Verslagen 2005-2006

Achtereenvolgens:
– logboek schrijven oefenen
– kwwh 2005

———————————————-

LOGBOEKSCHRIJVEN

Als training voor het logboekschrijven in Engeland, hielden de verkenners in februari 2006 een logboek bij. Je kunt de verslagen hieronder lezen.

ZATERDAG 4 FEBRUARI 2006, IGNACE

OOSTERBEEK – Op zaterdag 4 februari gingen de verkenners van OPV-Schoonoord een hike lopen in groepjes van drie of vier. Bij de scoutingwedstrijden zullen we ook een hike moeten lopen dus dit was alvast een prima voorbereiding.
Op half tien ’s ochtends verzamelden de verkenners zich weer zoals normaal bij de scoutinghut Trapperhorst.
Als iedereen er is, begint de opkomst met de opening: vlag hijsen en verkennerswet voorlezen. Als de vlag bovenin het gebouw hangt, legt de leiding uit wat we vandaag gaan doen: een hike lopen zoals iedereen al wist, alleen hij was anders dan normaal.
We gingen namelijk een fotohike lopen. Bij deze hike hoef je niet een bijv. stripkaartroute te lezen, er stonden namelijk allemaal foto’s van elk kruispunt op een blaadje. Wat je op de foto zag was het pad waar je in moest. Dat is nog wel makkelijk (tenminste, een aantal had hier wel wat moeite mee).
Voor de meesten was dit dus nog wel makkelijk en de leiding maakte dit natuurlijk moeilijker. Van de gelopen route moesten we o.a. een bolletjes-pijltjesroute en een stripkaartroute maken.
De hike lopen we altijd in groepjes, deze keer waren dat niet de patrouilles, maar groepjes van ongeveer even oude verkenners die we zelf mochten kiezen. Toen iedereen een groepje gevonden had, ging de leiding nog even aan de nieuwere verkenners de hike uitleggen. Tegelijkertijd begonnen er al een paar groepjes aan de hike. Ons groepje, met Maarten, Sam, Mark en Ignace, startte als ongeveer derde. Ik kan niet alle groepjes beschrijven, dus doe ik maar de tocht van ons groepje.
En daar gingen we dan met z’n vieren de hike lopen. Aan het begin had Maarten de foto’s en ging Sam de route opschrijven. En na tien kruispunten bekeek Mark de foto’s en ging Ignace de route opschrijven en zo wisselde dat de hele route. Tijdens de route moesten we ook nog een situatieschets maken van een bepaald kruispunt. Dat ging eerst verkeerd, maar later lukte dat weer wel. Nadat de situatieschets was gemaakt, liepen we verder en zagen we een groepje in onze richting lopen. Zij hadden de verkeerde afslag genomen en liepen per ongeluk weer terug. Verder is de route erg goed gelopen, met de nodige caviahumor.
Weer in het clubhuis moesten we zoals ook bij een echte hike, een logboek maken, met een weerverslag, flora&fauna-verslag, de zelfgemaakte route en natuurlijk de situatieschets. Toen we klaar waren, konden we nog even met Robert overleggen over wat goed en fout was aan het verslag. Wij hadden nog wel een paar fouten in het verslag, maar dat kunnen we dan mooi verbeteren op de scoutingwedstrijden.
Nog even sluiten en daarna de pl’s en apl’s napraten en toen kon iedereen weer naar huis.

ZATERDAG 11 FEBRUARI 2006, TOM

Themaspel Italië, samenvatting van de Panters!!!
Doel van de opkomst
De verkenners van de OPV-Schoonoord werden door de ingehuurde Italiaanse groep hartelijk verwelkomd. De Italianen vertelden ons dat we gingen handelen met aandelen en zo, maar toen een verkenner riep: “er zit een pedo in de toren!!!”, liepen wij daar rustig naar toe en zagen tot onze grote schrik dat het de Paus (Henk) was, die een dringende mededeling voor ons had. Het bleek namelijk dat wij voor die ouwe zak geld moesten gaan verdienen door middel van gokken en spelletjes te spelen en hem zo te helpen bij de economische hervormingen van de Katholieke kerk.

Hieronder zie je de teamnamen van de Italiaanse ploegen:
– Arenden – Dennis – Romani (Romeinen)
– Panters – Tom – Torino team (Italiaanse Olympische ploeg)
– Leeuwen – Jamie – Spagghetteria (grootste spaghettifabriek in Italië)
– Tijgers – Thijs – Pizzini’s (Pizzabakkers)

Iedere ploeg kreeg als start € 10.000 cash. Minimaal de helft van het geld moet worden belegd, de rest wordt gebruikt om mee te gokken bij de spelletjes.
In Horst is een Beurs waar kan worden belegd. Namelijk in deze aandelen:2006-02_italie
– Romani
– Torino Team
– Spaghetteria
– Pizzini
– Tiscali
– Rai Uno
– Fiat
– AC Milan
Behalve beurswinst kon iedere ploeg ook geld verdienen door deel te nemen aan spelletjes. Deze spelletjes moesten eerst met de hele patrouille gespeeld worden. Die regel werd alleen al snel veranderd en toen moest je in een groepje van twee personen de spelletjes spelen.
Het spel was dus op zich best makkelijk geweest, als die gestoorde Italianen niet om de twee minuten de waarde van de aandelen veranderden. Waardoor je steeds bij de paus je geld moest gaan verspillen aan nutteloze tips over de beursstijgingen.

De volgende spelletjes konden worden gekozen:

 • Jenga (bij Mikako)
 • Toren van Pisa (ehm, geen idee waar)
 • Buksschieten op Italiaanse personen (bij Robert natuurlijk)
 • Pizza frisbee (ik geloof bij Teunis)
 • Spaghettifiguren maken: één van de patrouille gaat op de grond liggen en de rest moet met spagghettislierten zijn omtrek maken (bij Tijmen).

Bij de spelletjes moest je vooraf geld inzetten. Als je won had je dubbele inzet, als je verloor was je je halve inzet kwijt.

Extra dingen in het spel

 • de Paus (Henk die rondloopt in een Sinterklaaspak). Hij is alwetend, geeft tegen betaling ook tips over onverwachte gebeurtenissen die geld voor ploegen kunnen opleveren;
 • er gebeurden twee keer onverwachte dingen:
  1e keer: was er een overval van de Maffia op de inzet van de spelletjes;
  2e keer: werd de Paus door de Maffia ontvoerd, de ploegen moesten ieder 5.000 euro betalen als losgeld. Het moest ook wel, want tijdens de ontvoering daalden alle aandelilen gigantisch…. (en van Geurt moesten we het betalen)
 • er kwam een pauze met lekkere drankjes en pizza (door de Paus (Henk) verzorgd)
 • op achtergrond tijdens het hele spel Italiaanse muziek (echt irritant man :P)

De volgende personen hebben het spel geleid
– 1 Paus (Henk)
– 1 bankdirecteur (Lex)
– 1 bankbediende (Geurt)
– 4 Italiaanse spelleiders (Tijmen, Teunis, Mikako, Robert)
– 2 Maffiosi (Ruurd en Douwe)

Aan het eind van het spel werd gekeken welke ploeg het meeste geld had (cash + waarde aandelen van het slotmoment). Hier volgt de uitslag:

4eDennis (Romani)6.500
3eJamie (Pizzini’s)11.500
2eThijs (Spaghetteria)17.500
1eTom!!! (Torino team)100.000

(Zoals te zien valt is het duidelijk dat de Panters natuurlijk weer gewonnen hebben en de anderen geen ene kans hadden. Verder wil ik ook nog even zeggen dat het spel geheel eerlijk is gespeeld 😉 )

ZATERDAG 18 FEBRUARI 2006, JAMIE

We verzamelden zoals elke ochtend om 9:30 uur op Horst. Natuurlijk was het weer moeilijk om uit bed te komen voor iedereen.

We hadden een opkomst over het thema van de scoutingwedstrijden. We moesten eerst ff buiten wachten. Ondertussen had ik Tom zijn vinger maar ff gemold. Maar ja, toen was de lol al weer over en we moesten naar binnen en toen begon de presentatie. Het was wel grappig, maar van die chik (die secretaresse) werd ik wel een beetje moe. Ze kan niet echt toneelspelen. Maar ja, toen kwam Superman binnen lopen. En toen had ik zoiets van: heej, ken ik jou niet ergens van….?
Daarna kregen we een hele preek over wat we moesten doen. En toen ze eindelijk klaar waren mochten we naar het verkennerslokaal. En de padvindsters naar het welpenlokaal.
Daar kregen we een brief met daarin wat we zouden doen in die drie weken. We moesten in patrouilles gaan overleggen wat en hoe we de scoutingwedstrijden zouden doen. Iedereen heeft een rolverdeling gedaan. En gepraat over wat ze zouden maken.
We hebben daarna nog thee gedronken met een KOEKJE erbij. Ja, en toen kwam de klompendans. Het was wel grappig. Geurt stond daar te praten en te dansen. Het was wel leuk. En Robert stond er als een konijn omheen te huppelen. Het ging eigenlijk best wel goed en het was ook best wel leuk.
Toen het vijf voor twaalf was, gingen we nog ff naar binnen en is er nog wat verteld.
En toen moesten we gaan.

————————————————————

KWWH 2005: HET IJS ZAT AAN DE BINNENKANT VAN DE TENT… 

De oudste verkenners van Scouting OPV-Schoonoord uit Oosterbeek hielden tussen kerst en oud&nieuw 2005 hun traditionele winterkamp in Hoenderloo. Acht jongens en vijf man leiding waren ook dit jaar weer benieuwd: zou het vriezen of zou het dooien?

Het vroor en er lag een mooi dun laagje sneeuw. De jongens vertellen enthousiast hun verhaal: “Bij winterkamperen is het belangrijk dat je voldoende mogelijkheden hebt om je op te warmen: een isolerend matje om op te liggen, een goede slaapzak en natuurlijk een groot kampvuur. Een van onze eerste klussen was dan ook om van pionierpaaltjes een stellage rond het kampvuur te maken waar we op konden zitten. Daarna moesten we hout sprokkelen voor het vuur. Dat was dit jaar niet zo moeilijk, want bij de storm van eind november waren er erg veel toppen uit de bomen gewaaid zodat er voldoende stookhout lag. Gelukkig mochten we ook een paar bomen kappen die er toch uit moesten. ’s Avonds aten we hete bliksem (in de kou!) in de grote tent. Iedereen had een cadeautje meegenomen voor bij de kerstboom. We maakten ze open tijdens het kampvuur dat trouwens binnen was, in de grote tent. Tot slot deden we nog het maffiaspel.

De volgende dag werden we redelijk laat wakker, en hoewel het ijs aan de binnenkant van de tent zat, had niemand een koude nacht gehad! Na het ontbijt hoorden we het programma. We kregen in koppels opdrachten die we met de rest van de groep moesten uitvoeren. De leiding zou onder-tussen goed kijken hoe wij leiding gaven aan de andere jongens. Dennis en Thal moesten er bij-voorbeeld voor zorgen dat de tent werd opgeruimd en dat er werd afgewassen. Ignace en Thijs moesten een brug maken van hout en touw, waar de landrover van Robert overheen moest worden getrokken zonder de motor te gebruiken. Omdat de landrover anderhalve ton weegt, moesten we eerst goed nadenken over ons plan. Uiteindelijk besloten we dat we aan elke kant drie palen voor de wielen zouden leggen, zodat het gewicht verdeeld werd en de palen niet zouden breken. Verder hebben we met katrollen een katrolblok gemaakt en toen was het alleen nog een kwestie van trek-ken! Het ging heel goed. Maar door al dat trekken hadden we wel honger gekregen en dus werd het tijd om te koken. We maakten op een zogenaamd “Noors vuur” (een vuur dat gestookt wordt tussen twee houtblokken) een simpel maar lekker eenpansgerecht: chili con carne. Na het eten mochten we kiezen tussen een dropping met GPS (een systeem dat door middel van satellieten je positie bepaalt) of met enkel een kompas. De meningen waren verdeeld zodat we uiteindelijk werden opgesplitst in twee groepjes: één met GPS en één met kompas. Het startpunt weet je niet bij een dropping, maar het eindpunt was café “De Zaak” in Hoenderloo waar we een lekker bakje friet en iets te drinken kregen. Eenmaal terug op het kampterrein kropen we direct in onze warme slaapzakken.

De laatste dag hebben we ook weer lang uitgeslapen. Na een lekker ontbijt in de warme tent wachtte een minder leuke klus: het opruimen. Gelukkig ging dat heel snel, al gauw hadden we de tenten afgebroken, het pionierhout afgevoerd en het vuur gedoofd. Daarna maakten we nog een stevige wandeling. Het was buiten nog steeds erg koud, maar we werden er wel lekker wakker van en het was heel mooi in het bos. Toen we terug waren op het kampterrein hebben we de videoclip afgemaakt waar we de vorige dag al aan waren begonnen. We gaan deze zomer op kamp naar Engeland. Daarvoor is een “Engeland-lied” gemaakt dat we met vereende krachten op een gave videoclip hebben gezet! Op het Enge-landintroductieweekend van januari zal de clip voor het eerst worden vertoond. En toen was het kamp helaas echt afgelopen. We reden snel terug naar Trappershorst, ons clubge-bouw in Oosterbeek, waar alles nog moest worden opgeruimd. Moe maar voldaan kon iedereen daarna thuis van zijn kerstvakantie gaan genieten… ”

Erwin, Thijs en Tijmen

Foto’s van het winterkamp vind je op onze fotopagina, seizoen 2005-2006, kwwh.