2015 Lochem

2015-08 wolvenkamp groep

Van 24 tot en met 29 augustus 2015 was de Wolvenhorde in Lochem. Hieronder hun kampverslag.

Maandag 24 augustus

De welpen komen aan vol goede moed.
Het gebouw wordt bekeken en aan alle kanten onderzocht.
De slaapzaal vult zich langzaam met tassen .
Het zomerkampgevoel komt op.
We zijn weer begonnen!

2015-08 wolvenkamp 3

Als de kikkers in de kampvuurkuil met de hand verhuisd zijn naar een nabijgelegen vijver gaan we lunchen (Wel eerst handen wassen, jongens!)
Na de lunch vertelt Rene het verhaal van de vier stammen die ooit samenwoonden in dit gebied.
Elke stam verzorgde een element: water, vuur, lucht en aarde.
Na een grote natuurramp is deze beschaving verdwenen.
Dit kampje zullen de welpen in stammen doorbrengen net als de mensen van toen.
Omdat elke stam iets moet leren over zijn element gaan de stammen apart aan de slag.

2015-08 wolvenkamp 2

De waterstam gaat met water dammen bouwen en riviertjes aanleggen, de vuurstam gaat leren vuur op te bouwen, de aardestam gaat het gebied verkennen en de luchtstam bouwt zeilbootjes.
Als iedereen wat ervaring met zijn element heeft opgedaan, is er weer wat tijd om te spelen maar al snel duikt een mysterieuze vrouw in een gewaad op. Ze lijkt verward en babbelt iets over de elementen.
Enthousiast wordt ze door de welpen naar binnen gesleept. Daar weten we met wat moeite uit haar verhaal op te maken dat de natuurramp die de beschaving van de stammen heeft weggevaagd nog een keer dreigt te gebeuren. De enige manier om dat te voorkomen is om de vier elementen te verzamelen en een speciaal ritueel uit te voeren. Deze vier elementen zijn speciale objecten die staan voor vuur, water, lucht en aarde. De vrouw – die Ysmira zegt te heten – heeft wel een vaag idee over waar we ze kunnen vinden en belooft ons te helpen maar verdwijnt even later net zo mysterieus als ze gekomen is.

De welpen kammen het bos en het gebouw nog uit maar ze is toch echt weg. Aangezien we geen idee hebben waar we de elementen kunnen vinden besluiten we ons voor nu bezig te houden met belangrijkere dingen. Met name: Pannenkoeken!
Onze twee hulpleiding van de Havelihorde, Saskia en Sietse, werken hard in de keuken en bakken bergen pannenkoeken.
In de avond spelen we nog de dans der elementen. Een spel waarbij de stammen gebieden moeten veroveren door uitdagingen van elkaar te winnen. Niet al te laat liggen de welpen uiteindelijk in bed. Hopelijk morgen weer klaar voor een nieuwe dag en de zoektocht naar de eerste van de elementen.
Het element aarde!

DSC01672

Dinsdag 25 augustus: Aarde

Om 7:30 staan de welpen vol energie weer naast hun bed.
Buiten ontdekken we vreemde lijnen in het zand.
De welpen verdenken direct Ysmira, de vreemde vrouw van gisteren, maar die is nergens in zicht.
Na het ontbijt spelen we in het bos vlakbij het gebouw boskwartet waarbij de welpen schepjes, emmers e.d. van elkaar moeten stelen. De stam met de meeste spullen heeft nog niet gewonnen want daarna moeten er nog zandkastelen gemaakt worden.
De zandkastelen zijn meer modder dan zand maar wel erg mooi. De meeste welpen zitten na afloop compleet onder de modder. Afspoelen en lunchen dan maar.

De middag is voor het merendeel rustig. De welpen hebben zich rondom het gebouw vermaakt met allerhande zelfbedachte spelletjes, van het bouwen van een huisje voor de kikkers tot de leiding verrassen met een apparaat dat luide scheetgeluiden kan maken.

2015-08 wolvenkamp 6

Later op de dag is er nog wel een spel waarbij de welpen een emmer met zand moeten vullen zodat een andere emmer aan een touw omhoog zou komen. De leiding staat als tikkers te verdedigen maar de welpen zijn met teveel om te stoppen.
Onder de emmer vinden we een brief van Ysmira met hints over waar we het element Aarde kunnen vinden. De hints bestaan uit codes met rekensommen die al snel geïdentificeerd worden als coördinaten. Met de gps in de hand zijn de vier stammen ieder hun eigen weg gegaan om een stukje van het element te zoeken. Een flink stuk lopen later hebben we drie delen die samen een logo op een stuk hout vormen en een kistje met daarin een zakje groen poeder.
Ondertussen heeft Sietse spaghetti gemaakt en kunnn we eten. Na het eten, het corvee en even tot rust komen op de slaapzaal, hebben we nog een nachtspel gespeeld in het donkere bos waarbij de welpen moesten sluipen zonder door de leiding met de zaklamp afgeschenen te worden.
Het eerste deel van een verhaal, speciaal door Rene geschreven, sluit de dag af.
Morgen is het waterdag. Hopen dat het droog blijft.

2015-08 wolvenkamp 5

Woensdag 26 augustus: water
(een uurtje na het “verzonnen” verslag kwam het officiële verslag; met aanvullingen die niet op de foto’s staan, maar geen verklaring voor de prachtige kuiven van de jongens…)

2015-08 wolvenkamp 8

De woensdagochtend begint met ontbijt waarbij de welpen ook meteen hun lunch moeten smeren zodat we snel tussendoor kunnen eten. Het belooft een volle dag te worden.
Na het ontbijt is het tijd om een kaartje naar huis te schrijven. De meeste welpen maken er ook nog een mooie tekening bij.

2015-08 wolvenkamp 9

Tijdens het tekenen vinden we een briefje waarop staat dat het element water bij het zwembad is te vinden. Er is wat verwarring of het briefje nu van Ysmira komt of stiekem door William is geschreven.
Voor we naar het zwembad gaan spelen we een spelletje vlaggenroof met waterballonnen. De waterballon telt als je leven en als je waterballon knapt moet je een nieuwe halen bij de leiding. Veel welpen ontdekken echter al snel dat ermee gooien toch ook erg leuk is. Sam probeerde een waterballon in zijn mond te houden maar Tim liet hem in zijn gezicht knappen. Als iedereen weer droge kleren aan heeft kunnen we lunchen en naar het zwembad.
Het zwembad ligt op maar tien minuten lopen bij het gebouw vandaan en omdat de vakanties hier al voorbij zijn, hebben we het bijna voor onszelf alleen. Zelfs Sil zijn opblaaskrokodil mag mee het zwembad in.
Het zwembad is niet groot maar heeft wel een glijbaan, een buitenbad, wedstrijdbad en zelfs een koud dompelbad. Het water is niet heel warm maar de welpen zijn actief genoeg om daar geen last van te hebben. Er wordt druk gestoeid en gespeeld en de welpen mogen zelfs met de Gopro camera van Saskia spelen. Er zijn dus veel onderwaterfilmpjes gemaakt.
Bij het omkleden, als we het zwembad uitgaan, vindt Valentijn het waterelement.

2015-08 wolvenkamp 7

Terug bij het gebouw krijgen de welpen een broodje knakworst tegen de ergste honger. Daarna mogen ze nog even spelen terwijl de ouders van Arno het eten klaarmaken.
De ouders van Arno, Fred en Willy, komen elk jaar een keertje koken op ons zomerkamp. Deze keer maken ze andijviestamppot. Van het zwemmen heeft iedereen veel honger gekregen en de stamppot is erg in trek. Fred en Willy hebben gelukkig genoeg gemaakt.
Sam, Yarmo, Tycho en Tim zijn zelfs nog op hun stoelen gaan staan om ze namens de welpen te bedanken.
’s Avonds hebben we een film gekeken met een lekker zakje chips erbij.
Tijdens de film weten ze nog wakker te blijven maar daarna gaan de welpen snel naar bed.

Donderdag 27 augustus: vuur

Na het zwemmen van gisteren blijft het tot bijna half negen stil.
Toch zijn de welpen na het ontbijt al weer vol energie.
In de ochtend gaan we aan de slag met het element vuur.
In een aantal groepjes leren de welpen over bosbranden, bouwen ze een vuurtje op en maken ze alvast eten klaar voor de lunch.
We bouwen ook met zijn allen een pyrominobaan (net domino maar dan met lucifers die elkaar aansteken). De rook die daarbij vrijkomt blijkt Ysmira aan te trekken. Ze ziet dat wij duidelijk verstand hebben van vuur en geeft ons een papiertje met hints over waar het element vuur zou liggen. Ze weet het verder zelf ook niet precies want ze zag de plek in een droom die ze half vergeten is. Een van de dingen die ze heeft opgeschreven wordt door de welpen herkend als coördinaat. We voeren het coordinaat in op de gps die ons naar een plek meer dan 8 kilometer verderop wijst.

2015-08 wolvenkamp 11

Te ver om te lopen maar we hebben maar één auto. Daar passen al die welpen niet in. We komen op het idee om Remco te vragen of hij voor ons zou willen komen rijden. Sam belt hem op met de telefoon van Ruurd en Remco blijkt toevallig in de buurt te zijn. Hij belooft ook nog een paar andere mensen te bellen en even later arriveren Remco, Ricardo, Lex en Michelle.
De halve OPV-Schoonoord staat op de stoep.
Met zijn allen rijden we naar het coördinaat waar een speelboerderij blijkt te liggen.
In twee grote stallen zijn er speeltoestellen maar de grote attractie is een avonturenpad en blotevoetenpad. Helaas is het slecht weer en komt de regen met bakken naar beneden.
Een aantal hele stoere welpen laat zich echter niet tegenhouden, zij gaan toch het hele avonturenpad af: twee kilometer met hindernissen als evenwichtsbalken en slingertouwen. Soms valt er iemand in de modder maar daar kunnen we allemaal goed om lachen.

De hint van Ysmira had het over blote voeten dus gaan nog een paar welpen het blotevoetenpad op.

2015-08 wolvenkamp 10

Het pad staat deels onder water en iedereen wordt drijfnat. Luuk besluit zelfs om zijn broek maar uit te trekken als hij door het water moet waden. Lars raakt doorweekt doordat hij aan een touwtje trekt dat van een stortdouche blijkt te zijn.
Omdat iedereen toch wel nat en koud begint te worden staken we de zoektocht naar het element.
Tycho schuimt als een van de laatste de randen van het pad af maar het mag niet baten. Misschien is het vuur gedoofd in de regen?

2015-08 wolvenkamp 12

Terug op het kampgebouw trekt iedereen droge kleren aan en besluiten we de rest van de avond maar lekker binnen te blijven.
We eten tafelfriet en onze gasten eten ook nog lekker mee. Het avondprogramma is een spelletje bingo met twee tamagotchi’s als meest gewilde prijzen (Die vervolgens in de avond door de leiding uit de slaapzaal gehaald moeten worden omdat ze niet stoppen met piepen).
Tijdens de bingo komen ook Rijk en Patricia van het bestuur nog langs en hebben we een gezellige bezoekersavond.
Het element vuur hebben we niet gevonden. Hoe dat vrijdagavond dan moet als we het ritueel van de vier elementen gaan uitvoeren weten we nog niet.
Vrijdag 28 augustus: eind goed, al goed

2015-08 wolvenkamp 16

Weer wordt er uitgeslapen tot half negen. Een ontwikkeling waar de leiding niet over te klagen heeft.
De leiding heeft in de ochtend een kort overlegmomentje, alleen maar om weer uit de leidingkamer te komen om te zien dat Luuk, Sil en Marijn spontaan de zittonnen tot aan het plafond gestapeld hebben. Reuzenbowlen was het plan.

Na het ontbijt wordt Jordi aan de afwas gezet met de opdracht niet naar buiten te komen. Het is namelijk tijd voor zijn ontgroening.
In vier groepjes gaan de welpen viezigheid voorbereiden. Er wordt met meel, stroop, eieren en pindakaas gegooid. Er is ook veel modder en een paar stiekeme stinkbommen van de leiding geven het geheel een heerlijk aroma van rotte eieren. Nadat Jordi besmeerd is moet hij in de modderkuil met Rene worstelen waarna hij zich meteen af gaat spoelen met de tuinslang.

We vinden in een paar ballonnen hints over de locatie van het luchtelement. Er staat iets over een schoenenwinkel
Het opruimen duurt een tijdje en we lunchen snel en vertrekken dan naar de stad.
We lopen een deel van de weg naar de stad terwijl Ruurd en Martin met de auto’s een paar keer heen en weer rijden om de welpen op te halen.
In Lochem vinden we de schoenenwinkel en warempel. Het luchtelement ligt in de etalage. De winkelier wil het element echter niet zomaar aan ons geven. Hij wil er wel iets voor terug. De kinderen gaan in groepjes het winkelgebied in, ieder groepje met een ei. Die eieren moeten ze zien te ruilen voor iets dat meer waard is. Door zo te steeds door te ruilen moeten ze proberen te eindigen met iets dat de winkelier wel voor het element wilt ruilen.
De welpen lopen een tijdje zelf rond en kopen cadeautjes, speelgoed en snoepjes met het geld wat ze bij zich hebben. Bij het verzamelen van de groepjes wordt gekeken wat iedereen heeft weten te ruilen. Iedereen heeft wel iets meer waardevols weten te regelen. Een van de groepjes heeft zelfs een koffie, thee en koekjespakket ter waarde van 10 euro.
De winkelier wil dat pakket wel hebben en geeft ons het luchtelement. We lopen en rijden weer terug.

2015-08 wolvenkamp 19

De vierdejaars helpen met het opzetten van een patrouilletent van de verkenners en brengen vol verwachting hun bagage er alvast naartoe. Zij mogen traditioneel op de laatste avond in een tent slapen.
We eten een feestelijk maal van shoarma en kip en bereiden ons voor op het ritueel van de vier elementen en de bonte avond.
We willen het ritueel beginnen maar weten eigenlijk helemaal niet wat we moeten doen. Dan duikt Ysmira op. Het blijkt dat zij het ontbrekende vuurelement heeft. Ze had het gevonden voordat wij daar waren en alvast meegenomen. Met de verschillende poeders en stofjes van de elementen maakt Ysmira een knetterend blauw vuur. Het ritueel wordt daarbij volbracht. We vieren dit met de welpen met acts en stukjes. Een aantal van de leiding zingt een ingestudeerd liedje en er wordt nog een verhaal verteld.
Na de bonte avond is er voor de vierdejaars nog een dropping. Samen met Jordi en Rene worden ze geblinddoekt weggebracht om de weg terug naar het kampgebouw te zoeken.

2015-08 wolvenkamp 14

Zaterdag 29 augustus: de laatste dag

2015-08 wolvenkamp 15

Met wat moeite worden de welpen op de slaapzaal wakker. De vierdejaars zijn na de dropping erg laat gaan slapen en mochten de nacht doorbrengen in een patrouilletent die we van de verkenners hebben geleend. Zij mogen nog even uitslapen. In de slaapzaal beginnen we meteen met spullen inpakken. Iedereen is alles kwijt natuurlijk. Met name hoesjes voor slaapzakken en matjes zijn schaars dit jaar. De leiding smeert boterhammen voor het ontbijt en de vierdejaars worden uit bed getrommeld om te komen eten. Sam zit in zijn slaapzak aan tafel.

De leiding laat het toe. Soms moet je kiezen welke discussies je aangaat. Na het ontbijt pakken ook de vierdejaars hun spullen in en kunnen we de tent afbreken. Daar moeten ze natuurlijk bij helpen want bij de verkenners moeten ze dat straks ook.

2015-08 wolvenkamp 17

Al snel komen de eerste ouders aan. De slaapzaal is nog een zooitje maar met wat hulp weten we hem met zijn allen uit te mesten. Gevonden voorwerpen op een tafel om uit te zoeken met een kopje koffie erbij.

Als iedereen er is gaan we naar de kampvuurkuil en vertellen de kinderen, met een beetje hulp, wat we de afgelopen week hebben gedaan. Alle kinderen krijgen nog een houten schijfje met het embleem van hun element erop en omdat niemand zijn ik-lust-het-niet-kaart heeft gebruikt krijgen ze ook nog allemaal een zakje snoep.

We hebben met zijn allen een heel erg leuk kamp gehad met regen en zon maar vooral heel veel lol.

2015-08 wolvenkamp 13