2021 Baarn

[Update: 16 mei 15:30 uur]

Van 12 t/m 16 mei gaan we op kamp naar Baarn.

Gelukkig weer met Hemelvaartsdag, maar nog wel met de coronabeperkingen: we blijven in onze “kampbubbel” waar we geen bezoek krijgen.
Dat is natuurlijk totaal geen probleem: we gaan we een leuk kamp van maken!

Op deze pagina kun je de laatste nieuwtjes en foto’s volgen.

We gaan in die paar dagen proberen de hele wereld rond te reizen, volgens een strak schema. We beginnen natuurlijk in Europa en gaan daarna via Afrika (donderdag), Azië (vrijdag) naar Zuid-Amerika (zaterdag). Op zondag komen we weer terug in Europa. Helaas duurt het kamp niet lang genoeg om ook nog naar Australië te gaan, maar wie weet komt dat continent in een van de volgende opkomsten nog wel aan de orde …

11 mei 2021
De leiding gaat een dagje eerder. Zo kunnen ze vast het terrein verkennen. Ze zetten ook de algemene tenten vast op.

12 mei 2021
Het kamp staat er ’s morgens stralend bij. Langzaam maar zeker komt de leiding naar buiten. Ze gaan vandaag verder met de voorbereidingen. Die gaan vlot. Halverwege de middag staan alle gemeenschappelijke tenten. De boodschappen zijn gedaan. Laat de jongens maar komen! Tot die tijd genieten ze nog even van het prachtige (en lekker rustige) terrein.
Aan het eind van de middag wordt duidelijk dat de verkenners er ook zin in hebben!
Als ze aankomen is het mooie weer helaas (even) voorbij. In de stromende regen brengen ze de bagage op aanhangers naar het kampterrein, waar ze worden ontvangen met wat te drinken en de bolletjescake. En een kampvuurtje. Maar de rust duurt niet lang: de tenten moeten worden opgezet! Dat gaat gelukkig vlot en al gauw is het kamp al een echt kamp geworden.
Ze spelen een spannend avondspel. Daarna een kwartiertje rust bij het kampvuur en dan… naar bed! De eerste dag is voobij.

13 mei 2021
Als we opstaan is het schitterend weer. We gaan vandaag naar Afrika maar eerst moeten de kampjes worden afgebouwd. Na een goed ontbijt gaat iedereen hard aan het werk.
Als alle keukens klaar zijn is er eerst even een verdiende pauze. En dan is het eindelijk tijd voor de Afrika-safari. De wilde dieren lopen (echt waar, zie foto) over het terrein!
Maar al gauw gaat het mis. In de buurt van Zoeloeland komen ze bij een grens die ze niet over mogen steken. De koning heeft bepaald dat ze eerst moeten inburgeren! Daarvoor moeten ze allerlei opdrachten uitvoeren. Dat begint met het netjes begroeten van de koning en hem een cadeau aan te bieden. Verder moeten ze een regendans uitvoeren (niet onbelangrijk in dit dorre onvruchtbare land), het lokale volkslied zingen (in de lokale taal!) en een lokaal Zoeloehapje eten. De koning vindt dat ze in principe wel geslaagd zijn, maar ze moeten nog wel even (licht) gecamoufleerd door het oerwoud heen lopen/sluipen. Natuurlijk slagen ze daar ook in, want kruipen door de modder is altijd leuk…
Als iedereen weer schoon is, is het tijd voor het avondeten. Vandaag staat typisch (Zuid-)Afrikaanse bobotie op het menu. Iedereen helpt goed mee en laat zich het eten daarna goed smaken!
Voor ’s avonds stond er een groot “Afrika-avondspel” op het programma. Maar ja… ook Baarn zei Buienalarm: “regen voor onbepaalde tijd”… En dus werden het gewoon leuke kleine spelletjes in de grote tent. Wat zorgde voor een erg gezellige avond!

14 mei 2021
Tijdens een goede nachtrust zijn we van Afrika naar Azië gereist. Daar gaan we vermoedelijk mooie tempels zien en we zijn bang dat we met stokjes moeten eten. Maar eerst breken we met elkaar de Chinese Muur af (en bouwen ‘m daarna ook weer op).
Bij de lunch wordt meteen duidelijk dat Chinees eten ook echt Chinees eten is: een kom noedelsoep! Gelukkig krijgen we er een lepel bij…
’s Middags belanden we al gauw in Thailand. Daar worden we ontvangen door de koning, die eerst allerlei dingen controleert. Daarna moeten we diverse sporten doen. Iedereen doet fanatiek mee, wat uiteindelijk leidt tot de afzetting van de koning…
De dag eindigt met een heerlijke (en kleurrijke) Thaise maaltijd.

15 mei 2021
We kunnen hier maar één nacht blijven, dus vandaag gaan we alweer vroeg op pad. Richting Zuid-Amerika.
Onderweg komen we weer langs Afrika, waar we besluiten om zoveel mogelijk landen te gaan koloniseren. In een groot “Levend Risk-spel” zijn heel veel leuke maar ook serieuze opdrachten verwerkt. Het ziet er naar uit dat Afrika binnenkort echt helemaal van ons is … We zijn er de hele ochtend druk mee.
Na de lunch is het tijd om écht naar Zuid-Amerika te gaan. Daar doen we mee aan een uitgebreide expeditie langs de Amazone en door de Andes. Je maakt nog eens wat mee op zo’n reis rond de wereld!
Aan het eind van de tocht wacht hen een echte Argentijnse barbecue met gepofte aardappelen, spareribs en broodjes pulled porc. Iedere patrouille maakt er zelf nog barbecuesaus bij. Het smaakt goed na zo’n lange reisdag!
Ondertussen is er ook een extra dak opgezet, heel fijn want de regenbuien zijn af en toe wel hevig…

16 mei 2021
We zijn terug in Europa, waar het jammer genoeg net zo hard regent als in Argentinië. Toch moet het kamp worden afgebroken, wat tussen de buien door aardig lukt.
De afhalers zijn er gelukkig op tijd en brengen ons terug naar Horst. Daar plenst het bijna nog meer dan in Baarn… Toch moet er eerst nog even worden opgeruimd.
Thuis wacht gelukkig de wasmachine. Maar hoe het met de natte tenten afloopt? Dat wordt nog een klus op zich…