Engeland 2010 week 3 (v)

logo_Engeland_2010_200

De verkenners zijn weer terug uit Engeland. De terugreis was ingewikkeld maar verliep uitstekend (zie tijdschema).

 • 05:00 uur: auto’s vertrekken naar de boot: is gelukt, ze zijn zelfs eerder gegaan;
 • 08:00 uur: jongens staan op: is gelukt;
 • 10:00 uur: bus vertrekt naar Liverpool: is gelukt;
 • 12:15 uur: boot vertrekt uit Dover: niet gelukt ivm files, prognose: 13:45 uur; is gelukt;
 • 13:55 uur: vliegtuig vertrekt (EZY7007): prognose vliegveld: 14:15 uur (werd 14:45 uur); is gelukt;
 • 16:10 uur: vliegtuig komt aan op Schiphol: werd 16:55 uur, is gelukt;
 • 18:30 uur: bus vertrekt naar Oosterbeek; wordt 18:45 uur;
 • 20:00 uur: bus komt aan op Raadhuisplein. Definitieve prognose: tussen 20:30 en 20:45 uur! (let op: ze komen NIET EERDER aan dan de uiteindelijk aangegeven “definitieve” aankomsttijd!).

Zaterdag 7 augustus: vertrek naar hospitality

Omdat de bus vanmiddag pas om vijf uur komt, kunnen ze lekker uitslapen tot negen uur. Om hen heen is iedereen al druk bezig met inpakken en opruimen. In de regen. Ze ontbijten centraal en daarna leggen ze alle privébagage van de jongens onder een van de eetdaken, de algemene spullen onder een ander eetdak. Ze zijn er zeker tot elf uur mee bezig.

2010-08-07 lijntje kampschoonmaken
2010-08-07 slagroom

Ondertussen komen de buurgroepen steeds meer eten brengen: brood, melk, boter, fruit, groente (broccoli, ijsbergsla), spuitbussen slagroom… en nog veel meer. En misschien nog wel belangrijker: alle vriendinnen komen afscheid nemen. Er zijn veel leuke vriendschappen gesloten tijdens dit kamp!
De algemene dingen ruimen ze met z’n allen op. Het valt nog niet mee om de molen en de vlaggenmast af te breken. De touwen zijn helemaal opgezwollen van de regen… Maar ook nu weer: iedereen werkt hard en blijft opgewekt. Af en toe mogen ze een uurtje vrij rondlopen om even naar het winkeltje te gaan, de leiding doet dan wat andere algemene klussen.

Het is prettig dat ze zo lang de tijd hebben. Daarom kunnen ze tussen de middag ook uitgebreid lunchen (o.a. met de gekregen bananen, appeltaart en blikfruit met slagroom. Je begrijpt dat die slagroom uiteindelijk ook rechtstreeks in de monden gespoten wordt…)
Iedereen mag daarna van het nog beschikbare restant zakgeld alles ophalen wat ze willen hebben. Sommigen krijgen nog wel 50 pond mee.

Dan is het tijd voor het afscheid van de subkampleiding. Bart spreekt een woordje, en ze geven hen een das, een relatiegeschenkje, een Edammer kaas en een klompje. De jongens krijgen enorm veel complimenten: ze zijn een leuke groep geweest op het kamp! Het is inmiddels droog en er schijnt zelfs een waterig zonnetje, de tenten zijn dus redelijk (maar niet volledig) droog. Alles moet nog wel naar de auto’s gesjouwd worden. Die dus heeeeel ver weg staan. Gelukkig is iemand zo vriendelijk om met een jeep plus aanhanger te helpen. Het terrein is inmiddels min of meer onbegaanbaar geworden, overal enorme moddersporen. Ook nu weer helpt iedereen geweldig mee. Alle jongens geven de spullen in een lange rij door, de leiding kan het daarna makkelijk inpakken.
Ondertussen komt er voor de zoveelste keer een wijziging in de hospitality. Niet alleen de leiding maar nu ook de jongens worden er gek van…

2010-08-07 doei

Maar op zeker moment is het dan toch zover dat ze in de bus kunnen stappen. Boyd, Mattie en Mischa blijven achter omdat zij op een andere manier naar hun gastadres gaan.
De bus rijdt langs de drie verschillende hospitality-plaatsen: Lancaster, Preston en Chorley. In Lancaster staat een belangrijke districtsbobo in volledig uniform hen op te wachten op het busstation. Hij verdeelt de jongens onder de wachtende ouders. De leiding heeft voor alle gastouders een brief gemaakt, met daarin het telefoonnummer waarop zij tijdens de hospitality bereikbaar zijn, informatie over de barbecue van woensdag en -voor zover van toepassing- uitleg over medicijngebruik.
In Preston herhaalt het verhaal zich: ook hier staat iemand in uniform voor hen klaar, die de jongens in contact brengt met de verschillende ouders.
De laatste plaats is Chorley. De bus parkeert op een heel ruim terrein, met de bedoeling om daar iedereen snel uit te laten stappen. Er komt onmiddellijk iemand op de chauffeur af, met de mededeling dat dat absoluut niet mag. Ook niet voor vijf minuten. Ze krijgen ruzie, die vergeefs gesust wordt door de mevrouw die hen opwacht. Beetje chaotisch (!). Er komt zelfs politie bij. Aangezien onze jongens er absoluut niets aan kunnen doen, stappen ze maar snel uit.

2010-08-07 proost

Als de jongens weg zijn, wordt de leiding naar een zeer lawaaierige pub gebracht, waar ze nog ongeveer drie kwartier moeten wachten op de auto’s met Bart, Robert, Tijmen en Tjalling. Het is dan al negen uur… Gezien de herrie gaan ze snel door richting het kampterrein (zo’n drie kwartier rijden). Ze zoeken nog een gezellige pub om wat te eten (het is dan dus echt al laat…) maar dat is nog lastig. Uiteindelijk vinden ze een leuk (en chique) Indisch restaurant waar ze dan toch eindelijk… lekker gaan eten. Als ze het op hebben is het inmiddels elf uur. Snel terug dus naar het clubhuis, waar ze een klein maar wel mooi gebouwtje hebben met drie slaapkamers (met bedden!). Nog een borrel en dan… naar bed.

Zondag 8 augustus: hospitality (tenzij anders vermeld is dit het verslag van de leiding!)

2010-08-08 tentenzooi
2010-08-08 diner
2010-08-09 jolig 2

Ze spreken af net zolang te slapen als ze willen/kunnen. Om tien uur staan de eersten op, om een uur de laatsten. Lekker heeeeeel rustig douchen en brunchen. Daar zijn ze aan toe!
Toch moet er ook nog hard gewerkt worden, alle tenten (ook de algemene), grondzeilen en eetdaken moeten worden uitgehangen. Er is gelukkig een enorme overkapping op het terrein waar ze alles droog onder kunnen hangen. Een gigantische wirwar van touwen en tenten… maar het werkt.
Ze hebben de jongens ook zeer nadrukkelijk gezegd dat ze bij het gastgezin ál hun natte spullen moeten uithangen (misschien willen de gastouders zelfs wel wassen). Jules L belt bezorgd op: zijn tas is per ongeluk in de auto blijven staan… Geen probleem natuurlijk. De leiding heeft al zijn natte spullen uitgehangen!
Het is best aardig weer met een waterig zonnetje, de mensen van het scoutingterrein zijn heel vriendelijk, dus ze komen langzaam aan tot rust.
Ze doen nog wat inkopen in de supermarkt en verder helemaal niets meer. Lezen, muziek luisteren, voetballen, kletsen…
Voor het avondeten combineren ze alle lekkere verse dingen die ze van de Engelse groepen hebben gekregen, wat o.a. een heerlijke fruitsalade oplevert.
Erwin heeft als leidingcadeau een leuk spel van de Lama’s meegenomen. Dat spelen met zes man tot ver na middernacht [waardoor ze nu dus weer opnieuw moe zijn?].

Sommige jongens geven fanmailtjes door vanaf hun gastgezin of hebben de leiding al laten weten wat ze gedaan hebben. Let op: als ze geen berichtjes sturen, dan wil dat niet zeggen dat ze het niet leuk hebben. Waarschijnlijk hebben ze jullie zelf al op de hoogte gehouden en anders… genieten ze nog volop en vertellen ze het donderdagavond wel!

Stijn en Jules (zij stuurden ook twee foto’s)
Hier een mailtje vanuit het gastgezin in Chorley! We zitten in een klein huisje, met twee honden en een soort rat-ding. We zijn vandaag naar een pretpark in de buurt gegaan, genaamd “Camelot”, was erg gaaf! 🙂 In de buurt is niet zo veel te beleven, maar gelukkig zijn de mensen in het gezin heel aardig 🙂 We laten vast wel de komende dagen meer van ons horen! 😉 Groetjes, Stijn en Jules

Haye en Bas
Wij (Haye en Bas) zitten nu in het gastgezin. Het is klein, maar gezellig.. we kregen gister te horen dat we vandaag naar een ander huis gaan, iets verderop. Het is hier wel leuk, net een echt engels ontbijt gekregen. We gaan zometeen naar Manchester toe, en morgen naar Liverpool. De ouders hier hebben gezorgd dat we samen met Jules, Stijn, Rik en Tristan en Jan daar heen gaan. Ik hoop dat we hier een hele leuke tijd nog tegemoet gaan! Wil je dit ook doorsturen naar de verkennerleiding, denk dat zij het ook wel leuk vinden om te weten. Groetjes, Haye. P.S het is hier niet een zo klein, want we slapen nu bij iemand anders…

Boyd
Heeft de leiding doorgegeven dat hij een leuke dag heeft gehad.

Jules L, Teun en Hilmar
Gaven de leiding door dat ze naar een airshow in Blackpool zijn geweest waar ze het erg leuk gehad hebben. [zie foto bij padvindsters]

Maandag 9 augustus: hospitality (tenzij anders vermeld is dit het verslag van de leiding!)

Het regent. Robert is al om negen uur op en hoort dat er telefoon van een aantal jongens is, waar problemen zijn in de gastgezinnen [om diverse redenen, ouders hebben het misschien al van hun eigen zoon gehoord, als ik dit verslag min of meer af heb ga ik het hen ook nog mailen]. En dus… gaan ze meteen al weer op stap om iedereen weer op een goede plek te krijgen.
Vanmiddag ruimen ze in anderhalf uur alle, inmiddels droge, tenten op en spelen tafelvoetbal. Erwin is nogal aan de verliezende hand, maar verder… gaat het goed 🙂 En nu zijn ze tijdens het telefoongesprek op weg naar een leuke plek voor een high tea. Tijdens het uitwerken van dit verslag komt er nog een smsje dat het zo veel is, dat ze het bijna niet op krijgen 🙂

Lennaert en Jordi
Waren vandaag bij het Beatlesmuseum in Liverpool en hebben het erg naar hun zin.

Na de lekkere en overvloedige maaltijd zijn ze op tijd terug op het kampterrein maar doen daar niet veel meer. Een pilsje, wat ouwehoeren en wat spelletjes doen. Ontspanning dus, ook voor de leiding 🙂 Eigenlijk gaan ze deze week zelf ook steeds veel te laat naar bed. Maar het is wel erg gezellig…

Diversen
Het zal niemand ontgaan zijn: de hospitality is chaotisch georganiseerd. Deze afgelopen week heeft iedereen echt enorm zijn best gedaan om alles op orde te krijgen, maar dat had wel tot gevolg dat het ook voor de gastgezinnen soms onverwacht was. Daarnaast gebeurt er altijd wel iets dat je niet kunt voorspellen (voorbeeld: in één van de gastgezinnen heeft de Engelse zoon een blessure aan zijn knie waardoor hij niet meer mag lopen; gevolg: ook onze jongens moeten dan thuis blijven; vanzelfsprekend kunnen er dan geen leuke uitstapjes gemaakt worden; hier moest dus een oplossing voor worden gevonden).
De indeling die zaterdagmiddag aan iedereen is gemaild, is hier en daar dus weer gewijzigd; sorry, we kunnen daar ook niets aan doen. Bovendien stonden er minstens vier fouten in… Laten we ons er maar niet druk over maken. Als je zoon inmiddels gebeld heeft, dan heb je het al van hemzelf gehoord. Sommige jongens sturen fanmailtjes. En als je niets gehoord hebt… het is al bijna donderdag, en dan zie je hem weer “live”. Alle jongens hebben het telefoonnummer waarop de leiding bereikbaar is, dus als er echt iets gebeurt… dan zijn ze er meteen bij!

Tot slot weer de quiz.
7. Wat doet de leiding op deze foto?
8. Welke verkenner was tijdens het opruimen zo moe dat hij een half uur, heel rustig, maar midden in de modder, heeft liggen slapen?
De antwoorden staan op de quizpagina. 

LOGISTIEKE UITDAGING
Woensdagmiddag, half vijf. Eerder dan verwacht komt er al een smsje dat ik kan bellen. Ze doen boodschappen in het dorp, en daar is bereik. Omdat ze nog niet van alle jongens verslag over de hospitality hebben gekregen, spreken we een extra belmoment af: morgen aan het eind van de ochtend. Ze zitten dan in de bus (met bereik) en kunnen dus gebeld worden.

Dinsdag 10 augustus: hospitality (tenzij anders vermeld is dit het verslag van de leiding!)

2010-08-10 liverpool

Vandaag wordt de eerste mooie dag van de hele kampperiode: de hele dag droog, een graad of achttien en gewoon lekker weer. Ze lopen gewoon in een bloes, geen dikke trui meer 🙂
Eerst ruimen ze alle tenten op. Alles is droog, netjes opgevouwen en weer keurig in de bus en de aanhanger geladen. Vervolgens moet er goed worden nagedacht over het programma van donderdag (zie kader). Maar daarna gaan ze dan toch in twee auto’s naar Liverpool (ruim een uur van het kampterrein). Daar kopen ze allemaal een dagkaart voor het OV en gaan ze in groepjes verschillende dingen doen.
Erik-Jan, Martijn en Tjalling gaan naar het Beatlesmuseum.
Peter, Erwin en Tijmen gaan eerst koffie drinken aan de Waterside, een door Europa gefinancierd project om om het havengebied een beetje op te knappen. Ze zijn er nog druk bezig, overal grote bouwputten!
Daarna gaan ze naar Anfield Road, het beroemde voetbalstadion. Zoals (bij kenners…) bekend, is Liverpool (waar o.a. Kuijt en Babel spelen) een arbeidersclub midden in een volkswijk. Dat is duidelijk te zien: de buurt is enorm verpauperd, het stadion ligt gewoon aan de straat, overal verschrikkelijke krotten. Het stadion is heel oud. Er is een monument met bloemen voor de ramp van destijds. Heel indrukwekkend. Het valt ook op dat je overal in de stad mensen in Liverpool-t-shirts ziet lopen
Beide groepjes spreken halverwege de middag een ontmoetingsplaats af. Dan gaan ze nog wat shoppen (buitensportwinkels en cadeautjes voor thuis).
Bart, Angelique, Robert en Lex waren in het Maritiem Museum.
Vlakbij hun clubhuis eten ze een lekker bar-meal in de pub, daarna zijn ze rond tien uur terug.

Lastig
De planning voor donderdag is lastig. Maar uiteindelijk hebben ze wel het idee dat ze alles goed geregeld hebben. Problemen zijn o.a.:

 • de auto’s moeten al om vijf uur ’s morgens weg (anders zijn ze niet tegelijk met de vliegtuigreizigers op het Raadhuisplein);
 • moet iedereen dus om vijf uur opstaan?
 • de bagage van een deel van de jongens én de bagage van de leiding moet in de bus en de aanhanger;
 • zo ook de ontbijtspullen en ze zullen toch moeten eten voordat ze weg gaan;
 • ze hebben voor ongeveer 20 personen “incheckbagage” geregeld bij easyJet;
 • die bagage mag niet te zwaar zijn.

Na veel discussie en nadenken is overal een oplossing voor gevonden. Belangrijkste daarvan is wel dat ze extra “incheckbagage” gaan regelen bij easyJet. Daardoor hoeft er minder bagage in de busjes. De jongens moeten heel nauwkeurig hun spullen inpakken woensdagavond (wordt goed gecontroleerd) zodat ze in elk geval hun uniform bij de hand hebben en de spullen voor onderweg. En natuurlijk houden ze wat borden en messen apart voor het ontbijt!

Woensdag 11 augustus: hospitality (tenzij anders vermeld is dit het verslag van de leiding!)

Ze staan vroeg op, want Dawn (subkampleidster) komt op bezoek. Maar ze komt niet… Hierdoor zijn ze wel op tijd klaar voor de evaluatie. Van 10:00 – 14:00 uur (!) bespreken ze het kamp. Alles, van de uitgebreide voorbereiding tot aan de terugreis komt aan de orde: wat ging goed, wat ging fout, waarom, kan het beter/anders, enzovoort. Dit kost altijd veel tijd, maar… het loont enorm voor de volgende keer!

Vanavond is de barbecue. De gastgroep heeft enorm geholpen met de voorbereidingen (zoals het regelen van een slager), maar de leiding moet nu de boodschappen halen. Behalve vlees, ook salades en heel veel cola…
Ondertussen zijn de anderen aan het inpakken en schoonmaken.

Haye, Bas en Jan zijn er al, omdat hun gastouders vanmiddag moesten werken. De anderen komen omstreeks half zeven. Ze gaan nog even kort naar het Scouting museum op het terrein en daarna begint de barbecue.

HOEZO HERRIE
Donderdag 11 augustus. Een ingelast telefoongesprek met de laatste informatie van de barbecue en het vertrek. De jongens maken ondertussen zo’n enorme herrie in de bus, dat niet alles verstaanbaar was. De rest moet je hen dus vanavond zelf maar vragen 🙂

Over het algemeen zijn alle jongens enorm enthousiast over de hospitality. Een enkeling (waaronder Bas en Haye) komt niet verder dan “wel aardig, niet bijzonder”. Maar bijna iedereen is dus positief.
De gastouders zijn zonder uitzondering héél érg positief. Ze complimenteren de leiding met deze jongens die “een voorbeeld zijn voor Engelse jongens en een sieraad voor de groep” (jawel, bij deze dus doorgegeven aan hun eigen ouders…). Velen zijn dan ook in tranen bij het afscheid! Ze hebben de belofte gekregen dat ze altijd terug mogen komen.

2010-08-08 westlancashire

De barbecue met meer dan 110 mensen is heel relaxed. Het plenst weer van de regen, maar omdat er zo’n groot afdak is (zie de foto waar ze de tenten te drogen hebben hangen) is dat niet erg, droge ruimte genoeg.
Behalve lekker eten, zijn er natuurlijk ook de nodige bedankjes, toespraakjes, cadeautjes e.d. Rond half tien gaan de meeste mensen weg.
De leiding praat nog wat na met de jongens. Eerst even in de patrouilles, daarna ook nog in de grote kring (met het laatste voorleesverhaal).
De slaapplaatsen worden verloot: er zijn 20 bedden beschikbaar en 13 matjes op de grond. Geheel voorspelbaar zijn de bedden-loters blij en de matjes-loters wat minder 🙂

2010-08-11 barbecue

Met de PL’s en APL’s houden ze nog een erg leuke ereraad. De jongens geven goede feedback. Ze zijn vooral positief over de eerste en de derde week. De tweede week was ook wel leuk, maar toch iets minder. Dit komt vooral omdat de verwachtingen te hoog gespannen waren. Als dan het weer te Engels is, het terrein (mede daardoor) erg modderig is en de activiteiten soms een beetje tegen vallen… dan krijg je zo’n oordeel.
Op het vliegveld gaan ze nog per patrouille evalueren, om ook van de andere jongens een mening te krijgen.

Bart, Tjalling en Robert gaan om tien uur naar bed, want zij moeten de volgende dag heel vroeg op. De rest van de leiding zit nog tot kwart voor twee te kletsen op hun terras.

2010-08-07 bus

Donderdag 12 augustus: terugreis

Het wordt een ingewikkelde dag (maar hopelijk niet zo ingewikkeld als vier jaar geleden :-))

Robert, Tjalling en Bart staan om vier uur (!) op en vertrekken richting Dover. Daar hopen ze de boot van 12:15 uur te halen. Ze hebben bij Oxford ongeveer drie kwartier vertraging, maar omstreeks half twaalf hebben ze nog hoop dat ze die boot nét gaan halen. Het zal er om gaan spannen en het is hen uiteindelijk net niet gelukt. Het smsje luidt: “Boot gemist door files. Kunnen pas om 13:45 uur mee. We hechten toch nog veel waarde aan een gezamenlijke aankomst op het Raadhuisplein”.

2010-08-12 beetje vertraging

De anderen staan om acht uur op. Ze ontbijten centraal, en Martijn maakt van iedereen nog een portretfoto (om later op de site te zetten).
Dan nemen ze afscheid van de terreinbeheerder(s) en ook Dawn (de subkampleidster) komt nog even langs.
Ze kunnen vervolgens op tijd met de bus vertrekken. Tijdens de busreis richting het vliegveld bellen we nog even voor de laatste informatie. De jongens zitten ondertussen gezellig te kletsen [en hoe… ].

2010-08-12 ook op schiphol

Hoewel je op internet kunt lezen dat ze een minuut of twintig vertraging hebben, is daar op het vliegveld zelf nog niets over bekend. Ze kunnen vlot de douane door naar de gate. Tegen de tijd dat ze gaan boarden, omstreeks kwart over drie, is de vertraging ook daar bekend. De jongens zijn dan wel een beetje zenuwachtig. Ze gaan in twee groepen het vliegtuig in (voorkant en achterkant), in de hoop dat ze dan meer kans op raamplaatsen hebben. De jongens die nog nooit gevlogen hebben krijgen een kruisje op hun hand en mogen aan het raam zitten. Gelukkig was er voor iedereen zo’n plek.

Vanaf het vliegveld/vliegtuig sturen ze een aantal smsjes (Nederlandse tijd):

donderdag 14:15 uur“Door de douane heen. Ging vlot. Nu naar de gate. Vertraging staat hier niet op de borden…” [maar dus wel op de internetsite van het vliegveld, zie afbeelding]

donderdag 15:15 uur
“We gaan nu boarden. Iedereen is zenuwachtig!”

donderdag 15:45 uur
“We zitten! Boze passagiers omdat wij als groep vóór mochten. Uur vertraging uiteindelijk, maar dat kunnen we wel hebben”. [planning vanaf Schiphol is hier al op berekend, we kennen easyJet; MM]

Daarna loopt alles heel vlot. De vlucht gaat prima, en even voor vijf uur Nederlandse tijd landen ze, onder luid applaus, veilig op Schiphol.

donderdag 16:55 uur [dit bericht willen jullie vast graag lezen]
“Met luid applaus veilig geland op Schiphol. We rijden nog…”

Na een half uurtje hebben ze de bagage al. Ze maken nog even de evaluatie met de patrouilles af, en gaan wat eten in de Mac Donalds. Ze overleggen met de auto’s die bijvoorkeur natuurlijk tegelijk met de bus in Oosterbeek aan willen komen. Samen uit… samen thuis! De chauffeurs sturen ook een smsje uit Belgie. De eerste zeer voorlopige prognose van aankomst is op dat moment 20:45 uur, maar er is nog niets zeker.
En dan om ongeveer kwart voor zeven begint de terugreis. De auto’s zijn op dat moment al iets ten noorden van Antwerpen en moeten volgens de TomTom nog twee uur rijden. Daar moet je wat bovenop tellen omdat ze in Nederland met de aanhanger minder hard mogen rijden. De prognose blijft daarom: Raadhuisplein tussen 20:30 uur en 20:45 uur.

2010-08-12 aankomst in bus

De bus rijdt vlot richting Oosterbeek. De auto’s hebben onderweg helaas toch weer vertraging opgelopen. Files boven Antwerpen en ook later is er nog wat oponthoud. Het ziet er dus naar uit dat de auto’s niet op tijd op het Raadhuisplein kunnen zijn! En dat is heel jammer. Het is dan even na half acht, ze zijn vlakbij, het contract met de busmaatschappij is maar tot half negen, en de auto’s zullen er pas na negen uur kunnen zijn. Ze bedenken een tussenoplossing.
De bus blijft ruim een half uur stilstaan op een parkeerplaats in Wolfheze. De jongens vinden dat vanzelfsprekend niet zo leuk, maar… het moet. Marlene is op de hoogte en kan ondertussen doorgeven dat de ouders op het Raadhuisplein een geweldige ontvangst voorbereiden en dus nog wel even bezig zijn. En de auto’s doen hun best om snel door te rijden 🙂

2010-08-12 aankomst bedankt

Even na half negen rijdt de bus dan toch -eindelijk- het Raadhuisplein op. Ze zijn weer thuis! Door de geweldige ontvangst, met hapjes en drankjes en een prachtige fototaart, kunnen we de tijd wat rekken. Er is genoeg stof om over te praten!

Om kwart over negen komen de auto’s en kan het echte afscheid meteen beginnen. Bedankjes over en weer. Als dan tot slot ook nog een verhaal is voorgelezen… mogen ze eindelijk naar huis. Het nagenieten kan beginnen!

2010-08-12 graag gedaan

(Graag gedaan! Marlene)