Patrouilleweken (2007)

DRIE WEKEN DOEN WAT JE ZELF WILT
Wat hebben katapulten, vuurtjes, een eigen restaurant, skelters, bioscoop, film, frietbuiltjes en kamperen met elkaar te maken? Ze komen allemaal voor in de jaarlijkse patrouilleweken.
Elk jaar aan het begin van het scoutingseizoen van de verkenners van de OPV-Schoonoord, vliegen de oudste jongens over naar de volgende speltak en komen er weer nieuwe jongens bij de groep. Het gevolg is dat we elk jaar van samenstelling wisselen. De verkenners zijn verdeeld in patrouilles, groepjes van ongeveer zes jongens van alle leeftijden. Ook deze patrouilles veranderen dus elk jaar van samenstelling. Om een net nieuw gevormde patrouille te laten wennen, houden we elk jaar in november drie patrouilleweken waarin de jongens in hun patrouille een eigen programma bedenken en uitvoeren. Ze worden hierbij geholpen door iemand van de leiding.

De patrouille van patrouilleleider Justin heeft de eerste week middeleeuwse katapulten gebouwd, waarmee allerlei voorwerpen tot wel vijftien meter ver konden worden weggeschoten. De jongens hebben zelf de constructie uitgedacht en daarna van hout en touw de katapult gepionierd. De tweede week van deze patrouille stond in het teken van Jack-ass. Met de fiets en de skelter werden allerlei zelf bedachte en gemaakte hindernissen genomen. Uiteraard onder toeziend oog van de leiding (die het zelf ook behoorlijk leuk vond).

2007-11_patrouilleweken_2De laatste week van de patrouilleweken wordt traditiegetrouw afgesloten met een weekendje waarbij er wordt overnacht in een tent of gebouw. De patrouille van Justin koos voor een weekendje kamperen op een scoutingterrein op de Waterberg in Arnhem. Mark koos met zijn patrouille voor iets heel anders: een overnachting op het eigen clubgebouw waarbij spelletjes werden gedaan. Ook heeft deze patrouille een eigen bioscoop gemaakt met behulp van beamers, geluidsinstallaties en uiteraard chips en cola.
De kou werd getrotseerd door de patrouille van Thal, die op GPS naar een kampterrein is gelopen. Eenmaal aangekomen hebben de jongens van zeilen zogenaamde “frietbuiltjes” gemaakt, een soort zelfgemaakte tent. Hierin hebben ze heerlijk geslapen (al was het buiten de slaapzak wel koud).

Het resultaat van drie weken je eigen programma maken en uitvoeren is toch bijna altijd tevredenheid en gezelligheid. Ook dit jaar hebben de jongens het erg naar hun zin gehad. Het gaat weer een leuk seizoen worden.