Opkomsten Wolvenhorde (2017-2018)

Wij proberen om elke week een kort verslagje van onze opkomsten te publiceren.

30 juni: uitje naar kasteel Doornenburg
Ons jaarlijkse uitje ging naar Kasteel Doornenburg, waar allerlei feestelijke activiteiten waren uit de kasteeltijd. We hebben veel geleerd over de mensen in de tijd van de ridders. Maar we hebben vooral heel veel plezier gehad doordat we allerlei spelletjes hebben kunnen spelen en en allerlei spannende dingen mochten doen. Het was een leuke afsluiting van het scoutingjaar. 

23 juni: regiospel
Op 23 juni deden we mee met het regiospel van Neder Veluwe.

16 juni: geldactie (met dank aan de Havelihorde voor het verslag)
Aan het einde van het scoutingseizoen zijn er altijd weer een paar vaste opkomsten. Zo was er op 16 juni weer de jaarlijkse geldactie van de Wolvenhorde en de Havelihorde. Net als voorgaande jaren waren we de hele dag bezig met het helpen van het winkelend publiek, het wegbrengen van de winkelwagentje en het inleveren van flessen, en met het verkopen van koeken. Dit jaar hadden we naast de gebruikelijke onderdelen ook een extraatje waarbij het goede weer erg goed van pas kwam. We mochten van Zalencentrum Lebret twee bakfietsen lenen waardoor we dit jaar ook ijsjes konden verkopen. Dat was met het warme weer natuurlijk mooi mee genomen. Alles bij elkaar was het een leuke, geslaagde en leerzame geldactie. Alle welpen en leiding, maar ook Fons en Rianne, bedankt voor jullie hulp! De opbrengst kunnen beide hordes goed gebruiken voor de zomerkampen.

9 juni: kijkopkomst (crazy88)
Vandaag hadden wij de crazy88-kijkopkomst waarbij zoveel mogelijk van de 88 opdrachten gedaan moesten worden. Eerst werden we in groepjes opgedeeld zodat we samen in de groepjes de opdrachten konden doen. Er zaten veel rare maar toch leuke opdrachten tussen, zoals: maak een schuimbaard, maak een in-de-lucht-foto en ook nog een opdracht waarbij je een menselijke piramide maakte. Aan het eind van de dag had het groepje gewonnen dat  79 van de 88 opdrachten had uitgevoerd! Het was weer een geslaagde dag met veel energie en plezier.
21 april: vossenjacht (met dank aan de Havelihorde voor het verslag)
Op zaterdag 21 april was het een drukte van jewelste in het dorp. Niet alleen hadden de padvindsters en verkenners hun boekenmarkt om nog wat extra geld te verdienen voor het Engelandkamp, ook waren er een heleboel vreemde figuren te vinden in Oosterbeek. De beide welpenhordes en de bevers moesten ze allemaal vinden in de traditionele vossenjacht. In groepjes van ongeveer zes kinderen (bevers en welpen gemengd) trokken we het dorp in. Bij de meeste vossen kregen we niet zomaar een krabbel, maar moesten we er ook nog wat voor doen. Zo waren er twee wc-juffrouwen bij wie we eerst moesten laten zien dat we geraffineerd, duurzaam en proper waren. Op andere plekken moesten we onze spierballen laten rollen. bijvoorbeeld door hout te tillen bij de houthakker. Ook werden onze hersens gekraakt met memorie, bij de monnik, en bij de piraat bij wie we eerst galgje moesten spelen en het woord moesten raden. Er waren natuurlijk nog veel meer vossen, eigenlijk te veel om op te noemen. Er was een brandweerman zonder brandweerauto, een schaapsherder bij wie de schaapjes waren weggelopen, maar ook een mystery guest waarvan zelfs de leiding niet wist hoe die er uit zou zien. Alles bij elkaar waren er wel achttien vossen en dus was echt ook niet gek dat ze niet allemaal, door iedereen gevonden werden. Alle vossen van de vossenjacht, ontzettend bedankt! Zonder jullie was deze geweldige vossenjacht niet mogelijk geweest.

24 maart: insigneweek 1
Vandaag is onze eerste dag van de insigneweken. We werkten druk aan het insigne (denk)sporten.

10 maart: koken
Vandaag hadden we een kookopkomst. Alle welpen hielpen om een driegangenmenu te maken. In drie groepjes met elk hun eigen recepten toegewezen, mochten de welpen de groente en aardappels snijden, de kip paneren, saus kloppen en koekjes verkruimelen voor de toetjes. Na een uurtje werk hadden we een heerlijk menu bestaande uit tomatensoep vooraf, gepaneerde kip met gebakken aardappelen en groente en als toetje fruit met vla en verkruimelde koekjes. Daarna mochten de welpen naar huis en begon voor de leiding de afwas…

3 maart: de meiden tegen de jongens (samen met de Havelihorde)
Vandaag hadden we een belangrijke opkomst: we probeerden er achter te komen wie er beter zijn, de meisjes of de jongens. Met ongeveer 25 meiden en een zelfde aantal jongens gingen we strijden. Er waren drie onderdelen waarin punten verdiend konden worden en die uiteindelijk moesten bepalen wie de opkomst zouden winnen.
Eerst speelden we met z’n allen in het bos levend stratego. Toen beide teams hun vlag hadden verstopt en de kaartjes waren uit gedeeld kon het zoeken beginnen. Hoewel de meiden als eerste de vlag van de jongens hadden gevonden, werd degene met de vlag op de terugweg verslagen en werd de vlag opnieuw verstopt. De jongens konden de vlag van de meiden niet vinden, maar ook de meiden konden de vlag van de jongens niet meer opnieuw vinden. Het levend stratego eindigde dus in een gelijk spel.
Daarna werden de jongens en de meiden in vier kleinere groepjes verdeeld. Twee groepjes jongens en twee groepjes meiden gingen op het plein met bamboestokken en elastieken proberen de hoogste toren te bouwen, terwijl bij de andere helft binnen de creativiteit op de proef werd gesteld met pictionary en hints. Het bouwen van de torens vergde wel wat samenwerken om samen een plan te maken en dat uit te voeren. Tijdens deze tweede ronde speelden één groep jongens en meiden gelijk spel door even hoge torens te bouwen, bij de andere torens was die van de meiden toch een stukje hoger. Binnen, bij het pictionary en hints, won één groep jongens en één groep meiden, dus tijdens de pauze stonden de meiden voor met drie tegen twee. Tijdens de derde ronde werd er hetzelfde gedaan als tijdens de tweede ronde, maar gingen de groepjes die binnen waren geweest naar buiten en andersom. Tijdens deze ronde wonnen de jongens en de meiden bij beide onderdelen één punt en eindigde de competitie met 5 tegen 4 voor de meiden! Als afsluiter speelden we in gemengde teams nog met de hele groep vier-vakken-trefbal, waar uiteindelijk niemand won omdat de ouders al stonden te wachten om iedereen op te halen.

 

24 februari: Katapult
Vandaag hadden we een ‘katapultopkomst’. We hebben met binnenbanden van fietsen een heleboel gave dingen kunnen doen in het bos. We hebben twee dikke elastieken gevlochten en de welpen omdebeurt in het tuigje gehesen waarna ze moesten proberen, met weerstand van het elastiek, zo ver mogelijk van de boom waaraan ze vastzaten te komen. Het was een wedstrijdje tussen twee met elastiek aan een boom gebonden kinderen die tegenover elkaar moesten starten. Om vervolgens te zien wie het eerste het balletje in het midden te pakken kon krijgen. Een heus hilarisch gezicht was het! 
Vervolgens hebben we katapulten gebouwd. Met een grondboor mochten ze gaten in de grond graven om grote pionierpalen in te plaatsen. Hiertussen konden we vervolgens een elastiek spannen om golfballen mee af te schieten (allemaal veilig en gecontroleerd natuurlijk). Sommige ballen kwamen wel 40 meter ver!! 
Als het aan ons ligt is dit zeker voor herhaling vatbaar. 

27 januari: Kastelen
We hadden vandaag een kasteelopkomst die begon met kasteelbal (bunkerbal). Het plein was in een strijdtoneel veranderd: we vochten er als kasteel tegen kasteel. Daarna speelden we kasteelverdedigers en -smokkelaars waarbij de smokkelaars er natuurlijk voor moesten zorgen dat hun goederen niet werden afgepakt.
Tot slot hebben we binnen nog echte kastelen gebouwd. Er werd hard gewerkt en het resultaat mocht er zijn: ze werden heel erg mooi!

20 januari: Bruggen
De opkomst vandaag ging over bruggen. De eerste- en tweedejaars hebben met papier,  saté;prikkers en spekkies kleine bruggen gemaakt. Ze maakten zelfs een hele sterke, waar al het bestek op kon liggen.
De derde- en vierdejaars hebben met piopalen een echte ophaalbrug gemaakt; ze hebben zelf alle knopen gelegd! Natuurlijk moesten ze hem na afloop wel even testen bij de Vossenvijver.

13 januari: Vuur
Vandaag stond onze opkomst in het teken van vuur. Eerst hebben we de welpen allerlei dingen over vuur uitgelegd. Daarna mochten ze zelf vuurtjes maken. Aan het eind van de middag hebben we daar lekkere marshmellows op geroosterd.