Opkomsten verkenners (2023-2024)

11 en 12 november: installatieweekend
Installatieweekend. Of eigenlijk, we beginnen met het installeren van de nieuwe verkenners, en daarna hebben we een lekker weekendje.
De installatie gaat vlot, wel zo makkelijk met twee nieuwe verkenners. Meteen daarna gaan we inpakken voor het weekend, en ook dat gaat lekker snel. En dus is het, voordat we naar Hoenderloo vertrekken, nog tijd voor Leeuw van Holland.
Bij aankomst in Hoenderloo zijn de dennenappels al snel gevonden, en vindt er een kleine oorlog plaats. Als de vrede is teruggekeerd wordt tussen de buien door het kamp opgebouwd. Dit duurt gelukkig niet lang, en zo kunnen we beginnen aan de eerste activiteit van het kamp. Een lekkere hike door de bossen en heides van Hoenderloo. De verkenners lopen onder andere langs een wilduitkijkpost, waar nog herten gespot worden. De oudsten lopen met een klassieke GPS, de jongste alleen op kaart. Halverwege is er lekkere warme soep, want hoewel het niet vriest, is het ook niet heel warm.
De groepjes druppelen één voor één binnen, terug op het kampterrein. Het vuur brand fel, en iedereen gaat er knus omheen zitten om de gure wind tegen te gaan. Het wordt al snel donker, en dus is het tijd voor het avondeten. Wat een heel spektakel is, er wordt gekookt op onze eigen teppanyakiplaat. Het is groot stuk ijzer wat van onder wordt aangevallen door een felle gasbrander, en dus heel geschikt is om grote porties eten klaar te maken. In dit geval is het heerlijke nasi, wat met vele handen en een flinke stoomwolk klaargemaakt wordt.
’s Avonds, in het diepe donkere bos, is er een nachtspel. Het is Sint Maarten, en om te helpen moeten de verkenners lucifers smokkelen terwijl boze geesten ze proberen af te pakken. Ze zijn veilig zolang hun lampje brand, dus moeten ze voorzichtig de oversteek maken. Al komen er soms ook wel opeens plaaggeesten tevoorschijn om het lampje te doven, als de verkenners te luidruchtig zijn. Sommige kiezen ervoor om de oversteek zonder lampje te maken, en dus tussen de geesten door te sluipen. De opdracht eindigt met de beloning, voor elke gesmokkelde lucifer krijgen ieder snoep.
En dan is het nacht. De meesten gaan richting de tent om daar te kletsen, anderen blijven nog even gezellig rond het vuur hangen. Uiteindelijk moet iedereen richting bed, maar daar blijkt wel hoezeer de geesten nog rondspoken. Het blijft nog lang onrustig, maar uiteindelijk vallen zelfs de drukste ogen dicht, en keert de rust terug op het kampterrein van Hoenderloo.
Iedereen mag ’s ochtends zelf zijn ontbijt maken. De branders onder de kookplaat staan weer te loeien, en met wat spatels als gereedschap bakt iedereen zijn eigen eitje. Mocht er nog honger zijn, dan is er natuurlijk ook nog o.a. bevroren chocopasta. Na het ontbijt is het alweer tijd om op te ruimen, en dat gaat lekker vlot. En met een reden, want dan komt de Hoenderlooklassieker: de speeltuin van Landal. Een uur lang maken de verkenners het doolhof onveilig, creëren ze nieuwe stuwmeren, en spelen voetbal met andere kinderen van het vakantiepark. En toen was het kamp weer voorbij. Naar huis, opruimen, en heel snel die douche in.