Opkomsten Verkenners (2021-2022)
23 juli – 9 augustus: Engeland!
Het verslag van dit scoutingseizoen is nu afgesloten. Het uitgebreide verslag van het Engelandkamp staat elders op deze site.
25 juni: wie ontvoerde de buschauffeur?
Oh nee, de buschauffeur is ontvoerd! Er zijn 5 mensen die er bij betrokken zijn, en één van hen is de dader. De verkenners moeten door opdrachten te doen, en slim te vragen, erachter komen wie de dader is, en wie er een alibi heeft. Was het Queen Elizabeth, of Mr. Bean? Of misschien wel de chef van de punterboten of Boris Johnson? Of, ook mogelijk, de chef van Poacher, of de bewaker van Alton Towers?
Na een ochtend goed onderzoeken, mogen alle patrouilles een poging doen om erachter te komen. Elke patrouille zit op het goede spoor, maar één had het helemaal goed. En toen kwam het ware verhaal naar voren:
Chef Punterboten herinnerde zich ons nadat hij de reservering al bevestigd had. Strikt als de Engelsen zijn kon hij het niet maken om de reservering weer te cancelen, maar aangezien hij helemaal geen zin had in wéér natte boten heeft hij een plan bedacht om ons uit Engeland te weren. Hij is met zijn punterboot afgezakt naar Londen, waar hij met zijn punterstok een Royal Guard bewusteloos heeft gemept. Hij heeft vervolgens zijn uniform en paard gestolen, en is naar het verhuurbedrijf gereden. Daar heeft hij, met behulp van de guards’ sabel, de chauffeur ontvoerd, waarna hij hem meenam naar Alton Towers. Daar blufte hij zich door zijn uitdossing langs de beveiligers, en heeft zijn intrek genomen in het spookhuis.
18 en 19 juni: laatste weekend voor Engeland
Voorbereidingsweekend! Het laatste kampje voor Engeland, waar we nog even over alle puntjes gaan. Klompendans oefenen, poffertjes bakken, etc. etc. Het kampje begon, in de zinderende hitte, met het opbouwen van de tenten. Vlot hierna begonnen we met de kampdoop, waar de nieuwe aanwinsten enkele uitdagingen mochten aangaan om te laten zien waarvan ze gemaakt waren. Hierbij konden ze zelf kiezen hoe zwaar ze het wilden maken, en welke ze wilden laten schieten. Samen met een oudstejaars deden ze opdrachten als “regel een pak poffertjesmix als donatie bij een supermarkt”, “glij over een zeepbaan” en “sleep een zware jerrycan”.
Hierna volgde het koken, heerlijke rauwe-andijvie-stampot. Zoveel groenten hebben ze nog nooit gehad. Na wat vrije tijd volgde een postenspel, waarbij ze vermaak voor onderweg en op rustige momentjes leerden. Bij één post leerden ze maffia, bij de tweede beverbende, en bij de laatste zweeds pesten.
’s Avonds was er het kampvuur, waarbij onder begeleiding van live gitaarmuziek enkele nieuwe en oude Engelandliedjes werden geoefend. Ook probeerden we wat Black Stories, en mochten verkenners voor hun insigne internationaal wat kampvuuracts opvoeren. De acts gingen van spekhappen, tot zingen, tot een estafetterace. Als laatste zingen we onze kampvuurklassieker, “Het is een Nacht”, om vervolgens te gaan slapen.
De volgende dag beginnen we goed, met weer een postenactiviteit. Dit keer gaan ze in patrouilles allerlei handige Engelandactiviteiten doen. Bij één post wordt er geoefend met poffertjes bakken, wat handig is als je je wil laten zien op het internationale kamp, bij een andere post worden de badges, swop-materiaal en polo uitgereikt. Er worden de introfilmpjes opgenomen voor de (hopelijke) vlogs.
Aan het einde komen de ouders zelf langs bij de patrouilles. Hier ontmoeten ze de patrouillebegeleiding, onder het genot van wat fruitpunch, vers bereid door de patrouille zelf. Met als slotnummer de generale repetitie van de klompendans.
19 februari: Waar is het licht? Dáár is het licht
Toen we op Horst aankwamen bleken alle lampen het niet te doen, al het licht was verdwenen!
Op het whiteboard stond een boodschap van de Illuminati, die ons licht gestolen hadden voor hun geheime ritueel. De verkenners vonden een geheime boodschap in geheimschrift, en overal in het gebouw lagen hints verstopt. Na wat puzzelwerk kwamen we achter de locatie van het ritueel, en daar vonden we de Illuminati. Onder de indruk van onze slimheid gaven zij ons een kans om het licht weer terug te stelen, we moesten het alleen wel ongezien door het bos smokkelen. Met behulp van wat aluminiumfolie is dat gelukt. Toen we al het licht weer teruggebracht hadden naar het gebouw, kwamen de lampen weer tot leven.
22 januari: introductie Engeland
Vandaag was de introductie op het komende Engelandkamp. Maar voordat we begonnen deden we even een spel om de energie kwijt te raken. De reputatie van het Verenigd Koninkrijk is niet zo goed sinds Brexit, en dus reisde James Bond naar Oosterbeek, om de verkenners van de OPV-Schoonoord om hulp te vragen. Met een martini in de hand ter introductie, vertelde Mr. Bond met behulp van een vertaler over zijn problemen. De verkenners moesten met ideeën komen in vier categorieën, waarbij elke patrouille er één oppakte. Er moet bijvoorbeeld een nieuwe sport bedacht worden, en hiervoor presenteerde een patrouille het natuurlijk typisch Engelse theezakwerpen. Hierna kwam de voorbereiding aan de belangrijkste cultuurverspreiding van de verkenners, de klompendans. Even snel een uitleg, en video van eerdere jaren, en dan maar oefenen. De groep pakte het heel snel op, en al snel hadden we de eerste helft al goed te pakken. Terwijl de zon achter de bomen verdween, was het bijna tijd om te eten. Maar eerst even vrije tijd, en tussendoor weer even in beweging door een potje ren-je-rot. Hierbij kwamen bloedstollende vragen als “Naar welk land gaan we op kamp”, en “Hoe oud is Peter?”. Toen was het tijd voor eten, en geheel in stemming aten we “Bangers and mash”: smeuïge aardappelpuree, een knapperig worstje en in bouillon gekookte groenten. Dat ging er goed in, en toen alle bordjes schoon waren ruimden we gezamenlijk op. Als afronding van de avond speelden we nog een typisch Engelse-pub-spel.
8 januari: PL-/APL-training
Het was tijd voor de PL-/APL-training. Eigenlijk ook voor het kaderwinterweekend, maar corona zat weer in de weg. Dus werd het een lange dag, buiten in de kou. Om maar lekker te beginnen, gingen we aan de pannenkoeken: 4 PL/APL-koppels, 4 soorten pannenkoeken. Daarvan genietend werd het middagprogramma uitgelegd. Ze gingen die middag in koppels aan een scenario werken. Elk scenario moet ze voorbereiden op het Engelandjaar, waarbij ze de leiding hebben over hun patrouille. Tijdens het spel waren de andere PL/APL’s hun “patrouille”. Het eerste koppel kreeg als opdracht om hun patrouille te instrueren hoe een auto te takelen d.m.v. touw en katrollen. De tweede moest een high-tea uitvoeren, en oefende daarbij communicatie met de Engelse gasten. Daarna volgde een stukje wat-doe-je-bij-ongelukken, en als laatste een oefening in non-verbale communicatie, waarbij zonder te spreken een kasteel met gracht gemaakt moest worden. Tussen elke opdracht door vertelde een leiding en een verkenner over iets wat ze meegenomen hadden, wat ze aan Engeland deed denken. Bijvoorbeeld insignes van een eerder kamp, of een Engels woordenboek. En na elke opdracht werd even besproken over hoe het ging, zodat iedereen ervan kon leren. Helaas moesten we op tijd stoppen, dus rond 5 uur was het opruimen, en zeiden we gedag tegen elkaar.
18 december: boerenkoolfuif
Normaal zouden we de boerenkoolfuif vieren, maar dit keer ging dat niet door. Om de traditit toch een beetje in ere te houden, werd het vandaag Italiaanse boerenkool, bereid op een kribvuur. Vervang de rookworst door chorizo, pak wat mascarpone en pesto, et voilà. Daarnaast was er vanuit het bestuur ook nog lekkers geregeld, poffertjes en warme chocomel, wat natuurlijk zeer verwelkomd werd door de verkenners.
20 november: Ticket to Ride
Vandaag begonnen de verkenners hun eerste avontuur in Engeland. Elke patrouille moest sporen gaan aanleggen door Engeland, als in het spel ticket to ride, waarbij ze door middel van gekke opdrachten stukken spoor konden verdienen. Ze moesten bijvoorbeeld zichzelf voorstellen in het Engels, darten met links, punteren op het droge of leiding Luc vertellen over Harry Potter, terwijl hij wegrende.
13 november: patrouilleweken
Zie ook 23 oktober.
6 en 7 november: slapen op hoogte
Op anderhalve meter hoogte, slapen in een boomhut. Dat was het plan voor dit weekend.
De verkenners die goed konden knopen, gingen meteen het bos in, om de basis van de boomhut neer te zetten.
Ondertussen ging de rest aan de slag om een curry en Indisch stoofpotje te maken. Na het snijden van de vele groentes, ging alles in Dutch ovens op het vuur. Iedereen die toen vrij was, ging meehelpen aan de boomhut.
’s Avonds, na het avondeten, gingen we in rond het kampvuur – binnen, droog voor de regen – zingen, zoals we doen in Engeland. Daarna gingen we een slapen, en op één lekkage na is iedereen die nacht droog gebleven, ondanks de stortende regen en loeiende wind.
De volgende ochtend, na een rustig ontbijtje, werd er in een geweldig tempo opgeruimd, en kon iedereen tevreden naar huis.
23 oktober: patrouilleweken
Vandaag gingen in patrouilles allerlei verschillende dingen doen. De patrouille van Olger ging aan de slag met tamme kastanjes. Een deel van de patrouille ging in de keuken de kastanjes omtoveren in kastanjemuffins met kastanjepuree erbovenop, terwijl de rest een vuurtje stookten om de kastanjes op te poffen. Ondertussen was de patrouille van Niels bezig om een draaimolen te bouwen, die erg goed leek te werken.
16 oktober: levend stratego en risk
Vandaag deden we levend stratego, met een vlaagje risk. Met rollen van stratego, met een Engels smaakje, konden ze elkaar aftikken. Ondertussen moesten ze dmv. spellen posten veroveren. Na afloop had één team de meeste posten, en die won. Na afloop gingen we de tenten opzetten, zodat de leiding deze kon inspecteren om deze klaar te maken voor Engeland.
2 oktober: violen
Hier is er ééntje van voor het violen verkopen, waarbij Erwin uitlegt hoe dat werkt bij een tekening van een straat.
25 september: smokkelspel in het Wolfhezerbos
Vandaag deden we een smokkelspel. Tussen 3 posten in het Wolfhezerbos, moesten de verkenners de lokale smokkelaars helpen spullen te verplaatsen van de ene naar de andere post. Terwijl de verkenners over de paden en door de dalletjes heen slopen, patrouilleerde de leiding, waarbij de verkenners deze moesten ontwijken om zo niet hun smokkelwaar kwijt te raken.
4 september: highlandgames
Vandaag deden we de highlandgames. Na een zomer binnen gezeten te hebben, moest alle opgespaarde energie er weer even uit. Lompe dingen slingeren, zware dingen dragen, zo snel mogelijk zagen. Het zat er allemaal in.
Wij zijn erg sociaal!