Nestweken Wolvenhorde (2007)

Belonen op Scoutingwijze

Wie is er niet groot mee geworden, of wie wordt er nu nog steeds niet groot mee: Stickers als beloning. Als kind vond je het heel fijn als je van je meester een sticker kreeg. En dat is nog steeds zo. Wanneer iemand beloond wordt is hij of zijn in zijn sas. Op Scouting belonen we ook. Maar dan gaat het niet met stickers maar met iets heel anders.
De welpen, jongens van zeven tot en met elf jaar, van Scoutinggroep OPV-Schoonoord uit Oosterbeek hebben de afgelopen hard gewerkt aan een insigne. Twee weken en een weekendkampje lang hebben ze van alles gedaan om aan de eisen voor het insigne te voldoen. Maar wat is nu eigenlijk een insigne? Nou, dat is nu die sticker op scoutingwijze. Een insigne een is een driekant stukje stof met daarop een afbeelding. De afbeelding heeft betrekking op het thema waarin de kinderen hebben gewerkt. Dit jaar heeft elk nest, een subgroepje, gewerkt aan een ander insigne.

De paden op, de lanen in
Nest rood werkte dit jaar aan het insigne Boswachter. Een insigne waarvoor ze vooral buiten waren, want daar is het bos. Gelukkig spelen de welpen elke zaterdag het spel van Scouting in en rondom een prachtig clubgebouw, gelegen middenin de Bilerbergbossen, dus met dat bos komt het wel goed!
De eerste week is nest rood vooral bezig geweest met het maken van een windzak. Je moet als boswachter immers ook weten hoe hard het waait en waar de wind vandaan komt.  Week twee ging voor deze kinderen niet door, gelukkig konden ze met de andere kinderen mee doen en hebben ze gekeken bij de andere insignes. Daarvan hebben ze heel veel geleerd.
Tijdens het weekendkampje is nest rood met een echte boswachter mee geweest. De boswachter heeft de kinderen te voet meegenomen naar de mooiste stukjes van het bos in Oosterbeek en Heveadorp. Het was een lange maar een leuke tocht waarvan de kinderen heel veel geleerd hebben.

Koken op z’n Scoutings
Nest blauw had een heel andere insigne waar ze aan werkten. Zij hebben gewerkt aan het insigne primitief eten. Hierbij moesten ze de natuurlijke keuken in. Tijdens de eerste week hebben de kinderen van groente en fruit figuren gemaakt. Laat maar zeggen het knippen en plakken met fruit. Dit vonden ze erg leuk en er zijn ook leuke figuren uit gekomen. Tijdens de tweede week ging het over veiligheid. De kinderen hebben een korte scouting-BHV-cursus gekregen. Zo hebben ze brandjes geblust, nagedacht over gevaren in de keuken en een vlam in de pan gedoofd. Als er nu ergens iets gebeurt in de keuken kunnen zij heel goed helpen! Tijdens het weekendkampje gingen de kinderen echt aan de slag met primitief koken. En dat gaat niet op het gasfornuis. Nee, de kinderen moesten zelf van een blikje een brandertje maken. Daarna maakten ze zelf een lepel van ijzerdraad en aluminiumfolie, en als je die lepel boven het vuur houdt en er poffertjesbeslag in doet kan je na een tijdje een lekker poffertje eten. Verder hoort koken op een houtvuur ook bij primitief eten en koken. Er werd niet gekookt op een pan, maar het eten werd in aluminiumfolie ingepakt en op de hete kolen gelegd. Naar een klein kwartiertje konden de kinderen lekker genieten van hun zelf gemaakte eten.

Lama’s op Scouting?
Nest geel ging aan de slag met het insigne theater. Tijdens de eerste week hebben zij grote poppenkastpoppen gemaakt. Dat was een echte kliederboel met papier-maché. Verder hebben zij tijdens de eerste week een plan gemaakt voor het grote toneelstuk tijdens het weekendkampje. Week twee bestond uit het oefenen van het toneelstuk en het afmaken van de grote poppenkastpoppen. Niemand van de groep mocht weten waar het toneelstukje over ging dus in het geheim hebben ze het stukje geoefend.  Tijdens het weekendkampje heeft nest geel nog even geoefend en ’s avonds was het dan zover. Ze mochten hun toneelstuk bij het binnenkampvuur opvoeren. Het was een soort moordspel, maar dan niet zoals bij de Lama’s maar een beetje zoals cluedo. De kinderen moesten rond lopen en aan verschillende mensen op verschillende plaatsen vragen wat ze hadden gezien en wat ze was opgevallen. Een erg leuk spel/toneelstukje.

Water uit de lucht, of toch uit de kraan?
Nest paars werkte dit jaar aan het insigne water. Daarbij werden ze niet zo nat hoor, het ging vooral om na te denken over water. Zo hebben ze tijdens de eerste week tekeningen gemaakt van een watermolen en daar ook iets over verteld. Tijdens week twee hebben ze rondom het gebouw gelopen en opgeschreven waar scouting op kan bezuinigen met water en hoe wij water bijvoorbeeld kunnen opvangen in een regenton. Dat laatste is wat moeilijk met een rietendak, daar kwamen ze ook achter. Verder zijn ze nog bij de oude watertoren geweest die vlak bij ons in het bos staat.
Tijdens het weekendkampje hebben de kinderen gekeken waar het water allemaal vandaan komen. Dat komt uit de lucht en de kraan was de conclusie. Verder werd er ook gekeken wat je allemaal met water kan maken. Daarvoor hebben ze een lekkere soep gemaakt die we ’s avonds hebben gegeten als voorgerecht.

Na het werken aan het insigne tijdens het weekendkampje was het tijd om alles af te ronden. Iedereen heeft zijn insigne gehaald en mag nu zijn beloning op zijn blouse vast maken, of laten maken. Tijdens het weekendkampje hebben de kinderen verder nog een binnenkampvuur gehouden waarbij moppen werden getapt en waarbij de kinderen het verhaal van het Jungleboek kregen te horen. Daarna was het tijd voor het grote bosspel in het donker. Dit keer werd het spel dodende straal gespeeld. De kinderen moeten dan in het donkerbos van de ene post naar de andere post sluipen. In het bos loop leiding met een zaklamp en wanneer zij iemand horen schijnen ze hem af. En dan moet je terug naar de vorige post.
De volgende ochtend hebben ze het lekker rustig aangedaan. Aan het eind van het kampje stond de installatie nog op het programma. De zeven kinderen die in september vanaf de bevers naar de welpen zijn gegaan werden geïnstalleerd en officieel welkom geheten bij de welpenhorde.