2015 Bilthoven

Van 19 tot en met 24 juli bivakkeerde de Havelihorde in Bilthoven. Het thema was:  “Alice in Wonderland”.  Dat het inderdaad een “Wonderland” geweest is blijkt uit onderstaand enthousiast verslag. Het was een geweldig kamp!

Achtereenvolgens staan hier de de verslagen van
– zondag 19 juli
– maandag 20 juli
– dinsdag 21 juli
– woensdag 22 juli
– donderdag 23 juli

150719-02

Zondag 19 juli 2015

De eerste dag in Wonderland zit erop. Na de succesvolle tea-party (complimenten aan de ouders en kinderen voor hun kledij) nam Alice de meiden mee naar Wonderland. In Wonderland draait alles om gelijkheid en saamhorigheid. Alice vertelde dat iedereen een gelijke heeft, een persoon die ongeveer even sterk, even slim en even groot is. Nu was het alleen nog de taak om elkaars gelijke te vinden.
Nadat iedereen haar gelijke had gevonden bestond de hele groep uit koppels. Die koppels werden vervolgens gesplitst in twee teams. De teams waren nu in theorie even sterk dus volgens Alice kon er niemand winnen. Het doel van het volgende spel was dan ook om te eindigen met gelijk spel. Toen het spel in volle gang was moest Alice halsoverkop terug naar waar zij vandaan komt want de Wauwelwok had honger maar zijn verzorger heeft plots buikgriep gekregen dus moest Alice het overnemen.

2015-07 haveli kaartenkoning

Net toen Alice uit het zicht verdwenen was sprongen de twee figuren die al een tijdje op de tronen hadden rondgehangen het veld in. Het was een harten-kaarten koning en een witte schaakkoning. Zij woonden ook in Wonderland en waren het totaal niet eens met Alice. Volgens hen moest er juist wél een winnaar zijn! De koningen waren duidelijk broers maar konden elkaar niet uitstaan. Over alles maakten ze ruzie en het hield maar niet op. Na een hoop gedoe kwamen de koningen eruit welk team bij wie mocht horen. Toen begon de rivaliteit pas echt. De dag werd verder ingevuld door competities tussen de koningen en hun teams. De koningen hadden van hun overleden ouders (Kaarten-koningin is door de wind in het vuur gewaaid, en de schaak-vader is als een hondenspeeltje kapot gekauwd door de bandersnaai) een koninkrijk geërfd, maar waren het absoluut niet eens over wie er over mocht regeren. Daarom hadden ze de eeuwige strijd maar die was nooit uit de hand gelopen omdat er nooit een leger was die zich bij een van hun wilde aansluiten.

2015-07 haveli bilthoven koningsstrijd

Het koninkrijk is verdeeld in een veld van 32 vakken. Nu is het veld nog gelijk verdeeld, maar daar moet verandering in komen. Elke keer als er een wedstrijd plaats vindt, strijden de teams voor een aantal vakjes.

2015-07 haveli schaakkoning

Na het eten begonnen de eerste officiële wedstrijd. De koningen hadden om elkaar te pesten elkaars onderbroek verstopt in het bos, maar ze wisten niet precies meer waar. Aan de teams de taak om eerst de goede onderbroek te vinden, en vervolgens weer te verstoppen voor het andere team. De witte koning en zijn team hebben uiteindelijk de overwinning binnengesleept.

Na het avondspel was het alweer tijd om naar bed te gaan. De meiden vonden het moeilijk om in slaap te komen de eerste avond, maar het is nu al een tijdje stil op de slaapzaal… 😉

Wist je dat…

 • Dorien al 2 dagen dit kamp per ongeluk een vakantie noemt, maar dat ze daar over een paar dagen wel anders over denkt.
 • Veel meiden het eens zijn met de uitkomst van de puzzel
 • Dorien zich versproken heeft en daardoor de letter van de dag verklapt heeft
 • De tea-party een groot succes was
 • Vooral de hoed van de vader van Berber erg in de smaak viel bij de leiding

—————————————————————————————————————-

Maandag 20 juli

Na het ontbijt kwamen de koningen kibbelend aanlopen. Ze hadden een meningsverschil over hun legers. Volgens de Rode koning was zijn leger het beste, maar volgens de Witte koning was zijn leger veel beter. Er was maar een manier om dat uit te vinden; een groot toernooi. Het toernooi bestond uit verschillende wedstrijdjes tussen rode en witte spelers waarbij steeds een kleur kon winnen.
Na een heftige strijd is het rode koninkrijk er ternauwernood met de overwinning vandoor gegaan, wat het Witte rijk 3 landdelen kostte.

2015-07 haveli kaartenkoning uit bos

Na een welverdiende lunch met soep en brood vervolgde de koningen hun strijd buiten het koninkrijk op zoek naar magische voorwerpen. Beide legers hielpen de koningen met het vinden van de voorwerpen door gebruik te maken van coördinaten. Na een flinke zoektocht kwamen beide legers uit op een dorre grasvlakte waar ze niet anders konden dan de confrontatie aan te gaan.
De koningen besloten de tweestrijd aan te gaan door een potje levend schaak. Wit sleepte de overwinning binnen en daarmee 8 stukken land. Toen iedereen was bijgekomen van de heftige veldslag, keerden beide legers terug naar het koninkrijk om daar uit te rusten.

De koningen trokken zich weer terug en de meiden hadden eindelijk wat tijd voor zichzelf. Deze vrije tijd werd gebruikt om te oefenen voor de bonte avond, hutten te bouwen van tafellakens en andere nuttige bezigheden.

Alle meiden waren erg hongerig van deze drukke dag met fysieke inspanningen. Maar gelukkig werd hun honger snel gestild door een berg pannenkoeken. Nadat iedereen zich tegoed gedaan had aan de pannenkoeken was het tijd voor de corveetaken. Het nest dat moest afwassen had geluk, want er was zó veel afwas door de pannenkoeken dat de leiding de zware taak zelf op zich had genomen. De andere corveetaken gingen wel gewoon door, met name het oraculum wordt erg mooi.

2015-07 haveli corvee

Na de corveetaken volgde weer vrije tijd voor de meiden. Nu was vooral het haren invlechten in trek. Volgens Elise is er nieuwe scouting haartrend begonnen. Het zijn vlechten die niet ‘in’ je haar zitten, maar ‘op’ je haar liggen. Er is zelfs een wachtlijst gecreëerd door een aantal meiden. Het enige waar ze niet rekening mee hebben gehouden, is dat degene die de vlechten maakt niet altijd tijd en zin heeft om te vlechten 😉

De rust werd echter verstoord door de Rode koning die revanche eiste op de voorafgaande nederlaag. Dit in vorm van kaartspellen zoals black jack, poker, hoger-lager en memory. Alle deelnemers begonnen de strijd met een deel van de koninklijke schatkist wat ze konden inzetten bij verschillende spellen.

Na een avond vol pokerfaces en veel (on)geluk bleek dat de Witte koning zijn hand had overspeeld. De delen van het land waren inmiddels bijna allemaal verspeeld, dus werden er ook delen van het kasteel op het spel gezet.

Morgen gaat de strijd weer verder. We zijn benieuwd waar deze bizarre strijd zal eindigen…

Wist je dat…

 • je nooit alleen bent op de wc
 • er 17 motten op de wc zitten
 • de letter van de dag heel moeilijk te vinden was vandaag
 • Jasmijn ’s nachts op Oda stond
 • Anne de B de hele nacht op 5 matjes en 5 kinderen heeft geslapen
 • de leiding 5 keer per dag boodschappen doet
2015-07 haveli eet smakelijk

—————————————————————————————————————-

Dinsdag 21 juli

Vandaag was een vermoeiende maar tevredenstellende dag. Het begon allemaal ’s ochtends toen de koningen elkaar uitdaagden voor de grootste strijd tot nu toe. De verliezer zou namelijk verbannen worden uit Wonderland en moest linea recta zijn spullen pakken en vertrekken. Maar de verliezende koning zou niet alleen gaan, al zijn onderdanen moesten met hem mee.

En dus ging de spannende veldslag van start in het bos. Daar was namelijk de monsterlijke Wauwelwok losgeslagen die iedereen in een tandomdraai de kop afbeet. De enige manier om de Wauwelwok naar de andere wereld te helpen was door hem geblinddoekt de kop af te slaan met het magisch vorpaalzwaard. Maar het zwaard was al duizenden jaren zoek, de koningen wisten alleen dat het in de buurt van de Wauwelwok te vinden moest zijn.

2015-07 haveli wauwelwok

Dus gingen beide legers, terwijl ze de hevige strijd met elkaar aangingen, op zoek naar het vorpaalzwaard. De strijd duurde en duurde totdat er eindelijk een verlosser ten tonele verscheen. Ella vond, ver weggestopt in het hol van de Maarse Haas, het vorpaalzwaard. De strijd werd stilgelegd en Ella kreeg de zware taak om de eerste slagen uit te delen aan de Wauwelwok. Het zwaard werd doorgegeven aan een ander teamlid die weer een poging waagde de Wauwelwok te onthoofden. Uiteindelijk was het Merel die de verlossende slag uitdeelde en daarmee het duel beëindigde. De Witte Koning en zijn onderdanen wonnen de strijd, en dus moest de Rode Koning en zijn gevolg verdwijnen uit Wonderland. Net op het moment dat het Rode leger de deur achter hun dicht wilden trekken, kwam Alice aangesneld. Verbaasd vroeg zei wat er gaande was. Die verbaasdheid maakte al snel plaats voor woede. Ziedend op de koningen dat zij de regels van Wonderland zo overtreden hadden. De koningen schrokken van Alice haar heftige reactie en stonden met hun mond vol tanden. Alice sprak de koningen ferm toe en stuurde hen naar een apart kamertje om het eens even uit te praten. Alice vertelde de kinderen om maar even iets leuks te gaan doen en dat zij het in de tussentijd zou uitpraten met de koningen.
Dit leek de perfecte gelegenheid om naar het zwembad te gaan. Nadat iedereen zijn zwemspullen had gepakt vertrokken wij te voet naar het zwembad. Het was erg leuk in het zwembad en het was fijn dat we ons even niet druk hoefden te maken over de koningen.

Na het zwemmen keerden we terug naar Wonderland. Daar liepen we Alice tegemoet, gevolgd door twee sippe koningen. De koningen hadden spijt van hun daden en Alice had hen laten inzien dat tegen elkaar strijden geen oplossing was. In plaats van die eeuwige strijd wilden ze nu gaan proberen samen te regeren over het koninkrijk. Maar daarvoor moest wel even geoefend worden. Daarom besteedden we de rest van de middag aan samenwerkingsspelletjes zoals vliegend tapijt, blinde begeleiden en ski-lopen.

Na het avondeten hebben we een rustig filmavondje gehad. Sommige meiden hadden moeite met wakker blijven, anderen hadden moeite om stil te blijven zitten. Inmiddels is het al een hele tijd stil op de slaapzaal. Elke dag gaat het in slaap komen iets sneller en het opstaan iets langzamer. In ieder geval staat er morgen weer een drukke dag op het programma.

2015-07 haveli samenwerking

—————————————————————————————————————-

Woensdag 22 juli

2015-07 haveli tafelfriet

Vanochtend na het ontbijt verschenen de koningen opnieuw. Dit keer zonder kwaad in de zin. Een bewoner uit Wonderland was naar hun toegekomen voor hulp. Het was de Maarse Haas die tandpasta nodig had uit het gewone mensendorp. Hij wist alleen de weg niet meer, want het was al zo lang geleden dat hij tandpasta nodig had. De haas hoeft namelijk elke avond maar twee tandjes te poetsen dus hij doet wel een paar jaar met één tube tandpasta. De Maarse Haas durfde het met zijn leeftijd niet meer aan om naar het mensendorp te lopen, dus had hij de koning om hulp gevraagd. Maar de Witte koning mag maar één stapje per keer doen en de Rode koning is bang voor de wind. Dus vroegen de koningen de meiden om hulp. Ze hadden allebei een route die ze vaak gebruikten om naar het dorp te komen en wisten niet goed welke nou het snelste was. Aan de meiden de taak om dat uit te vinden. In twee groepen, maar wel voormalig team rood en team wit door elkaar.
In twee teams gingen we op weg naar het dorp. Er zijn natuurlijk geen winnaars in Wonderland, maar de route van de Rode Koning bleek de snelste. Nu moesten de meiden alleen nog de goedkoopste tandpasta zoeken en opschrijven welke winkel dat was. Dat was een mooie taak om te doen tijdens het shoppen. Terwijl de leiding zich tegoed deed op een terrasje, vermaakte de meiden zich prima in het dorp. Na 2 uur shoppen was iedereen moe en tevreden met alle aankopen keerden we terug naar Wonderland.

Tot het eten hebben we het lekker rustig aan gedaan. Het eten was misschien wel het hoogtepunt van het kamp tot nu toe: tafel friet! Al het friet werd op tafel gegooid, met saus en frikadellen erbij.

2015-07 haveli slaapzaal

Na het eten hebben we een poging tot opruimen gedaan. De slaapzaal was (zacht uitgedrukt) een beetje rommelig. Een groot deel van de meiden had helemaal geen zin in opruimen en stil zitten op de slaapzaal, dus hebben ze daarna nog een balspel gedaan met Daniël. Toen was iedereen wel redelijk moe en zijn we lekker vroeg naar bed gegaan. Morgen staat voor de oudste jaars en nieuwe leiding een spannende dag op het programma. De ontgroening gaat plaatsvinden, maar ook het feestmaal en de bonte avond. Een drukke dag, dus maar goed dat iedereen vroeg in bed lag vandaag.

—————————————————————————————————————-

Donderdag 23 juli

2015-07 haveli ei gooien

Vandaag kwamen na het ontbijt weer de koningen langs. We merken nu toch echt dat ze geen kwade bedoelingen meer hebben. Er was alweer een bewoner van Wonderland naar hun toegekomen voor hulp. Zelf konden ze niet goed helpen, dus vroegen ze de meiden weer om hulp.
Het levend ei Humpty Dumpty zat op een hoog hek, maar wist niet hoe hij er heel af moest komen. De meiden moesten iets maken waardoor een ei vanaf 3 meter naar beneden kon vallen, maar niet stuk ging. In tweetallen gingen de meiden aan de slag. Veel eieren hebben het niet overleefd, maar een paar ook wel. Onder andere ook dat van Sietse dat hij vanaf het dak heeft gegooid.

Nadat we lekker buiten geluncht hadden was het tijd voor het volgende onderdeel: de ontgroening. De oudstejaars werden naar de stad gestuurd met opdrachten. De opdrachten bestonden uit foto-opdrachten en een handtekening inzamelactie. Terwijl de zij naar de stad vertrokken, begon de rest van de groep met voorbereiden van de ontgroening. Dat was een vies, maar heel erg leuk klusje.

We hebben waterballonnen gevuld, papjes gemaakt van vla, ketchup, macaroni, olie en alles wat we nog meer konden vinden in de keuken. Gelukkig had Sietse veel te veel andijviestamppot gekookt eergisteren, en daar hebben wij natuurlijk goed gebruik van gemaakt.

Om 15.00 werden de oudste jaars opgevangen door de rest van de groep. Vol energie en spanning begonnen ze aan hun ontgroening. Die begon met water, het minst erge deel van de ontgroening. Daarna werd het al snel erger. Er volgde meel, andijvie en andere viezigheid.
De ontgroening werd afgesloten met een modderworstel gevecht tussen Ruurd en Sietse. Leuk om te zien, maar je moest niet te dichtbij staan want de modder vloog in het rond.

2015-07 haveli vlechten

Na de ontgroening begon het minder leuke deel. Opruimen en douchen.
Toen alles en iedereen schoon was konden we meteen aanschuiven aan het heerlijke feestmaal wat bestond uit salade, broodjes, shoarma en kip. Toen iedereen vol zat gingen we meteen door met de bonte avond. Bijna alle meiden hadden leuke stukjes ingestudeerd die ze gingen opvoeren. Het was een hele leuke bonte avond met veel verschillende acts. Van toneelstukjes tot zingen en van handje klap tot ‘hallo’ zeggen en weer weglopen.

Toen alle acts waren opgevoerd en onze stemmen schor waren van de kampvuurliedjes was het tijd om naar bed te gaan. Maar niet voor iedereen. De ontgroening was namelijk nog niet afgelopen! De meiden moesten nog gedropt worden en daarna nog een film kijken. Als ze dat allemaal gedaan hadden mogen ze ook nog slapen in een tent. Dat belooft een hele late avond te worden.

Nog één nachtje slapen en dan is het kamp alweer voorbij. Wat is het snel gegaan en wat was het leuk. Morgen nemen we afscheid van de koningen en Alice. Dan hebben we een hele hoop om op te ruimen en schoon te maken. Bijna alle haren van de meiden zijn ingevlochten en hopelijk komen morgen de laatste die willen aan de beurt. Het ziet er leuk uit al die vlechten, maar het is wel moeilijk om alle meiden uit elkaar te houden omdat iedereen nu op elkaar lijkt. Nu het kamp ten einde komt slaat bij iedereen de vermoeidheid toe. Zo ook bij de leiding. De spelfouten in de blog zullen ongetwijfeld zijn toegenomen. Desalniettemin is het nog steeds heel erg gezellig en vinden we het jammer dat het kamp morgen alweer afgelopen is!

2015-07 haveli kampvuuract

—————————————————————————————————————-