Introductieweekend Engeland (2006)

Introductieweekend Engeland (2006)

(uit: Hoog en Laag, d.d. 25 januari 2006)
HOOG BEZOEK VOOR VERKENNERS
Start van voorbereiding Engeland-reis
OOSTERBEEK – Eens in de vier jaar gaan de verkenners van de OPV-Schoonoord op kamp naar Engeland. Dit jaar is het weer zover, van 22 juli tot en met 10 augustus gaan ze naar Chamboree 2006. Het is de bedoeling dat er zesentwintig verkenners en acht man begeleiding afreizen naar Engeland. De voorbereidingen voor dit grote avontuur begonnen dit weekend.2006-01_engelandweekend_1

“Nederland heeft een slecht imago in Engeland. Ik zou graaag zien dat dit verandert. Daarom vraag ik jullie of je wilt meewerken aan het verbeteren van dit imago als jullie deze zomer in Engeland zijn.” Dit stond in de brief die de verkenners kregen als uitnodgiing voor een eerste introductieweekend. De ondertekening was van niemand minder dan van minister-president Balkenende.

Om de missie kans van slagen te geven wil Balkenende zelf naar scoutinggebouw Trappershorst in Oosterbeek komen, samen met prins Charles, kroonprins van Engeland. Rond de klok van zes uur staan de verkenners en hun ouders zaterdagmiddag klaar voor de ontvangst.

2006-01_engelandweekend_2Goed bewaakt
Hoewel geen ruchtbaarheid is gegeven aan dit hoge bezoek, wordt de omgeving toch goed bewaakt. De security, twee mannen in donkere pakken en met zwarte zonnebrillen, controleren iedereen streng, wat voor sommige verkenners betekent dat ze de hele inhoud van hun tas moeten laten zien. Ook fotograaf Berry is de klos en moet zijn fototas openen.

Om kwart over zes arriveert minister-president Balkenende in een oude Citroen, vlak daarna verschijnt ook prins Charles. Hij draagt een kilt en wuift vriendelijk naar iedereen. In hun beste Engels bieden de verkenners een zelf gekozen product uit eigen land als cadeau aan. “Dit is een kaasschaaf, een typisch Nederlands product, waarmee je niet alleen kaas of komkommer kunt snijden. Je kunt het ook gebruiken om mee te tafeltennissen, minigolven, metselen of vissen mee te vangen en te ontleden”, prijst de patrouile van Thijs aan.
Princ Charles is onder de indruk en wil er graag een meenemen naar Engeland. Daarna worden nog meer typisch Nederlandse producten aangeboden: condooms en drugs. Met een stalen gezicht neemt Charles alles in ontvangst en bedankt de verschilende patrouilles hartelijk.

Staatsbanket
Onder streng toezicht gaan de ouders daarna naar huis en de verkenners mogen aanschuiven aan een Staatsbanket. Nog niet alle jongens zijn al gewend aan dit Engelse eten, maar een praatje tussendoor met Balkenende en Charles maakt veel goed. Tot opluchting van een aantal verkenners, die de taal nog niet goed machtig zijn, blijkt prins Charles een aardig mondje Nederlands te spreken, waardoor ze hem niet voortdurend in het Engels hoeven aan te spreken.

Na het eten vertrekt het hoge gezelschap en de jongens kijken nog even naar de dia’s van het vorige Engelandkamp. Natuurlijk wordt er zondagmorgen een typisch English Breakfast geserveerd.

2006-01_engelandweekend_3