Logboek (2006)

Als training voor het logboekschrijven in Engeland, hielden de verkenners in februari 2006 een logboek bij. Je kunt de verslagen hieronder lezen.

ZATERDAG 4 FEBRUARI 2006, IGNACE

OOSTERBEEK – Op zaterdag 4 februari gingen de verkenners van OPV-Schoonoord een hike lopen in groepjes van drie of vier. Bij de scoutingwedstrijden zullen we ook een hike moeten lopen dus dit was alvast een prima voorbereiding.
Op half tien ’s ochtends verzamelden de verkenners zich weer zoals normaal bij de scoutinghut Trapperhorst.
Als iedereen er is, begint de opkomst met de opening: vlag hijsen en verkennerswet voorlezen. Als de vlag bovenin het gebouw hangt, legt de leiding uit wat we vandaag gaan doen: een hike lopen zoals iedereen al wist, alleen hij was anders dan normaal.
We gingen namelijk een fotohike lopen. Bij deze hike hoef je niet een bijv. stripkaartroute te lezen, er stonden namelijk allemaal foto’s van elk kruispunt op een blaadje. Wat je op de foto zag was het pad waar je in moest. Dat is nog wel makkelijk (tenminste, een aantal had hier wel wat moeite mee).
Voor de meesten was dit dus nog wel makkelijk en de leiding maakte dit natuurlijk moeilijker. Van de gelopen route moesten we o.a. een bolletjes-pijltjesroute en een stripkaartroute maken.
De hike lopen we altijd in groepjes, deze keer waren dat niet de patrouilles, maar groepjes van ongeveer even oude verkenners die we zelf mochten kiezen. Toen iedereen een groepje gevonden had, ging de leiding nog even aan de nieuwere verkenners de hike uitleggen. Tegelijkertijd begonnen er al een paar groepjes aan de hike. Ons groepje, met Maarten, Sam, Mark en Ignace, startte als ongeveer derde. Ik kan niet alle groepjes beschrijven, dus doe ik maar de tocht van ons groepje.
En daar gingen we dan met z’n vieren de hike lopen. Aan het begin had Maarten de foto’s en ging Sam de route opschrijven. En na tien kruispunten bekeek Mark de foto’s en ging Ignace de route opschrijven en zo wisselde dat de hele route. Tijdens de route moesten we ook nog een situatieschets maken van een bepaald kruispunt. Dat ging eerst verkeerd, maar later lukte dat weer wel. Nadat de situatieschets was gemaakt, liepen we verder en zagen we een groepje in onze richting lopen. Zij hadden de verkeerde afslag genomen en liepen per ongeluk weer terug. Verder is de route erg goed gelopen, met de nodige caviahumor.
Weer in het clubhuis moesten we zoals ook bij een echte hike, een logboek maken, met een weerverslag, flora&fauna-verslag, de zelfgemaakte route en natuurlijk de situatieschets. Toen we klaar waren, konden we nog even met Robert overleggen over wat goed en fout was aan het verslag. Wij hadden nog wel een paar fouten in het verslag, maar dat kunnen we dan mooi verbeteren op de scoutingwedstrijden.
Nog even sluiten en daarna de pl’s en apl’s napraten en toen kon iedereen weer naar huis.

ZATERDAG 11 FEBRUARI 2006, TOM

Themaspel Italië, samenvatting van de Panters!!!
Doel van de opkomst
De verkenners van de OPV-Schoonoord werden door de ingehuurde Italiaanse groep hartelijk verwelkomd. De Italianen vertelden ons dat we gingen handelen met aandelen en zo, maar toen een verkenner riep: “er zit een pedo in de toren!!!”, liepen wij daar rustig naar toe en zagen tot onze grote schrik dat het de Paus (Henk) was, die een dringende mededeling voor ons had. Het bleek namelijk dat wij voor die ouwe zak geld moesten gaan verdienen door middel van gokken en spelletjes te spelen en hem zo te helpen bij de economische hervormingen van de Katholieke kerk.

Hieronder zie je de teamnamen van de Italiaanse ploegen:
– Arenden – Dennis – Romani (Romeinen)
– Panters – Tom – Torino team (Italiaanse Olympische ploeg)
– Leeuwen – Jamie – Spagghetteria (grootste spaghettifabriek in Italië)
– Tijgers – Thijs – Pizzini’s (Pizzabakkers)

Iedere ploeg kreeg als start € 10.000 cash. Minimaal de helft van het geld moet worden belegd, de rest wordt gebruikt om mee te gokken bij de spelletjes.
In Horst is een Beurs waar kan worden belegd. Namelijk in deze aandelen:2006-02_italie
– Romani
– Torino Team
– Spaghetteria
– Pizzini
– Tiscali
– Rai Uno
– Fiat
– AC Milan
Behalve beurswinst kon iedere ploeg ook geld verdienen door deel te nemen aan spelletjes. Deze spelletjes moesten eerst met de hele patrouille gespeeld worden. Die regel werd alleen al snel veranderd en toen moest je in een groepje van twee personen de spelletjes spelen.
Het spel was dus op zich best makkelijk geweest, als die gestoorde Italianen niet om de twee minuten de waarde van de aandelen veranderden. Waardoor je steeds bij de paus je geld moest gaan verspillen aan nutteloze tips over de beursstijgingen.

De volgende spelletjes konden worden gekozen:

 • Jenga (bij Mikako)
 • Toren van Pisa (ehm, geen idee waar)
 • Buksschieten op Italiaanse personen (bij Robert natuurlijk)
 • Pizza frisbee (ik geloof bij Teunis)
 • Spaghettifiguren maken: één van de patrouille gaat op de grond liggen en de rest moet met spagghettislierten zijn omtrek maken (bij Tijmen).

Bij de spelletjes moest je vooraf geld inzetten. Als je won had je dubbele inzet, als je verloor was je je halve inzet kwijt.

Extra dingen in het spel

 • de Paus (Henk die rondloopt in een Sinterklaaspak). Hij is alwetend, geeft tegen betaling ook tips over onverwachte gebeurtenissen die geld voor ploegen kunnen opleveren;
 • er gebeurden twee keer onverwachte dingen:
  1e keer: was er een overval van de Maffia op de inzet van de spelletjes;
  2e keer: werd de Paus door de Maffia ontvoerd, de ploegen moesten ieder 5.000 euro betalen als losgeld. Het moest ook wel, want tijdens de ontvoering daalden alle aandelilen gigantisch…. (en van Geurt moesten we het betalen)
 • er kwam een pauze met lekkere drankjes en pizza (door de Paus (Henk) verzorgd)
 • op achtergrond tijdens het hele spel Italiaanse muziek (echt irritant man :P)

De volgende personen hebben het spel geleid
– 1 Paus (Henk)
– 1 bankdirecteur (Lex)
– 1 bankbediende (Geurt)
– 4 Italiaanse spelleiders (Tijmen, Teunis, Mikako, Robert)
– 2 Maffiosi (Ruurd en Douwe)

Aan het eind van het spel werd gekeken welke ploeg het meeste geld had (cash + waarde aandelen van het slotmoment). Hier volgt de uitslag:

4e Dennis (Romani) 6.500
3e Jamie (Pizzini’s) 11.500
2e Thijs (Spaghetteria) 17.500
1e Tom!!! (Torino team) 100.000

(Zoals te zien valt is het duidelijk dat de Panters natuurlijk weer gewonnen hebben en de anderen geen ene kans hadden. Verder wil ik ook nog even zeggen dat het spel geheel eerlijk is gespeeld 😉 )

ZATERDAG 18 FEBRUARI 2006, JAMIE

We verzamelden zoals elke ochtend om 9:30 uur op Horst. Natuurlijk was het weer moeilijk om uit bed te komen voor iedereen.

We hadden een opkomst over het thema van de scoutingwedstrijden. We moesten eerst ff buiten wachten. Ondertussen had ik Tom zijn vinger maar ff gemold. Maar ja, toen was de lol al weer over en we moesten naar binnen en toen begon de presentatie. Het was wel grappig, maar van die chik (die secretaresse) werd ik wel een beetje moe. Ze kan niet echt toneelspelen. Maar ja, toen kwam Superman binnen lopen. En toen had ik zoiets van: heej, ken ik jou niet ergens van….?
Daarna kregen we een hele preek over wat we moesten doen. En toen ze eindelijk klaar waren mochten we naar het verkennerslokaal. En de padvindsters naar het welpenlokaal.
Daar kregen we een brief met daarin wat we zouden doen in die drie weken. We moesten in patrouilles gaan overleggen wat en hoe we de scoutingwedstrijden zouden doen. Iedereen heeft een rolverdeling gedaan. En gepraat over wat ze zouden maken.
We hebben daarna nog thee gedronken met een KOEKJE erbij. Ja, en toen kwam de klompendans. Het was wel grappig. Geurt stond daar te praten en te dansen. Het was wel leuk. En Robert stond er als een konijn omheen te huppelen. Het ging eigenlijk best wel goed en het was ook best wel leuk.
Toen het vijf voor twaalf was, gingen we nog ff naar binnen en is er nog wat verteld.
En toen moesten we gaan.