2019: Malpiesche Bergen (Valkenswaard)

Van 29 mei t/m 2 juni 2019 waren we op “zomerkamp” naar de Malpiesche Bergen, een scoutingkampeerterrein in de buurt van Valkenswaard.
Het thema is: “grenzeloos smokkelen“. Onder de foto’s staat een mini-verslagje.

Foto’s van het kamp staan inmiddels in een apart fotoalbum:

Het smokkelen is op 11 en 18 mei al uitgebreid geoefend:

11 en 18 mei
Omdat we op smokkelkamp gaan in de buurt van de Belgische grens, is het belangrijk het smokkelen goed te oefenen. Dat gebeurde op 11 en 18 mei.

29 mei
De leiding is al een dagje eerder gekomen en heeft het algemene kamp al helemaal opgebouwd. Inclusief een zeer luxe hudo! ’s Avonds komen de verkenners. Ze hebben er zin in. Als de tenten staan spelen ze nog een smokkelspel om geld te verdienen voor de komende dagen.

30 mei
Meteen al bij het fourageren wordt het belang van het geld duidelijk: alle ingrediënten voor het ontbijt moeten worden gekocht. Tegen forse prijzen… De jongens beginnen voorzichtig. Ze houden het meeste geld nog op zak.
De rest van de ochtend zijn ze druk met de kampopbouw. Dat is altijd veel werk maar… als je het goed doet heb je er de rest van het kamp plezier van!
’s Middags is er een uitgebreid spel, deels op het kampterrein, deels naast (en in…) de Dommel. Als avondeten is er pasta met een lekkere saus en een stuk meloen toe. Heerlijk [nogmaals dank voor de gastvrijheid]! Daarna volgde het grote gokspel. Dé gelegenheid om je bezittingen (sommige patrouilles hebben geld, andere drugs of andere smokkelwaar) aan te vullen. Of te verliezen. Maar dat laatste proberen ze dus te voorkomen.

31 mei
Een belangrijke smokkeldag: via het water! Na een aantal instructies, zowel op het kampterrein als bij de startplaats, is iedereen in twee- en drietallen enthousiast vertrokken in de kano’s.
Het is uiteindelijk een tocht van zo’n 20 kilometer. En dat is best ver! De lunch gaat er daarom goed in. Het kwam goed uit dat het een speciale lunch was, compleet met suikerbrood, krentenbollen en yoghurt. Allemaal verdiend bij het spel van gisteren.
Aan het eind van de dag zijn de jongens behoorlijk moe, maar ze vonden het wel een erg leuke dag. Gelukkig is er makkelijk avondeten!
Ze hebben inmiddels zoveel geld bij elkaar gesmokkeld/verdiend, dat het tijd is om het weer uit te geven in het winkeltje. Er vinden stevige onderhandelingen plaats. Wat is meer waard: popcorn, een Ajaxshirt of een snapchatfoto???

1 juni
Uitslapen vandaag. Een relaxed begin van een complexe dag. Vanmorgen de laatste gelegenheid om nog smokkelwaar te verdienen en daarna is er een warme lunch. Vervolgens wordt volgens het boekje “de dreiging steeds heter; jullie hebben vijanden gemaakt en dus moet het hoofdkantoor afgebroken worden“. En alsof dat niet erg genoeg is: vanaf half vier: “Onderduiken. De politie van Brabant heeft jullie door, de smokkelpraktijken van de afgelopen dagen zijn zelfs de Brabantse politie teveel geworden: het is tijd om elders onder te gaan duiken. Waar? Dat zoeken jullie zelf maar uit! Wij hebben niks meer met jullie te maken en ontkennen alles!
Dat is allemaal nog niet zo eenvoudig als je een druk kampprogramma hebt gehad én het bovendien heel warm is geworden buiten. Ze zijn moe… Toch lukt het de keukens op tijd af te breken. Daarna volgt een uitgebreide instructie. En natuurlijk krijgt iedereen voldoende te eten en (vooral) te drinken mee. De leiding houdt voortdurend contact met elke patrouille! We blijven het volgen…

Het was voor iedereen spannend of het zou lukken, maar… het is méér dan gelukt. De jongens zitten op vier totaal verschillende locaties (een radiozendamateurmuseum, twee zeer gastvrije gezinnen en een boerderij) en zijn daar heel blij mee! Héél hartelijk dank aan de gastgezinnen!!

2 juni
Iedereen is weer veilig terug in het smoorhete Oosterbeek.