Klompendans in Engeland (2006)

Klompendans in Engeland (2006)

(Uit: Hoog en Laag, d.d. 28 juni 2006)
KLOMPENDANS IN ENGELAND
OPV-Schoonoord naar kamp
(door Jet Kooderings)
OOSTERBEEK/WOLFHEZE – De Verkenners van de OPV-Schoonoord gaan van 22 juli tot en met 10 augustus naar Engeland. Om de vier jaar nemen ze daar deel aan een groot internationaal kamp, daarnaast trekken ze een week door Engeland en zijn ze een week in een gastgezin.
Lang van tevoren werd gespaard voor deze reis. Heel bekend zijn acties als de grote rommelmarkt op het Raadhuisplein en de oliebollenactie. Maar ook de opbrengst van de verkoop van eten en drinken op het Dunoplateau tijdens de Airborne wandeltocht en de Grote Clubactie zijn bestemd voor het Engelandkamp. Onlangs hebben de verkenners samen met hun ouders, rowans en sherpa’s (andere speltakken van de Scouts) een hele dag de vijver bij hotel Dreijeroord in Oosterbeek uitgebaggerd. Daarmee hebben ze 1.500 euro verdiend.

Afgelopen weekend was de laatste bijeenkomst voordat de zesentwintig jongens en hun acht begeleiders op reis gaan. Tijdens een kamp op het terrein van de Boschhoeve in Wolfheze werden de laatste puntjes op de i gezet. “Ze oefenen het opzetten van de tenten en het koken. We geven de laatste informatie en hebben een kampdoop gehouden voor de eerstejaars verkenners”, vertelt begeleider Tijmen Pranger. In januari is ook al een voorbereidingsweekend gehouden, waarbij het thema was geintroduceerd. Niemand minder dan minister-president Jan Peter Balkenende kwam toen samen met prins Charles op bezoek in Trappershorst, het clubhuis van de Scouts. Deze hoogwaardigheidsbekleders hadden de jongens gevraagd om de onderlinge betrekkingen te verbeteren door Nederland flink te promoten in Engeland. Dat gaan de jongens zeker doen.

Oefenen
Ze hebben daarom dit laatste weekend heel hard geoefend op de klompendans, die ze in Engeland gaan opvoeren. De 13-jarige Erwin Jansen verheugt zich erg op het kamp in Engeland. Hij is nog nooit eerder zonder zijn ouders op reis geweest, maar hij denkt niet dat hij ze erg zal missen. “Eerder andersom”, verwacht Erwin, die nog voordat hij op reis gaat 14 jaar wordt. Het programma is overvol en er zullen veel nieuwe indrukken worden opgededaan. Voor de klompendans die in Engeland wordt opgevoerd heeft Erwin een paar nieuwe klompen gekocht en beschilderd. Als afsluiting van het kampweekend op de Boschoeve, wanneer de ouders hun kinderen komen ophalen, wordt deze dans gedemonstreerd. Het geluid van de klompen, in alle kleuren van de vaderlandse regenboog, weerklinkt op de stenen. Huppelen, buigen, de benen naar links en naar rechts bewegen, de jongens doen het perfect, de dans zit er goed in.

Poffertjes
Dan worden er nog poffertje geserveerd, die worden gebakken in de verrijdbare poffertjeskraam. Deze houten bakfiets met daarin een gasstel waarop gebakken kan worden, gaat ook mee op kamp. “We gaan daar ook poffertjes uitdelen en we gaan natuurlijk insignes uitwisselen”, laat Erwin weten.