Het kampverhaal 2017

Dit jaar gaan we naar het scoutinggebouw in Vaassen. Deze plek hebben we speciaal gekozen, omdat het zo goed past bij het thema van dit jaar. Op deze plek heeft zich namelijk de mythe van Fugerijn afgespeeld. Nu hoor ik jullie denken “De mythe van Fugerijn? Nooit van gehoord!”, nou daarom zal ik even kort vertellen hoe die mythe gaat.

In het jaar 1207 hoorden de dorpelingen van Vaessen een grote knal in het bos. Ze liepen er snel naar toe en vonden daar een oude man met een warrige grijze baard. Hij stelde de dorpelingen de ietwat ongewone vraag in welke wereld hij was. Toen hij hoorde dat hij op aarde was, sprong hij op en begon hij te dansen. “Het is me gelukt, het is me gelukt!” zong hij. Toen hij zag dat de dorpelingen hem raar aankeken realiseerde hij zich dat zijn gedrag inderdaad een beetje vreemd was en legde hij uit wie hij was.

Hij stelde zichzelf voor als Fugerijn en vertelde dat hij van een andere wereld kwam, die Maletien heet. Op Maletien doen de mensen aan magie. Ook Fugerijn is een magiër, een hele goede zelfs! Hij is de eerste die zichzelf naar een andere wereld heeft getoverd.

De dorpelingen zijn erg onder de indruk van Fugerijn en ze nodigen hem uit voor een groot feestmaal. Daar vertellen ze Fugerijn over de aarde en vertelt Fugerijn over Maletien. Eén van de dingen die de dorpelingen over Maletien horen, is de magiërsschool. Fugerijn vertelt dat er meerdere magiërsscholen zijn, maar dat Ravenstein toch echt de beste is. Hij is zelf naar Ravenstein geweest en blijft maar praten over hoe leuk die school is.

Op Ravenstein worden de leerlingen op basis van hun karakter verdeeld over vier afdelingen: Uilim, Dolfvin, Adenel en Parouw. De dorpelingen luisteren ademloos naar Fugerijns verhalen. Fugerijn vindt deze niet-magische wereld ook heel interessant en besluit nog een paar dagen te blijven. In die paar dagen leert hij van alles over het leven op aarde en leren de dorpelingen over het leven op Maletien. De dingen die ze van Fugerijn hoorden, hebben ze opgeschreven. Daarom weten wij nu van het bestaan van de wereld Maletien.

Deze mythe is de reden dat we naar het scoutinggebouw in Vaassen gaan. Dit zomerkamp hopen we meer over magie te leren en dat kan natuurlijk het beste door de magiërsschool Ravenstein na te doen! Op de eerste dag zullen jullie dus verdeeld worden over de vier afdelingen.
Oh, en komt je dit misschien een beetje bekend voor, een tovenaarsschool met vier afdelingen? Precies, het doet mij ook een beetje denken aan Harry Potter! En dat kan best kloppen, het gerucht gaat namelijk dat deze mythe een inspiratie was voor de schrijfster van Harry Potter.