2015 Capelle aan den IJssel

Toetje: filmpjes van polsstokspringen en evenwichtsbalk boven water:

2015-05 logo port of r

“In het hoofdkantoor van het Rotterdamse havenbedrijf heerst vrolijkheid binnen de directiekamer. De voltallige bedrijfstop zit bijeen rond een grote tafel en kijkt met een glimlach naar het beamerscherm aan de muur. Hierop is een kaart te zien van de Rotterdamse haven, met daarnaast een aantal steekwoorden en getallen. Een deel van de kaart is geelgekleurd.Het blijkt dat de Rotterdamse haven flink gaat uitbreiden. Er komt 1.000 hectare bedrijventerrein bij en daar zijn natuurlijk bedrijven in geinteresseerd. Het zal echter niet zo gemakkelijk gaan. Die 1.000 hectare lijkt heel veel, maar als het aan de vier grootste gebruikers van de haven ligt, Shell, Maersk, Mammoet en de Holland America Lijn… is zelfs dat nog te weinig. Om zoveel mogelijk hectares te bemachtigen zal er dus een heuse bedrijvenoorlog uitbreken en elk bedrijf zal proberen om zijn concurrenten te slim af te zijn. Wie zal de meeste hectares kunnen bemachtigen…”

2015-05 maasvlakte

Aldus een citaat uit het zomerkampboekje 2015: Port of Rotterdam.

2015-05 kamppanorama v

Woensdag 13 mei
Het kamp begint met een directievergadering. De opening is woensdag 13 mei om 17:30 uur bij Trappershorst. Na een vlotte reis komt iedereen aan in het conferentiecentrum in Capelle aan den IJssel, waar een deel van de leiding vast de algemene tenten heeft opgezet. De vergaderruimte moet nog wel verder worden ingericht, er volgt een wedstrijd om de volgorde te kunnen bepalen van het kiezen van de beste locatie.
Donderdag 14 mei
Op Hemelvaartsdag is er hard gewerkt. De nieuwe verkenners solliciteren naar een baan bij de vier bedrijven (HAL, Maersk, Mammoet en Shell). Ze moeten zichzelf presenteren en moeilijke opdrachten doen. Net als een echte sollicitatie… Het is een leuke middag bij stralend weer!

Vrijdag 15 mei
Vandaag moet het werkgebied verkend worden. Om tien uur ’s morgens vertrekken ze met de metro (Capelsebrug) naar Rotterdam om daar allemaal leuke en lastige opdrachten uit te voeren. Uit de instructie:
“Jullie gaan vandaag Rotterdam in om het centrum van deze wereldstad te ontdekken. Rotterdam heeft namelijk behalve de haven en Feyenoord zoveel meer te bieden. Zo staat de stad bekend om haar architectuur en vele beelden die door de stad verspreid staan.
De opdrachten zijn soms voor vrije interpretatie vatbaar, maar zijn altijd uit te voeren. Die in de tijd die je hebt zoveel mogelijk van die opdrachten, maar er een duidelijke foto van en stuur deze vervolgens  naar het nummer dat je van de leiding gekregen hebt”.
Zomaar wat van die opdrachten:

  • vang een vis
  • slaap in een kubuswoning
  • ga op de foto op de Erasmusbrug
  • trek een Feyenoordshirt aan
  • finish met z’n allen de marathon van Rotterdam
  • ga naar het oudste stukje Rotterdam
  • doe De Verwoeste Stad na
  • enzovoort, enzovoort, enzovoort…
2015-05 dilemmas

Vervolgens trekken ze richting Hoek van Holland, waar de excursie naar de Maasvlakte begint. Na een korte uitleg van Lex gaan ze op de boot en varen ze langs hele grote containerschepen. Het is een leuke excursie bij (toch wel onverwacht) prachtig weer!
Met de metro terug naar het kampterrein, waar het avond-eten-dilemma weer in alle hevigheid losbarst. Natuurlijk is er elke avond “normaal” eten. Maar als je wilt, kun je wat extra’s kopen (bijvoorbeeld: een zak chips, knakworstjes, bus poedersuiker, kantenklare poffertjes). Helaas kosten deze extra’s veel geld, heel veel geld. Zet je dat in of spaar je voor de eindoverwinning? Koop je een kansenveloppe, zet je een miljoen in of verlies je een half miljoen? De PL’s moeten beslissen, maar mogen overleggen met de patrouille. Spannend! (zie ook het fotoalbum).

2015-05 polsstokken

Zaterdag 16 mei
Waterdag. En dat is aan het weer te merken. Toch is het fierljeppen spectaculair! Leuk om al die belangrijke bedrijfsdirecteuren in het water te zien vallen… Ze krijgen het er echter wel koud van. Daarom gaan ze ’s middags naar het zwembad. Schoon worden en opwarmen!
’s Avonds koken ze in de Dutch Ovens: stoofpotje en shoarmaschotel. Tegen de tijd dat het klaar is heeft iedereen een enorme honger, het smaakt dan ook prima!
Een beetje later dan gepland begint het kampvuur, met gitaarbegeleiding van Martijn.

Zondag 17 mei
De winnaar is bekend. De patrouille van Rutger (“Mammoet”) heeft de afgelopen dagen het meeste geld verdiend en kan dus het grootste terrein op de Maasvlakte kopen. Alle vertrouwelijke informatie is inmiddels vernietigd, de directeuren gaan weer op weg naar huis. Rond 15:00 uur waren alle bedrijven terug op Trappershorst.