2020 Bilthoven

Van 12 t/m 17 juli waren ze op zeeroverskamp in Bilthoven. We hebben de schat gevonden!

Inleiding

We hebben lange tijd in spanning gezeten maar we zijn heel blij dat ons zomerkamp uiteindelijk toch door kan gaan!
Dit jaar hebben we een bijzondere missie die we moeten voltooien. Tijdens de piratenopkomst
heeft iedereen de piratentraining met goed gevolg afgelegd. De piraat vindt dan ook dat wij goede piraten zijn. Daarom heeft hij via de flessenpost tijdens de opkomst internationaal gevraagd om hem te helpen. Er is een schat die hij zijn hele leven al heeft willen vinden, maar omdat hij al erg oud is, kan hij dat niet alleen. Daarom vraagt hij onze hulp.
Natuurlijk helpen wij hem graag. De kans om met een echte piraat een schat te zoeken krijg je niet vaak! Het belooft dan ook een kamp te worden vol met avonturen.

Maandag 13 juli 2020

De leiding zit heerlijk te genieten van het zonnetje. Oh hoe de warmte hun huid streelt. Wat een rust, wat een genot. De vogeltjes fluiten als muzikale achtergrond van een croissantje in de ochtend. Maar nee. Wat horen we daar. Geroep, gebabbel, geklets en gelach. Het is al van kilometers ver te horen: daar komen de kinderen. Weg rust. Weg kalmte. Het kamp der kampen is begonnen.

Vanuit het vertrouwde Oosterbeek worden we verwelkomd door de piraat Bartholomew Roberts. Maar wij mogen hem kapitein Bart noemen. Dat is toch iets makkelijker te onthouden. Als ze hun spullen hebben klaargelegd geeft deze piraat ze een rondleiding van het terrein. Vervolgens vertelt hij ons meteen hoe we hem kunnen helpen. Hij heeft ons hier uitgenodigd om zijn droomschat te vinden, de droomschat die hij al zijn hele leven heeft willen vinden. Omdat hij nu al heel oud is, kan hij dat niet meer alleen, dus heeft hij ons nodig. Om de competitie hoog te houden en hierdoor de zoektocht te versnellen, verdeelt hij de groep in twee teams. Door middel van dobbelen kunnen ze hun bootje verplaatsen over een speelbord. Zo kunnen ze allerlei eilanden ontdekken waar ze hints voor het vinden van de schatten kunnen bemachtigen. Hij geeft ieder team een papieren bootje om mee te beginnen. Helaas zijn deze bootjes niet heel goed, dus kunnen ze beperkt de zeven zeeën bevaren.

Na de eerste dobbelronde gaan we dit daarom proberen te verbeteren. In groepjes van drie gaan we zelf bootjes maken die wat sneller zouden zijn. Gewapend met een doosje, satéprikkers en knutselspullen gaan ze aan de slag. De boten worden uitgerust met grote zeilen en sommige zelfs met roeispanen. Hierdoor kunnen de boten een stuk sneller varen en zo sneller bij de eilanden komen. Op het spelbord betekent dit dat ze nu meer vakjes kunnen varen.

Na een volgende keer dobbelen komt de eerste groep bij een eiland aan. Op dit eiland vinden we een handelaar die ze graag wat informatie over de schat wil verkopen. Echter is informatie waardevol… dus zit er een prijskaartje aan vast. Na een lekker avondmaal komt het moment om wat bij te verdienen. Zoals we wel gewend zijn is dit niet zo gemakkelijk, stelen blijkt dan toch weer de (goede) optie. Door middel van een smokkelspel is het mogelijk om net genoeg munten te verzamelen om de eerste hint te kunnen bemachtigen. Maar ondertussen zijn de late avonduren al weer begonnen. De avondklok is al ingegaan, dus zoeken alle zeelieden de wollen lakens op en is het tijd voor een welverdiende nachtrust.

 

Dinsdag 14 juli 2020

De ochtendgloren zijn tevoorschijn gekomen in de vroege morgen, een nieuwe dageraad. Een nieuwe vooruitgang in het vinden van de schat. We hopen deze tweede dag van de zoektocht duidelijk te krijgen hoe we de schat uiteindelijk moeten vinden.
De dag kan natuurlijk pas beginnen na een goed ochtendmaal. Deze maaltijd wordt gezamenlijk genuttigd, onder het genot van een goede scheut melk. Als alle matrozen een volle buik hebben kan het echte werk beginnen.

Maar eerst mogen de boten nog een aantal vakjes varen. Na het dobbelen bereikt 1 bootje (team) een eiland. Tijdens een korte verkenningstocht rond het eiland zien we al snel dat hier niks te vinden is, er is echter wel een lege pier. Dus besluit de bemanning om wat extra munten te verdienen.
Zo kan iedereen zijn vaardigheden in het opsporen van schatten laten zien en zo hun kennis verkopen voor zilver en goud. We schieten onder andere kogels, we lopen plank, we werpen ankers en we laten zien hoe je aan elkaar vast kan ontsnappen van de bewakers. Met een goed gevulde kist met goud lopen we voldaan terug naar het schip voor een middagmaaltijd.
Al snel komt de opmerking dat we als matrozen niet goed voldoen aan de piratendresscode. Dus zit er maar één ding op. De witte shirts die we meegenomen hebben moeten veranderen in echte piratenshirts. De verf en de scharen vliegen door de ruimte terwijl de mooiste creaties ontstaan. Door een verlengde periode van regenachtig weer duurt het helaas wel even voordat de shirts droog zijn en kunnen worden aangetrokken.
Hessel was er ondertussen vandoor gegaan met een sloep om het avond op te halen in het verre Oost(en)(erbeek). Als hij is teruggekeerd van zijn verre zoektocht heeft hij een uitgebreide maaltijd bij zich. Nassi schaft de pot, met een chocolade-toetje om het af te leren. Het eten wordt vlot naar binnen geschoven omdat we aangevallen worden. Dit moet uiteraard uitgevochten worden met een potje levend stratego.

Als de strijdbijl is neergelegd is de zon al ver achter de horizon verscholen. Dus moeten de tanden gepoetst worden en kunnen de oogjes gesloten worden.

Woensdag 15 juli 2020

Na een goede nachtrust beginnen we de dag met een goed ontbijt. Vol energie gaan we daarna verder met de zoektocht naar de schat. Bij het eiland waar we gister waren gekomen, kunnen we van een handelaar een kompas en een looproute kopen. We gebruiken de muntjes die we gisteren hebben verdiend met levend stratego en zo is ieder team een stapje dichterbij het vinden van de schat.

Na dit strategisch handelen doen we een spel kanonbal. Enthousiast gaan we de strijd aan. Na dit energieke spel is het tijd voor iets rustigs. De leiding had gezorgd voor enveloppen en postzegels, zodat iedereen een kaart naar huis kan sturen. De creatieve geesten van de Haveli-horde gaan meteen aan de slag. Er worden hele verhalen geschreven en prachtige tekeningen gemaakt. Zo kan het thuisfront een impressie krijgen van de leuke avonturen we hier allemaal beleven!

Na de lunch besluiten we de verkregen routekaart van de handelaar te gaan volgen. In twee groepen beginnen we aan de tocht. De routekaart beschrijft hoe je moet lopen. Door middel van de windrichtingen en kruispuntenroutes komen we bij een plek in het bos waar een kistje ligt. In dit kistje ligt een sleutel. Zo kunnen we straks, als we de schat hebben gevonden, de schatkist ook openmaken! Wel zo handig.
Tijdens deze tocht zijn de kinderen van de Haveli-horde ook tot een wijs besluit gekomen. Tot nu toe hebben ze in twee groepen tegen elkaar gestreden, maar nu beseffen ze hoeveel handiger het eigenlijk is om samen te werken.
Alsof de weergoden net zo trots zijn op deze verstandige beslissing als de leiding, is het die middag heerlijk weer. Na de speurtocht gaat iedereen lekker buiten spelen in het zonnetje. De nagellak wordt tevoorschijn gehaald en tot de vreugde van de kinderen mogen ze ook de nagels van Mark, Xander en Douwe lakken.

Tijdens het eten wordt de wilskracht getest. Iedereen krijgt voor het eten een snoepje dat ze nog niet mogen opeten. Als na het eten iedereen haar snoepje nog heeft, dan krijgt iedereen er nog één. Maar als iemand haar snoepje stiekem toch al heeft gegeten, dan mag niemand een tweede snoepje. Als een echt team voltooien ze deze missie met gemak.
In de avond kijken we met zijn allen een film. De pyjama’s worden aangetrokken en iedereen neemt in de slaapzak plaats op de banken. Zo gaan ze knus samen de film Flushed out kijken. Nadat ze hebben genoten van het verhaal van de rat die de rioolstad heef gered, is iedereen toe om naar bed te gaan. Na voorgelezen te zijn uit De kleine prins was iedereen vandaag daarom al snel in dromenland.

Donderdag 16 juli 2020

Vandaag is het zover, de laatste dag van de zoektocht naar de schat. Het is nu of nooit. Kunnen we de schat nog vinden? Of is deze voor altijd verloren…
De dag begint vroeg. De kraaien brullen om de resten van de avondmaaltijd op te snoepen, terwijl de bemanning zich begint aan te kleden en zich klaarmaakt om de zeilen te hijsen.
Dit is hoe de dag begint. Varen, waar de wind ons naar toe brengt. Al snel komen we bij een eiland aan. Hier ligt een fles die de laatste hint bewaart. De locatie van de schat! Het is nog een aardige afstand verwijderd dus kunnen we onderweg even uitrusten.

Na een aantal uur aan boord van het schip is het toch wat rumoerig geworden aan boord. We krijgen het nieuws dat een aantal bemanningsleden de vloot gaat verlaten. Dit kunnen we natuurlijk niet zomaar laten gebeuren. Daarom is het vandaag een goed moment om ze een lesje te leren: “Ga je weg? Dan zul je daar spijt van krijgen”. De jongere bemanningsleden zijn de hele dag bezig met het verzinnen van de ergste straffen. De resten uit de kombuis zijn tevoorschijn gehaald en de opdrachten beginnen al op te stapelen.

Na de lunch is het dan zo ver. De laatstejaars moeten zich voorbereiden op het ergste. Er zijn drie onderdelen klaargezet. Een modderwedstrijd, een viezevoeten-bad en een kruipopdracht. Ze beginnen met de modderwedstrijd. Hierbij moeten ze in tweetallen zo snel mogelijk met de handen modder naar de overkant brengen. Dit uiteraard terwijl ze moeten kruipen en zitten over de nattige smurrie.
Even later begint het echte werk. De kok heeft zijn best gedaan om de restjes van de avondmaaltijden van afgelopen week op een stapel te gooien. Hier moeten ze doorheen lopen en ze moeten kruipen over een gladde tafel met zeep. Maar daar blijft het niet bij. Er zijn ook nog boterhammen gesmeerd, boterhammen met jam. Hier moeten ze overheen lopen terwijl de plakkerigheid aan de voeten blijft zitten.
Het derde en laatste onderdeel is wat velen noemen: “de buis”. Hier moeten de laatstejaars door een gladde buis heen kruipen met een diameter niet veel groter dan de schouders van de deelnemers. Als ze door dit claustrofobische gevaarte zijn gekropen is het tijd om een stuk door de modder te kruipen terwijl de waterballonnen om hun oren vliegen. Hierna zijn ze eindelijk klaar.

Als dit alles weer is opgeruimd is de rust teruggekeerd aan boord van het schip. Het is immers nog een tijdje zeilen tot het laatste eiland… dus kunnen we nog een uurtje de zeilen volgooien met wind en wat snelheid maken. Ditmaal richting schateiland. Hier wordt al snel gegraven naar de schat. We vinden echter alleen een volgende aanwijzing naar de lokatie van de echte schat. Op deze aanwijzing zijn meerdere richtingen en afstanden gegeven: 14 stappen oostwaarts, 10 stappen noordoost etc.
Hier is het dan, de lokatie waar de schat zou moeten liggen, met vrouw en macht wordt er gegraven. Uiteindelijk wordt de schat gevonden! Gelukkig hebben we de dag ervoor al een sleutel gevonden en tegen alle verwachtingen in paste deze op het slot. Met alle gezichten boven de kist hangend wordt deze geopend. Met grote ogen kijken we bewonderend naar de inhoud van de kist. Hier gloeit de lucht goud, gouden munten! De schat zit er vol mee. Samen met chocolademelk en marshmallows. Perfect voor een goed avondfeest in de vuurplaats. Want feest en gezang was wel terecht na een intensieve zoektocht. Samen met optredens van de bemanning wordt de avond afgesloten.

Maar de dag is nog niet geëindigd voor de laatstejaars, zij worden gedropt en moeten zichzelf bewijzen om de weg terug te vinden. Terwijl ik, de schrijver van dit verslag, de laatste zinnen van dit verhaal schrijf, zijn de ouderejaars teruggekeerd. Laat in de avond, terwijl de wilde dieren in de omgeving al lang aan het slapen zijn. Ik kan u vertellen dat zij een goede en veilige tocht achter de rug hebben en dat zij een goede nachtrust zullen aangaan onder een zelfgemaakte tent.

Hierbij is de dag ten einde gekomen. Ik dank u zeer voor het lezen van dit piratenavontuur en verwacht u graag als terug te vinden als lezer van dit verslag volgende zomer.

Met de grootste piraten groeten:
Het Haveli-horde team te Bilthoven