2020 Austerlitz

Van 30 juli tot 2 augustus waren we op kamp naar Austerlitz. Door omstandigheden niet met Hemelvaart… maar dat mocht de pret totaal niet drukken.

“Lekker toch Olympische Spelen”
Nu de Olympische Spelen in Tokio niet doorgaan dit jaar… doen wij ze lekker toch, maar dan in Austerlitz. Ziet toch niemand… Lees er alles over in het kampboekje.

Woensdag 29 juli 2020
De leiding komt al een dag eerder aan. Ze zetten hun eigen tenten vast “coronaproof” op.

Donderdag 30 juli 2020
De verkenners arriveren en daarmee de deelnemende landen aan deze speciale olympische spelen. Ze beginnen met het opzetten van hun kamp. Als de pionierpalen opgehaald zijn kiest iedere patrouille een land: Mexico, Zuid Korea of Zweden. De eerste keus is voor de patrouille die het snelst een emmer vol dennenappels bij elkaar verzameld krijgt.
De kampdoop is dit jaar anders dan anders: ze doen alternatieve spelen zonder vies te worden. De nieuwelingen moeten in elk land een opdracht doen waarbij ze kunnen genieten van de locale delicatessen.
Op het menu vanavond Nederlandse delicatessen: broccoli, aardappelen en braadworst.
Daarna worden de spelen officieel geopend. De deelnemende landen  komen de Olympische Arena binnenlopen, terwijl hun volkslied gespeeld wordt. Ook de Olympische Vlag wordt binnengedragen (en gehesen). Na een toespraak van de voorzitter van het IOC volgt van ieder land een presentatie (het alternatieve volkslied, een spreuk, een toespraak en een vreugdedans-voor-als-ze-een-medaille-winnen). Van ieder land legt één vertegenwoordiger (een nieuweling) de eed af. Daarna wordt buiten de Olympische Vlam ontstoken door de winnaar van de eerste alternatieve medaille. Deze medaille wordt daarna ook officieel uitgereikt (Jacob heeft goud, Robbe zilver en Jonas Luuk en Pim delen de bronzen medaille).
Hierna breekt eindelijk het feest uit in het Holland House. Er zijn allerlei spelletjes (o.a. koekhappen) en er is van alles te eten en te drinken. Een goede eerste dag van deze alternatieve spelen!

Vrijdag 31 juli 2020
Het zou de dag worden van de alternatieve waterspelen. En alsof we het zo bedacht hadden: het is de heetste dag van de week.
Na zo’n 4 km lopen op de kaart (vanaf de Pyramide van Austerlitz), onderweg zijn er nog wat atletische wedstrijden, komen de jongens aan bij het Henschotermeer. Ze hebben gereserveerde plaatsen en dat is maar goed ook, want het is er druk. Wat natuurlijk te verwachten was met dit weer…
Uiteindelijk doen ze nog wel een wedstrijdje (spel in het water een vierletterig woord, de patrouille met het woord dat het snelst door de leiding wordt geraden heeft gewonnen), maar verder is er vooral “vrije tijd”. Lekker zwemmen, spelen met de bal en relaxen in de schaduw. 
Zelfs voor onze fanatieke topsporters is het vandaag te warm!
Eenmaal terug op het kampterrein relaxen ze verder totdat er gekookt moet worden.
Op het menu vandaag iets met bananen, tomaten, paprika en ui. Het is ongetwijfeld lekker, want op de foto’s zie je iedereen lekker eten!
Natuurlijk volgt later op de avond nog wel een ceremonie protocolaire. Ze zullen toch op een of andere manier van al die medailles af moeten komen!

Zaterdag 1 augustus 2020
Eigenlijk… kon je het verwachten na zo’n hete dag. Maar ze hadden er toch niet helemaal op gerekend: midden in de nacht breekt een enorm onweer uit. Alles stond nog buiten en alles is dus kletsnat…
Gelukkig is het vanmorgen weer opgeknapt en de spullen zijn in no-time weer droog.
Vanochtend staan de spelen op het programma die de patrouilles gisteren zelf hebben bedacht. Er wordt enthousiast meegespeeld met spelen als trefbal-over-een-touw en driekamp met balwerpen en bekerslaan. De leiding wil bij deze alle jongens een enorm compliment geven: het is echt een enorm gezellige groep!
Ze vieren het met een extra lekkere “laatste avondmaaltijd”: XL-hamburgers. Dat is smullen!
Na afloop weer een medaille-ceremonie. Zouden ze ooit van al die medailles afkomen?

Zondag 2 augustus
Dat is maar de vraag. Het waren er dan ook wel heel erg veel… [antwoord: nee, voorlopig kunnen ze nog jaren vooruit met een thema waar medailles bij nodig zijn]
Gisteravond is de olympische vlam, onder niet al te grote belangstelling, gedoofd. Deze bijzondere, alternatieve maar vooral heel erg gezellige spelen zijn weer voorbij. Uiteindelijk heeft Mexico het totaal klassement gewonnen, Zweden en Zuid-Korea eindigden op een mooie tweede plaats.
De tenten en de keukens worden afgebroken, de palen gaan terug naar de centrale opslag. En dan is het tijd om naar huis te gaan en na te genieten.
Anne, Erwin, Ingeborg, Lex, Luc, Mark, Peter en Tijmen: bedankt voor jullie inzet in deze sportieve kampbubbel!