weekje en waarschijnlijk denken de welpen hier hetzelfde over. De douche wacht al op ons…
160828-22 welpenkamp