Nestweken (2006)

Op scouting leer je ook!

OOSTERBEEK – Kinderen moeten veel leren. Dat doen ze vooral op school. In hun vrije tijd voetballen ze, hockeyen ze en krijgen ze zwemles. Allemaal heel leerzaam. Maar ook Scouting is leerzaam. De welpen van Scouting OPV-Schoonoord uit Oosterbeek ondervonden dat de afgelopen weken ook. In nesten (groepjes) werkten ze keihard aan de eisen die gesteld zijn aan een insigne.

Natuurlijk leren!
De welpen zijn aan het begin van het seizoen ingedeeld in nesten. Nesten zijn groepjes welpen met verschillende leeftijden. In een nest heb je een gids en een helper, zij houden overzicht en leiden de groep een beetje. Ook hoort bij elk nest een leiding die er voor zorgt dat alles goed gaat. Onze welpenhorde zit (bijna) helemaal vol en telt 34 kinderen. Deze kinderen zijn verdeeld over vier nesten. Die zijn dus redelijk groot maar erg gezellig.
Een eerste taak in de nesten was het kiezen van een insigne. Een insigne is een teken voor op de scoutingblouse om te laten zien dat je ergens vaardig in bent. Op school krijgen de kinderen een voldoende als ze iets goed doen en bij scouting krijg je een insigne.
De vier nesten hebben allemaal een insigne gekozen. Twee groepen gingen werken aan het insigne “kokkerellen”, één groep ging werken aan het insigne “in en om het huis” en het laatste nest ging werken aan het insigne “hoogvlieger”. Scouting Nederland heeft voor elk insigne eisen opgesteld. Als de welpen hieraan voldoen dan hebben ze het insigne verdiend. Het werken aan het insigne gebeurt veel buiten. Niet op stoffige oude bankjes luisteren naar wat de leiding vertelt, maar zelf ontdekken en uitvinden. Natuurlijk, Leren!

Kort Kort, Lang Lang
Nest blauw, onder leiding van Remco, werkte aan het insigne Hoogvlieger. In drie weken tijd hebben de welpen veel geleerd over vliegtuigen en ruimtevaart. Tijdens de eerste week hebben ze met behulp van het morsealfabet berichten overgezonden. Ze hebben geleerd dat er vroeger nog geen telefoons en walkietalkies waren en dat ze boodschappen overzonden met morsecode. Als eerste hebben ze dat met fluitsignalen gedaan en later met lichtsignalen. Natuurlijk mochten de huidige communicatietechnieken niet ontbreken en hebben de welpen ook nog met walkietalkies boodschappen overgebracht.
Verder zijn we in de eerste week begonnen met het maken van een vlieger. De tweede week bestond uit het maken van een poster over vliegtuigen, waarvoor de kinderen thuis foto’s en plaatjes moesten opzoeken. Ook zijn ze verder gegaan met het afmaken van de vliegers. En omdat ruimtevaarders ook moeten eten hebben ze een eigen ruimtemaaltijd gemaakt. Die maaltijd bestond uit kleine meteorieten (doperwtjes), uit planeten (aardappeltjes) en uit kometen (gehaktballetjes). Deze ruimtelijke maaltijd heeft erg gesmaakt.

Gele en paarse pannenkoeken in een veilige omgeving
Nest geel en nest paars hebben drie weken gewerkt aan het insigne kokkerellen. Onder leiding van Ruurd en Angelique heeft nest geel veel geleerd over het bakken van een pannenkoek, het maken van een gezonde maaltijd met behulp van de schijf van vijf en over het maken van popcorn. De welpen hebben in twee weken tijd veel geleerd en geproefd. Ze zijn gegroeid tot echte koks.
Nest paars, onder leiding van René en Marco, heeft in drie weken tijd ook niet stil gezeten. Van het bakken van pannenkoeken tot het maken van popcorn, de welpen waren allemaal ontdekkend bezig. Ook zij zijn uitgegroeid tot echte koks.
Nest rood werkte aan het insigne “in en om het huis”. Zij hebben onderzocht of onze thuisbasis Trappershorst wel veilig was. De welpen waren erg tevreden, alleen waren er wel wat verbeterpunten. Die zijn overigens gelijk doorgegeven aan het bestuur. Ook hebben ze opgezocht hoe je het makkelijkste de hulpdiensten kan bereiken. Dat is maar goed ook!

Ik beloof mijn best te zullen doen…
De derde week was gelijk met het kampje. Bijna alle welpen waren aanwezig tijdens het novemberweekendje. Een uur eerder dan normaal openden we rond de raadsrots. Daarna gingen de welpen uiteen in nesten en rondden ze het werken aan het insigne af. Nest rood ging naar brandweer en kreeg daar een rondleiding. Nest paars kreeg uitleg over gezond eten, over kippen en hebben boodschappen gedaan. Nest geel ging koken bij een ouder van een leiding thuis. Dat was erg leuk en lekker. Nest blauw ging naar de hei in Ede en heeft daar gevliegerd. De eenvoudige vliegers die de welpen hebben gemaakt deden het erg goed.
Aan het eind van de middag, toen iedereen weer terug was op Trappershorst, hebben we nog waterraketten afgevuurd. Na het avondprogramma hebben we nog een bosspel gedaan. In het pikkedonker hebben we het spel dodende straal gespeeld. Toen nog even wat gedronken en dan snel naar bed om lekker lang te slapen….

Dat lekker lang slapen bleek toch niet helemaal te werken wat de eerste welpen waren, schrik niet, al om kwart voor zes wakker. Na een relaxte ochtend, waarin we geprobeerd hebben lampions te maken, begon om elf uur de installatie. Net zoals Mowgli uit het junglebook werden de nieuwe welpen geïnstalleerd. Door deze installatie horen ze nu echt bij de groep en is een tijd van kijken afgesloten. Tijdens de installatie legden ze de belofte af en beloofden ze een goede welp te zijn. 16 van de 34 kinderen waren dit jaar nieuwe en moesten dus geïnstalleerd worden. Een hele klus maar het is allemaal goed gegaan. Gelukkig waren er veel enthousiaste ouders aanwezig die de ochtend erg gezellig maakten. Na nog wat leuke spelletjes was om twaalf uur het kampje afgelopen. Rik kreeg nog zijn cadeautje omdat hij de meeste bloembollen had verkocht. Met een opbrengst van € 282,- was hij de absolute winnaar. Alle welpen hebben hun insigne verdiend en als het goed is zit dat nu op hun scoutingbloes te pronken.