Opkomsten Wolvenhorde (2019-2020)

27 juni: eindejaarsshow
Vandaag eindigden we het scoutingseizoen met een show, niet zomaar een show maar onze enige echte eindejaarsshow!
We gingen in twee teams te werk en hadden een grootse spelshow-opstelling gemaakt. Met deze spelshow gingen we allerlei categorieën langs die allemaal te maken hadden met opkomsten die we eerder dit jaar hebben gedaan.
Dit liep erg goed en heel veel welpen waren erg fanatiek om een zo goed mogelijke score te behalen. We hadden minigolf, zeeslag, fluisterspel, fluitende vissen, vette klaas, memory en pictionary.
Het was een leuke middag. Ik kan niet wachten om iedereen weer bij zomerkamp te zien.

20 juni: levensweg
Vandaag zijn we in één dag door ons hele leven gegaan. Dit deden door middel van de theorie achter levensweg. We begonnen als baby, dus deden we een schreeuwspel waar de ene groep de ander moest overstemmen zodat ze de door de groep geroepen zin niet konden horen. Daarna gingen we naar school waar we allerlei soorten schoolpleinspellen speelden.
Toen we eindelijk wat ouder waren, begon het grote levensspel pas echt. Dit bestond uit vier vakken: carrière, relatie, gezondheid en geld. Deze vakken waren cruciaal om veel levenspunten te behalen. Dit kon je om velen manieren doen, je kon een gezin beginnen, je kon een baas worden en er was zelfs een mogelijkheid om een maanbasis aan te schaffen. Dit gaf veel verschillende resultaten en levensstijlen te zien, net als in het echte leven!
Later hebben we met zijn allen lekker gekookt, waarmee we de opkomst mooi konden afsluiten. Ik denk dat iedereen er van genoten heeft.

13 juni: Hiep hiep hoera, de leiding is jarig!
Vandaag is de leiding jarig, we maakten daar een groot feest van. Maar eerst deden we de laatste dingen in de capsule die we daarna hebben begraven. Toen was het tijd voor de polonaise. Dit was het feestbeestspel waar alleen de achterkant en de voorkant geraakt mogen worden, daardoor wordt de polonaise steeds kleiner tot er niemand meer over is.
Daarna hebben we de ballonnendans gedaan (stoelendans maar dan met ballonnen). Dit gaf een groot plezier bij leiding en welp.
Omdat een verjaardag natuurlijk niet zonder traktatie kan, zijn we ook nog cakejes gaan versieren, en hebben we een chipsspel gespeeld en pinatas gemaakt (die we later weer kapot maakten). Dit was een erg succesvol feest met veel plezier en hopelijk wordt het volgend jaar even groots.

6 juni: Tijdcapsule gevonden (en opnieuw gevuld)
We hebben er tien jaar op gewacht (sommigen zelfs hun hele leven…) maar vandaag mogen we de tijdcapsule van 2010 openmaken. Dit was een speciaal moment voor velen; sommige leiding van nu hebben er zelf ook nog dingen in gestopt!
We zijn dus in de bos gaan zoeken waar hij ook al weer lag begraven want tien jaar is ook lang voor een leiding om te herinneren waar hij was begraven…
Na een tijdje zoeken hebben we hem gevonden; we gingen mooi in een rondje zitten om te kijken wat er in zat. Iedereen mocht er in kijken om te zien hoe het er in 2010 er uitzag. De tijdcapsule bestond uit brieven, tekeningen en kranten uit 2010.
Nu de 2010-capsule open is gemaakt is het tijd om een nieuwe tijdcapsule te maken voor 2030. We stopten hem vol met brieven, tekeningen, krantenkoppen en spullen die 2020 het beste beschrijven.
En al zal ik hem zelf dan misschien niet zien… ik hoop dat tegen die tijd een welp van nu leiding is die het net zo leuk vindt als wij het vandaag vonden!

23 mei: Groot Handelsspel
Vandaag speelden we het Groot Handelsspel, met verschillende grondstoffen, een aandelenmarkt, een casino en de politie. Je kon hierdoor op veel verschillende manieren geld verdienen. Iedereen werkte in tweetallen en rende heel fanatiek het bos door elke keer wanneer er weer een beursverandering plaatsvond.
Handelsspelen zijn een klassieker bij de welpen: al jaren vinden zowel de welpen als de leiding ze leuk. Soms sla je net je slag mis en ben je al je geld kwijt, maar andere keren verdubbel je je gehele vermogen. Maar je kan er altijd nog bovenop komen en weer richting de winst gaan.

16 mei: Minigolf, en hoe!
Vandaag zijn we gaan minigolfen. Maar niet op een gewone baan, maar op een zelfgemaakt parcours met wel 14 verschillende banen. De leiding had er veel moeite ingestoken om het mooi en werkend te krijgen en… met veel succes! Alle welpen gingen er helemaal in op en genoten met volle teugen. Sommigen is het zelfs gelukt om alle hole’s te halen.
Na een succesvolle dag golfen is wel duidelijk geworden dat we een volgende keer met de pro’s mee kunnen doen!

9 mei: Bijenhotel
Vandaag hebben we onze BIJ-opkomst gehad we maakten een bijenhotel om de bijensterfte tegen te gaan. We begonnen met een lekker potje ren-je-rot waarbij we allerlei bij-gerelateerde vragen kregen. Hierdoor wisten we waar we het voor deden en hoe belangrijk het is dat we de bij beschermen.
Na ren-je-rot zijn we hard aan het werk gegaan. In groepjes maakten we kleine bijenhotelletjes, zorgden we dat er ruimte was om het hotel te plaatsen en knutselden we bijen om nog meer bijen aan te trekken. Dit ging allemaal heel goed en iedereen deed lekker mee.
We hebben er iets moois van gemaakt en we denken dat een paar kleine beestjes er heel blij mee zullen zijn.

2 mei: Welcome Back!
We hebben er lang op moeten wachten maar eindelijk mochten we weer naar scouting! Iedereen kwam vol energie en plezier aan en de ouders zwaaiden netjes van buiten het terrein uit. Want hoewel we weer mogen beginnen moeten we ons wel aan een paar regels houden. Daarom begonnen we de middag met alles goed door te nemen, zodat iedereen het goed begrijpt.
Daarna gingen we lekker onze energie gebruiken in een portje trefbal. Iedereen deed goed mee en had plezier. En we hadden het geluk dat we net de regen hadden gemist!
We hebben elkaar lang niet gezien dus mocht iedereen nog even zijn verhaaltje doen in de vorm van een krantenspelletje. Daarna speelden we ook nog levend kwartet, zodat iedereen weer goed leerde samen te werken.
En omdat we niet de enigen zijn die last hebben van dit virus hebben we tot slot met de hele Wolvenhorde leuke vrolijke brieven gemaakt om naar familie, bekenden en Arno te sturen.
Iedereen was blij dat we weer een opkomst hebben gehad en we hopen dat er in de toekomst weer veel zullen volgen!

=== coronapauze ===

15 februari: Valentijn met de Havelihorde
Afgelopen vrijdag was het Valentijnsdag. Voor sommigen is dat een romantische dag met je geliefde, voor anderen is het commerciële onzin en voor de Wolvenhorde was het een inspiratiebron om samen met de Haveli-horde een opkomst in het teken van de liefde te doen. Na een energiek tikspel begon het grote onderdeel van de opkomst. Er werden vijf groepjes gemaakt die ieder verantwoordelijk waren voor een stel. Door opdrachten uit te voeren konden ze hartjes verdienen. Met deze hartjes konden ze hun stel verder in hun relatie brengen. Zo moesten ze elkaar eerst leren kennen, konden ze daarna op date en uiteindelijk was het doel om te trouwen. Sommige opdrachten konden de groepjes zelf uitvoeren, zoals een liefdesgedicht schrijven voor een leiding en complimenten geven. Bij andere opdrachten moesten ze het opnemen tegen een ander groepje of tegen de leiding, zoals bij eiergooien, stoelendans en touwtrekken. Aan het einde van de opkomst hadden alle groepjes hun stel laten zoenen. De winnaar had daarnaast nog de meeste extra hartjes en kreeg als prijs heerlijke chocolade.

1 februari: Heel Wolvenhorde Bakt
Vandaag gingen we koekjes bakken! We werden in groepjes verdeeld, ieder groepje kreeg een eigen recept. Iedereen had er veel zin in en we gingen direct aan de slag. Sommige recepten waren iets lastiger dan de andere maar elk recept liep precies volgens plan.
Terwijl de koekjes in de oven zaten hebben we nog een soort handelsspel gespeeld maar dan weer net iets anders. Er waren verschillende posten waarbij je boter, suiker of eieren kon halen. Als je een ingrediënt had kon je de rest niet meer halen op een post hierdoor moest iedereen onderling ruilen om toch een koekje te kunnen maken.
Aan het eind van de middag waren de koekjes klaar. De keuken ruikt al lekker en ze zijn allemaal goed gelukt. Dat hebben we weer goed gebakken!

25 januari: Oost-Azië
Vandaag reisden we met de hele Wolvenhorde naar oost-Azië. We hebben veel dingen geleerd over het Chinees Nieuwjaar en Chinese gewoontes. Om een beetje in de stemming te komen begonnen we met een klassiek spelletje Chinese muur. We gingen nog iets verder door China en daarom maakten we Chinese draken, deze draken staan voor geluk in China.
Toen we klaar waren met de draken werden we aangevallen door samoerai’s. Om de rest te waarschuwen voor deze aanval moesten we de grote gongs slaan. Hierdoor kon versterking komen die er voor zorgde dat de grootse Chinese muur nog een dag langer kan staan.

 

18 januari: Risk
Vandaag hebben we met de welpen risk gespeeld maar dan op een extreme manier. Iedereen begon in nesten; ze mochten hun troepen zodanig strategisch plaatsen dat ze hun missie zouden voltooien.
Iedereen was heel strijdlustig, sommigen hadden geluk en anderen wat minder. Maar dat was geen probleem want er waren manieren om wat extra troepen te verdienen door allerlei puzzels en opdrachten te doen. Sommige opdrachten en puzzels waren lastiger dan de andere maar die brachten je misschien wel dichterbij de winst.
De nesten werkten goed samen en ook al was er maar één echte winnaar: toch is iedereen weer wat wijzer geworden.

 

23 november: stormbaan
Vandaag hebben we onze pionierskills weer opgeroepen om een mooie stormbaan te maken. Dit gebeurde met veel succes: alles was erg stevig en sommige welpen hebben nog een paar nieuwe knopen geleerd. Toen de baan af was deden we een race. De nesten speelden tegen elkaar. De winnaar deed er met 2:48 minuten maar liefst 30 seconden sneller over dan nummer twee. Toen we klaar waren hebben we alles samen met de ouders afgebroken en was alles weer mooi netjes.

16 en 17 november: astronautenkamp
Dit weekend hebben we een mooi kamp gehad in het thema van de ruimte. We begonnen met een paar simpele ruimtespellen. Plotseling kwam een astronoom van ESA (European Space Agency) binnen, met de vraag of we toevallig iets opmerkelijks hadden gezien. Hij mocht er niet teveel over vertellen, behalve dat er dichtbij Trappershorst iets (een wrak?) uit de ruimte was gevallen. Dit was natuurlijk heel opmerkelijk, maar we besloten hem te helpen, vooral omdat het leek of de ESA-medewerker een beetje radeloos was geworden omdat hij het niet kon vinden. Na een korte introductie van René (achternaam geheim) gingen we op pad om het wrak te gaan zoeken; dit deden we door middel van alle ESA-apparatuur die hij bij zich had.
Toen we op de vermoedelijke lokatie aankwamen bleek het een alien in een soort afgesloten container te zijn. Op dit moment begreep René dat hij ons geen geheimen meer kon vertellen, en hij legde uit dat de alien eigenlijk van het ESA-ruimtestation kwam. Het bleek dat het per ongeluk door de atmosfeer was teruggegaan naar aarde en daarna was kwijtgeraakt.
Later gingen we dingen maken om de alien zich iets beter thuis te laten voelen zodat het weer zou kalmeren na de grote knal. Hieronder vielen ruimteschepen, planeten en andere aliens.
Door René hebben we ook een manier gevonden om de taal van de alien te ontcijferen. En daardoor begrepen we wie van de welpen de alien aan elkaar heeft gekoppeld om de rest van het jaar bij elkaar in het nest te zitten.
De volgende dag zat de alien al bijna 24 uur op aarde en dat was niet goed, daarom gingen we raketten maken om te kijken of we hem toch zelf terug konden brengen.
Na een kamp vol met ruimtekennis en -avontuur is alles weer goedgekomen. De alien is weer veilig thuis! [en de welpen ook]

 2 november: bezoek Watermuseum
Vandaag zijn we naar het Watermuseum geweest. Hier konden we alles te weten komen over het water op de hele wereld. Ook zagen we hoe belangrijk water is voor het leven op aarde. We deden dit met de vele leerzame spelletjes die zich in het Watermuseum bevinden. Uiteindelijk heeft iedereen het aan het einde van de dag naar zijn zin gehad of ze nou iets geleerd hadden of niet.

26 oktober: 100 jaar welpen
De welpen in Nederland bestaan alweer 100 jaar, reden voor een feestje. Alle dieren van het junglebook waren uitgenodigd, maar Shere Khan denkt dat hij niet is uitgenodigd dus hij probeert het feest te saboteren.
Dit moeten we natuurlijk voorkomen! Eerst moest iedereen proberen langs Shere Khan te sluipen om toch op de locatie te komen. Als ze daar zijn aangekomen maken ze alles klaar voor het feest, door samen alle instructies van de verhalen te volgen.
Maar nu het feest klaar is om te beginnen vindt iedereen het toch jammer dat Shere Khan er niet is. Dus we proberen hem toch te overtuigen met een stand-up comedianshow voor Shere Khan. Hij wordt overtuigd en we ronden alles mooi af met soesjes zodat het toch nog een mooi feest is.

12 oktober: zakmessen mee!
Vandaag mochten de welpen hun zakmes gebruiken op allerlei manieren. Natuurlijk begonnen we eerst met wat veiligheids-instructies anders komen er wel heel veel bloedende vingertjes.
Toen de basis was uitgelegd begonnen we met het snijden van een speer waarmee later kaneelappels gemaakt werden. Maar voordat we daaraan begonnen gingen we eerst een geschikte hut maken.
Dat hebben we al een keer eerder gedaan maar nog nooit met echt gereedschap. Nu kregen we erg goede exemplaren, met een echt hangend dak!
Toen de hutten klaar waren mochten de welpen hun appels klaarmaken door ze eerst te schillen en dan in kaneel te rollen. Daarna kon je ze warm maken in het vuur. Ze waren erg lekker.
Vandaag was weer een geslaagde dag waar iedereen weer wat wijzer van is geworden.

5 oktober: portretten
Vandaag hebben we gewerkt met portretten. Dit deden we door eerst van iedere welp een goede portretfoto te maken, zodat iedereen een basis had om mee aan de slag te gaan. Het idee was dat je jezelf in een ander perspectief zou zetten door eerst je portret over te tekenen en dan aan te passen aan je hobby’s of hoe je eruit ziet volgens jezelf. We hadden allerlei materialen die ze konden gebruiken waardoor er veel verschillende uitkomsten waren. Alle welpen hebben nu echt hun eigen gepersonaliseerde portret gekregen.

31 augustus: handelsspel door vierdejaars
Vandaag was alweer de laatste volledige opkomst voor de vierdejaars. Dit konden we maar op een manier vieren: door ze de leiding te geven!
We zijn voor de opkomst hard met hen aan het werk gegaan. We bespraken hoe ze hun opkomst er uit wilden laten zien en hoe ze hun macht als leiding het best kunnen gebruiken.
Uiteindelijk bedachten ze een handelsspel waarbij de vierdejaars de handelsposten waren. De vierdejaars deden die handelsposten omdat ze door jaren heen zoveel geld verdiend hebben met handelen dat ze nu eigen baas kunnen zijn.
Naast het spel hebben ze ook een beetje de realiteit van het leiding zijn geleerd en – jammer genoeg – bij die realiteit hoort ook dat je je eigen rommel op moet ruimen. Natuurlijk vond niet iedereen dat even leuk maar ze namen het op als echte leiding en maakten alles netjes.
Ze zijn duidelijk klaar voor de verkenners.